Gå til innhold

NAS vs. Filserver. Den store forskjellen?


Anbefalte innlegg

Har allerede en filserver stående i ganga her, med 4x750gb disker Windows XP software raid 5, og en liten bunsh med andre disker i variabel størrelse hekta på. Nå begynner ting å bli fullt her, og det passer jo fint med at feriepengene kommer om ikke så lenge...

 

Jeg har kikka litt på både RAID kontrollerkort, NAS stasjoner, HDD`er (3tb?), men ærlig talt vet jeg ikke helt hva jeg vil ha ennå.

 

Synology DS1812+ falt litt i smak, da den har plass til 8 disker +2x5 disker til om man utvider med DX510, og et hav av andre muligheter etter hva jeg har lest. Tenkte å bestille 4 disker i første omgang, så jeg får tatt backup av de 4 jeg allerede har i filserveren, også flytte disse 4 diskene inn i NAS`en, som en egen partisjon eller no slikt? 2x RAID 5 i en NAS boks = mulig eller umulig?

 

Ser nå også på DS1512+, plass til 5 disker, og kan utvides med 2 stk DX510, som da vil gi meg 15 disker på sikt...

 

Filserver som er så greit, del disken, mount disken på brukerpc`ene. Funker det på samme måte med en NAS ?

 

RAID kontrollerkort til filserver evt, litt billigere, men trekker vel mer strøm, større boks, mer å holde styr på, men alikavel langt flere muligheter for alt muligrart, iogmed at det er Windows XP / W7 i bunnen ?

Endret av Caddy
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

NAS of filserver kan være samme sak, min server gjør det samme som en NAS boks ville ha gjort, men jeg har MYE mer plass til disker og den er stuet vekk i gangen.

Du har også mye mer muligheter med en ekte server enn en slik NAS boks, og er heller ikke låst til visse disker (NAS boksene støtter ikke alt.) jeg kan for eksempel fyre opp en virtuell maskin og hoste en minecraft server eller annen server på maskinen min, noe jeg bare kan drømme om på en NAS boks.

Lenke til kommentar

Skal du ha Windows så må du opp i pris siden du da er avhengig av en god RAID kontroller for å få fart i ett RAID 5 array.

Bruker du FreeNAS som er BSD basert eller en Linux distro som Ubuntu trenger du bare en billig dummy kontroller for å få porter slik som en IBM 1015 for eksempel som ligger rundt 1000 lappen for 8 porter

Lenke til kommentar

Fart er ikke nødvendig. Ting skal lagres, og evt streames via gbit nettverk til hovedpc. Tror jeg kjører en Promise SATA kontroller nå, med XP raid 5, software. Problemene kommer når dette skal flyttes til nytt hovedkort, derav tenker jeg litt Hardware raid, som kan flyttes på, uten for mye mikkmakk..

Lenke til kommentar

Fart er ikke nødvendig. Ting skal lagres, og evt streames via gbit nettverk til hovedpc. Tror jeg kjører en Promise SATA kontroller nå, med XP raid 5, software. Problemene kommer når dette skal flyttes til nytt hovedkort, derav tenker jeg litt Hardware raid, som kan flyttes på, uten for mye mikkmakk..

 

Hvis jeg var deg, ville jeg gått for en NASboks fremfor å sette opp en "halvveis" løsning på en XP-maskin. Bruk samme type(ihvertfall størrelse) disker, og når du først kjøper disker så kan du jo kjøpe 2tb eller liknende, slik at du slipper å putte inn gammalt ræl i lagringsløsninga di.

 

Husk at du selv setter verdien på dataen din i forhold til oppsett. Hvis du velger å finne frem en skrota pc, de diskene du har liggende og slenge osv så er det på din egen risiko. Software "RAID 5" på windows XP ville jeg aldri følt meg trygg på.

 

Hvis du har kompetanse til å sette opp en server med f.eks FreeNAS og vedlikeholde dette, og du ikke bryr deg om mengden strøm serveren bruker, støy den lager osv så er dette også et godt valg. Husk også at de fleste NASbokser tar veldig liten plass og bruker veldig lite strøm, og gir veldig lite støy.

 

Hvis du ikke trenger ekstra maskinkraft til ekstra krevende løsninger, eller ikke har tid eller kompetanse. legg fra deg tanken på å bygge selv og kjøp deg heller NAS. Mye greiere. Har du nok disker, hold deg til RAID 6 eller 10(avhengig av løsninga du går for). Vi bruker RAID 6 nesten ekslusivt(sett bort ifra SAN'et vårt) i servere med fler enn 2 hot-swap disker. Hvis du har 7 disker i RAID 6, kan to ryke uten at dataen din ryker.

