Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Leieboer i ulovlig leilighet


iversen2401

Anbefalte innlegg

Fant i dag ut at leiligheten jeg og min fru bor i, ikke er godkjent.

Etter en kjapp telefon til kommunen fikk vi bekreftet mistanken.

Det som nå kverner rundt i huet er:

 

Dersom vi må flytte, kan vi kreve leiesummen tilbake for så lenge vi har bodd her? Siden det da blir penger som huseier har fått ulovlig.

 

Hvor raskt må vi flytte, rettigheter og saksgang mtp ovenstående punkt.

 

Vi har bodd her i 4 år nå, sammen med en liten gutt på 3 år og har hatt ca 350.000 i leieutgifter totalt.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Smått OT, men hva er det som gjør den ulovlig?

 

Brannsikkerhet, lydisolering og rømningsveier.

 

Rømningsveier:

Vinduene er for små, de ser ikke så små ut, men tanken har slått meg at hvis det begynner å brenne, så må vi 1.60 fra gulvet opp til vinduskarmen, og da de er for små til å klare å komme seg ut av. Pluss at det bare er en utgangsdør. Døra opp til huseier er låst fra innsiden.

 

Lydisolering:

Vi hører tven deres fra etasjen over, vi hører bestikket deres på tallerknene i etasjen over på kjøkkenet, og når de fører en vanlig samtale, sitter vi i kjelleren og hører omtrent med klar tone hva de snakker om. (Null isolering)

 

Brannsikkerhet:

Mye fra første punkt kan skrives her også, men folka på kommunen snakka om noe "brannceller"

DVS at hver boenhet i et hus må brannsikres fra resten av huset, pga hvis huseier setter fyr på kjøkkenet sitt, skal det være en viss brannhemmende effekt imellom etasjene, fram til huset har en viss overtenning. Samme med vår leilighet og naboleiligheten.

 

Husker godt den dagen vaskekona til huseier veltet vaskebøtta oppe i gangen deres og alt

vannet rant ned trappa og ut gjennom døra til trappa nede hos oss, bortsett fra det som regnet ned fra taket der trappa starter ovenifra......

Lenke til kommentar

Dersom vi må flytte, kan vi kreve leiesummen tilbake for så lenge vi har bodd her? Siden det da blir penger som huseier har fått ulovlig.

Du kan prøve, men sansynligvis vil huseier nekte og krangle om depositumet ditt.

 

Det du burde gjøre er å ta et møte med huseier, fortelle huseier at du har fått beskjed av kommunen at leiligheten du leier ikke er registrert til boformål hos kommunen og be om at depositum utbetales og bli enige om en felles utflyttedato. Har dere blitt enige så langt så argumenterer du for å slippe å betale leie denne måneden og ut leieperioden, uten å gjøre det hele til et stort problem.

 

 

Edit: Eller, hvis du vil bruke mye tid, ressurser og krefter så kan du kjøre leieforholdet gjennom rettsystemet for å kreve tilbakebeltalt all innbetalt husleie.

Endret av CAT0
Lenke til kommentar

Dersom vi må flytte, kan vi kreve leiesummen tilbake for så lenge vi har bodd her? Siden det da blir penger som huseier har fått ulovlig.

Selvfølgelig vil dere ikke få tilbake pengene dere har betalt i løpet av fire år. Andre instanser sørger nok for at utleier får svi på pungen for eventuelle unndragelser, så det trenger nok ikke dere å bry dere noe om...

Endret av C-angel
Lenke til kommentar

Å få tilbakebetalt leie for 4 år er en ønskedrøm, og sannsynligvis ikke mer enn det.

 

Det med vinduene og rømningsveier er ganske standard, men krav til lydisolering og skille mellom boenhetene har eg ikke hørt om før. Lydisolering trodde eg mer var en personlig sak og krav til brannceller vil nok gjøre at 90% av utleiemarkedet via private boliger er ulovlig. Her snakker vi vel mest sannsynlig om nybygg?

Endret av nomore
Lenke til kommentar

...krav til brannceller vil nok gjøre at 90% av utleiemarkedet via private boliger er ulovlig. Her snakker vi vel mest sannsynlig om nybygg?

Kravene til branncellebegrensende vegg i bolig (risikoklasse 4) på inntil to etasjer (brannklasse 1) er ikke mer enn EI30 (tidligere B30), noe som tilfredsstilles med en vanlig skillevegg på minst 48x48 eller tykkere stendere og enkel gipsplate, noe som de aller fleste skillevegger har.

Sponplate i stedet for gips er også lovlig om veggen er minst 70mm og isolert.

 

Med andre ord; de aller fleste skillevegger som brukes i boliger tilfredsstiller allerede brannkravene, med unntak av sponplatekledde vegger med under 70mm isolasjon. Det som er mer tvilsomt er dørene, som også skal være EI30 (B30)-klassifisert om det er dører mellom branncellene. Gjelder altså ikke dører mellom rom i leiligheten eller ytterdør i egen inngang.

Lenke til kommentar

Alle sjølvstendige boliger skal være eigne brannceller, les: hindre spredning av brann mellom boligene i minst 30 min.

 

Men når det gjeld saka som trådstarter vil ha svar på så vil nok eit krav om tilbakebetaling av husleige være urimelig.

 

Normalt sett så skal avtaler respekterast, og sidan trådstarter har akseptert boligen og leigeavtalen så er det vanskelig å gå tilbake på dette i etterkant. Som leigetakar har du eit visst ansvar sjølv også for å sjekke opp i om det er ein lovleg bolig eller ikkje.

 

Trådstarter burde blandt anna satt spørsmålstegn ved at boligen f.eks ikkje har eiget bolignummer.

 

Men, sidan boligen ikkje er godkjent så vil leigetaker her ha grunnlag for å avslutte leigeforholdet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...