Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

noen som vet hvorfor vi har skarre-r på bergensk?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvis det er så sykt stress for deg å gå inn på linken som er over, så kan jeg kopiere og lime inn her for deg:

 

 

 

 

 

Skarring er relativt nytt i norsk sammenheng. Mange forskere regner med at lyden dukket opp i byer som Bergen og Kristiansand på 1800-tallet, etter påvirkning fra dansk uttale. Skarringen kom opprinnelig fra Paris, der den oppstod en gang på 1600-tallet. Den spredte seg til tyske byer og siden videre til blant annet København omkring 1780. Skarre-r-en så ut til først å være et særlig storbyfenomen, før den videre spredde seg til landsbygdene og rurale strøk. At den ikke spredde seg til Østlandet, men slo rot på eksempelvis Vestlandet, Danmark og Skåne, kan skyldes at Østlandet ikke hadde noen større byer av internasjonal betydning på tidspunktet.

 

Skarre-r er på rask frammarsj på Vestlandet, og den tradisjonelle rulle-r er på vikende front. En sannsynlig årsak til dette er at skarre-r er lettere å uttale for småbarn enn en rulle-r.[1]

 

Språkforsker Arne Torp, mener at skarre-r og retroflekse konsonanter motvirker hverandre, og at det derfor er lite sannsynlig at dialekter med retroflekser (kjennetegnet ved at r «smelter sammen» med lydene n, l, s, d og t) kommer til å ta til seg skarre-r-en.[2]

 

 

Du er ganske frekk selv forresten. Det er ikke meningen at folk her inne skal gjøre leksene dine, men at vi skal gi deg linker og hint i riktig retning.

Lenke til kommentar

Han er like frekk hver gang, allikevel ender det alltid med at han får svar på det han vil. Antar at TS er den samme ufordragelige fyren som kjetilopen2. Han kommer aldri til å lære før man begynner å ignorere trådene hans om han oppfører seg på denne måten.

 

/leif

Endret av Christeven
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...