Gå til innhold

Vannkjøling til ny PC - hjelp


Anbefalte innlegg

Hei !

 

Jeg har fått nytt utstyr og skal kjøre custom vannkjøling for første gang.

 

Jeg trenger dermed hjelp til valg av utstyr og plassering. Jeg har lest endel om dette, men ønsker hjelp til mitt spesifikke oppsett slik jeg ikke går på en nybegynnerfeil og kjøper feil utstyr eller setter det feil opp.

 

Jeg tenkte å liste opp utstyret jeg har og hva jeg vil kjøle, samt de delene jeg har bestemt meg for. Disse kan jeg selvsagt velge bort om dere har bedre alternativer.

 

Målet mitt er å få dette overclocket så mye som det lar seg gjøre.

 

Budsjett: Rimelighetens grenser. Etter hva jeg har sett så bør jeg få til et bra oppsett for rundt 5000,-

 

Mitt system:

 

CoolerMaster Haf X

HK: Gigabyte GA-X58 UD7

CPU: I7 920

Skjermkort: Radeon 5970

Ram: Corsair XMS3 6 GB : 3x2 GB DDR3 2000 MHz

Harddisk: Intel X25-M 80GB + 2x WD Caviar Black 640GB i Raid 0

 

Jeg tenkte å vannkjøle CPU,GPU og hovedkort. Muligens også ram om dere mener det er nødvendig. Hvis ikke så tenkte jeg å kjøre en vifte over ram brikkene.

 

Som dere kanskje vet har UD7 vannblokk montert. Denne har nipler med størrelse 3/8" etter hva jeg har lest på nettet. Disse kan heller ikke byttes. Jeg ville egentlig kjøre 1/2", så jeg klarer ikke bestemme meg for om jeg vil kjøre 3/8" oppsett, kjøre en slags konverter på hovedkort nipplene ( men det reduserer vel flowen betraktelig?) eller å droppe hele det innebygde settet og bytte den ut med en ny vannblokk. Sistenevnte koster en hel del mer og det er ikke ønskelig om det ikke er nødvendig og/eller gir nevneverdig ytelsesforbedringer.

 

Utstyret jeg har sett på som jeg synes ser pent ut og virker bra på reviews og som jeg ønsker utgangspunkt i er dette.

 

Swiftech MCP655™ 12 VDC Pump (Danger Den D5 Vario)

XSPC Single 5.25" Bay Reservoir

Swiftech Apogee XT Extreme Performance CPU waterblock Rev 2

EK-FC5970 5970 CF - Acetal ( Trenger man også backplate på denne ? )

Nipler,slanger,fester osv aner jeg lite om.

 

Når det gjelder raditor så ser det ut som jeg får plass til en 360 på toppen og en 140 bak.

Dette går alt inni kabinettet og det er det som er ønskelig.

 

Vil den ekstra radiatoren på 140 gi nevneverdig mer kjøling ?

 

Jeg er usikker om alle typer radiotorer passer på baksiden der 140'en eventuelt skal stå. Synes jeg leste om at Thermochill sin muligens ikke passet pga formen på den.

 

Ellers så jeg for meg å montere pumpen i bunn og reservoiret på toppen av kabinettet i en 5,25" brønn.

Loopen jeg så for meg ville gått fra Pumpe - reservoir-360rad på toppen - cpu - hk - 140rad bak - GPU - pumpe.

 

Hvordan får jeg tømt systemet ? Bør jeg ha en ventil på den nederste slangen ?

 

Dette ble vel ganske mye på en gang. Jeg håper noen av dere enthusiaster ønsker å ta dere tid til å hjelpe meg å komme igang. Jeg ville vært evig takknemlig :D

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette blir et morsomt prosjekt :)

 

Først, jeg ville holdt meg til 3/8" og beholdt blokkene på HK. 3/8 er også langt enklere å jobbe med, så det følger noen fordeler der også. Det du også kan gjøre, er å kjøre 3/8" kun ut og inn på hovedkortet. Det blir mer planlegging og ser ikke fullt så gjennomført ut - men det er en mulighet.

