Gå til innhold

Første dag med Ubuntu


Anbefalte innlegg

På hvilken måte har Windows bedre flyt enn Linux? Om jeg hadde 100.000kr som jeg skulle brukt på en maskin, så hadde det blitt en server, og den skulle hatt Linux!Innlegget ditt gir ingen mening! 8 SSD i RAID vil ikke yte noe bedre i Windows, enn det ville i Linux...

 

Jeg merker betydelig forskjell på hastigheten uavhengig om det gir deg mening eller ikke. Derimot er stabiliteten i linux av en helt annen verden. Raskheten er merkbart raskere i Windows på samme maskin. Det er ikke synsbedrag bla er oppstartsiden i win7 3x raskere en Ubuntu. En annen ting; det virker nesten som om Linux ikke klarer å utnytte SSD kapasiteten helt fult ut. Mitt inntrykk er 50% reduksjon sammenlignet med Win7.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har en selvbygd maskin i overkant av 100000,- og med Ubuntu installert så blir man ikke akkurat imponert, derimot om jeg bruker Win7 så går det unna med helt syk hastighet. Med 8 av markedets raskeste SSD'er i RAID0 og ellers spec de fleste bare kan drømme om så er valget definitivt win7, alt annet er bortkastet til en slik maskin. Bruker CentOS på en 48TB storage server og det er stabilt som et fjell og det er vel der linux er noe; når man slipper bruke menyene. (server) !

 

Dette innlegget ditt det faller på egen urimelighet.

 

 

8 x SSD i R0 ok det er det jo noen som har men det betyr ikke at Linux er utelukket ei heller at maskinen blir treg og går i sirup av den grunn. Hva gir windows deg som ikke Linux gir deg?

Jeg vet jo hva du skal svare men du kan bare roe deg helt ned - TRIM utgjør ikke den enorme forskjellen.

 

Nei jeg velger å tro at dette innlegget har en skriveleif og at det skal stå 10K.

Lenke til kommentar

 

Jeg merker betydelig forskjell på hastigheten uavhengig om det gir deg mening eller ikke. Derimot er stabiliteten i linux av en helt annen verden. Raskheten er merkbart raskere i Windows på samme maskin. Det er ikke synsbedrag bla er oppstartsiden i win7 3x raskere en Ubuntu. En annen ting; det virker nesten som om Linux ikke klarer å utnytte SSD kapasiteten helt fult ut. Mitt inntrykk er 50% reduksjon sammenlignet med Win7.

 

 

Ohh oppstartsid ja for det er jo ekstremt viktig på en stasjonær.

 

Hvorfor skal du boote ned støtt og stadig? Kan du ikke bare starte maskinen og la den surre å gå? Den synsingen du bedriver kan du jo bare kutte ut. Det er jo gode verktøy for å måle hastigheten på SSD. Kjør test og du vil se at forskjellen er marginale.

 

Jaja jeg må bare konstatere at jeg er glad du ikke er min økonomiske rådgiver. 100K i hw og du vektlegger oppstartstiden.....

Endret av mrs.robinson
Lenke til kommentar

For min del så virker det som om dette eksperimentet blir utført på urettferdige premisser. Jeg skal innrømme at jeg ikke har lest hele artikkelserien hvor Jørgen bruker Mac, men jeg fikk inntrykk av at han fikk utdelt en Macbook e.l. som han skulle bruke i en gitt tidsperiode.

 

For å kunne sammenligne rettferdig, så burde han fått utdelt en DVD med OSX for selv å finne en maskin han kunne bruke den mot. Det samme blir det med dem som sammenligner brukervennlighet i Ubuntu mot Windows 7. Hvor enkelt er det å få en uferdig installasjon av Windows 7 hvis man ikke kjenner hardware i maskinen, og denne tilfeldigvis ikke er direkte støttet av operativsystemet?

