Gå til innhold

Trenger hjelp til kjøp av kamera som skal brukes til mennesker og natur


Anbefalte innlegg

Har bestemt meg for å kjøpe meg et kamera som skal ta så gode bilder at de fint kan forstørres og henges på veggen som et fullværdig bilde.

Det jeg vil ta bilde av er helst mennesker og natur. Hmm.. vet ikke om det var så mye hjelp men. Litt av det kunstneriske slag.

 

Pris jeg har tenkt på er +-5-6000 kr. Skulle og hatt et stativ.

 

 

Jeg er absolutt helt blank på dette feltet, så all hjelp tar jeg godt imot.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ønsker du å lære mer om fotografering og ha det som en liten hobby, eller vil du bare kunne knipse bilder?

 

Er video viktig for deg, og har du noe imot å kjøpe brukt?

 

Video er ikke så viktig i denne omgang. Har heller ikke noe imot å kjøpe brukt. Jeg ønsker å lære om fotografering ja. Ønsker ettervært å ha dette som mer enn en hobby.

Lenke til kommentar

Hvis du har som intensjon og lære deg fotografering er et speilrefleks veien å gå.

 

Grunnen for at spørsmålet dukket opp er at man ikke automatisk får bra/bedre bilder ved og kjøpe et speilrefleks,faktisk så er det mange som får dårligere bilder enn med et kompaktkamera,grunnen er inkompetanse.Et speilrefleks har et mye mindre fokusplan så det er mye mindre i bilde som blir fokusert,samt at fokussystemet/fokuspunktene i et speilrefleks oppfører seg anderledes en i et kompaktkamera,de krever en bedre forståelse for og få utnyttet de fullt ut.

 

Det skal ikke så mye opplæring til før gode resultater begynner og vises,lesing av manualen og noen runder her i forumet med spørsmål vil lære deg endel.Men det kan vi eventuelt komme tilbake til når et kamerakjøp er gjort :)

 

Tilbake til det du spurte om.

 

Omtrent alle kameraer i dag vil gi gode resultater,du kan kjøpe proffe-kameraer "FF" som vil gi deg best resultater i forhold til det du har forespeilt her og ta bilder av.Men som en nybegynner vil jeg anbefale og kjøpe et Cropkamera "APS-C" da de er mye mer allsidig og senere eventuell oppgradere hvis du blir bitt av hobbyen.

 

Du burde ta deg en tur i butikkene og prøveholde forskjellige speilreflekskameraer,det du føler deg komfortabel med pleier og være det rette kameraet,bare ikke la deg overliste av flinke selgere som absolutt skal prakke på deg "verdens beste" kamera,ha litt is i magen og spør heller her om spesifikke kameraer er godt nok til ditt formål.

 

Og anbefale et dedikert kamera er ikke lett da alle her på forumet har egne preferanser angående "verdens beste" kamera :)

Ta og begynn med et kamera og et portrettobjektiv "50/80mm" og den medfølgende kitlinsa,når det gjelder stativ burde du faktisk gå for et bra med en gang,da dårligere stativ bare ødelegger fotograferingen og gjør deg irritert.Normalt må du opp i et par tusen for et godt stativ,det finnen et kompromiss,Velbon sherpa 600R er en grei nødløsning som vil fungere tilfredsstillende fram til du begynner og forlange litt mer av bildekvaliteten.

 

Det er flere ting du burde ha og noen ting du absolutt ikke har brukt for.

Utenom stativ trenger du også et ND-filter og et PL-filter,ville faktisk også kjøpt en reflektor* for portrettbildene samt en fjernkontroll.Blits,blitsstativ og softboks er noe du kan kjøpe senere.Du trenger også veske,minnekort og et bra redigerings-program,nyere kameraer har ganske store bildefiler så det kan hende at en ny datamaskin vil trenge seg på etter hvert.

Alle flinke selgere vil selge deg et UV-filter,det er absolutt noe du ikke burde kjøpe da det stort sett bare ødelegger mer en nytteverdien av filteret er.

 

Får håpe jeg ikke skremte deg her nå :)

 

*reflektor får du billig på Ebay.

