Gå til innhold

Autentisk italiensk pizza


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

For en bs-oppskrift.

 

Jeg kan alt du spør om, og lagde faktisk italiensk pizza i dag. Men du får ikke vite noe.

 

Jeg kan deler gjerne mine erfaringer etter noen års prøving og feiling, og oppfordrer andre til å gjøre de samme.

I retur forventer jeg konstruktiv kritikk og forslag til hva som kan gjøre min pizza enda bedre. Dette er tross alt eg diskusjonsforum. Meningsløse utsagn klarer vi oss uten.

 

Bunn:

Jeg bruker aldri/skjelden mål, så denne varierer som regel noe.

 

100g mel

0.6 d vann

1 ts tørrgjær

1 ts salt

godt med olivenolje

 

Har mesteparten av melet på benken og lager en liten rundt demning som jeg fyller med vann, tørrgjer, olivenolje og salt. Så arbeider jeg inn melet litt etter litt med en gaffel til jeg har en jevn blanding. Tar så over med hendene og elter til en glatt deig. Erfaringsmessig virker det som at dess fuktigere deigen er, dess bedre blir resultatet. Eltes i minst 10min.

 

Tomatsaus:

Norske tomater i butikk er ubrukelige så jeg tyr til hermitikk. Mutti har jeg god erfaring med, men disse er dyre. Jeg benytter 2 forskjellige sauser, alt ettersom hvilket fyll jeg har. Denne bruker jeg til Margarita.

 

1 boks tomater uten skinn

Olivenolje

Tørket oregano

 

Jeg siler tomatene i 15min og koker væsken ned til en spiseskje. Denne blander jeg sammen med tomatene i hurtigmikseren og blander til en jevn saus.

Dersom den er veldig flytende koker jeg den inn litt. Dersom konsistensen allerede er bra dropper jeg det. Har jeg soltørkede tomater tilsttes disse i hurtigmikseren. Dette gir en mye sterkere tomatsmak

 

Ost:

Buffalo mozzarella er utvilsomt å foretrekke. Denne "svetter" på langt nær like mye som mozzerellan du får billig på rema, og har en bedre smak. Den er desverre grisedyr og benyttes derfor skjelden. Jeg kutter opp mozzerellan (fra rema :( ) med eggekutter og lar den tørke på et kjøkkenpapir før jeg har den på pizzaen.

 

Sammensetning:

Min pizza pronto ovn blir satt på maks i god tid før jeg begynder å sette sammen pizzaen for å være sikker på at den er varm i tide.

ca. 120g deig strekkes ut til en rundt bunn. Jeg vet ikke hvor stor denne er i diameter, men den dekker nesten hele min pizza pronto.

Jeg har så på nok saus til å dekke hele overflaten, men likevell kunne se bunnen igjennom før jeg avslutter med ost. Har jeg fersk basillikum river jeg litt på toppen. Pizzan går så i ovnen hvor den får stå til den har rett farge. Tar ca. 5min.

 

Så, forslag til hvordan denne kan gjøres bedre?

 

Jeg synes det ser bra ut. Men har du ikke salt i tomatsausen? Jeg ville ha droppet oreganoen - smak og behag.

Lenke til kommentar

Bunn:

Jeg bruker aldri/skjelden mål, så denne varierer som regel noe.

 

100g mel

0.6 d vann

1 ts tørrgjær

1 ts salt

godt med olivenolje

 

Har mesteparten av melet på benken og lager en liten rundt demning som jeg fyller med vann, tørrgjer, olivenolje og salt. Så arbeider jeg inn melet litt etter litt med en gaffel til jeg har en jevn blanding. Tar så over med hendene og elter til en glatt deig. Erfaringsmessig virker det som at dess fuktigere deigen er, dess bedre blir resultatet. Eltes i minst 10min.

