Gå til innhold

Objektiv til Nikon D5100


Anbefalte innlegg

Hei

 

Har akkurat kjøpt meg Nikon D5100 med standard kitobjektiv (Nikon Nikkor AF-S DX 18-55/3,5-5,6 VR). Lurer allerede på nå om jeg i nærmeste fremtid har lyst på et ekstra objektiv. Ser det er mye snakk om disse 2 objektivene Nikon AF-S DX Nikkor 35 mm f/1.8G og Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G. Har i utgangspunktet ingen stor kunnskap om hvilket objektiv jeg bør kjøpe. Bør det være VR på slike objektiver jeg linker til eller er det stativ jeg bør gå til innkjøp av i tillegg?

 

Kameraet kommer til å bli mest brukt til å ta bilder av:

 

- barna (inne/ute)

- turer i skog og mark

- av og til landskapsbilder

 

Er åpen for alle forslag til kjøp av objektiv som skulle passe til mitt bruk. Ser for meg et budsjett opp mot ca 4000,- hvis jeg må/bør opp i den prisklassen.

 

Takker på forhånd på gode tips og råd.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Disse to fastobjektivene er fine hvis du vil ta bilder med mindre dybdeskarphet og/eller i mindre lys.

 

Angående brennvidde får du selv finne ut av - med kitzoomen din - liker du best å ta bilder på 30mm eller 50mm?

 

Vurder også telezoom (55-300 eller lignende), et videre objektiv (10-20mm eller lignende) ekstern blits hvis du tar mye innebilder, eller som du selv sier - stativ.

 

Det kommer an på hva du savner med objektivet ditt. :)

Lenke til kommentar

Hei, begge disse to er fine valg til dine motiver, jeg tar stort sett bilde av det samme og har begge brennviddene.

Fordelen er at du får mye bedre kontroll over bakgrunnen, nydelig til barnebilder! Og lyst søkerbilde. Jeg synes også det er mye morsommere å jobbe med, med fastoptikk må man jobbe mer med utsnittet og bevege seg, og man blir mer bevisst.

Jeg bruker 35mm mest inne, der blir det fort for trangt med 50mm hvis du ikke har litt avstand. Utendørs er det stort sett 50mm jeg bruker, men også 35mm er ok.

 

35mm gir på ditt kamera samme utsnitt som 50mm på fullformat, og blir da egentlig et normalobjektiv. Det er en fin allrounder!

50mm blir en kort tele som gir deg litt bedre arbeidsavstand, som ofte er fordel. Prøv å sjekk litt på bildene hvilken brennvidde du bruker mest, om det er mot 50 eller 30mm.

 

Jeg vil også minne om bruktmarkedet på foto.no, der får du enkelt tak i 35mm til rundt 1000-lappen. Har kjøpt den og mye annet utstyr der, bare gode erfaringer!!

50mm 1.8G er helt ny og fåes ikke brukt. De du finner på bruktmarkedet er 1.8D utgaven som IKKE har innebygget fokusmotor og som ikke gir deg autofokus.

Husk at disse har veldig kort dybdeskarphet, så det er veldig viktig å fokusere på øynene. Jeg bruker A-instillingen (blenderforvalg) og f2.8, det fungerer veldig bra på det meste. Gir flott myk bakgrunn og ok dybdeskarphet til portretter.

Edit: Eksempel på 50mm ved f2.8:

post-104121-0-13048200-1308306871_thumb.jpg

 

Har aldri savnet VR, de er så lyssterke at det ikke er noe problem.

Dessuten så hjelper det ikke at VR gir skarpe bilder på 1/15s når motivet beveger seg og blir uskarpt... Du bør opp på 1/60 uansett på mennesker, spesielt barn, ellers blir det uskarpt!

Endret av kjelldell
Lenke til kommentar

Takker for tips så langt. Har sett igjennom bildene som er tatt med mitt tidligere kamera med tanke på hvilken brennvidde jeg bruker. Ser der at jeg ligger mye mellom 35mm og opp mot 50mm på bilder som er tatt inne. Ute økes brennvidden noe. Så da møter jeg utfordringen som kjelldell sier om at 50mm kan bli litt trangt innendørs der man ikke alltid har like god plass. Så ut i fra mitt bruk, kan det vel kanskje være et greit valg å starte med

Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G?

