Gå til innhold

Videregående norsk på et halvt år som privatist, er det praktisk?


Gjest Slettet+56132

Anbefalte innlegg

Gjest Slettet+56132

Velkommen,

 

Det er blitt tidligere nevnt at jeg skal ta en rekke fag for å komme inn på Nanoteknologi hos NTNU. Nå må jeg ta fag for dette halvåret, og jeg hadde planlagt fagene, men så detekterte jeg en endring på Akademiets sine nettsider rundt kurstilbud.

 

Før så kunne man bare ta norsk faget over 1 år, og det kostet 14980 kr, men nå er det blitt endret til at man kan bare ta det over et halvt år, og det koster 7490kr.

 

Dette fører til at jeg eventuelt kan skyve treårsplanen et halvt år frem, dersom jeg går for norsk over 1/2år.

 

Er det mulig å få gått igjennom norskpensum på kun et 1/2år? Vil kurset være "matnyttig" slik at du får noe igjen for det? Ville dere selv ha meldt dere på kurset?

 

Det jeg frykter er at kurset er for kort til å kunne repetere essensielle deler av pensum slik at du like gjerne kunne ha droppet kurset. Jeg er spesielt interessert i tilbakemeldinger fra tidligere privatistelever i norsk.

 

Lenke til kurstilbud

 

Søker intelligente svar :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ett fag på seks måneder, selv norsk, som er... 3-400 timer går helt greit. Det regnes så vidt jeg vet ikke fravær osv. men det kan være individuelt ifra skole til skole. Hadde du vært 25 år eller eldre kunne du gått gratis på VO og tom. gått på "nettstøttet" kurs hvor man har skoletimer annenhver uke. Det gjorde jeg, og tok flere fag på seks måneder, deriblandt norsk. Jeg gikk dog på nettstøttet, så for meg ble det ikke mange skoletimene, men veldig, veldig mye selvstudier.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+56132

Jeg går nå i lære, og jeg kan kun ta maks to fag i halvåret, ellers kapitulerer motivasjonen fordi det blir for mye. Det blir som følgende; Arbeid 8 timer --> Skolearbeid 8 timer --> Sove 8 timer... Om igjen og om igjen. Dersom jeg tar to fag så trenger ikke denne syklusen å eksistere.

 

Så det er altså fullt mulig å ta norsk over et halvt år, der det faktisk vil være nyttig. Er det mulighet for å ta enda et fag ved siden av, eller må jeg fokusere full fokus på norsk?

Lenke til kommentar

Husk at norsk består av tre eksamner, men arbeidsmengda i norsk er egentlig slående lav. Pass på at eksamenskarakteren i norsk er lite forutsigbar.

 

Hvis du skal forbedre karakteren i ett annet fag du har tatt før, kan du ta det i tillegg uten at det skal bli for stor arbeidsmengde, fordi du skal kunne deler av innholdet fra før.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+56132

Helt ærlig, hvis du skal ta norsk som privatist, ikke ta deg bryet med å ha timer i det, bare ta en (tre) privatisteksamen, timene har, etter min erfaring, veldig lite med eksamen å gjøre uansett.

 

Mulig, men jeg er litt tunglært i norsk, og kan ikke en drit selv om jeg fullførte allmenn påbygg, jeg fikk 5 og 6 i alle fag bortsett fra norsk, der fikk 3. Jeg trenger kurset for å lære meg nynorsk.

 

Jeg vet at karakteren er meget uforutsigbar, men et kurs bør jo hjelpe på.

 

Det jeg er redd for er at kurset er så kort at man får ikke repetert pensum godt nok, og jeg ender bare med å fullføre uten å ha lært noe nytt.

Lenke til kommentar

Gjør oppgavene på Språkrådets hjemmesider for å forbedre nynorsken din. I tillegg bør du se på tidligere innleveringer for å finne vanlige feil du gjør.

 

Dette var det jeg gjorde, én dag før nynorskeksaamen (sidemål), og jeg fikk en femmer på den eksamen selv om jeg sleit litt med nynorsk før jeg tok meg bryet å få det til.

Lenke til kommentar

JA! De to skriftlige eksamnen har du mange oppgaver å velge mellom. Det finnes ikke andre fag hvor det er mulig å gjøre det like bra enten du har lest alle 1500 (Norsk bok) siden eller ikke. Bare velg Artikkel, du får sikkert et tema som omhandler noe relevat for tiden.

På muntlig må du selv legge frem en leseliste. Velg noen bøker og dikt, og du er klar.

 

Ser ikke hvorfor man skal betale for dette.

Lenke til kommentar

De skriftlige eksamener er forholdsvis enkle. Der er det enten å skrive artikkel, essay, kåseri, novelle eller analyse. Sjanger er som oftest gitt i oppgave og det er derfor viktig å følge sjangeroppskrift i oppgaven du velger. Det tas utgangspunkt i en eller flere tekster eller et gitt tema. Å skrive idiomatisk og med god struktur er viktig i både Bokmål og nynorsk. I nynorsk er det lurt å sette av siste time til korrektur!

 

Det går fint å gjennomgå dette kurset på et halvt år, men du trenger mye skrivetrening for å møte forberedt på eksamen! Til muntlig er det litt mer omfattende egentlig, her kan du også måtte presentere et selvvalgt fordypningsemne.

 

Jeg synes det er dårlige råd å ta dette på "egen" hånd uten noen form for kurs. Enkelte er sikkert heldig og kan mye fra før, og får derfor bra karakterer på eksamen. Men det er nok langt fra alle. Se igjennom læreplanene og vurder om du kan det!

 

Selv ville jeg tatt kurs. Toppkarakter i norsk er et godt grunnlag for å skrive bra oppgaver i andre fag og i andre utdanninger.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...