Takk for at du bidrar! Korleis blir skropa på pizzaen din? Eg får den luftig hos meg, men problemet er at den blir ganske hard. Noko eg har tenkt å prøve er tipo 00 mel og eksperimentere litt med deigen. Luftig blir den på kanten rundt om eg strekker den ut, men lar det ligge litt tjukkare i kanten. I tillegg lar eg den heve ei stund etter at eg har dratt den ut. Får av og til problemer med at deigen blir for tynn på midten og rivner her og der. Har ikkje gjort med så for bruk av riktig mel, blanding av gjær og den slags.

 

Saus og topping er grei skuring, prøver ofte noko nytt, men den blir aldri feil på samme måte som deigen. Standardausen er løk, kvitløk, chili, hermetiserte tomater og diverse krydder i sausen. Eventuelt litt tomatpuré for meir smak,

 

Alle andre som les dette og kan bidra med tips til korleis eg får deigen perfekt som på resturant. Luftig, tynn, men ikkje hard, mjuk og fin.

 

Sammensetning:

Min pizza pronto ovn blir satt på maks i god tid før jeg begynder å sette sammen pizzaen for å være sikker på at den er varm i tide.

ca. 120g deig strekkes ut til en rundt bunn. Jeg vet ikke hvor stor denne er i diameter, men den dekker nesten hele min pizza pronto.

Jeg har så på nok saus til å dekke hele overflaten, men likevell kunne se bunnen igjennom før jeg avslutter med ost. Har jeg fersk basillikum river jeg litt på toppen. Pizzan går så i ovnen hvor den får stå til den har rett farge. Tar ca. 5min.

Fungerer Pizza Pronto-ovnen greit? Eg har steinplate i steikeovnen, synest det fungerer veldig fint.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Litt hvitløk i sausen?

Samt frisk basilikum, litt hvit pepper og frisk oregano.

 

Personlig ville jeg brukt litt fersk chili i stedet, eller cayenne om jeg ikke hadde det - syntes det gir en finere 'sterkhet'/kryddersmak enn pepper.

 

Dog, om man vil ha det så autentisk som mulig bruker man bare tomat og bittelitt hvitløk.

Lenke til kommentar

Jeg personlig pleier og lage en bunn til to. Bruker alltid tipo "00" melet, kjøpes på ultra for min del. Det gjør også en enorm forskjell i fra vanlig hvetemel, både på konsistensen på ferdig stekt bunn og smaken.

 

2,5 dl mel

1/3 pose tørrgjær

0,5ts salt

ca 1 dl vann

5 spiseskjeer olivenolje

 

Knar dette i ca 10 min tenker jeg. lar det heve i 45 min og knar den ut for hånd, hender jeg jukser litt med kjevle. Etterhves så i 20 min før saus og alt annet av snadder går på.

 

Forvarmer ovnen til 300grader med steinplate kjøpt på jernia (gjør også en stor forskjell), slenger pizzaen inn etter at platen har varmet seg i 15 min etter at ovnen ble varm. Har eksperimentert med over/undervarm, men tror jeg liker grillfunksjonen best. Ikke prøvd varmluft enda. Stekes i ca 4 min.

 

Ingen som har klart og lage en bedre bunn etter min smak i hvert fall! :) (ikke at noen jeg kjenner lager slik pizza uansett) Samme resultat hver gang, men det var en del prøving og feiling med teknikken osv. Resultatet har blitt bedre og bedre ettersom jeg får litt føling med sakene :)

Endret av Hyd
Lenke til kommentar

Finnes en del gode oppskrifter fra før her så jeg slenger heller inn et tips og et triks:

 

Triks: For ekstra varm ovn kan sette steinhella rett under grillen, ha døra åpen og skru grillen maks. Da "lurer" du termostaten og kan varme opp steinhella til langt over ovnens makstemperatur. Gjøres på egen risiko.

 

Tips: Lang hevetid og riktig bruk av gjær er viktig. Reduser gjærmengden og hev lengre (gjerne over natta i kjøleskapet, med kun en ert gjær). Enda bedre lag en starter ved å blande gjæra ut i litt vann og mel, som du lar stå i noen timer, før du lager deigen med den og så lar den heve godt og lenge. Bruk selvsagt 00-mel og form pizzaen med hendene, kjevle er tabu.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...