Gå til innhold

OpenSuse - velge installasjonsdisk?


Flodec

Anbefalte innlegg

Jeg ønsker å prøve meg på et Linux-OS. Har forsøkt Ubuntu og Mint uten at jeg likte de noe særlig. Men nå sitter jeg her med installasjonsdisker til OpenSuse 12.1 og Fedora 16, og har lest meg fram til at OpenSuse kan være noe lettere for nybegynnere.

 

Nybegynner ja. Under installasjon foreslår systemet å krympe disken som jeg har installert win7 på. Har ikke lyst til dette. Jeg har laget en egen partisjon (P:) som jeg har lyst til å installere OSet på. Installasjonsdisken til OpenSuse gjenkjenner partisjonen som (i:). Greit nok det, men her begynner problemet. Hvordan i alle dager skal jeg klare å installere på denne partisjonen. Jeg har skjønt såpass at jeg må formatere disken til noe annet enn ntfs. Men der stopper det. Noen som gidder å ta seg tid til å forklare hva jeg må gjøre? Te-skje-metoden må til. Har sjekket opensuse-forumet, men selv nybegynner-delen der var skrevet på gresk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du bør ha minimum to partisjoner til Linux, én swap partisjon og én for selve Linux-installasjonen. Så enten frigjør litt mer plass til en swap-partisjon eller del partisjonen du har klargjort i to. Har du mye minne bør 1 GB være mer enn nok til swap-partisjonen.

Du trenger ikke å formattere partisjonene til ntfs, da kjenner du de kanskje lettere igjen også?

 

Engelsk på skjermbildene nedenfor, har du valgt norsk så finner du sikkert fram allikevel.

 

Når du kommer hit velger du "Edit Partition Setup":

i_y2_partitioning.png

 

Markér "Hard Disks" i System View, alle partisjoner på alle harddisker skal da vises i høyre "felt". Merk at disk-bokstaver fra Windows ikke har noen relevans her, istedet "nummereres" diskene etter rekkefølgen installasjonsprogrammet finner de. /dev/sda1 er første partisjon på første harddisk, /dev/sdb1 første partisjon på andre harddisk, osv.

Min virtuelle eksempel-pc har bare én disk som da blir /dev/sda.

1065342.jpeg

 

Finn de to partisjonene du har klargjort og marker først den som skal bli swap-partisjon og velg Edit:

1065351.jpeg

 

Marker så partisjonen som skal bli "hovedpartisjon" og velg Edit:

1065354.jpeg

Her kan du godt velge "Fstab Options..." og krysse av for "No access time".

 

Som du kanskje så lenger opp hadde jeg også en tredje partisjon /dev/sda3 som skal mountes på /home. Det er ikke nødvendig, men mange gjør det slik siden du da kan beholde div. instillinger og filer du lagrer i ditt "hjemmeområde" ved en oppgradering, ved at en under installasjon/oppgradering da bare velger denne partisjonen for montering på /home uten å formattere den.

Velger du ingen egen partisjon for /home, opprettes den katalogen på samme partisjon som root (/).

 

Merk "F" i kolonnen som heter "F", partisjoner med dette vil bli formattert når du fortsetter installasjonen.

 

Velg "Accept" når du er klar til å fortsette installasjonen.

 

Håper dette hjelper deg litt videre i installasjonen :)

 

(Med "expert partitioner" under installasjonen har du også mulighet til å slette den partisjonen du allerede har klargjort og lage to nye i den ledige plassen, men det er kanskje enklere å ha laget de på forhånd første gangen?)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvis du har Windows er den enkleste måten å slette i: partisjonen i Windows (kontrollpanel - administrative instillinger - datamaskinbehandling - diskbehandling) för du kjörer installasjonprogrammet for openSUSE. Da vil openSUSE installasjonprogrammet automatisk foreslå å bruke den frigjorte plassen på harddisken din til å sette opp swap, root- og home- partisjoner for openSUSE.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...