 

Jørgen/redaksjonen burde gjort mer research før prosjektet startet for at premissene var like.

 

1. Hvilken distro skal brukes?

2. Hvilken maskin skal brukes?

3. Hvordan er kompatibiliteten?

 

For en nøyaktig sammenligning burde han strengt tatt fått utdelt en maskin hvor Ubuntu var ferdig satt opp og konfigurert, slik at han kunne ta i bruk de nytteprogrammene han proklamerer at han skal teste.

 

Jeg har nå ihvertfall aldri installert XP(!) på min jobbmaskin, og jeg vil bli overrasket hvis jeg noen gang får rettighetene til å gjøre det.

 

Research, folkens, research.

Endret av WonderStivi
  • Liker 2
Lenke til kommentar

1.Hvor lang tid tar det for en som ikke får ekstern hjelp til å sette opp en linux distro og bruke den effektivt, og 2. Hva gir det deg som ikke MacOS eller Windows kan tilby som normal kontorarbeider Svar: I følge artikkelen så virker det som svar på 1 er Lang tid og svar på 2 er "Ingenting".

 

Er nå dere linux interesserte skal komme med argumenter annet enn at "terminalen er fin..Er bare å tråle gjennom 100 forum for å få svar på det du lurer på..og etter mye knoting så vil du få det til!"

 

Vis du se slik på det så: Hvor lang tid tar det for en som aldri har brukt Windows før å sette opp Windows uten ekstern hjelp? thumbup.gif

Endret av NoiSe_NOR
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vel, nå var vel utgangspunktet for artikkelen at det skulle være en desktop ertstatter og ikke på serversiden, og da bør OS i det minste være forholdsvis brukervennlig, også for novisene.

 

Et av hovedproblemene med linux i minøy øyne, er det utrolige kombinasjonene av repositories og applikasjoner som ikke er kompatible med hverandre.

 

Her er et eksempel:

For noen mnd satte jeg opp webservere, som måtte ha linux i bunn, med vanlig LAMP stack.

Valgte CentOS som distro, å få Apache, mySQL,phpMyAdmin, FTP og PHP inn på denne boksen var en stor utfordring, da det er så mange avhengigheter av andre pakker, som naturligvis ikke er støttet på den og den distroen i den versjonen du trenger. Så det ble mye manuell kompilering for å komme i mål (og mye tid). Og når du må ty til sånne midler for å komme i mål, får du ikke automatiske oppdateringer, men må følge med selv og innstallere ørten patcher manuelt, noe som ikke er alternativ for meg. Hensikten var å innstallere en bestemt CMS (Impresspages), som igjen har visse krav til LAMP stacken.

 

Problemet med linux, når du først får et problem, så er det etter min mening ikke like lett å komme seg ut av problemet. Kanskje er du heldig og finner løsning på problemet, men ikke alltid i samme kombinasjon av distro, versjon og andre applikasjoner du har. Når en har tusenvis av distroer, som igjen alle har ørten versjonsnr, + alle komponenter og applikasjoner, så blir det uhovrvelig uoversiktlig. Sånn sett er det enklere med Win og iOS, da en ikke har så sinnsykt mange versjoner å forholde seg til.

Lenke til kommentar

Mange av de armerte vaktene du snakker om er jo ikke de som står rundt Linux, det er de vaktene som står rundt programvare og maskinvare laget for Windows som gjør det vanskelig for de som ønsker å gå vekk fra Windows. Allikevel er disse et stort problem for Linux. Jeg tror veldig mange som ønsker å gå over til Linux erfarer mange av disse problemene. Jeg kjenner meg igjen fra da jeg gikk over til Linux for ca 7 til 8 år siden, men jeg har:

 

  • Lært meg å finne maskinvare som fungerer uten problemer i Linux.
  • Lært meg å ikke være avhengig av programvare som kun eksisterer til Windows.

