Gå til innhold

Hovedkort med to prosessorer?


Decoman

Anbefalte innlegg

Jeg har alltid vært fascinert av tanken om å ha et hovedkort med to prosessorer, men har aldri skjønt hvor vanlig dette er hos vanlige folk og hvor dyrt sånt kan bli. I tillegg til en ekstra cpu så blir det jo da også et ekstra sett med kjøler og vifter til denne ekstra cpu'en. En cpu tar vel ikke allverden med strøm så jeg kan forestille meg at noen ny strømforsyning ikke ville være nødvendig i så tilfelle.

 

Hvis noen har peil så ønsker jeg tilbakemeldig på følgende:

• Må det være Xeon prosessorer på hovedkort med to prosessorer?

• Er antall pci-e plasser noenlunde det samme som på "vanlige" ATX hovedkort?

• Er det noe helt spesielt med slik type hovedkort som kan være en fordel eller en ulempe?

• Hvilke gode eller dårlige erfaringer har folk med ytelsen på et sånt hovedkort?

 

Hvordan kan jeg best finne slik type hovedkort på google for å finne mer informasjon?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Søk på E-ATX så finner du mye.

 

Bildeeksempler:

 

iwill_nforce4.jpg

 

classified-sr2-1.jpg

 

Allverden med strøm? Tenk deg 2x 130 watt prosessor? Hvis de hadde vært overklokket?

Ikke det at Xeon/Opteron er noe gode på det men jeg snakker bare hvis.

 

Apple har vel Mac pro, men ser ikke behovet her for vanlige brukere da sokkel 2011 er mere en bra nok.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Du bør gjerne nevne raskt hva ditt bruksområde er. Systemer med flere seperate CPUer er ikke helt uten problemet - og kostnaden er stor også. Det høres ut som en fantastisk idè å bare bruke en ekstra CPU i systemet - men ved mindre du skal bruke systemet til "tallknusing" av noen slag (som encoding, kryptering, komprimering osv.) så spørs det absolutt om det er verdt det.

 

Det er primært til servere med spesiellt høye krav eller spesialiserte workstations som trenger super regnekraft med andre ord - ikke spesiellt egnet til en gaming-rig akkurat, og til generellt lett bruk vil prislappen gjøre det ganske uaktuellt.

 

Jeg må overlate de mer spesifikke spørsmålene til noen som er litt mer oppdatert på dual-CPU hovedkortene enn meg. Sist gang jeg researchet relaterte ting var for en del år siden.

 

PS: jo, en moderne CPU kan forbruke ganske så mye strøm (under maksimum belastning vel og merke). ved overklokking kan forbruket også øke skarpt i tillegg. Kort sagt så er det en betydelig økning i strømkapasiteten som trengs når du bruker en ekstra CPU i et system, så dette må du ikke bare anta at går greit ved mindre du har en monster-PSU. Jeg annbefaler deg sterkt at du regner over de faktiske energikravene til systemet (det finnes gode PSU kalkulatorer på google).

 

-Stigma

Endret av Stigma
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er hovedsakelig tre grunn til å ha en kort med to (eller flere) sokkel - for å få flere kjerner enn man få med en sokkel, for å få mer minne sokkel, eller for å få mer IO båndbredde. Når man husker på at det fins enkelsokkel cpu'er med 12 kjerner lett tilgjengelig, skal man ha veldig god grunn til å ha to sokkel til prosesseringskraft. Du må enten jobber med mye number crunching, eller med tunge server oppgaver.

 

Ulempene med fleresokkel kort er pris (de koster betydelig mer), størrelse (de er ofte stor og tunge, og man må ha plass i kabinetten til flere vifter), strømforbruk, og at de typiske er tregere en enkelsokkel kort p.g.a. tregere minnebuss (flere kanaler betyr lavere klokke) og ofte lavere cpu frekvens, spesielt lavere på "turbo boost" el.l.

Lenke til kommentar

Som nevnt så er det bare svært spesialiserte oppgaver et slikt oppsett er nyttig til. Ellers kaster man bare penger på sjøen.

