Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Være ung ufør og flytte til utlandet, mulig?


Mann1982

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

1) Uførepensjon beregnes etter dagens regler (nye regler er varslet fra 2015) etter to komponenter: Grunnpensjon, og tilleggspensjon. Hvis man har lav tilleggspensjon får man særtillegg slik at man ikke kommer under minstepensjonen. Uføre får tilleggspensjon basert på hva de tjente før de ble uføre.

 

Grunnpensjon beregnes bare på bakgrunn av trygdetid, altså tid bosatt i Norge. Opprinnelig er uførepensjon basert på forutsetningen at du vil bo i Norge frem til pensjonsalder, og du vil derfor få full trygdetid. Flytter du ut av landet vil trygdetiden måtte bli beregnet på nytt på bakgrunn av hvor lenge du faktisk bodde i Norge. Viser det seg da at du bare får halvparten av trygdetiden får du bare halv grunnpensjon.

 

Tilleggspensjon beregnes etter hva du ville tjent, men du får heller ikke godskrevet teoretisk tilleggspensjon ("framtidige pensjonspoeng") for år du bor i utlandet.

 

Særtillegg gis aldri til personer som bor utenfor Norge. Det samme gjelder særfordeler for unge uføre.

 

I sum kan dette medføre at store deler av pensjonen din bortfaller dersom du flytter til utlandet i ung alder.

 

 

2) Fordeler som "ung ufør" inkluderer et høyere stønadsnivå enn andre uføre. Det betinger at man blir ufør før fylte 26 som følge av en alvorlig, varig, og klart dokumentert lidelse.

 

3) Trygdeavtalen kan modifisere ovenstående forutsetninger. Det beror på hvilken trygdeavtale det er, altså hvilket land det er snakk om. Du kan lese om NAVs forståelse av diverse trygdeavtaler her.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 9 måneder senere...

Hva hvis man må flytte til utlandet pga helse?

Skulle vel ikke være nødvendig å miste trygderettigheter da?

Uansett er det beste å spørre NAV direkte:)

 

Om man er ung ufør eller vanlig ufør. Er mange som ikke fungerer i hele tatt store deler av årstiden pga påvirkningen dette har på helsen. Da er er det snakk om smerter, svikt og annet. Det å ikke å klare gjøre daglige oppgaver for eksempel.

 

Vurdere selv å flytte til utlandet en kort periode for å se om dette hjelper helsen, for så å se senere om det blir permanent.

Lenke til kommentar
  • 7 år senere...

Takk til trådstarter for spørsmålet. 

Jeg er ei norsk uføretrygdet kvinne som ser på muligheten for å flytte til Tyrkia. Min situasjon er at jeg har ung uføretillegg hvis jeg bor i Norge og ikke har 20 års trygdetid etter fylte 16 år. Jeg mangler 5 år for å fylle det kravet. Jeg bor nå i Sverige og har bodd her i 5 år fordi mannen min ikke har opphold i Norge. Jeg lurer på; hvor mye blir trygda mi i Tyrkia hvis jeg flytter dit nå? Jeg har barnetillegg her i Sverige og det faller ikke bort fordi Tyrkia er medlemsland. Min situasjon pga. min diagnose er slik at jeg håper at Nav kan beregne de årene jeg har vært her i Sverige som botid som kan medregnes siden Sverige er et EØS land. Håper du kan hjelpe meg med dette @krikkert ... Pga. min diagnose har jeg ikke godt av å måtte tilbake til Norge nå ?

Min mann er fra et land uten trygdeavtale nært Tyrkia. Så Tyrkia passer derfor bedre enn Sverige men håper det går økonomisk. Kommer Nav til å trekke bort store deler av trygden hvis jeg flytter dit nå?  

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...