Nå erfarer jeg at jeg bruker mye mindre tid til å få Linux til å fungere slik jeg vil og vedlikeholde det enn Windows. Liker virkelig ikke tanken på å installere Windows mtp alle seriekoder, antivirus, oppdateringer med restart, manglende programvaresenter, mye som ikke er støttet ut av boksen, osv.

 

Ved en slik test, synes jeg du i det minste burde fått tildelt en maskin som er godt støttet i Linux. Jeg synes også du burde se hvor langt du kommer med kun Linux til dine oppgaver, og hvor lett du tilvender deg. Dermed synes jeg ikke du burde installere Windows i Virtualbox (for bruk av f.eks Adobe-programmer), heller ikke Spotify per dags dato før det eventuelt kommer til Linux. Har også hørt at Spotify har hatt et par problemer i noen av utviklingsutgavene til Linux. Binære installasjonsfiler kommer sikkert til Linux når programvaren er ferdig.

 

Til alle som maser om terminalen: Ja den er et godt verktøy, men det har lite å si for mange som ønsker å bruke Linux og ikke ønsker å bruke terminalen. Jeg har ingen problemer å klare meg uten om jeg vil, og om noen ikke ønsker å bruke terminalen bør vi heller forklare hvordan det gjøres både via terminal og ikke. Kanskje de som spør etter hjelp da finner det enklere å kopiere og lime inn i terminalen enn å åpne forskjellige programmer osv. Om ikke så blir nok iallefall personen mer fornøyd med å få gjort oppgavene i GUI.

Endret av tamarin
Lenke til kommentar

Syns det er spennende å lese at folk ber at man skal lete etter maskinvare som støtter operativsystemet og ikke omvendt. Det er interessant lesing der Linux-folket syns at brukerne skal tilpasse seg operativsystemet og ikke omvendt. Enhver person som har jobbet med en eller annen form for brukerstøtte vet at det er ille nok for folk å installere ting i Windows. Folk reagerer med tanken "hvorfor må jeg gjøre det?" hvis man ytrer kommandolinje eller terminal, og i deres verden er intet svar godt nok. Pek-og-klikk, for alltid, folk leser ikke dialogbokser og da kan man heller ikke forvente brukere til å skrive kommandoer heller.

Lenke til kommentar

Photoshop virker i Linux. Jeg kjører CS5 via wine smertefritt. Og spotify var enormt enkelt og installere for min del. Skrev yaourt spotify også var det done. Ubuntu er en dårlig distro i mine øyne. "If you try to hide the complexity of the system, you`ll end up with a more complex system"

"Instead the internals should be designed in a way such that they dont need to be hidden". Så når du er ferdig med prøve perioden din med Ubuntu ville jeg prøvd Arch Linux. Ja det kommer nok til og ta litt tid og sette opp men da får du alt som du vil og så og si alt funker smertefritt.

Lenke til kommentar

Et problem som forfatteren har som jeg ikke kan se har blitt besvart, selv etter å ha lest alle de ~70 postene, er dette med å måtte skrive inn passordet til trådløsnettet hver gang han starter maskinen. Jeg har selv akkurat installert Linux, i form å Kubuntu, er like grønn i Linux , og sliter med det samme som artikkelforfatteren. Så hvordan får jeg OSet til å huske dette passordet?

Hvis du synes passord ved innlogging er god nok sikkerhet, så kan du bare la passordet være tomt i kwallet (programmet KDE bruker til å huske alle dine passord), da vil du ikke bli spurt om passord når trådløsnettet skal aksesseres. Du kan endre ditt nåværende passord til tomt. Du finner kwallet System Settings under Account Details. Såvidt jeg husker er det slik i Ubuntu også, tomt passord når du blir spurt etter å ha lagt inn trådløspassord. Da vil du ikke bli plaget.