Lenke til kommentar

ND som jeg ikke husker hva forkortelsen står for er som en "formørker". F.eks om du vil ta bilder med lengre lukkertider for effekter i elver for å få en "bløt" effekt av vannet mens resten er statisk og klart kan du bruke det.

 

PL er polariseringsfilter. Basically hjelper det å fjerne strølys slik jeg forstår det. Dvs du kan stille det inn til at himmelen blir mer kontrastrik altså himmelen blir blå. Du kan også bruke det til f.eks å fjerne refleksjon av lys fra en bil eller å se igjennom vannet hvor releksjon av lys ofte kan "ødelegge".

 

50/80mm er brennvidden. F.eks ser(zoomer)jeg lengre med et 400mm enn et 20mm.

Lenke til kommentar

leste om filtrene, men hva er ND og PL filter?

ND = "Neutral Density"

Det er et nøytralt grått filter som kan brukes for å dempe (ute)belysningen. Brukes f.eks om man ønsker lengere eksponeringstid for å oppnå effekten av "slørete vann" og lyset ute er for sterkt til at lukkertiden blir lang nok.

 

PL = Polariseringsfilter (Husker ikke hvorfor "PL", men vet hva det gjør)

Dette er et litt "blåaktig" filter som kan forsterke eller fjerne polariseringen i (sol)lyset. Man bruker dette for å få en blåere himmel eller kunne fotografere gjennom vann og/eller fjerne/dempe reflekser i vann og metallgjenstander.

 

Begge filtrene skrus fast frempå objektivet.

 

Og objektiv. hva er det, og hva betyr 50/80mm?

Sånn, rettet. Et objektiv er den "tuten" du setter frempå kameraet. Ofte feilopplyst som "linse". Et objektiv består somregel av flere linseelementer. (En enkelt linse er en av "glassbitene" i objektivet).

50/80mm står for brennvidden i objektivet. Et "normalobjektiv" (på "fullframe" eller analoge 135-film kamera) er 50 mm. Når man ser gjennom et (FF)kamera påsatt et 50mm objektiv vil synsfeltet være omtrent det samme som menneskets normale synsfelt (egentlig 43mm, men 50mm er "standarden").

Et normalobjektiv for APS-C er ca 35mm og for mellomformat (6x6cm film/bildebrikke) er 80mm.

 

Jo høyere tall på brennvidden, jo sterkere telefaktor og omvendt.

 

Mange blander "zoom" og "tele" (slik som affair gjør i posten over her).

Zoom er den muligheten man har for å forandre brennvidden i et ojektiv.

 

En "telezoom" er ofte 70-200mm, dvs man kan forandre brennvidden (trinnløst) mellom 70 og 200 mm. Dette gir ca 3x zoom.

 

Et 16-35 objektiv er også et zoomobjektiv, men en "vidvinkelzoom" på litt over 2x zoom.

 

Man "zoomer" *IKKE* lengere med et 400mm objektiv enn med et 20mm. Man "zoomer" *NØYAKTIG* like langt, nemlig 1x. Om man hadde et objektiv på 20-400mm, så ville man hatt muligheten å zoome 20x.

 

Så har man "superzoom", typisk 18-300mm eller deromkring. Her er det så mange kompromisser ute å går at jeg ønsker ikke å anbefale bruk av et slikt objektiv. (Men se gjerne kommentarer senere, det er mange som mener et slikt objektiv er forsvarbart og spesielt for "nybegynnere" og "globetrottere").

Superzoomer er "dårlige" på alle områder, ofte svært lyssvake, og har variabel blender som blir mere lyssvakt jo lenger tele du bruker.

Den såkalte "forsvarbare" biten er at de er billige, lette og du trenger "kun ett objektiv".

Mitt syn på saken; trenger du *kun* en superzoom, så trenger du egentlig kun et (godt) kompaktkamera. :)

 

Edit: Rettet opp i litt vranglære

Endret av Bikeridr
Lenke til kommentar

å fy her var der mye nyttig informasjon. Kommer nåkk til å lese dette noen ganger ja.. :)

 

Tror jeg har en viss peiling på objektiv nå.

Det er vidvinkelobjektiv, som bestemmer bredden på bildet. Hvor mange grader til sidene du ser på bildet.

