Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Blei anmeldt for falskt legg, trenger råd.


TaTa

Anbefalte innlegg

Okei, så her om dagen var jeg på vors med noen kompiser, de fleste er over 20 år. Alle skulle ut på byen, på en bursdag for noen vi kjente, og jeg ville selvsagt være med. Jeg lånte falskt legg(jeg er 19), og blei tatt i døra og anmeldt av utestedet. Nå fikk jeg nettopp et brev fra politiet, og jeg veit ikke helt hva jeg skal si. Her er så og si hele brevet:

"BRUK AV EN ANNENS LEGITIMASJON.

 

Politiet har mottatt anmeldelse fra utested, by om at du den 16,04,2010 ble stoppet med legitimasjon tilhørende en annen.

 

Politiet ønsker svar på oen spørsmål angående anmeldelsen. Dersom vi ikke mottar noe svar fra deg innen svarfristen, må du regne med å bli kalt inn til politiet for avhør.

 

Du gjøres oppmerksom på at du har rett til å nekte å avgi forklaring til politiet. Dette betyr at du kan nekte å svare på spørsmålene i dette brevet. Du har rett til å la deg bistå av forsvarer på ethvert trinn av saken. Videre gjøres du oppmerksom på at en uforbeholden tilståelse skal tas i betraktning ved straffeutmålingen, jfr §59,2. ledd.

 

Hvis du velger å svare på spørsmålet, oppfordres du til å forklare deg sannferdig."

 

Så kommer det noen spørsmål som jeg skal svare på.

 

"1. På hvilken måte fikk du tak i legitimasjonen.

2. Hvorfor benyttet du deg av en annens legitimasjon.

3. Kjenner du eier av legitimasjonen.

underskrift:"

 

Svarene på de spørsmålene er som følger:

1. Han ga det til meg.

2. Fordi jeg var veldig full. Det virket som en god ide. Jeg ville ikke gå hjem allerede.

3. Ja.

 

Spørsmålet mitt er da om noen har kjenskap til en lignende situasjon, og om eieren av legitimasjonen kan komme i noe slags trøbbel om jeg sier sannheten. Et par beroligende ord ville også blitt tatt godt imot.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

En kjip situasjon og en stygg lærepenge for deg der ja.

Det er nok greit å være ærlig når du først har havnet i denne situasjonen. Både du og han du lånte legitimasjonen av var begge innforstått med at dette er ulovlig så da er det bare å ta konsekvensen som kommer. Kort sagt, stå for dine valg og handlinger.

Lenke til kommentar

Spørs om du vil dra han du lånte leg av med inn i saken. Du kan si det lå liggende på bordet, og at du "tjuvlånte det". Da må du selvfølgelig huske å avtale dette med eier.

 

Har aldri vært vært borti en sånn sak, ei er jeg jurist, men jeg ville "spilt på" at du var overstadig beruset. Kanskje du blir bønnfalt da?

 

Mao:

 

1: Jeg tjuvlånte det uten at eier visste noe om det.

2: Jeg var overstadig beruset, og husker lite fra hendelsen (eller lignende)

3: Ja...

Lenke til kommentar

Vel, jeg er litt bekymra for om han kan komme i noe seriøs trøbbel om jeg sier sannheten. Det var tross alt jeg som spurte om å låne det av han. Føler meg litt som en dårlig venn om jeg får han i trøbbel. Men jeg tror ikke han har noe imot å bare si ifra at det er han, og at han lånte det til meg, så lenge han ikke kommer i trøbbel for det.

Lenke til kommentar

Du får en bot, og det er det. At du var full er ingen formildende omstendighet. Nå vet jeg ikke om det er lurt å si at du tyvlånte leg, da det muligens er strengere straff.. kompisen din var med på det, kjipt for ham men han visste hva han gjorde.

 

Å gjøre noe slikt i ung alder er neppe noe dere vil slite med senere, med mindre dere vil bli politi eller sikkerhetsklarert på høyeste hold i militæret. Alle med et sosialt liv har forsøkt noe lignende, det forsvinner også fra rullebladet ditt etter to år, om noen skulle klare å grave det frem er "ung og full" en godtatt unnskyldning.

 

Uansett.. snakk med advokat, mulig dere kan komme dere unna lettere på en eller annen juridisk spissfindighet.

Lenke til kommentar

Hvis du kommer med en annen forklaring må du passe på å ha fakta på bordet som viser at dette kan være sant, ihvertfall ikke at det ikke kan være sant.

Hvis du sier at du har tjuvlånt det kan du i værste fall bli tatt for tyveri også. Mulig det er lurt av deg å ta kontakt med en advokat med hensyn til prikk på rullebladet. Kanskje du har kjentfolk du kan kontakte? Dette er 5min arbeid for eventuell advokat og han kan fort ta betalt for hele timen.

 

Når det gjelder å skylde på fylla ville jeg ikke gjort det. Ville heller prøvd å vist at du er en ansvarsfull ung mann som tabbet seg ut.