 

Finnes jo mindre servere slikt også brukes til, skal vel litt til større PHP databaser bruker så mye prosessorkraft.

 

Som i mac Pro, er det desverre en del som tenker muligheten for flere prosessorer, isteden å oppgradere hovedkort etter 3 år men den invisteringen er dårlig på langt sikt.

 

Er det riktig eller feil at E-ATX i prinsippet er satt sammen 2 stk m-atx hovedkort?

Der man må ha minst 1 ram brikke per prosessor?

Lenke til kommentar

Argument for et slikt type hovedkort vil for min egen del være:

• Grei pris på hovedkort

• Rimelig pris på prosessor (En bestemt Xeon prosessor koster visst i underkant av 2.000.)

• Minne brikker virker billig for tida er inntrykket mitt, men ECC ram koster kanskje mye, er usikker om dette. Tenker nå at ECC rambrikker raskt vil gjøre det hele for dyrt uten at jeg har regnet på dette.

 

Det vil være helt greit for meg å ha f.eks 16 GB ram og flertallige prosessor kjerner for min egen del, så nytteverdien om dette vil ikke være noen interessant diskusjon.

 

Hm, nå ble jeg usikker på om det kan bli tull med kompabilitet opp mot program, som f.eks vanlige spill hvis man har to xeon prosessorer. Tenkte ikke på dette før nå.

 

Mye mulig at et vanlig hovedkort og en vanlig cpu vil duge altså, for å både få 8 cpu kjerner og 16GB ram, men tenker at da bør jeg kanskje vente. Har jo en Q6600 fra før som kjører fire kjerne med 3.5 GHz, og vil ikke bytte ut noe før ytelsen blir forbedret betydelig, gjerne x2 eller x3 mer ytelse.

 

Som nevnt allerede, så er denne tråden et forsøk på å bli litt klokere. Det er så greit å få relevante tilbakemeldinger og så slippe å bare måtte google etter informasjon over flere dager.

 

Takk for innspill.

Lenke til kommentar

Her høres det ut for meg at sokkel 2011 muligen er bedre valgt, det er jo også dyrt, men kan vel overklokkes noe.

 

ECC ram er stort sett tull.

 

Intel Xeon W3565 ser ut for meg den kommer godt under i7 920, som sier litt.

 

ECC ram er ikke tull... det er et kritisk komponent for driftssikkerhet i systemet som absolutt ikke kan tolerere feil, og sike superkritiske systemer finnes det faktisk en del av.

 

For privatbruk er det dog ganske unødvendig i 99,9% av tilfellene ja ettersom feil-raten i data for vanlig RAM uten ECC tross alt er veldig lav til å begynne med.

 

-Stigma

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Intel Xeon E3-1270 ser ut kan vel måles mot Intel Core i7-2600 sånn ca.

 

Så skal man ha Xeon må man nok bruke sparepengene sine på en Xeon E7-8870 først da holder en prosessor sånn nogen lunde. Prisen er ikke lavere en 34 727 kr.

 

Kan godt være eneste fordelen med ECC er programmerings miljøer, det minneadressings feil og lekasjer kan hende.

 

http://www.memorysuppliers.com/eccwhatisita.html I følge den reduseres faren for bluescreen, men som regel er dårlige drivere eller overklokking årsaken.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Jeg trodde først at overklokking av Xeon prosessorer var vanlig, men etter å ha lest hva andre har skrevet så har jeg inntrykk av at det skal være hovedkortet og bios som omsider avgjør om overklokking er mulig eller ikke.

 

Jeg har ikke fulgt med på markdet for hovedkort med flere sockets på en stund som sagt - men jeg ville nok i det minste forventet at overklokkingsmulighetene på disse kortene neppe er så gode som mer typiske forbrukerkort. Disse oppsettene er som nent mest rettet mot bedrifter med servere eller workstations innen spesielle fagfelt som har uvanlige krav - og i disse segmentene blir nok ikke overklokking vektlagt like mye.