Teleobjektiv som fungerer som zoom, men da får man en mindre synsvinkel på bildet.

Zoomobjektiv som jeg ikke helt skjønner forskjell på fra Teleobjektiv.

Rett?

 

Tror ikke jeg kommet til å gå for den superzoomen. Vil ta sylskarpe bilder :p

Lenke til kommentar

Det er vidvinkelobjektiv, som bestemmer bredden på bildet. Hvor mange grader til sidene du ser på bildet.

Teleobjektiv som fungerer som zoom, men da får man en mindre synsvinkel på bildet.

Zoomobjektiv som jeg ikke helt skjønner forskjell på fra Teleobjektiv.

Her tramper du rett inn i "zoomfella" med begge ben og armer ;)

 

Zoom er, i mangel av bedre norske ord, *avstandspanorering*.

Det er to (eller 3) måter å zoome på:

1) - Man bruker et zoomobjektiv og forandrer brennvidden for å få det utsnittet man ønsker.

2) - Fotzoom; man *beveger* seg (pr fot eller bil eller annet egnet transportmiddel) nærmere (zoomer inn) eller lengere fra (zoomer ut) for å få et ønsket utsnitt.

3) - Kombinasjon; man *både* fotzoomer og objektivzoomer.

 

Zoom er *ikke* tele.

Vidvinkel er *ikke* bestemmende faktor for bildebredde eller -utsnitt.

 

Vidvinkel betyr at man får et bredere bildefelt enn "normal" vinkel. Tele betyr at man får et smalere bildefelt enn "normal" vinkel.

 

Selve "millimetrene" på et objektiv bestemmer heller ikke om det er et vidvinkel- , normal- , eller tele-objektiv. Det er det kombinasjonen bildebrikke/filmstørrelse/brennvidde som gjør.

 

Som sagt, et "godt gammeldags normalkamera" har en normalbrennvidde på 50mm. Alt under er vidvinkel og alt over er tele. (Man har "korte" og "lange" teler samt "vide" og "smale" vidvinkler).

Et mellomformat (6x6cm "bildebrikke") har 80mm som normal og en 50mm vil være "vidvinkel".

Et storformatkamera (20x25cm "bildebrikke") vil ha et 300mm normalobjektiv og 50mm ville være "superdupervidvinkel".

Et APS-C ("vanlige" digitale speilreflekser) har en "cropfaktor" på 1,5 - 2, noe som gir et "normalobjektiv" på 35mm (1,5x crop) eller 25mm (2x crop). Her vil en 50mm være et (kort) teleobjektiv, som igjen vil være er perfekt portrettobjektiv.

 

Så, hvordan lage et sammendrag da?

Vel, en zoom er noe man *forandrer*.

En tele er en "kikkert" som har muligheten å bringe noe nærmere, på bekostning av synsvinkelen.

En vidvinkel er en "kikkert hvor du ser inn gal veg" hvor du "distanserer" deg fra tingene, men du "tjener" på en bredere synsvinkel.

 

Edit: La til en utfyllende setning

Endret av Bikeridr
Lenke til kommentar

Okay nå har jeg det her :p

Så ja da er det et teleobjektiv jeg skal kjøpe meg nå. Et på 50/80mm. Dette betyr at jeg kan forandre brennvidden på bildet. Sltså gå nærmere uten å gå fysisk nærmere. (Håper jeg skriver det rett her)

Rett? :new_woot:

Vidvinkelobjektiv får heller komme seinere.

Lenke til kommentar

Det du nok ønsker er typisk å starte med et kit med kamerahus og en normalzoom (f.eks 18-50 eller lignende) og kanskje også med det samme en telezoom (50-200 eller lignende).

 

Så kan du avhengig av ønske og behov også vurdere:

- Stativ.

- Blits.

- Makroobjektiv til foto av ting helt tett på.

- Veske.

- Lyssterkt fastobjektiv til portretter, f.eks 50 eller 85mm.

 

Hvis du bare skal ha ta portrettbilder av hoder kan du vurdere å bare kjøpe telezoom først, men jeg anbefaler å også kjøpe normalzoom.