I Partners finner du blant annet Sun/Oracle sin versjon av Java med nettleser plugin

Dessverre har Oracle endret lisensbetingelsene slik at den typen distribusjon ikke er tillatt. Heldigvis fungerer nå mange banker med åpen Java. I ubuntu er det laget en ppa, så der kan man uten terminal få Oracle sin lukkede Java, for andre linuxbrukere blir det manuell installasjon. Jeg laget en gjennomgang her:

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1384692

For noen mnd satte jeg opp webservere, som måtte ha linux i bunn, med vanlig LAMP stack.

Valgte CentOS som distro, å få Apache, mySQL,phpMyAdmin, FTP og PHP inn på denne boksen var en stor utfordring, da det er så mange avhengigheter av andre pakker, som naturligvis ikke er støttet på den og den distroen i den versjonen du trenger. Så det ble mye manuell kompilering for å komme i mål (og mye tid). Og når du må ty til sånne midler for å komme i mål, får du ikke automatiske oppdateringer, men må følge med selv og innstallere ørten patcher manuelt, noe som ikke er alternativ for meg. Hensikten var å innstallere en bestemt CMS (Impresspages), som igjen har visse krav til LAMP stacken.

Såvidt jeg kan se er det ingen sære krav hos Impresspages:

http://www.impresspages.org/docs/getting-started/installation/

Fra Debian, Ubuntu eller distribusjoner basert på disse kan du installere komplett LAMP stack enkelt. Fyr opp en terminal (du kan bruke gui også, men terminal er mer elegant her), og kjør

sudo tasksel

Du kan da huke av for web-server, og alt blir satt opp. Hvis du velger noen av de ledende CMS systemene, slik som wordpress eller drupal, så kan du installere disse like enkelt ved å søke dem opp i pakkesystemet. For odde CMS må du nesten følge den oppskriften de har lagt opp til.

 

Hvis du ønsker å teste en serverløsning er det desidert enkleste å bare laste ned en virtuell maskin med alt satt opp. Alt av ledende løsninger finner du ferdig her:

http://www.turnkeylinux.org/

Problemet med linux, når du først får et problem, så er det etter min mening ikke like lett å komme seg ut av problemet. Kanskje er du heldig og finner løsning på problemet, men ikke alltid i samme kombinasjon av distro, versjon og andre applikasjoner du har. Når en har tusenvis av distroer, som igjen alle har ørten versjonsnr, + alle komponenter og applikasjoner, så blir det uhovrvelig uoversiktlig. Sånn sett er det enklere med Win og iOS, da en ikke har så sinnsykt mange versjoner å forholde seg til.
Dette er tull. Du har tydeligvis ikke satt opp odde CMS løsninger på win eller ios. Vennligst ikke la denne tråden reduseres til usaklig skittkasting. Det er mye mer krevende og krever mye mer vedlikehold å sette opp web-servere med odde CMS på win og osx. Hvis du sikter til applikasjoner, så bruk de som er pakket for deg, akkurat som du gjør på ios. Endret av Del
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-t8fn5F

Syns det er spennende å lese at folk ber at man skal lete etter maskinvare som støtter operativsystemet og ikke omvendt. Det er interessant lesing der Linux-folket syns at brukerne skal tilpasse seg operativsystemet og ikke omvendt. Enhver person som har jobbet med en eller annen form for brukerstøtte vet at det er ille nok for folk å installere ting i Windows. Folk reagerer med tanken "hvorfor må jeg gjøre det?" hvis man ytrer kommandolinje eller terminal, og i deres verden er intet svar godt nok. Pek-og-klikk, for alltid, folk leser ikke dialogbokser og da kan man heller ikke forvente brukere til å skrive kommandoer heller.

KUDOS for den kommentaren.

Selv har jeg drevet med Linux siden 1996 og i denne tråden ser jeg at det er mange kyr som glemmer at de en gang har vært kalv. Det er ikke enkelt å starte med Linux i dag. Timer med leting etter nøyaktige svar og haugevis av unyttige kommentarer om hvor enkelt det er, gjør at nybegynnere sier at Linux sucks, så vær forsiktig men hvordan man svarer de som spør om noe.

