Gå til innhold

Når går jorden under, ved hjelp av utslipp


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvis vi ser bort fra istider og klimavariasjonene i løpet av hundreår og tusenår, så er det en annen trend som er ufravikelig: Alle stjerner blir stadig varmere i sin livssyklus. Sola er en helt vanlig stjerne som oppfører seg på samme måte, den blir sakte men sikkert varmere. Vi mennesker klarer ikke å måle denne endringen innenfor tusenårene, så dette er ikke årsaken til den globale oppvarmingen vi diskuterer i det daglige.

 

Men på skikkelig laaaang sikt, og da snakker vi om millioner av år, så stiger temperaturen på sola litt etter litt. Og i samme langsomme takt blir det stadig varmere på jorda også. Det er regnet ut at om "bare" en halv milliard år vil overflatetemperaturen på jorda være så høy at landjordplantene har dødd ut. Den eneste næringen på jorda da vil finnes i verdenshavene, der det fortsatt vil være levelige temperaturer noen hundre millioner år til. Hvis det fortsatt finnes noen få dyrearter på land om en halv milliard år, så må det være veldig hardføre arter som enten jakter på hverandre eller på arter i havet. Alle pattedyr vil dø ut lenge før dette, oss inkludert.

 

For å sette en halv milliard år i et perspektiv: For 500 millioner år siden hadde dinosaurenes tidsalder enda ikke begynt, det var bare såvidt det fantes noen få fiske- og amfibiearter som hadde rukket å krype opp av havet. Så en halv milliard år er enoooormt lang tid.

 

Om ca fem milliarder år har sola brukt opp brenselet sitt. Da eser den opp til en rød kjempe som sluker de indre planetene inkludert jorda. Deretter synker sola sammen og blir til en hvit dverg som fortsetter å skinne ei stund til. Men da er altså jorda forlengst borte, også som steinkule.

 

Men dette er ikke noe vi behøver å bekymre oss for, for selv med stabile temperaturer ville menneskeheten neppe overleve så lenge. Det er veldig få arter som har overlevd noenlunde uendret i tidsperioder på over ca 10 millioner år. Noen ytterst få (bl.a krokodiller og enkelte fiskearter) har eksistert i mer enn 100 millioner år. Knapt noen pattedyrarter har eksistert i mer enn 10 millioner år, og vår art har derfor neppe mange millioner år på oss før vår art enten dør ut av naturlige årsaker eller blir erstattet av en annen art. Kanskje kan vi ved hjelp av medisinsk teknologi holde arten vår levedyktig i noen få titalls millioner år til, men jordas ende vil garantert ingen mennesker oppleve.

Endret av SeaLion
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Så ille som utslippene våre er nå og hvor ille jordene har det ug hvor mye co2 som slippes ut. Når vil da jorden gå under?

 

Slik jeg forstår det tenker du på "jorden gå under" som i at menneskers livsgrunnlag forsvinner? Det blir neppe sånn at jorda blir en glødende kule av lava på grunn av klimagassenes forsterkende effekt på drivhuseffekten.

Noe som kan skje er at oksygenmengden i lufta blir mindre og mindre, mtp. CO2-utslippene, men dette vil nok bli minimalt. Det som er sannsynlig er at havnivået vil stige og tvinge svært mange bort fra områdene de bor i. Samtidig vil den økte temperaturen rundt ekvator gjøre at havet kan ta opp mindre oksygen, som igjen har en negativ virkning på livet i havet. Dette kan igjen bety mindre mat på menneskene som bor i sør. Samtidig kan økt temperatur gi spredning av ørken, som igjen er noe som tar bort livsgrunnlaget til mange mennesker.

Men alt dette vil i hovedsak bare ramme menneskene i sør. Her i nord, og i vesten generelt står vi ganske sterkt hvis alle disse fremtidsprognosene til klimaforskerne skulle finne sted.

 

Hvis alle disse faktorene skulle føre til en stor befolkningsnedgang i sør, kan dette i noen grad bidra til å bremse den videre utviklingen med utslipp av klimagasser. Samtidig som man begynner å gå tom for olje, vil vi nok begynne å ta i bruk stadig mer fornybare energikilder.

