Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hva synes dere om organisasjoner som Human-Etisk Forbund? Jeg har stort sett veldig klare meninger om ting, men akkurat her er jeg litt i tvil. På én side så tar jeg avstand fra grupperinger basert på overbevisning og tro, rett og slett fordi jeg tar avstand fra alt av religion og lignende, men samtidig synes jeg det er positivt at det finnes en slags "motstand". Et alternativ når det kommer til for eksempel konfirmasjon, og en organisasjon som sørger for informasjon og debatt. Jeg mener det er viktig at religiøse ikke får preke i vei uten at noen tar til motmæle. Ikke fordi det nødvendigvis er galt, men fordi det ikke kan bevises og likevel blir omtalt som den største selvfølgelig uten at noen tør å si fra. Det er for meg et dilemma, for er vi noe bedre om vi prakker på folk vår mening ved å organisere oss og dermed videreføre anti-religiøse tradisjoner? Vu kan heller ikke bevise at det er vi som har rett, så spørsmålet er om det er riktig å organisere seg på en slik måte når det vi egentlig ønsker er å ta avstand fra grupperinger som dyrker sin tro.

 

Se selv hva de skriver her:

http://human.no/Huma.../Grunnsporsmal/

 

Jeg er ikke selv innmeldt, men har vurdert det en liten stund.

 

Jeg anser ikke HEF for å være en organisasjon som fronter en spesiell tro, men legger heller en sekulær ramme for hvordan du selv skal realisere dine oppfatninger av spørsmål innen etikk, virkelighetsoppfatning og menneskesyn.

 

Et punkt jeg har stusset litt ved, er hvorvidt HEFere opphøyer mennesket litt vel mye - selv mener jeg at blant annet primater og andre avanserte dyrearter fortjener å bli behandlet med mye av de samme rettighetene som vi gir mennesker, proporsjonelt i henhold til deres kapasitet for lidelse og verdensforståelse (sjimpanser bør ha rett til å slippe tortur f.eks, mens en flue ikke er et moralsk objekt i samme forstand) - jeg mener altså ikke at mennesket har en "hellig" posisjon på noe som helst vis, men at vi stiller i en særposisjon grunnet våre kognitive og sosiale evner er helt klart.

 

Men alt i alt, om du har et naturalistisk verdenssyn, syns mennesker fortjener å bli behandlet i henhold til menneskerettighetene, og ønsker å ta del i noen av de ritualene HEF tilbyr med tiden (navnefest/bryllup/gravferd ..), så kan innmeldelse være noe for deg. Slik jeg har forstått det, finnes det stor takhøyde innen organisasjonen for de med andre etiske perspektiv og grunnregler enn normen, enn så lenge disse er innenfor rammene som du ser jeg linket til over.

 

En annet punkt er at HEF kanskje er litt for "snill" i forhold til mitt syn - de jobber for toleranse mellom religion og sekulære samfunn, samt spiller ofte en posisjon som et substitutt til religion snarere enn et klart sekulært alternativ, noe jeg i grunnen misliker litt - for det er ikke snakk om at sekulære verdier er mindre verdt enn religiøse, snarere tvert om, de religiøse verdiene som er verdt å bry seg om, er det på grunn av det sekulære innholdet i dem - religion forpester det meste, moral inkludert, og dette burde kanskje HEF vært klarere på (mener jeg).

Da er vel kanskje "hedningesamfunnet" noe for deg da kanskje? :)
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Gjest Bruker-95147

Hva mener du?

Det er like ille som "sykkel vs bilist" og "trening vs tur i skiløypa" sakene.

Kommentarfelt har ikke de nødvendige funksjonene for å føre diskusjoner, og ingen er ute etter å diskutere, bare rope ut sin mening.

 

Ok, den sjiten altså. Jeg har mye av media under sterk mistanke om å tilrettelegge for mest mulig piss og tøv i sine forum, fremfor fruktbar debatt. Alle vet jo at rene fakta og sobre beskrivelser av realiteter, fjerner også mye av "moroa" ut av diskusjonene ....

 

:)

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Men hva er så ateisme?

 

Det finnes to definisjoner på Ateisme. Den ene er stort sett det teister mener en Ateist er:

- En Ateist er en person som tror gud ikke eksisterer.

 

Den andre er slik vi Ateister oppfatter Ateisme.

- En Ateist er en person som ikke tror på gud.

 

Så hva er forskjellen? Jo, i den første definisjonen, så forsøker teister å gjøre ateisme til et aktivt valg. De mener at Ateisme, er en tro på lik linje med teisme. Altså at en teist tror gud eksisterer, mens en Ateist tror gud ikke eksisterer.

 

Dette er feil!

 

En ateist, tror simpelthen ikke på gud. Uansett årsak. Mennesker er født ateister, og mennesker er ateister til de aktivt bestemmer seg for å tro på en gud. Om man så velger å tro på en gud, så er man fremdeles ateistisk til alle andre guder man ikke tror på.

Dette var innviklet

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Feirer dere jul?

Jeg kjenner ateister og agnostikere som gjør det, men de hyller ikke Jesus' fødsel, men tradisjonen bak den "norske" feiringen.

Juleferiringen i dag har uansett lite med "kristendommen" å gjøre.

- Jesus ble ikke født rundt juletider

- Det heter "jul" ikke "kirstusmesse" slik det gjør andre plasser.

- Jul (fra norrønt jól [1] eller jólablót) er den tidligere, hedenske feiringen av midtvinterdagen i Norden

- Vi har julenisse (som er en finsk shaman, Hold Nickar: http://www.cannabisculture.com/articles/3136.html)

- Juletreet er en avgud som vi tilber ved å gå rundt den

- Vi pynter treet med fluesopp (se artikkelen om Hold Nickar

 

Selv som ateist så har man mange tradisjoner som folk tror er forbeholdt kristendommen. MIn mor spurte en gang hva vitsen var med borgelig konfirmasjon, siden det ikke var noe å konfirmere (bekrefte dåpen) og hun fikk da en forelesning om hvordan kristendommen ikke har monopol på overgangsritualer, og at disse har eksistert i alle kulturer fra tidenes morgen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147

Selv som ateist så har man mange tradisjoner som folk tror er forbeholdt kristendommen. MIn mor spurte en gang hva vitsen var med borgelig konfirmasjon, siden det ikke var noe å konfirmere (bekrefte dåpen) og hun fikk da en forelesning om hvordan kristendommen ikke har monopol på overgangsritualer, og at disse har eksistert i alle kulturer fra tidenes morgen.

 

Og etterpå, smilte vel mor fra øre til øre, eller?

 

;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...