Gå til innhold

Derfor kjem SACD til å dø!


Anbefalte innlegg

Når det gjelder andre kabler er det vel ett ellerannet med dielektrumet som har stabilisert seg, og derfor krever en ny innspilling hvis du snur kabelen. Innspilling av kabler er visst

kjempeviktig. Jeg har aldri merket noen forskjell.

 

Snakker fra husk med forbehold om feil: Hvilket dielektrikum? Kobber er ikke et dielektrikum, siden dielektrikum er ikke-ledene materialer, de induserte ladningene i et dielektrikum vil alltid sette opp ett elektrisk felt som virker mot det påtrykte feltet, så jeg kan ikke skjønne at "innkjøring" skal ha noe å si. Eneste unntaket er kanskje ferroelektriske materialer, men jeg kan ikke skjønne hva de skal ha å gjøre i en signalkabel.

 

AtW

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Det er vistnok de dieletriske egenskapene til isolasjonen (pvc, teflon ol) som skal stabilisere seg.

 

Hmm, høres rart ut spør du meg, som sagt vil jo dielektrikum alltid sette opp felt som virker mot det påtrykte feltet, mener de som har sagt dette at lyden hadde vært bedre om man ikke hadde hatt noe isolasjon i det hele tatt (siden luft har en dielektrisitetskonstant som er nesten lik 1). I alle tilfeller så burde ikke dette ha noen påvirkning på strømmen som går gjennom ledern.

 

AtW

Lenke til kommentar
les litt her, ATWindsor http://www.brukthifi.no/cgi-bin/yabb/YaBB....;num=1047060513 - ganske interessant.

 

finner mye mer om man søker litt :smile:

 

Prøvde å søke litt men fant ikke så veldig mye sakelig, du har ikke tilfeldigvis noen bra lenker liggende?

 

Forøvrig er jeg lite imponert over argumentasjonen på den forumsiden du viste til. "Altså, før stabiliseringen vil molekylene være "kaotisk" tilordnet. Etter stabiliseringen vil molekylene være tilordnet nogenlunde likt (i retning). Dette vil også være uavhengig av vekslende spenning/strøm." Dette er direkte feil om jeg forstår han rett, det feltet dielektrikumet lager er i høyeste grad av retning og styrke på det elektriske feltet.

 

Og dette er ikke en effekt som opprettholdes på ikke-ferroelektriske materialer, mao vil ikke materialet bli innrettet slik at det elektriske feltet vil virke hele tiden. (men feltet kan muligens forsvinne litt saktere, og bli litt sterkere ved veldig lave tempraturer, det skulle man anta ihvertfall)

 

AtW

Lenke til kommentar
Det er vistnok de dieletriske egenskapene til isolasjonen (pvc, teflon ol) som skal stabilisere seg.

Jeg er fullstendig enig med AtW, det er mye gåtefull logikk og mystikk i audio-verden. Hva i all verden er det som skal stabilisere seg? Og hvorfor/hvordan skal "dette mystiske" stabilisere seg ved å kjøre strøm gjennom kabelen? Hva er det egentlig som skjer med kabelen under "stabiliseringen". Hvorfor ikke bare "blenge" på som vanlig? Det må da ha den samme mystiske effekten som dere omtaler som "stabilisering".

 

PS. Det var ingen som sa noe om hvorfor det selges "enkrystallinske sølvkabler"..

Lenke til kommentar

Jeg er fullstendig enig med AtW, det er mye gåtefull logikk og mystikk i audio-verden. Hva i all verden er det som skal stabilisere seg? Og hvorfor/hvordan skal "dette mystiske" stabilisere seg ved å kjøre strøm gjennom kabelen? Hva er det egentlig som skjer med kabelen under "stabiliseringen". Hvorfor ikke bare "blenge" på som vanlig? Det må da ha den samme mystiske effekten som dere omtaler som "stabilisering".

 

PS. Det var ingen som sa noe om hvorfor det selges "enkrystallinske sølvkabler"..