 

Om man ser tilbake til 1996 og utviklingen frem til i dag, så er det ikke noen tvil om hvem som har utviklet seg mest med hensyn på brukeropplevelse.

Lenke til kommentar

Om man ser tilbake til 1996 og utviklingen frem til i dag, så er det ikke noen tvil om hvem som har utviklet seg mest med hensyn på brukeropplevelse.

Du mener naturligvis linux. En artikkelserie som denne hadde vært utenkelig i 1996. Visste ikke at du var gammel linuxgutt, sikker på at du ikke skryter på deg litt nå?
Lenke til kommentar

Syns det er spennende å lese at folk ber at man skal lete etter maskinvare som støtter operativsystemet og ikke omvendt. Det er interessant lesing der Linux-folket syns at brukerne skal tilpasse seg operativsystemet og ikke omvendt. Enhver person som har jobbet med en eller annen form for brukerstøtte vet at det er ille nok for folk å installere ting i Windows. Folk reagerer med tanken "hvorfor må jeg gjøre det?" hvis man ytrer kommandolinje eller terminal, og i deres verden er intet svar godt nok. Pek-og-klikk, for alltid, folk leser ikke dialogbokser og da kan man heller ikke forvente brukere til å skrive kommandoer heller.

Nå anbefaler ikke jeg Linux til de som har maskinvare som ikke fungerer bra i Linux, men om man ønsker å bruke Linux bør man sjekke ut disse tingene på forhånd. Jeg foretrekker Linux fremfor Windows i bruk, men gidder ikke å bruke tid til å fikle med maskinvareproblemer fordi produsenten ikke sørger for at maskinvaren er støttet i Linux.

 

Om du skal installere Mac OS, så velger du sannsynligvis Mac, selv om Mac OS støtter x86-64. Ubuntu har lister over sertifisert maskinvare, og om du velger å kjøpe utenfor disse kan du møte på flere problemer enn med de i listen. Det er nok allikevel mye maskinvare som ikke er listet opp her som fungerer fint (har kjørt Linux på tre ASUS-bærbare som ikke er på listen, og har ikke hatt problemer med disse).

http://www.ubuntu.com/certification/

 

I mange tilfeller der maskinvare er problemet legger ikke maskinvareprodusenter opp til at utviklere innen fri programvare skal kunne lage frie drivere. En god del maskinvareprodusenter lager heller ikke proprietære drivere til Linux.

 

Til de som skal kjøpe ny PC anbefaler jeg å gå for en maskin som støtter både Linux og Windows, det vil gjøre det lettere om de en gang bestemmer seg for å gå over til Linux, eller skulle hatt behov for å bruke en Live-CD.

 

Det å installere programvare i Linux er enklere enn i Windows. Om en som søker brukerstøtte ikke ønsker å bruke terminalen, så bør man ikke henvise til terminalen, eller i det minste gi forklaring på hvordan man kan utføre oppgaven både via terminalen og GUI.

Endret av tamarin
Lenke til kommentar

Hvorfor skal Terminal på Linux være et nederlag? Kommandolinjen er et kraftig og nødvendig verktøy på alle moderne operativsystem.

 

Er trist at trådstarter har så mange oppstartsproblemer, men etter mange års erfaring med Linux og brukerstøtte skal jeg være den første til å si at HP Pavilion og andre "hjemmemodeller" sliter med at de benytter ufrie drivere. Er spesielt trådløskortet som kødder seg på disse maskinene. Støtte har en tendens til å komme ramlende et år eller to senere enn man faktisk trenger.

 

Maskiner som er tvers igjennom Intel hardware/chipset har betraktelig mindre problemer.

