Gå til innhold

Folk som har kjempet for frihet


muffi10

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
  • 3 uker senere...

Thore Hund, mannen som ledet bondehæren som bekjempet Olav den Hellige og bidro til at Hålogaland forble fritt en liten stund lengre.

Lenin, som kjempet mot den russiske tsarens tyrrani.

Man bør også nevne Malcom X som alt for ofte blir utelatt fra historien om borgerrettighetsbevegelsen i USA.

I Norsk kontekst bør man også nevne Osvald gruppe som var den mest aktive motsstandsgruppa under andre verdenskrig.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Kommunisten Nelson Mandela? Tuller du?

Han trodde tror jeg at han kjemper for frihet. Alle forstår frihet på egen måte og har egne helter. Hva er frihet for deg?

 

Jeg er ikke begrepsrelativist, så det kan jeg ikke svare på. Men i alle fall ikke den "friheten" man ser i dagens Afrika, hvor hvite blir myrdet hver dag simpelthen fordi de er hvite.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

Jeg er ikke begrepsrelativist, så det kan jeg ikke svare på. Men i alle fall ikke den "friheten" man ser i dagens Afrika, hvor hvite blir myrdet hver dag simpelthen fordi de er hvite.

 

 

Skal si ærlig at jeg heller er ikke flink til å forklare begreper. Men tror at det er mye snakk om frihet i verden, men det er langt til at det blir frihet i verden i virkelighet. Jeg tror at det er først og fremst viktig å lære å respektere andres frihet, liv og rettigheter. For min del ser et ut at mange folk ønsker frihet bare for seg selv.

Lenke til kommentar

Jeg ville forsøkt å være litt original og styrt unna "klassikerne" som Martin Luther King eller Ghandi. I forhold til å få en god karakter er det også en fordel at læreren ikke kan altfor mye om personen, slik at det ikke merkes om du utelater noe viktig.

 

Angående Spartacus så kjempet han for sin egen og sine følgesvenners frihet, men ikke imot slaveri som institusjon. Så snart Spartacus og co. var fri begynte de å ta sine egne slaver. Jeg vet ikke om han kan kalles en tradisjonell frihetskjemper. :p

 

Ikke akkurat mot religionsfrihet nei :p men han kjempet imot overherredømmet til Danmark. Noe han også klarte å bekjempe.

 

Viktig å huske på at nasjonalfølelse er et moderne fenomen og at Olav kun kjempet mot dansk herredømme i Norge fordi det kom i konflikt med hans eget. Hovedfienden til Olav var allikevel norske bønder som ikke ville underkaste seg; bygder ble brent, folk drept og hedenske kultsteder ødelagt. Norske bønder underkastet seg med vilje dansk overherredømme for å bli kvitt ham, og grunnen til at han hadde så mange imot seg på Stiklestad var fordi ingen ville ha faenskapet tilbake. Danskene klarte riktignok å gjøre seg upopulære ganske raskt, men det er en annen historie.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...