Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Er sanger som "Drep de kristene" egentlig lovlig?


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg snublet nettopp over videoen "Troll - Drep de kristene" på Youtube.

Troll har flere andre videoer, som "Med vold skal tages kristenliv" og "Kristenhat". Jeg vet at det er ytringsfriet, men det er vel untak fra dette når ytringene angriper enkelte grupper eller noe sånt ikke er lov? Jeg har sett det på lovdata, men fant det ikke igjen på siden for øyblikket. Er det noen som har mer peiling på dette en jeg har som kan gi meg et svar?

 

På forhånd takk,

Hilsen Audun

Endret av audun0197
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Interessant tema, dette vil jeg følge med på..

Personlig mener jeg at den slags burde ikke være lov til tross for ytringsfrihet.. en oppfordring til å drepe kristne? en kristen er vell et mennesker , et liv det også..

Man skal ikke drepe..

 

PS: er dette musikk? Etter å ha hørt litt på dette, så var plutselig ungeskrik her hjemme vakker musikk :)

Endret av okasin
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Interessant tema, dette vil jeg følge med på..

Personlig mener jeg at den slags burde ikke være lov til tross for ytringsfrihet.. en oppfordring til å drepe kristne? en kristen er vell et mennesker , et liv det også..

Man skal ikke drepe..

Er det jeg også mener.

Er selv kristen, og mener, selvfølgelig, at alle og en hver kan ha så mye i mot kristendommen som de bare vil, men at det går for langt når de lager sanger som oppfordrer til vold. Hadde vært interessant å høre flere meninger. Det er jo sikker ikke et tema det finnes et enkelt svar på...

Lenke til kommentar

Det er lov å lage all slags kunst, også musikk, som gjengir ting man ikke nødvendigvis ville gjort selv.

Er det en påstand eller er det norsk lov?

I det siste tilfellet, tror du du kan sitere fra lovdata eller noe sånt?

 

Selv om det kanskje høres sånn ut, er jeg IKKE ute etter å kritisere eller kverulere med deg, jeg bare lurer på om det er en mening eller om det er loven?

Endret av audun0197
Lenke til kommentar

Fordi oppegående folk er i stand til å gjøre et skille mellom kunstneriske uttrykk og ordre man bør følge. De fleste privatpersoner kan nok også si slike ting uten at det får konsekvenser. Ytringsfriheten er absolutt, men omfatter ikke ytringer som også kan regnes som handlinger, altså trusler og den slags. Hvis jeg sier "gi meg pengene dine, ellers dreper jeg deg", er dette helt klart en handling. Hvis jeg sier "drep en kristen", er det fremdeles bare en ytring, og det er ditt ansvar om du gjør som jeg sier. Saken er en annen om du er sprøyte gal og tilbøyelig til å gjøre hva jeg sier uansett, og jeg vet det, om jeg er general og du er lovpålagt å følge ordre, etc etc (makt er vel stikkordet). Det er gråsoner og unntak i massevis her.

Endret av Isbilen
Lenke til kommentar

Hva har rasisme med topic å gjøre??

Det er høyst relevant, fordi paragrafen i straffeloven som omhandler diskriminering og hatefulle ytringer nevner spesielt både hudfarge/etnisk opprinnelse og religion/livvsyn i tillegg til homofili.

 

http://www.lovdata.no/all/tl-19020522-010-017.html

§ 135a. Den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år. Likt med en offentlig fremsatt ytring, jf. § 7 nr. 2, regnes en ytring når den er satt frem slik at den er egnet til å nå et større antall personer. Som ytring regnes også bruk av symboler. Medvirkning straffes på samme måte.

 

Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres

a) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,

b) religion eller livssyn, eller

c) homofile legning, leveform eller orientering.

 

Jeg vil tro at både en sang som heter "drep de kristne" eller en som handler om å drepe jøder, muslimer, pakistanere eller homser kan straffes med bøter eller inntil tre års fengsel.

 

"Isbilen" har ikke noen lovhenvisning til at kunstneriske uttrykk ikke rammes av straffelovens § 136, men det kan være et spørsmål påtalemyndighetene vil bruke tid på dette og om sangen kan oppfattes som en reell trusel. Hatefullt er det i alle fall, jeg oppfatter det også forhånende.

 

 

PS: Jurister, jeg fant via Google en nyere straffelov, der den aktuelle paragrafen er nr 185

http://www.lovdata.no/all/hl-20050520-028.html#185

Men her står det "ikke i kraft" nederst i hver paragraf. Betyr dette at det i 2005 ble laget en ny straffelov som ennå ikke er satt i kraft, og at det er den gamle fra 1902 som stadig gjelder?

Endret av Svinks
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...