 

Angående Photoshop: Prøvd å kjøre dette via Wine?

http://appdb.winehq.org/appview.php?iAppId=17

 

Photoshop CS 1 (drar på årene etterhver har i alle fall Platinum support, noe som tilsier at det skal fungere uten å gjøre noe særlig for å få det til). CS5 har fått Gold status, noe som tilsier at det kanskje er brukbart (litt behovsavhengig).

Endret av radivx
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kjempefin artikkelserie. Er selv en Linux bruker (Ubuntu m/gnome3), men kjenner meg meget godt igjen i de problemer du beskriver. På mange måter er det et uferdig produkt som mangler de meste åpenbare ting - på andre områder er det best i klassen. I mine øyne mener jeg det fokuseres altfor mye på "bling bling" og fancy features fremfor å bruke tid på å få kjernefunksjonaliteten i orden. Har ofte sånne "det her skjer bare ikke" øyeblikk som jeg ikke opplever på Windows.

 

Mine problemer dreier seg ofte om X og dårlige drivere. Her er jo Linux verdenen prisgitt gode drivere fra produsenter - men dette får de ikke. Tok meg flere dager å få en dual monitor config til å fungere slik jeg ville det skulle.

 

Det er gjort forsøk på å reverse engineere proprietære drivere, men uten å lykkes i nevneverdig grad (i mine øyne ihvertfall). Håper Wayland prosjektet kan løse dette. Får man orden på de problemer som er relatert til X, så er det et kjempestort skritt i riktig retning. Dessverre så ligger dette nok noen år frem i tid.

 

Dessuten tror jeg man sliter med fragmentering. Med det så mener jeg at det er altfor mange distroer. Jeg er heller ikke sikker på at det er en fordel med så mange skrivebordsmijøer. Det blir til at man trekker i forskjellige retninger.

 

Et tips i forhold til Ubuntu er Ubuntu Tweak. Her er det mye snacks pakket pent inn i et program - http://ubuntu-tweak.com/

 

Ubuntu forumet er også godt, selv om jeg personlig den siste tiden har brukt askubuntu.com mest. Mener ubuntuforumet bærer preg av en "ovenifra og ned" holdning blant enkelte.

 

For at jeg skal få gjort det jeg skal i jobben min, så kjører jeg en Win7 i VirtualBox (som faktisk fungerer bedre på min maskin en Vmware Workstation 8.1).

 

Uansett. Lykke til med prosjektet. Fyll opp kanna med kaffe. Du kommer til å trenge mengder. Og husk, voksne menn gråter også!

 

:-)

Lenke til kommentar

Sorry om dette er blitt sagt før, men jeg må bare kommentere dette uten å ha lest alle kommentarene.

 

Det er fullt mulig med en smertefri Ubuntu-tilværelse, men man må være litt realistisk og innse et par ting:

1. Ikke all maskinvare har støtte for Ubuntu. Velg maskinvare fra leverandører som støtter det. Prøver man med Mac OS på en PC funker ikke det smertefritt heller akkurat.

2. Den siste versjonen av Ubuntu er ikke nødvendigvis for alle. LTS-versjonen er laget for å være stabil, så man bør vurdere den hvis man vil slippe å knote.

 

Forresten så er Spotify versjonen til Linux noe utviklerne har laget på fritiden, under et hackathon hvis jeg ikke husker feil, så hvis man tror dette skal funke smertefritt for alle så er man nok litt fjern. Klag heller til de som fortalte deg at dette skulle funke.

Lenke til kommentar

Du FÅR Epostene dine og alt sammen inn i Ubuntu, problemet er...Du må ha Windows OG Exchange oppe å gå FØRST, for disse må du hente ut fra RAM, og deretter lagre i ett åpen filformat som ikke er MS infisert.Denne kan du så dra inn i Thunderbird etterpå, men å gjøre det direkte er nok bare å glemme.

 

Og det er jo selvfølgelig en ny kar i Linux tenker på :S

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...