 

Merker også at jeg må omstille med litt i forhold til når jeg brukte mitt gamle kamera (Panasonic DMC FZ-50) med tanke på zoomområdet. Har nesten blitt en "lat" fotograf når man zoomet i stedet for å bevege seg. Men er det smartest å begynne med fastobjekt eller burde jeg begynne på telezoom? Og siste spørsmål for denne gang: vil Nikon evt oppdatere 35mm som jeg linker til i nærmeste fremtid. Ser jo at objektiver ikke byttes ut i samme tempo som kamerahus.

 

Som sagt, tusen takk for gode tips og råd både med kamerakjøp og nå videre i jakten på objektiv.

Lenke til kommentar

Jeg vi si fastoptikk er det lureste. Rett og slett fordi det lærer deg å bruke fotzoomen. Når man bruker fotzoomen så begynner man veldig fort også å se de alternative vinklene/perspektivene og hvordan motivet faktisk endrer seg med posisjon.

 

For du har rett i din egen erfaring - zoom gjør ofte at man blir lat. I stedet for å endre vinkler, ståsted etc - så søker man å løse alt med å endre brennvidde. Og mister derfor ofte de beste bildene.

 

Objektiv byttes ut i et helt annet tempo enn hus, et godt objektiv har fort 15 - 20 års levetid eller mer (særlig fastoptikk). Årsaken er jo i stor grad at objektiv primært er en ikke elektronisk gjenstand, men noe som bygger på velkjente og gamle fysiske prinsipper. Så selv om det løpende kommer forbedringer i coating og glasskvalitet så går det langt seinere. Og man kan finne tak i objektiv laget på 70-tallet med optisk kvalitet ikke langt fra dagens objektiver. Særlig for en Nikon-bruker finnes det mye interessant gammel fastoptikk (dog manuell).

Lenke til kommentar

Uansett hvilket du kjøper blir du fornøyd. Jeg har begge og bruker stort sett bare 50mm men tar på 35mm når jeg er innomhus og det er trangt. Gled deg til å oppleve disse lyssterke objektivene, i hvertfall for meg åpnet det for en helt ny verden av kreativitet og muligheter.

Lenke til kommentar

Uansett hvilket du kjøper blir du fornøyd. Jeg har begge og bruker stort sett bare 50mm men tar på 35mm når jeg er innomhus og det er trangt. Gled deg til å oppleve disse lyssterke objektivene, i hvertfall for meg åpnet det for en helt ny verden av kreativitet og muligheter.

Kan nok være lurt at jeg starter med 35mm, da det blir tatt en del bilder innomhus av barna. I og med at 50mm kan, som nevnt tidligere, bli trangt inne. Nå er jo ikke prisen avskrekkende på disse 2 objektivene. Så hvis jeg ser at behovet for 50mm i tillegg til 35mm, får man heller gå til innkjøp av den ved en senere anledning. Tusen takk for hjelpen :thumbup:

Lenke til kommentar

Om du skal se etter fastobjektiver ville jeg anbefalt 35mm F/1.8G til innendørsbruk og evt et 85mm F/1.4 om du føler for å investere i et fantastisk portrettobjektiv.

 

Ellers så finnes det veldig bra zoomlinser i dette området, men de koster jo deretter også om det er interessant. En 17-55 eller 17-55 F/2.8 fra Nikon vil kunne erstatte mye av det fastlinsene gjør og samtidig dekke det kitobjektivet gjør pr i dag. Du vil miste aller største lysåpningene, men alt er kompromisser.

 

Jeg har hatt en 35mm F/1.8 siden jeg kjøpte min D90(som senere er erstattet). Har blitt brukt mye hvor jeg har hatt behov for en så stor åpning. Absolutt et anbefalt objektiv, men om du har dette ser jeg ikke vitsen i et 50mm F/1.8. Om du skal ha et nesten likt fastobjektiv hadde jeg heller tenkt på 85mm F/1.8 (jeg er usikker på om denne har autofokus på D5100), 85mm F1.4 eller 50mm F/1.4G AF-S.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...