 

Jeg vil tippe at du får tilgang til det viktigste - altså å kunne øke multiplier osv. sikkert også spenning, men jeg ville ikke vært overraset om noen av de mer finjusteringskontrollene og automatiske funksjoner ikke var inkludert i slike kort. Det er absolutt noe som burde researches før kjøp ihvertfall.

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Kommer mest ann på hovedkortet, ja. Om det er et typisk serverhovedkort, i klassen SuperMicro og Intel ServerBoard, så pleier det være null overklokkingsmuligheter, da dette er et "ikke-tema". Men om du ser mer på "hjemme-entusiasten" kort som SR-2 , og lignende så er det flere muligheter.

 

Det at det står Xeon på prosessoren, er bare at den er av bedre sortering og de garanterer den bedre. ellers er det ganske like brikker, om en ser på identisk sokkel vel og merke.

 

har f.eks hatt Xeon prosessorer både til Socket 775 , og 1366 tilsvarende desktop prosessorene, og overklokket disse i bøtter og spann.

 

Har en Xeon E3110 på kontorpc'en her, noe som tilsvarer en Intel Core 2 Duo E8400. (gammel utgått modell)

Lenke til kommentar

Ai ai, dette hovedkortet koster nesten 6000 kr:

 

EVGA SR-2 i5520

http://www.iwill.no/Hovedkort.136/Sokkel-1366+Dual.361/EVGA+SR-2+i5520+%25252B+ICH10R+USB+3.0+DDR3+DIMM+HPTX+Socket-1366.1923.html?osCsid=284dbed5f657ef03a5215a13c0234d4f

 

 

Her er et til ca 4000 kr:

 

Asus Z8PE-D18

https://prisguiden.no/produkt/asus-z8pe-d18-150858

Endret av Decoman
Lenke til kommentar

Heh, dual CPU til vanlig forbruk er bare å glemme med en gang.

Prislappen er SKYHØY, du kan ikke bruke vanlige CPUer, du må ha spesielle CPUer i Xeon klassen, RAM er det avhengig av plattformen hva du må bruke.

Skulltrail krevet buffret minne for eksmepel, som heller ikke er billig.

 

På sluttsummen er hovedkort prisen det minste du må betale :p

Lenke til kommentar

 

Interessante problemer man møter på når man kjører slik maskinvare med "vanlige" programmer.

 

Med mindre du har et ønske om å kjøre f@h, har mye penger å brenne og liker benchmarking, eller du driver med et arbeid der helt vanvittig ytelse i flertrådede programmer er ønsket, hadde jeg holdt meg laaaaaangt unna dual-socket hovedkort.

 

EDIT:

Kjører du fire skjermkort inni bygget er det også sannsynlig du trenger en egen krets i huset for maskinen din også, over 1850W under load :!:

Endret av arni90
Lenke til kommentar

 

Interessante problemer man møter på når man kjører slik maskinvare med "vanlige" programmer.

 

Med mindre du har et ønske om å kjøre f@h, har mye penger å brenne og liker benchmarking, eller du driver med et arbeid der helt vanvittig ytelse i flertrådede programmer er ønsket, hadde jeg holdt meg laaaaaangt unna dual-socket hovedkort.

 

EDIT:

Kjører du fire skjermkort inni bygget er det også sannsynlig du trenger en egen krets i huset for maskinen din også, over 1850W under load laugh.gif

SR-2 og 2 stk 6 kjernes Xeon koster litt ja, har 2 fulle oppsett her, men at man trenger ny sikring for 1850W load stemmer ikke. Har hatt dratt ut 1880W fra veggen bare til ett oppsett(CPUene klokket til 4,8 GHz 1,5vcore og 4 stk 6970 @1050/1500) og jeg har 5 maskiner til som kjører på samme sikkring. 16amp.

Den videoen er 7mnd gammel og så vidt jeg vet så funker Fraps med 24 kjerner/tråder nå, funker hos meg i hvertfall.

Men er helt enig med deg i at det er tullete å kjøpe noe sånt til bare gaming.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...