Gå til innhold

Bitcoin: Et desentralisert p2p betalingssystem.


Anbefalte innlegg

OPPDATERT: Jeg har laget to ulike innledninger avhengig av ditt politiske ståsted smile.gif På denne måten tilpasses topicen ulike ståsteder.

 

Hvis du synes du heller mest mot liberalisme, kapitalisme og fred les dette:

 

Gjennom alle tider i historien har liberalister vært undertrykt. Først som fysiske slaver, senere som undermennesker av kongen, diktatorer og andre herskere, videre helt fram til å dag hvor liberalistene er utsatt for daglige overgrep som minoriteter i folkemobben.

 

Som en liberalist drømmer man om frihet, man drømmer om å kunne bestemme over sitt eget liv og ta sin egen vei. For mange liberalister betyr det å kunne å drive sin egen business uten å starte et firma, uten å søke om lisens, uten å følge reguleringer, uten å levere regnskap, uten offentlig innsyn, utenå betale skatt. Kun en frivillig handel mellom to parter.

 

Gjennom hele historien har dette vært delvis eller helt umulig. Men i slutten av 2009 endret Japaneren Satoshi Nakamoto denne historien. I et forum med liberalister og anarcho-kapitalister ble det startet noe helt unikt. I mangel på frihet gikk disse menneskene sammen og dannet et Open Source prosjekt kalt "bitcoin". Målet var å lage en valuta, en nettbank som ikke kunne stoppes av myndighetene. Et system som ikke bare var umulig å stoppe, men også anonymt.

 

I år 2011 er bitcoin prosjektet i full sving og exchange markedene tilbyr per i dag 1 bitcoin for 0.97$. Populariteten er stigende og stadig flere tjenester tilbyr bitcoin som betalingsmetode.

 

Jeg ønsker nå å takke alle liberalister som har gjort dette mulig. Vi prøvde oss med libertydollar, vi prøvde oss med paypal, vi prøvde oss med e-gold, vi prøvde oss med goldmoney. Alle disse feilet på grunn av en felles ting: De var sentralisert. Liberalistene bak disse var ikke anonyme. Og de kunne stoppes.

 

Dersom du heller mer mot sosialisme, nazisme, fascisme og kommunisme leser du dette:

 

Er du ikke lei av alle disse banksjefene og lederene som soper inn milliongevinster år etter år? Hvorfor skal DE få så mye mer penger enn deg? De gjør jo til og med mindre arbeid! Synes du ikke heller pengene burde fordeles av arbeiderene, de som faktisk utfører all jobben?

 

Vel, da er du ikke alene. En gjeng flerkulturelle samlet seg sammen for å lage noe som kan sette en stopper for disse griske kapitalistsvina en gang for alle! I stedet for å gi store lønninger til sjefene, hvorfor ikke gi lønningene til folket? I stedet for å gi makten til sjefen, hvorfor ikke gi makten til folket?

 

Gjennom hele historien har dette vært delvis eller helt umulig. Men i slutten av 2009 endret Japaneren Satoshi Nakamoto denne historien. I et forum med mennesker fra alle kulturer, men lignende politisk ståsted ble det startet noe helt unikt. Disse menneskene gikk sammen og dannet et Open Source prosjekt kalt "bitcoin". Målet var å lage en valuta, en nettbank, som gjorde at ingen sjef kunne sitte på toppen og sope inn gevinsten, et system som ga brukeren alle fordelene, og svært lave priser for å sende penger.

 

I år 2011 er bitcoin prosjektet i full sving og exchange markedene tilbyr per i dag 1 bitcoin for 0.97$. Populariteten er stigende og stadig flere tjenester tilbyr bitcoin som betalingsmetode.

 

 

 

 

100px-Bitcoin.png

 

Men bitcoin er desentralisert, ett nettverk basert på P2P.

 

En ny valuta har oppstått som ikke kan reguleres av myndighetene, betalinger kan ikke reverseres og det beste av alt, man kan være anonym.