 

La meg oppklare litt, det jeg antar de mener skal stabilisere seg er polarisasjonen av materialet, molekyler har ofte dipole (eller de kan bli det i elektriske felter), vanligvis er det tilfeldig hvilken retning de har, men med et elektrisk felt så vil flere snu seg i en retning. Men denne effekten forsvinner når feltet forsvinner (husk at molekylene spretter rundt i et veldig høyt tempo vanligvis). Men det finnes noe som heter ferroelektriske materialer, der molekylene er så polare at de påvirker hverandre med tiltrekningskrefter, og dermed vil de legge seg +-pol mot --pol, og bli polarisert selv uten elektrisk felt. Hvis det er så veldig viktig å stabilisere så er det jo bare å bruke ett ferroelektrisk materiale.

 

NB: Husk at alt dette skjer i isolatoren, ikke i lederen (innsiden av en leder har egentlig ikke noe elektrisk felt).

 

Mao det som skal stabilisere seg er molekylene i dielektrikumet, ved at "alle" (dvs en del) har samme "retning"

 

Håper det var oppklarende, med forbehold om feil.

 

AtW

Lenke til kommentar

Hvis du lurte, så ja, jeg leste faktisk mye av den tråden som var linket. Men jeg må si meg skuffet med troverdigheten da en som kaller seg "Sven_Palvig" ranket "Overivrig-entusiast" forteller at innkjøring av kablene er for at "elektronene skal falle til ro"... og at det er viktig at nettkabelen inn til CD-spilleren og forsterkeren er av god kvalitet med en begrunnelse som kan beskrives som at det er fordi det er "øverste ledd i næringskjeden til stereoannlegget". (han sa ikke det bokstavelig, men det kan fint tolkes slik)

 

Hvis slike skal preke "audiobibelen" til folkene på forumet der, så må jeg si meg ennå mer skeptisk enn før jeg leste det. Kan tenke meg at jeg får omentrent samme følelsen om jeg skulle forvillet meg inn i et vekkelsesmøte i frikirken... Enten må man jatte med eller så kan man få en helsikes diskusjon. Folk er jo 100% overbevist om at jorda oppsto på 7 dager for noen få tusen år siden, uansett hvilke vitenskapelige bevis man måtte fremlegge. Samtidig mener de å ha en rekke "beviser" på at det er sant, bla. bibelen. Det er litt sånn med audio-frelste også. De tror på sine egne fysiske lover og vil slettes ikke høre på uavhengige ikke-audio-frelste. (ok, kanskje høre da, men ikke "prøve å forstå vitenskapelige metoder og fysiske lover")

Lenke til kommentar

Takk AtW, men jeg er ikke helt enig her. (Nå har de klart å sette oss opp mot hverandre .. :wink: neida)

 

Molekyler beveger seg i et hattefokk rundtom i gasser.

I flytende væsker har de 1.grads kontakt med nabo-molekylene, men henger seg i "armene på hverandre" nesten som om de danser med hverandre. I faste materialer derimot er molekylene låst fast i et visst mønster. Forskjellen på ledende og ikke-ledende stoffer er om elektronene får flyte fritt i materialet eller ikke. I metaller flyter elektronene veldig fritt, i dårlige ledere som f.eks kull (som bl.a motstander lages av) så har elektronene mye mindre bevegelsesfrihet. I isolatorer som f.eks teflon eller plast så har elektronene helt fastlåste plasser som ikke lar seg rokke ved. Det er derfor vi får dipol-effekten og elektronene ikke bare hopper til nabomolekylene som de vil. Så lenge det er snakk om dipoleffekten så vil den totalt utjevne seg når den statiske spenningn fra omgivelsene gir seg. Da vil nemlig de positivt ladde og de negativt ladde delene av molekylene rette seg vilkårlig for å utligne best mulig potensialet fra nabo-dipolene.

 

Å "spille inn" en isolator har altså ingenting med at dipolene skal rette seg i en bestemt retning. Heller ikke at "elektronene skal falle til ro". Det skjer kun når man skrur av strømmen og senker temperaturen til 0 K.

