Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Hvordan ta vare på vindusviskere


Anbefalte innlegg

Jeg har ingen garasje, og derfor må bilen stå ute i all slags vær og temperaturer. Dette ødelegger vindusviskerne mine altfor ofte. De siste årene har jeg byttet viskerne to ganger hver vinter, men burde vel egentlig gjort det enda oftere. Snø, is, barnåler og annen dritt samler seg i frontruten og tar helt knekken på vindusviskerne. Ett nytt sett vindusviskere koster 500-700 kr, så det er rimelig frustrerende å måtte anskaffe dette så ofte. Sist jeg byttet var i mars og viskerne tar forsåvidt godt enda, men de har begynt å lage forferdelige smellelyder hver gang de er på vei ned igjen. Bagatell for noen kanskje, men dette driver meg snart til vanvidd. Har forsøkt å rengjøre de, men ser ikke ut til å gjøre susen. Noen som har gode råd for å bevare vindusviskere lenger? Til info: jeg har Peugeot 307 SW, og det er ikke mulig å "sette opp" viskerne på denne bilen, de ligger på ruta hele tiden...

Endret av Superparanoid
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Bruker du viskere når det er is eller frossen snø på ruta er det drepen for alle viskere. Du kan også løfte opp viskerbladet før du skraper ruta og skrape under der viskeren parkeres når den ikke er i bruk, det reduserer en del slitasje. Tørk gjerne av snø og is av selve viskergummien. Ser du barnåler som har lagt seg på viskerbladet kan de blåses eller børstes vekk, kommer de under gummien slites den.

 

Og til sist; vurder de dyreste viskerne til Biltema, de er faktisk OK. Rundt 200,- for to viskere, ikke så verst pris for brukbar kvalitet. Skifter maks to ganger i året selv, og her står bilen utendørs i surt vestlandsvær. Det innebærer ekstremsalting, stålis på ruta og mye blader.

Lenke til kommentar

Forsegling (f.eks Rain-X eller NanoLotus) av frontruten gjør at man bruker viskerne mindre, og sliter dem mindre.

 

Rengjør viskerne når du vasker bilen, så holder de også lengre. Og vask frontruten litt oftere, kanskje?

 

Mine viskere holder ca 20-30.000km ;)

Lenke til kommentar

Forsegling (f.eks Rain-X eller NanoLotus) av frontruten gjør at man bruker viskerne mindre, og sliter dem mindre.

Verdt å nevne her at forsegling av frontruta kan gjøre viskerene helt ubrukelig, samt gjøre det umulig å rense ruta med spylevæske. Jeg anbefaler det ikke av egen erfaring både i form av at viskerene ikke får smøring nok til å i det hele tatt fungere på ruta (bare hopper bortover). Hjelper ikke om vannet forsvinner i 60km/t når det småregner mens man kjører i byen.

 

Viskere er noe man bare må forvente å bytte ofte. Selv om de ikke brukes i det hele tatt blir gummien hardere over tid, og dermed ødelagt.

 

Å bruke skikkelig spylevæske fremfor spylevæske fra Rema 1000 osv kan være en god idè, samt bruke en tynnere spylevæske på sommertid (husk å få den ut fra alle rør før vinter). Spylevæska som er billigere enn annen spylevæske inneholder isopropanol, som er veldig skadelig for både gummi (som viskerene er laget av), plast, lakkforsegling, osv. Isopropanol har bedre renseegenskaper samet samme eller bedre frostbeskyttelse enn etanol og kan derfor se ut til å være bedre/like bra. F.eks Statoil sin spylevæske inneholder en liten andel isopropanol (under 5%), mens det er 30% etanol. Blåtind og lignende inneholder 30% isopropanol, og ikke noe/lite etanol. Isopropanol er vesentlig billigere enn etanol og derfor er billig spylevæske billigere enn andre.

 

De fleste biler som har viskere som ikke kan løftes opp fra parkeringsposisjon bruker å ha en serviceposisjon hvor viskerene kan flyttes til toppen av ruta, og dermed kan løftes opp. På min bil f.eks kan jeg gjøre det ved å slå på tenninga uten å starte motoren, og så flytte viskerbryteren helt ned. Da flytter den viskerene opp til der de vanligvis snur og stopper der.

 

Det kan også være at dine viskere sitter i feil vinkel på ruta. Sjekk at de ikke står slik at de "kutter" inn i ruta på vei opp eller på vei ned.

Endret av gxi
Lenke til kommentar

Stjeler tråden litt.. Jeg har et problem med mine viskere. Jeg glemte å banke vekk is og snø under viskerne før jeg la ut på langtur i snøstorm. Og skrudde på viskerne, og da satt de selvfølgelig bom fast og jeg ødela viskermotoren tror jeg.

 

Nå visker de urytmisk. Hva gjør jeg for å fikse dette? Vet det skal gå ann å skru på ett eller annet på viskermotoren elns, som gjør at det fikses. (Bestefaren min gjorde det for noen år siden når jeg satt på)

Lenke til kommentar

Forsegling (f.eks Rain-X eller NanoLotus) av frontruten gjør at man bruker viskerne mindre, og sliter dem mindre.

 

Rengjør viskerne når du vasker bilen, så holder de også lengre. Og vask frontruten litt oftere, kanskje?

 

Mine viskere holder ca 20-30.000km ;)

 

Etter jeg begynte å bruke rain-off fra biltema har jeg aldri trengt å bytte vindusviskere! Fungerer utrolig bra, når man visker fyker vannet rett av. Man polerer det inn i ruta, og ruta blir vannavstøtende, så vannet perler seg og renner rett av.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...