Endret av Dohvakiin
Lenke til kommentar

Du tenker vel på den magnetiske nordpolen, som ligger i nordområdene av Canada? Denne flytter seg stadig vekk og har alltid gjort det. Her er et kart som viser hvordan den magnetiske nordpolen stadig flytter seg nordover:

 

NASA_54556main_nmppath2001_med.gif

 

De siste årene har det vært en del snakk om at jordas magnetfelt svekkes, og at det kan tenkes at det i en periode nærmest forsvinner helt for så å gjennoppstå med motsatt polaritet av i dag. Orienteringen av magnetitt i ulike lag av bergarter tyder på at slike polaritetsskifter har skjedd flere ganger i løpet av jordas historie. Foreløpig har ikke jorda gått under av det, så det er lite trolig at den gjør det denne gangen heller. Hvis det er det som er i ferd med å skje.

http://no.wikipedia.org/wiki/Den_magnetiske_nordpol

 

Den geografiske nordpolen (der jordaksen er "festet") flytter seg også litt, ca 15 meter frem og tilbake i løpet av 433 døgn.

http://no.wikipedia.org/wiki/Nordpolen

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Som mange andre sier, jorden vil aldri gå under samme hvor mye oss mennesker prøver, solen er alfa og omega når det kommer til hvor beboelig planeten er.

 

Jo mer mennesker spiller på lag med naturen, jo lenger vil vi som art overleve. De fleste arter som dør ut gjør det fordi livsgrunnlaget deres forsvinner (tilgang til mat osv). Siden vi er den dominerende art på denne planeten (i kraft av teknologi og intellekt) vil vi neppe bli fratatt livsgrunnlaget av andre arter, vi er med andre ord vår egens største trussel.

 

Nøkkelen her er befolkning (antall individer) i forhold til livsgrunnlag, mange arter/populasjoner har eksplodert i antall for deretter å kollapse (dø ut) fordi det ble plutselig altfor mange munner å mette som gjorde at nesten alle fikk for lite mat med påfølgende bortgang.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Forskeren James Hansen, som er sjef for NASA Goddard Institute for Space Studies, mener det er mulig at vi vil oppleve en "runaway greenhouse effect" på jorden, slik man tror det har foregått på Venus. CO2-utslipp fra menneskelig aktivitet gjør beviselig jorden varmere, og jo varmere det blir på jorden, desto mer vanndamp vil samle seg i atmosfæren, og siden vanndamp i seg selv er en kraftig drivgass, vil drivhuseffekten gå amok.Til slutt vil verdenshavene koke og jorden blir ubeboelig.

 

Han forteller kort om dette her: http://www.youtube.com/watch?v=ACHLayfA6_4

 

EDIT: James Hansen har forsket på atmosfæren på Venus - doktorgradsavhandlingen hans omhandlet drivhuseffekten på denne planeten, og han har publisert flere artikler om emnet, blant annet i Science. Dette er med andre ord ikke noen han har diktet opp.

 

Uansett om global oppvarming er menneskeskapt eller ikke, så er det mulig å få en irreversibel drivhuseffekt som utsletter alt liv på jorden. Forskere mener at Venus hadde både vann og en jordlignende atmosfære før drivhuseffekten løp løpsk.

Endret av Spenol
Lenke til kommentar

Drivhuseffekten av CO2 fungerer ikke slik at dobbelt så mye CO2 gir dobbelt så mye drivhuseffekt. Faktisk vil effekten av CO2 flate ut. Årsaken er måten denne gassen fungerer på.

 

CO2 blokkerer et visst "stålingsvindu", altså et begrenset frekvensområde. Dette strålingsvinduet ligger i det infrarøde området, altså i det samme området som varmeutstrålingen fra bakken til verdensrommet. Når dette strålingsvinduet først er mettet/lukket, så vil ikke ytterligere andel CO2 i atmosfæren føre til noen ytterligere drivhuseffekt.

 

Til klimaskeptikerne må det dog poengteres at dette strålingsvinduet ikke er helt lukket enda, bare delvis, slik at mer CO2 i atmosfæren fortsatt vil gi en økt drivhuseffekt.

 

Forskerne frykter at en ytterligere lukking av dette strålingsvinduet kan gi nok temperaturøkning til å trigge andre og mer alvorlige trusler, f.eks frigjøring av drivhusgassen metan fra et smeltende frostlag i den russiske tundraen, frigjøring av metan fra havbunnen og lignende. Metan er ca 20 ganger mer effektiv som drivhusgass enn CO2, så et massivt metanutslipp kan bli katastrofalt for jordas klima.

 

Vanndamp i atmosfæren har to motstidende effekter. Økt fuktighet i lufta gjør at lufta holder bedre på varmen. Økt skydannelse hindrer imidlertid innstråling av sollys, så mer vanndamp i atmosfæren kan også gi en avkjølende effekt. Nøyaktig hvilken effekt mer vanndamp i atmosfæren har på klimaet er derfor ikke kartlagt i detalj, men foreløpig antas det at mer vanndamp i atmosfæren vil gi en netto oppvarmingseffekt.

Lenke til kommentar
  • 6 år senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...