Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ulovlig å forsøke å kjøpe snus?


Cay

Anbefalte innlegg

Hei, jeg er en gutt på 15 år og har et par spørsmål eller en liten hendelse som skjedde med meg.

 

Er det ulovlig og prøve og kjøpe snus `? Fikk en fin prat med en shell sjef elns om at du kunne få prikker osv .

 

 

Hendelsen var som så :

 

Jeg gikk in på en shell butikk sent på kvelden i 12 tiden og skulle prøve og kjøpe snus for en kompis. jeg gikk in og la snusen på disken, han spurte raskt om legg så jeg viste det til han og ventet på at han skulle si du er bare 15, du kan ikke få kjøpt og gi det tilbake , men her er den skumle parten han spurte hvilket årstall jeg var født i, svarte selvfølgelig 1996, så tok han kortet mitt ( BANK KORTET ) og sa at jeg prøvde og lure han elns og at polititet kom til og klippe kortet mitt, og sa at jeg måtte komme og snakke med sjefen neste dag 08.00 - 16.00 og jeg gjorde dette og han kom jo også med en slik preken om at det var ulovligt og prøve og kjøpe siden det var tydeligvis mitt ansvar og vite at jeg ikke får lov til og kjøpe snus. og jeg lurer da på om dette er helt feil av dem. og de hadde kortet mitt i 5 dager pga helligdager og helg . så lurer på om jeg kan gjøre noe med det , iallefall skjelle de ut elns, sur ble jeg når jeg måtte gå 5 dager uten kort

 

Takker for svar, og hold dere saklige^^ ikke noe " snus er usunt "

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er ulovlig å kjøpe snus om du er under 18 år gammel, akkurat slik er det også med røyk og alkohol. Men det er ikke ulovlig å snuse om du er under 18.

 

Dumt av deg å prøve å kjøpe da, du skulle heller fått noen andre til å gjøre det.

Lenke til kommentar
Gjest Bruker-182691

At snus er usunt er noe av det mest saklige du kan tilføye denne saken, men nok om det.

 

Men uansett var det en tvilsom avgjørelse av en ansatt på en besinstasjon å beholde et kort, tror ikke det er lovlig, i og med at han kan scimme magnetstripen/chippen og bruke kopien på kjøp i usa, hvor man ikke trenger kode.

Lenke til kommentar

Det er minst like ulovlig av butikkeier å ta fra vedkommendes bankkort og beholde det i 5 dager, vil jeg tro. Likeså å forlange at han/hun skal møte opp dagen etter for å få en skjennepreken. Sikkert gjort i et forsøk på å skremme han/hun fra å forsøke å handle snus der igjen, men likefullt på en måte som jeg tipper ligger utenfor hva man har anledning til å gjøre.

Men dette er ikke et spørsmål som handler om snus, det er et spørsmål som hører hjemme i Samfunn - Juss forumet.

Endret av thomit
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er ikkje ulovleg å prøve å kjøpe, det er butikken som ikkje har lov til å selge til personer under 18 år.

 

Unntaket er dersom du bruker falsk ID i eit forsøk på å lure butikken. Normalt sett så er det ikkje falsk ID når du viser ditt ekte ID-kort når du er mindreårig.

 

Det vil også være eit spørsmål om korleis den som selg har stilt spørsmålet, dersom selgaren har spurt om legitimasjon så kan du ikkje på nokon måte haldast ansvarlig for å ha vist ditt ekte ID-kort. Situasjon kan kanskje stillast i eit anna lys dersom spørsmålet var om du er eldre enn 18 år (ikkje berre spørsmål om du er gammal nok) dersom du då viser ditt ID kort i håp om at selgaren reknar feil på alderen.

 

 

 

Kort oppsumert, du har lov til å prøve å kjøpe, men selgaren har plikt til å sikre at ein ikkje selg til mindreårige (eller til myndige personer som planlegg å gi varen vidare til mindreårige).

Lenke til kommentar

Bullshit. Det er ikke forbudt å kjøpe snus dersom du er under 18, derimot er det forbudt å selge til deg dersom du er under 18.

Det er også ulovlig å kjøpe snus for å gi til en person under 18. Det du prøvde på ville altså vært ulovlig, men ikke fordi du selv er mindreårig.

 

edit: Avatar var kjappere ute ja.

Ang legg: husk det er forskjell på falsk legg og å låne andres legg. Falsk legg kan straffes etter straffelovens kapittel 18 om dokumentfalsk med en strafferamme på fire års fengsel såvidt jeg forstår.

 

Begge deler er ulovlig, men det er fremdeles en vesensforskjell. Om du går på butikken for å kjøpe snus til deg selv og viser ditt eget legg som viser din faktiske fødselsdato, så har du ikke gjort noe ulovlig selv om du faktisk får kjøpe.

Endret av srbz
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ang legg: husk det er forskjell på falsk legg og å låne andres legg. Falsk legg kan straffes etter straffelovens kapittel 18 om dokumentfalsk med en strafferamme på fire års fengsel såvidt jeg forstår.

 

Litt flisespikkeri, men;

 

Vanligvis så er det bruken av ID-kortet som tilseier om det er dokumentforfalskning eller ikkje. Dersom du låner ID-kortet til en venn eller eldre søsken så er det fortsatt dokumentforfalskning sjølv om ID-kortet i seg sjølv er ekte. Det blir nemmelig dokumentforfalskning i det ein person bruker ID-kortet som om det var sitt eige.

 

I utganspunktet så er det heller ikkje ulovlig å lage ditt eige ID kort der du skriver inn ein anna fødselsdato på gutteromet, ulovleg blir det først når du prøver å benytte det som eit ekte ID kort.

 

Det er dette som gjer at ein kan lage falske ID-kort og penger til f.eks filminnspeling så lenge ein passer på at det kun blir brukt til lovlege forhold.

Lenke til kommentar

Takk for svar :) da vet jeg iaff at det de gjorde har de ikke lov til , ettersom jeg har lest litt må jeg understreke at det ikke er på noen måte falskt :) og ikke en venns sitt kort . men er det noe jeg kan komme opp til denne shell fyren og skjenne litt tebake på han ^^ ? evnt en exact quote fra loven elns

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...