 

Bitcoin er en digital valuta som ved hjelp av open source programmet "Bitcoin" enkelt kan sende penger til hvem som helst, når som helst, og øyeblikkelig. Maksgrensen på antall bitcoin som noensinne vil være i omløp er satt på 21 millioner. Det er altså en valuta som vil være uten inflasjon etter at alle bitcoins er delt ut. Bitcoin er basert på P2P teknologi, altså opererer bitcoin uten noen form for sentral server eller mellomenn. "Trust" problemet, altså at man må stole på den som oppbevarer pengene er fjernet i bitcoin. Alle betalinger verifiseres automatisk gjennom noder i P2P nettverket og systemet er bygget opp slik at man ikke kan hverken opprette flere penger eller stjele andres. Dette sikres gjennom en "blockchain" som lagres av alle nodene i nettverket. Dette sikrer en stabil og pålitelig valuta som ikke kan manipuleres hverken av myndigheter, finansielle institusjoner eller brukere, på tross av mangel på sentral styring.

 

http://www.bitcoin.org/

 

Intervju om bitcoin:

http://ia700302.us.archive.org/24/items/TheNewDigitalMoney-BitcoinWithBruceWagner-12-02-10/12.02.10_wagner_bruce_bitcoin.mp3

 

Forum:

http://www.bitcoin.org/smf/

 

Exchange Market

http://mtgox.com/

 

Jeg ønsker ikke å starte noen "liberalist vs sosialist" debatt her selv om jeg ser på dette som en stor seier i kampen mot sosialisme. Jeg ønsker først og fremst å høre synspunkter på hvordan sosialister stiller seg til det faktum at en anonym valuta som ikke kan reguleres eller stoppes er opprettet. Hva vil det si for verden at alle skatteparadisene blir overflødige? Hvordan vil sosialistene prøve å stoppe denne valutaen? Prøv å tenk ut ulike scenario.

 

29.mai 2013: Endret tittel på topic.

Endret av Warz
  • Liker 9
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hva skal man med en virtuell valutta? Hvorfor kan jeg ikke bare betale via paypal som gir meg forsikring når jeg handler fra e-bay. å de trekker pengene rett fra visakortet mitt?

 

 

Kansje jeg ikke skjønte nytten med denne? Kan du utdype?

 

Kan du ikke bare lese infoen via linkene som blir gitt i førstepost?

Da slipper TS og mate deg med teskje det som står via de linkene...

 

OnT:

Synes dette er helt greit, og meget positivt. Jeg er lut lei myndigeter og snusemikler som skal legge seg borti og beskatte pengene mine som jeg allerede har betalt skatt på.

Håper dette systemet kan vokse og bli stort.. og umulig å stoppe.. Det hadde vært topp.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Utmerket forsoek, men jeg finner det problematisk at de ikke er backet av noe som helst.

 

Om han hadde gjort den backet av Storage capacity (MB) eller operasjoner FLOPS hadde det vaert mer troverdig mener jeg.

 

Ett til alternativ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ripple_monetary_system

 

Wikis entry:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

 

Selv tror jeg denne er vanskelig aa slaa: http://en.wikipedia.org/wiki/Krugerrand

Endret av Skatteflyktning
Lenke til kommentar

Herregud jeg så ikke linken, Jeg trykket på den exhange marked å der var det ikke mye nytte info :oP

 

Nå skjønner jeg greia, Men jeg er utrolig skeptisk til dette. Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor jeg skal bruke dette i stede for paypal...

Hvorfor bruke bitcoin i stedet for paypal?

 

Paypal koster penger

Du må betale %'er av alle dine betalinger, faktisk ganske mye.

Paypal kan reguleres

Har nylig skjedd i India, i praksis er India nå blokkert fra å bruke paypal. Paypal har vært nødt til å innføre reguleringer som gjør bruk av paypal i India svært ulønnsomt. Hvis du bodde i India og hadde din inntekt via paypal tror jeg du fort ville skjønt hvor grusomt en slik regulering vil være for deg og din familie.

 

Paypal kan stenges

Nå er det riktignok slik at paypal velger å følge alle reguleringer, med den konsekvensen at det blir umulig å bruke paypal over natten dersom du bor på feil sted til feil tid. Men man skal ikke se særlig langt før man ser den ene currency etter den andre som har blitt stengt. Hvis paypal blir et politisk problem kan paypal stenges, så enkelt er det.