 

For å forstå brennvidder og utsnitt, så se for eksempel Canons sammenligningsside eller Tamrons sammenligningsside. :)

Endret av Trondster
Lenke til kommentar

PL = Polariseringsfilter (Husker ikke hvorfor "PL", men vet hva det gjør)

Dette er et litt "blåaktig" filter som kan forsterke eller fjerne polariseringen i (sol)lyset. Man bruker dette for å få en blåere himmel eller kunne fotografere gjennom vann og/eller fjerne/dempe reflekser i vann og metallgjenstander.

Njæ - det er ikke helt riktig det du sier der om "blåaktig" - et polariseringsfilter er ikke blåaktig, men helt fargenøytralt. Det er et filter som filtrerer polarisert lys - det slipper bare lys igjennom som er polarisert i en bestemt retning. Grunnen til at man kan endre blåfargen på deler av himmelen er at den blå fargen vi ser på himmelen er reflektert, og derfor polarisert lys, og så kan vi gjøre blåfargen sterkere eller svakere ved å rotere filteret.

Man kan se den samme effekten ved å ta solbriller med polarisert glass og prøve å rotere dem mens man ser på reflektert lys - sola som skinner i vann, asfalt, vinduer, hustak etc, eller en regnbue, LCD-skjerm eller annet. Hold solbrillen vanlig, og roter den så mot 90 grader og se forskjellen. Så kan du plutselig se inn bak refleksjoner i vinduer, se farger i gjennomsiktig plast som CD-covere og annet.

Samme effekt kan du altså få med polariseringsfilter.

 

ND-filter og Polafilter er uansett neppe det første du bør kjøpe - med mindre du skal ta noen spesifikke typer naturbilder. Du kan lese mer om det igjen når du har fått kameraet i hus og begynner å forstå grunnprinsippene. :)

Endret av Trondster
Lenke til kommentar

PL = Polariseringsfilter (Husker ikke hvorfor "PL", men vet hva det gjør)

Dette er et litt "blåaktig" filter...

Njæ - det er ikke helt riktig det du sier der om "blåaktig" ...

Uhumm.. Joda, jeg uttrykte meg litt klønete. Mine PL-filtre er "blåaktig" på farge når du ser på filterglaset. Men, som du sier, de er fargenøytrale "i bruk".

 

Ellers er vi stort sett enige :)

Lenke til kommentar

Okay nå har jeg det her :p

Så ja da er det et teleobjektiv jeg skal kjøpe meg nå. Et på 50/80mm. Dette betyr at jeg kan forandre brennvidden på bildet. Sltså gå nærmere uten å gå fysisk nærmere. (Håper jeg skriver det rett her)

Rett? :new_woot:

Vidvinkelobjektiv får heller komme seinere.

Nesten. Lavt tall for brennvidde i mm er vidvinkel, og betyr at du ser noe veldig "bredt". Høyt tall for mm er tele, og betyr at du ser noe "trangt", som mange feilaktig kaller for "zoom".

"Brennvidden" er altså et tall som beskriver bildeutsnittet. Lite tall betyr bredt og stort utsnitt, høyt tall betyr smalt og lite utsnitt. Noe midt i mellom, som 30mm på vanlige digitale kameraer, kaller "normal".

 

Står du på brygga med utsikt til festningen, så vil en vidvinkel med liten brennvidde (18mm) gi båter på kaia og mye rundt, mens et teleobjektiv med høy brennvidde (200 mm) gir kun et lite utsnitt av festningen.

Prøv sidene jeg linker til, som viser forskjell ganske så visuelt.

 

At du kan zoome betyr at du har et objektiv hvor du kan endre brennvidden, så du kan endre utsnittet ved å vri på zoomringen. Optikk som ikke kan endre brennvidde, og altså ikke er zoomoptikk - heter fastoptikk.

 

Altså:

Brennvidde:

Vidvinkel er lave mm og bredt utsnitt, normal er "vanlig" utsnitt og tele er høye mm og smalt utsnitt.

 

Type optikk:

Zoom er optikk som kan endre utsnitt. Fastoptikk har en fast brennvidde og kan ikke endre utsnitt.

Men - både fastoptikk og zoomoptikk kan endre fokus - så fokus kan være både langt unna og tett på.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...