 

Når det gjelder valget ditt av deler, så er det et greit utgangspunkt - men jeg vil endre på noe av det.

 

Swiftech sin blokk er god, men EK har en som er bedre.

655 er en stor pumpe. En 355 yter på lik linje, men er veldig mye mindre og søtere.

 

Ellers er det veldig gode produkter du har valgt. God research.

For å samle opp litt:

 

http://www.aquatuning.de/shopping_cart.php/bkey/44b92d509c12e45941445cb4397cda18

 

Man trenger ikke bakplate, men det er selvfølgelig ingen ulempe å ha det :) Vi kan også stryke litt på prisen her, dersom du syns det blir for dyrt. Dette er dog et prima oppsett. 140mm-raden kan byttes ut med en fre XSPC eller så - men det utgjør ikke store forskjellen.

 

Flere spørsmål? Fyr løs ;)

Lenke til kommentar

Ja, det blir veldig gøy. Skal prøve å få lagt ut bilder underveis :D Merker enorm ytelsesforbedring i fra min forrige PC allerede nå uten overclock.

 

Takker for tips. Etter å ha sett igjennom så bytter jeg pumpen og cpu blocken til det du foreslo. Jeg kjører også 3/8 på hele systemet.

 

Hva er en fre XPSC ? :D

 

Jeg tenkte å kjøre litt pimp når jeg først er i gang, så jeg tror jeg går for bitspower compression fittings istedet for de vanlige, samt coil og noe småsneks.

 

Vil disse viftene være bra ?

http://www.aquatuning.de/product_info.php/info/p7054_Alphacool-Coolmove-1250rpm-4-Fach-Bundle--4xL-fterpaket-.html

 

Ut i fra lydnivå og airflow så virker dette veldig bra sammenlignet med de fleste andre jeg har sett som bråker endel mindre. Nå er ikke målet mitt å få et mest lydløst system, men jeg ønsker de viftene som gir minst støy ut i fra behovet jeg har. De fleste viftene som blir anbefalt til vannkjøling på samme rpm, både bråker mer og har lavere CFM. Er det noe jeg har oversett som gjør at de andre viftene er bedre til formålet?

 

Jeg gjorde en watt calculator og sjekket delta-t i forhold til viftenhastigheten. rundt 1300 rpm var visst akkurat nok ihht til behovet.

 

Hvordan pleier man å feste pumpen ? Bare med dobbelsidig gummimatte greier eller pleier man å skru dem fast? Jeg ser ikke noe skruehull i bunn av kabinettet ...

 

Når det gjelder vannblokken som følgte med til hovedkortet så lurer jeg på om jeg har fått 2nd thoughts. Det er en vannblock som man fester på der kjøleribben er festet pr idag og ser ikke ut til å være så veldig effektiv. Den ser også ut til å være i aluminium, og etter jeg har lest er det ikke lurt å blande det med bedre utstyr ?

Alternativet blir å kjøpe en full block fra EK til å sette på hovedkortet, men spørsmålet er om det strengt tatt er nødvendig ?

Kanskje det er lurt å prøve uten først, og hvis hovedkortet blir varmt og hindrer max overclock så kan jeg vel heller kjøpe vannblokk til den i ettertid ?

Lenke til kommentar

Du kan bytte 140mm-radiatoren med en fra XSPC - som er et merke ;)

 

Det meste av vifter funker greit. Å lese av dB-verdier i spesifikasjonene er ikke noen vits, da de ikke forteller noenting. Med styring kan du bestemme ytelse/støy helt selv anyway.

 

Pumpen fester du med kreativitet ;) Finn en måte. Det gjelder forsåvidt det andre også.

 

Skjekk om HK-blokken er i alu. Hvis den er det kan du ikke bruke den sammen med kobber-deler. Velg en CPU-block med nickel, så er det helt trygt å bruke Alu. Blokka på HK er garantert mer effektivt enn luft. Men du finner ut av det selv ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...