 

Beklager den lange forklaringen, er nesten sikker på at du vet alt dette fra før og bare blundet litt. (Du går jo på FIM 200m fra der jeg sitter på dagtid)

Lenke til kommentar

Dere har mange artige spørsmåls-teorier, altså ting dere lurer på, men som dere mener dere vet. Jeg kan ikke svare på det teoretiske rundt isolasjon, men skulle selv gjerne hatt mer info svar på spørsmålene dere stiller.

Så jeg foreslår - hvorfor ikke legge inn et innlegg på hifisentralen, for en gangs skyld? ikke bare diskuter hvor feil de tar, i mellom dere - på et helt annet forum.

 

Han Palvig du avfeier som en vits er nylig blitt besøkt av et av de beste audio-bladene, nemlig Fidelity. De syns teoriene er interessanne, og vil følge med. Gøy. Han og en danske ved navn Duelund er faktisk ikke så idioter som du kunne tenke deg. Duelund er intervjuet i High Fidelity også. (sikkert ikke uten grunn?). Og forsterker/høyttaler produsenten Gryphoon bruker flere av ideene til disse dumme danskene i sine konstruksjoner(http://www.gryphon-audio.dk/files/manuals/cantatamanual.pdf .) Den dumme dansken har også utviklet diskanten på Audio Physic sine toppmodeller som selges av oslohificenter. Den berømte ringradiatoren. Brukes i HT til noen 100k.

 

Jensencapacitors.com - som lager høykvalitets kondensatorer til bruk innen audio bruker ideene til disse dumme danskene. ( http://www.jensencapacitors.com/audio/refe...es/artikel.html )

 

 

Nei, som hifi-bladet Fidelity skrev i siste nr. - "Sånne folk som Duelund og Palvig kan vi bare ikke få nok av!" ref. Håkon Rognlien :D Jeg er så enig :smile:

 

Litt OT, men... :smile:

Lenke til kommentar

Hehe, utvilsomt underholdene lesning ja. Men stikkordet her er jo entusiaster. Som dansken så treffende beskrev seg selv: "Overivrig entusiast". På de fleste områder finnes det ekstreme entusiaster og dette er jo en veldig positiv ting. Selv om ting virker helt vanvittig så er disse entusistene en kjempedrivkraft når det gjelder å flytte grenser og gjøre fremskritt.

 

Om en eller annen danske påstår at han hører forskjell på om elektronene i en kabel er rolige eller oppspilte så er jo det fint for ham. Kanskje er det bare BS, kanskje er det ikke. Men for ham og sikkert mange andre, er nok dette noe som oppfattes som meningsfylt og naturlig. Og så lenge de ikke er med på å ødelegge min personlige lydopplevelse kan de mase så mye de bare vil om akkurat det de vil... :)

Lenke til kommentar
I isolatorer som f.eks teflon eller plast så har elektronene helt fastlåste plasser som ikke lar seg rokke ved. Det er derfor vi får dipol-effekten og elektronene ikke bare hopper til nabomolekylene som de vil. Så lenge det er snakk om dipoleffekten så vil den totalt utjevne seg når den statiske spenningn fra omgivelsene gir seg. Da vil nemlig de positivt ladde og de negativt ladde delene av molekylene rette seg vilkårlig for å utligne best mulig potensialet fra nabo-dipolene.

 

Jepp er klar over dette, kan hende jeg var litt uklar med forklaringa mi, sent på kvelden veit du ;).

 

Å "spille inn" en isolator har altså ingenting med at dipolene skal rette seg i en bestemt retning. Heller ikke at "elektronene skal falle til ro". Det skjer kun når man skrur av strømmen og senker temperaturen til 0 K.

 

Også her var jeg litt uklar, jeg er enig i at dette ikke skjer, men det er tydeligvis det de mener skjer når man "spiller inn"-kabler (de som prøver å forklare innspilling), mitt poeng var at det ikke helt henger sammen ut ifra et fysisk synspunkt.