Paypal må være politisk korrekt.

Husker du wikileaks? Paypal ble (etter press fra myndigheter) nødt til å stenge wikileaks sin paypal konto. Med tanke på hvor mange som bruker paypal var dette svært negativt for wikileaks.

 

Paypal stenger kontoer i hytt og pine

Du skal ikke søke lenge på google før du skjønner hvor stort dette problemet er: Paypal sucks, paypal limited

 

Paypal er ikke anonymt

Som bruker av paypal må du registere all info, navn, addresse, telefon, bankkonto, kredittinfo osv.. Du kan ikke gjøre anonyme handler, altså er du avhengig av å bo i et fritt samfunn for å bruke paypal.

 

Paypal rapporterer gjerne til myndigheter

Siden paypal er regulert må de rapportere alt myndigheter ber om. Du kan altså ikke skjule penger i paypal for å unngå skatt.

 

Paypal har chargeback

Når penger er mottat på paypal vet du aldri om de FAKTISK er mottat. Helt plutselig kan den som sendte deg pengene ta en chargeback, og hvis du ikke er flink nok til å snakke for deg eller legge fram bevis vil du dermed tape pengene. Dette gjør det veldig vanskelig for enkelte type business å benytte paypal.

 

Paypal har strenge regler

Som følge av strenge reguleringer har paypal strenge regler. Du kan med andre ord glemme å starte et paypal casino eller lignende virksomheter.

 

Alle disse problemene er løst med bitcoin

 

Utmerket forsoek, men jeg finner det problematisk at de ikke er backet av noe som helst.

 

Om han hadde gjort den backet av Storage capacity (MB) eller operasjoner FLOPS hadde det vaert mer troverdig mener jeg.

Penger vi bruker er heller ikke backet av noe som helst. Det baseres kun på tilbud/etterspørsel. Bitcoin er altså et frittmarkdet. Og sålangt ser det ut til å fungere fint. Per i dag kan du selge 1 bitcoin for 0.82$

Endret av Warz
Lenke til kommentar

Utmerket forsoek, men jeg finner det problematisk at de ikke er backet av noe som helst.

 

Om han hadde gjort den backet av Storage capacity (MB) eller operasjoner FLOPS hadde det vaert mer troverdig mener jeg.

 

[klippe]

 

 

Hva mener du med "backet" og hva har byte og flyttallsoperasjoner med penger å gjøre?

Lenke til kommentar

Jeg klarte ikke å la være å tenke pyramidespill jeg, men det er nok bare jeg som ikke er åpen nok...

holder selv på å sitte meg inn i det; det hørtes lett for godt ut til å være sant!

 

så langt har jeg jo funnet ut at det er et system som er lett å misbruke i og med at de betaler deg for CPU fra din PC (altså, la PCen din kjøre prosesser fra dem, og du vil få omlag 300kr/mnd).

 

Videre er det så og si INGEN som godtar denne valutaen, to-tre nettbutikker hadde det tilgjengelig men fjernet det (noe som får det til å virke relativt useriøst).

 

Ellers, ser jeg for meg at det muligens kan bli bra, dersom det ikke blir det, kommer nok noen andre en gang.

 

Frihet rundt penger og transaskjoner hadde jo vært en drøm!

Lenke til kommentar

Jeg klarte ikke å la være å tenke pyramidespill jeg, men det er nok bare jeg som ikke er åpen nok...

holder selv på å sitte meg inn i det; det hørtes lett for godt ut til å være sant!

Bitcoin er en valuta. Dollar er en valuta. NOK er en valuta. Det valutaer har til felles er at de kan spekuleres i, det betyr ikke automatisk at bitcoin, dollar eller nok er pyramidespill. Les mer om Pyramidespill.

 

så langt har jeg jo funnet ut at det er et system som er lett å misbruke i og med at de betaler deg for CPU fra din PC (altså, la PCen din kjøre prosesser fra dem, og du vil få omlag 300kr/mnd).
Nå har jeg kjørt dette programmet i veldig mange dager på to PCer og har vel tjent omlag 10 kroner. Det er altså ikke spesielt lønnsomt, man kan like gjerne kjøpe. Jeg skjønner heller ikke hvordan det kan misbrukes? Etter at 21 millioner er delt ut er det slutt.

