Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

hjelp med loverk rundt husleie økning


kjeLL//

Anbefalte innlegg

jeg flyttet inn 31.mar 2011 og de tar avregning fra feb 2011 som blir 1.1%, hvis de hadde brukt apr 2011 hadde det blitt 0.2%

husleieloven 4-2 a ; endringen må ikke tilsvare mer enn endringen i konsumprisindeksen i tiden etter siste leiefestsetting
avsnitt fra kontrakt; & 20 regulering av leie

 

utleier kan årlig, første gang med virkning fra 31.03.2012 kreve leien regulert i forhold til eventuell endring i statistisk sentralbyrås konsumprisindeks, eller, hvis denne blir opphevet, annen tilsvarende offentlig indeks.

dog skal ikke leien kunne reguleres under den leie som ble avtalt på kontrakttidspunktet. opprinnelig kontraktindeks er den som forelå pr. 15.02.2011. regulering kan tidligst settes i verk ett år etter siste leiefastsetting ble satt i verk. utgangspunktet for reguleringen er den konsumprisindeks som forelå ved kontraktinngåelsen.

 

jeg har vært å snakket med dem, og de sa at det ikke var laget noen indeks for mars når jeg skrev under på kontrakten. men sånn jeg tolker loven så er det vell indeks fra april som skal brukes? håper noen kan hjelpe meg litt her.

jeg skrev under på kontrakten 17.03.2011

Endret av kjeLL//
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Indeks som skal brukes er den som forelå på tiden for "siste leiefastsetting". Dette vil være datoen kontrakten ble inngått (da ble leien første gang fastsatt).

 

Loven åpner for så vidt for at huseier kan velge å bruke en senere indeks, men hovedregelen er at indeksen på avtaletidspunktet skal brukes. Du oppgir at du signerte 17. mars 2011. Det er dermed KPI-endringen fra mars 2011 til mars 2012 som skal brukes, 0,8 %.

 

Huseier kan ikke lovlig avtale seg til en mer gunstig indeksregulering enn husleieloven åpner for, jfr. husleieloven § 1-2. Endringen kan tidligst settes i kraft én måned etter at skriftlig varsel er mottatt, jfr. § 4-2 bokstav c.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

tusen takk for veldig godt svar.

 

edit: vill det si at det ikke holder for husvert å si at det ikke fantes noen indeks for mars 2011 når kontrakten ble signert? dette var det de argumenterte med når jeg kom innom for å forhøre meg med dem.

Endret av kjeLL//
Lenke til kommentar

Interessant spørsmål. Det høres feil ut å ta noe annet enn verdien for mars, men man skal jo varsle slikt på forhånd. Kan man da varsle med at leien øker med x kroner fordi konsumprisen for den aktuelle måneden ikke er fastslått? Det var jo en stor forskjell mellom februar og mars også! Fra 1,1 til 0,2!

Endret av Griffar
Lenke til kommentar

nå ble ikke mitt siste spørsmål besvart. jeg var inne å hørte med dem. og fra jeg kunne se så stemte ikke februar som indeks mnd. dette har blitt besvart. men det de sa var at det ikke fantes noen indeks for mars når jeg signerte kontrakta. holder det for dem å si det?

Lenke til kommentar
nå ble ikke mitt siste spørsmål besvart. jeg var inne å hørte med dem. og fra jeg kunne se så stemte ikke februar som indeks mnd. dette har blitt besvart. men det de sa var at det ikke fantes noen indeks for mars når jeg signerte kontrakta. holder det for dem å si det?

Hvis du signerte en kontrakt siste uka i mars i fjor, var nok nyeste indeks som den gang var beregnet fra februar 2011. Og når de i mars i år skulle beregne et års økning som de ville at skulle tre i kraft i april, var nyeste tilgjengelige indeks fra februar 2012. Fra utleiers synspunkt virker det helt logisk at de tallene kan og må brukes for å kunne gi deg tall for hva leia skal økes til. Men, bokstav c i § 4-2. Indeksregulering sier at den annen part må gis skriftlig varsel med minst én måneds frist før endringen kan settes i verk. Ut fra dette må man bruke indeksen fra januar hvis man skal rekke å gi varsel i tide for en husleieøkning i april, eller man må beregne et års økning ved å sammelikne årsindeksen for 2010 og 2011.

 

Hvis det ikke er mulig å bruke indekser som er eldre enn månedsindeksen for måneden kontrakten ble tegnet, vil det i praksis si at om man skriver kontrakt i mars og flytter inn og betaler første leie i april, vil første leieøkning etter § 4-2 først kunne varsles i slutten av april, og vil først kunne tre i kraft ved innbetaling av leie i juni. Dermed betaler man hvert år to måneder til gammel pris, og leieprisøkningen vil pga. at SSB bruker litt tid på beregne KPI + at man har en måneds varslingsfrist ikke kunne skje årlig, men hver fjortende måned. Kan det være riktig? Dette virker litt uheldig fra en utleiers synspunkt (eller fra leiers synspunkt dersom det er leier som ber om indeklsregulering i tider med fallende KPI).

Endret av Svinks
Lenke til kommentar

Det er ikke et krav at varselet skal inneholde hvor mye den nye husleien kommer til å være. Etter husleielovens forarbeider skal varselet være en "heads-up" om at det kommer til å skje endringer. Varsel kan derfor sendes i desember, om så er, med varsel om at endringen vil tre i kraft med virkning fra 31. mars. Varselet kan også inntas i selve leieavtalen. Dette vil være i henhold til husleieloven § 4-2 bokstav b og c -- at varselet kan inntas i leieavtalen følger av lovens forarbeider.

 

Spørsmålet er derfor hva som kan kreves uten å gå ut over begrensningene i bokstav a, som fastslår at "endringen [ikke må] tilsvare mer enn endringen i konsumprisindeksen i tiden etter siste leiefastsetting". Begrepet "siste leiefastsetting" vil enten være kontraktsinngåelse eller forrige endringskrav.

 

Begrepet "endringen i konsumprisindeksen i tiden etter ..." vil kunne tolkes på to måter. Den første innebærer at man ser for seg endringene fra mars2011-april2011, mars2011-mai2011, osv, og at endringen i leien er begrenset til den høyeste av disse endringene.

 

Den andre måten innebærer at endringen er begrenset til KPI-endringen mellom mars 2011 (forrige fastsetting) og mars 2012 (iverksettelsestidspunkt).

 

KPI-indeksen for mars publiseres cirka 10. april. Er det et reelt problem å fastsette leieprisendring fra 31. mars selv om man ikke vet størrelsen på endringen før 10. april? Etterfakturering må trolig til uansett, siden leien for 31. mars gjerne vil være betalt i mars.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...