 

AtW

Lenke til kommentar

Han Palvig du avfeier som en vits er nylig blitt besøkt av et av de beste audio-bladene, nemlig Fidelity.

Host, hark. Nå har jeg egentlig den formening at ingen hifiblader kan være noe spesielt bra. Fidelity er ihvertfall ikke noe å rope hurra for. Den eneste grunnen til at jeg blar igjenom bladet er fordi Vadseth tar bra bilder. Selv om det til tider grenser til HIFI-porno. :roll:

 

At Duelund har et par ess opp i ermet ser jeg ikke bort fra. Han har imidlertidig en helt annen musikksmak en meg. Og anlegget han er optimert for hans smak for musikk. Musikken jeg hører på kaller han unaturlig og at det derfor er det ikke noen vits i at anlegget hans skal klare å gjenngi noe slikt. Siden jeg ikke hører så mye på den "naturlige" musikken så er det jo kanskje derfor jeg ikke hører noen forskjell på alle disse mirakelkablene og plastfjerningen. Det kan godt hende at andre hører forskjell på det, men ikke jeg. Og hvorfor dynger han høyttalerne sine ned med passive delefilterkomponenter? Og hvorfor liker han ikke aktive delefiltre? Er det fordi ICene er kapslet i plast mon tro?

 

Duelund er "altid på vej imod "perfektionen"", det virker som en slitsom ferd, og jeg hoppet av på første stasjon. Det finnes nemlig en snarvei til det perfekte. Gå på konsert, det er billigere også.

Lenke til kommentar

Noe jeg ikke kan forstå, er hvorfor hele industrien later til å være imot blindtester.

Dersom en håndflettet sølvkabel til 25000kr metern er såååå mye bedre enn en strømkabel til 1kr metern, så må det vel gå an å høre det, uten også å vite hvilken kabel høyttalerne bruker?

Jeg husker en kommentar i eyefi om dette; "...men det er en del av selve opplevelsen å vite at du hører på lyd som er generert ved hjelp av platinum spikes, og ikke noen billige stålgreier" (eller tilsvarende).

 

Jadda.

Lenke til kommentar
Whoppass Cheese: Når du søkte etter The intelligent ear - søkte du da i alle landets biblioteker? For de hadde den på biblioteket i Tromsø, og biblioteket på kolbotn har nå bestilt et eksemplar. Gleder meg:)

Nei, jeg søkte ikke på alle landets biblioteker, bare på fagbibliotekene.

Universitetet i Tromsø hadde to eksemplarer av en bok som het The intelligent ear, men den var ikke den riktige boka. Alle andre bibliotek er noen andres område, så hvis jeg gidder så spør jeg dem. Eventuelt så bestiller jeg fra et utenlandsk bibliotek. Du vet ikke tilfeldigvis ISBN nummeret?

Lenke til kommentar

ISBN: 3-00-010642-1

8)

 

 

Hvis du jobber i et bibliotek vil jeg forresten anbefale deg å sjekke ut "Lyd eller ulyd - elementær lydlære" ISBN 82-519-0192-8 og "Master handbook of acoustics, fourth edition" - ISBN 0-07-136097-2. Hvis du ikke har lest de, da..

 

Mvh Davidlyd

Lenke til kommentar
ISBN: 3-00-010642-1

8)

 

 

Hvis du jobber i et bibliotek vil jeg forresten anbefale deg å sjekke ut "Lyd eller ulyd - elementær lydlære" ISBN 82-519-0192-8 og "Master handbook of acoustics, fourth edition" - ISBN 0-07-136097-2. Hvis du ikke har lest de, da..

 

Mvh Davidlyd

The master handbook of acoustics fant jeg her for ikke lenge siden når jeg drev å langet bøker. Tjukk og fæl synes jeg og huske, kanskje jeg skulle sjekke ut den. Lyd eller ulyd er alt bestilt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...