Lenke til kommentar

Kan være en liten fordel å si sannheten. For alt du vet har de allerede spurt eieren av legitimasjonen.

 

Ved vurderingen av saken ser man bort fra selvforskyldt rus. Du blir behandlet som om du var edru.

 

For øvrig skal det kommenteres at selv om "alle med et sosialt liv har gjort det" er det ikke dermed sagt at alle med et sosialt liv er dømt for det. Forelegg er antageligvis aktuelt her, og da blir saken stående på ditt ordinære rulleblad i to år.

 

PS: Hvis det er et vilkår for å ha et sosialt liv at man har begått dokumentforfalskning tror jeg nok jeg vil frasi meg mitt. "Ung og dum" funker bare så langt.

 

 

Lenke til kommentar

Det kan jo være du var så full at du ikke husker noe som helst av det. Det er ikke særlig lurt å snakke med politiet om noe som helst. Skaff deg en advokat.

Å hyre advokat for ett forhold hvor du er tatt med hånda nedi honningkrukka er stupido og fullstending bortkastede penger.

Erkjenn forholdet , betal boten og legg saken bak deg.

Lenke til kommentar

Det er en anmeldelse og det er ingen grunn til å ende opp uskyldig dømt uansett. Få utestedet eller hva det er til å dekke saksomkostningene. Det aller meste er mulig med en god advokat, men så lenge du uheldigvis sier noe som ikke er sant til politiet så er det over og ut og bot.

 

Løsningen her vil være å diskutere hvordan du skal svare politiet med en advokat. Mulig du burde anmelde utestedet for å ta legitimasjonen som du egentlig ikke fremholdt som din egen, men var for full til å innse på daværende tidspunkt; Du hadde fått din venns lommebok av en eller annen grunn og du tok feil. Dette kan jo være en ting som skjedde. Her må du tenke på vitner osv.

Endret av -Void-
Lenke til kommentar

1: Strl. §59 annet ledd gir deg ingen rett på strafferabatt, men den kan gi deg det. Siden du ble tatt på fersken så vær obs på at det mest sannsynlig er lite å hente her. Men da skal det understrekes at jeg ikke har sett saken eller har full oversikt over saken din.

 

2: Du kan velge å avgi forklaring, du er ikke tvunget til det. For å avgjøre saken som en tilståelsessak er det derimot ikke nok at du kun sier deg skyldig. den må i tillegg være dekkende forde faktiske opplysninger som er nødvendige etter straffbarhetsvilkårene.

 

3: Blir saken send til tingretten kan du bli avkrevd saksomkostninger.

 

4: Som Krikkert skriver så er mest sannsynligvis forelegg løsningen i denne saken. Hvis du var full blir du som Krikkert også nevnte bli behandlet som om du var edru, med mindre det ikke var selvforskyldt rus (såkalt abnormal rus), men det er nok ikke tilfelle i denne saken tipper jeg på (husk jeg har ikke sett saken din).

Lenke til kommentar

Spørs, hvor mye penger har du? Jeg hadde lett hevet hundre tusen på denne saken her. Tvilsomt at det hadde kostet det engang. Bare et brev(vil koste deg omtrent kr 2000) fra advokat kan få utestedet til å droppe anmeldelsen de har nok ikke lyst til å sløse vekk penger på dette her.

Endret av -Void-
Lenke til kommentar

Spørs, hvor mye penger har du? Jeg hadde lett hevet hundre tusen på denne saken her. Tvilsomt at det hadde kostet det engang. Bare et brev(vil koste deg omtrent kr 2000) fra advokat kan få utestedet til å droppe anmeldelsen de har nok ikke lyst til å sløse vekk penger på dette her.

 

 

Du har misforstått, du. Det er ikke utestedet som er motpart i en straffesak, det er påtalemyndigheten. Selv om de dropper anmeldelsen står påtalemyndigheten fritt i forhold til om de vil gå videre. Det kunne ha fått noe å si hvis anmeldelse var betinget av fornærmedes samtykke, men det er det ikke i denne kategorien saker.

 

Det finnes heller ikke lovhjemmel for å idømme utestedet saksomkostninger i en straffesak. Dette måtte eventuelt gått via erstatningssøksmål.

Lenke til kommentar

Noen meninger:

 

-Uansett hva du gjør, snakk med kompisen din først og forsikre dere om at dere er på samme side. Om dere begynner å ha avvikende historier, sanne eller ikke, hjelper det ingen av dere.

 

-Det mest ryddige er om kompisen går med på at du identifiserer ham. Dersom dere begge får bot synes jeg du bør tilby deg å betale boten for ham.

Lenke til kommentar

Jeg havnet har havnet i nøyaktig samme situasjon som deg. Da sa jeg at jeg tjuvlånte legitimasjonen (eier "visste ikke om det"). Det er som sagt viktig at dere avtaler dere imellom at han ikke anmelder deg for tyveri (identitetstyveri?) :p

 

De gjør ikke noe mer med saken hvis eieren av kortet sier at det er greit ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...