 

Mvh

Endret av Dagger907
Lenke til kommentar

Må si meg enig med Dagger her, Windows duger bare ikke til lagring, og blir bare dyrt for å få til noe i lengden.

Software RAIDet i Windows er ett... Vell la oss si tragisk kapittel som er best glemt.

 

Kjører også RAID 6 på 6 disker, og alle har sagt det var bortkastet, men paranoien min betalte seg når en software feil kastet 2 disker ut av arrayet :p Berget av RAID 6 sin dobbeltoleranse.

Men nå jakter jeg på en billig SAN løsning, noe jeg enten kan snekkre sammen selv eller noe skikkelig billig, mest bare for testing og for å leke med failover på hjemmeserveren.

Lenke til kommentar

Meninga er ikke å beholde XP som OS, men muligens en serverversjon, eller W7. Hovedkort, prosessor og minne skal byttes, og da må jo ting som regel reinstalleres. Derav tenker jeg HW raid, på 4 nye disker, evt en NAS. Var det 12000 jeg fant ut av med 5disk stasjonen + 5 x3 tb? Men hvor mye må man ut med for en brukbar RAID kontroller i forhold til en NAS boks?

Lenke til kommentar

Det avhenger av antall porter, men 3-4k må du regne med som minimum.

Kvaliteten avhenger av hvor mye du legger inn i den.

Og skal du ha skikkelig ekte hardware RAID så må du se etter en kontroller som har en RAM brikke festet i en slot, da har den cache og er garantert en RAID kontroller og ikke en fakeRAID eller en RAID aksellerator.

Endret av 007CD
Lenke til kommentar

^^ what he said.

 

Pluss at de diskene du har sikkert er formatert i NTFS, og skal du ha et hardware RAID på en ny RAID kontroller, hovedkort, RAM og CPU på en FreeNAS/FreeBSD, linux eller solaris-løsning må du uansett formatere diskene dine.

 

Å putte litt "diverse" disker, 4x750gb pluss det andre du har formatert i NTFS er ikke akkurat Best Practice for en NAS-løsning. Hvis du har fått feriepenger, er 12k en meget god investering i din egen sky som er a) Mye mindre hassle b) RAID 6\10(RAID 5 kan vurderes) c) Nye disker d) Støtter både CIFS/Samba og NFS.

 

Hvis du har all dataen din på software RAID i windows XP og tror du kan bare stappe alt inn i en fersk BSD/Linux-distro med ny hardware så tror jeg du er optimistisk. Du kan være heldig, men det høres ut som mye hassle å konfigurere. Når det først funker, ryker det et par disker så er dataen borte.

 

Sett opp ny NAS med 4+ disker, utvid hvis nødvendig. Les deg litt opp på RAID 0/1/5/6/10. Behold begge løsningene og kopier alt over på det nye NASet før det ryker disker eller som nevnt av 007CD: software feil.

 

Uansett, med ny hardware RAID-kontroller burde/må du reformatere diskene dine. Sjekk dem for ny firmware også, samme gjelder RAID-kontrolleren.

 

En lur bonus, uavhengig av NAS/egen server er å bruke et NAS med 2+ gbit porter, eller stappe inn gode gigabit-kort på en server. Trunk disse portene til en god VLAN-kompatibel gbit switch. Eksempelvis en HP ProCurve eller en Cisco switch. Tror ikke du trenger fiber i dette tilfellet, så du får en god switch her til rundt tusenlappen. Dette er "managed switch"-typer som krever mer enn vanlig innsikt i en hjemmeruter av Dlink-typen. DD-WRT og Tomato firmware som kjører på endel rutere/switcher kan trunke disse.

 

Mvh

Lenke til kommentar

Kan også legge til at en maskin med FreeNAS støtter ZFS filsystemet som vil beskytte dataene fra bit rot, eller degradering av diskens lagringsmateriale som kan gjøre om en lagret 1'er til en 0'er og i verste fall gjøre filen korrupt, eller en piksel feil i ett bilde for eksempel i beste fall.

Her har Windows INGENTING å stille opp med, Linux har sin styrke på RAID men ingenting i bit rot avdelingen, dog er det mulig at det vil dukke opp i BTRFS filsystemet som det nå jobbes med.

Dette burde du også vurdere før du låser deg til en løsning.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...