 

Videre er det så og si INGEN som godtar denne valutaen, to-tre nettbutikker hadde det tilgjengelig men fjernet det (noe som får det til å virke relativt useriøst).
Nå må du huske på at bitcoin er relativt ny. E-gold startet også på bar pakke, det samme gjorde paypal. That being said, det finnes faktisk mange flere enn det du tror. Tilogmed Electronic Frontier Foundation tar i mot bitcoin donasjoner.

Ellers, ser jeg for meg at det muligens kan bli bra, dersom det ikke blir det, kommer nok noen andre en gang.

 

Frihet rundt penger og transaskjoner hadde jo vært en drøm!

Enig. Endret av Warz
Lenke til kommentar

Har et spørsmål her!

 

Du har jo ingen bruker relatert til din bankkonto, derfor, dersom jeg har 500bitcoins (valutaen), hva skjer dersom PCen min total-krasjer?

 

Antar P2P systemet vil ta hånd om dette.

Det som vil skje er vel nøyaktig det samme som om du nedlastet noe via bittorrent, PC krashet, og biter av filen blir korrupt: Den blir rekonstruert.

For å ta livet av bitcoin må man strenge programmet på alle verdens maskiner, og så slette "statusen".

Vis man først får til at det er 20.000 maskiner med programmet på hele tiden, så kan man ikke korrupere dette.

Lenke til kommentar

Har et spørsmål her!

 

Du har jo ingen bruker relatert til din bankkonto, derfor, dersom jeg har 500bitcoins (valutaen), hva skjer dersom PCen min total-krasjer?

 

Antar P2P systemet vil ta hånd om dette.

Det som vil skje er vel nøyaktig det samme som om du nedlastet noe via bittorrent, PC krashet, og biter av filen blir korrupt: Den blir rekonstruert.

For å ta livet av bitcoin må man strenge programmet på alle verdens maskiner, og så slette "statusen".

Vis man først får til at det er 20.000 maskiner med programmet på hele tiden, så kan man ikke korrupere dette.

 

Beklager, du må ha misforstått spørsmålet mitt.

 

Eksempel:

 

Jeg har nå på PCen min bitcoin konto, her har jeg 500 bitcoins, (det eksisterer jo ingen bruker på dette, så kontoen min er forbundet med min PC og min versjon av bitcoin).

 

La oss nå si at jeg mister PCen ut vinduet, og den blir vraket. Hva skjer med mine bitcoins? Hvordan får jeg dem tilbake?

Lenke til kommentar

Har et spørsmål her!

 

Du har jo ingen bruker relatert til din bankkonto, derfor, dersom jeg har 500bitcoins (valutaen), hva skjer dersom PCen min total-krasjer?

 

Antar P2P systemet vil ta hånd om dette.

Det som vil skje er vel nøyaktig det samme som om du nedlastet noe via bittorrent, PC krashet, og biter av filen blir korrupt: Den blir rekonstruert.

For å ta livet av bitcoin må man strenge programmet på alle verdens maskiner, og så slette "statusen".

Vis man først får til at det er 20.000 maskiner med programmet på hele tiden, så kan man ikke korrupere dette.

 

Beklager, du må ha misforstått spørsmålet mitt.

 

Eksempel:

 

Jeg har nå på PCen min bitcoin konto, her har jeg 500 bitcoins, (det eksisterer jo ingen bruker på dette, så kontoen min er forbundet med min PC og min versjon av bitcoin).

 

La oss nå si at jeg mister PCen ut vinduet, og den blir vraket. Hva skjer med mine bitcoins? Hvordan får jeg dem tilbake?

 

Det hvet jeg ikke, men vis jeg får fra FAQ:

http://www.bitcoin.org/faq#How_does_Bitcoin_work

Så antar jeg at passordet ditt i realiteten er en "hash" over kontoen din.

 

Edit: http://www.bitcoin.org/faq#Are_my_Bitcoins_safe

Du kan tydligvis ha lokal backup, antar "programmet" allerede kommer med dette.

Endret av del_diablo
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...