Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Spotter - velge 230 Volt halogen og bytte til LED senere?


Anbefalte innlegg

Har null peiling på dette med spotter. Har just kjøpt ny leilighet hvor jeg kan "oppgradere" en del valg på elektrofronten.

Etter hva jeg forstår tar elektrikker 350kr + moms (ca 440,-) for å oppgradere fra halogen til LED spotter. Da skal det ikke mange spottene til før man har spart en del tusen på å velge halogenspotter.

Spørsmålet mitt er da, kan jeg velge halogenspotter, og selv bytte ut pærene til LED når jeg senere føler for dette? Eller må det byttes trafoer og annet tull?

Er det samme pris for 12V og 230V, og hva gir i så fall størst valgfrihet med tanke på bytting av pærer (sett at man kan bytte til LED uten å bytte en trafo i veggen).

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei.

Om du i dag velger 230V halogen med gu10 sokkel så kan du senere selv bytte til 230V LED kun ved å skifte lyskilde.

Om du i dag velger 12v halogen system så må trafoene senere byttes eller fjernes før lyskildene skiftes.

 

Jeg har selv valgt 230 halo i hele huset for å slippe de svake punktene som en trafo utgjør samt byttemuligheten som du nevner.

 

Har skiftet noen soner til LED i ettertid, men dårlig fargetemp, dårlig lumen/watt og høy pris får meg til å vente med å bytte ut resten.

 

Husk at det også finnes andre alternativer og at mulighet og utstyr for dimming ofte varierer.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

230V er for dem som liker å bytte lyspærer. 12V er for dem som liker å få mer lysutbytte pr. W, og ønsker at pærerne skal vare lengre. OSRAM har 20W pærer som de mener skal gi like godt lys som en 35W.

 

De som selger LED-downlights anbefaler at en bruker en egnet driver til egne LED-pærer, og ikke de som kan kobles rett på 230V. Skal visstnok være en bedre løsning mtp. levetid på pærer og demping av disse.

 

Derfor kan en like så godt gå for 12V, mens man venter på at LED synker i pris. Prisforskjellen er ikke SÅ stor.

Lenke til kommentar

Vil nå komme med litt synsing angående valg av 12v vs 230v med tanke på senere LED-belysning:

 

Er ikke det naturlig at en i framtiden kan bytte til LED-spotpærer både i 12v og 230v uten å gjøre noe med den allerede eksisterende installasjonen? Jeg velger å tro at det kommende LED-markedet blir like stort både på 12v- og 230v-siden.

 

Det enkleste per idag er å montere 230v spotter, men ifølge mange "lyseksperter" er 12v den beste løsningen. (Burde hatt både kilder og linker til hvorfor, men er dårlig med det akkurat nå.)

 

Så ja, det jeg prøver å komme fram til, jeg ville ha valgt 12v.

 

Edit: Trådstarter har allerede tatt et valg. Cool. :)

 

Edit2: Jaja, fant nå en link. Har kan 12v vs 230v diskusjonen leses opp og ned over et par sider. Linkypinky

Endret av Billy Bob
Lenke til kommentar

Egentlig samma f hva du velger. Fremtidens standard er ikke satt enda. Uansett hva du har fått lagt opp så kommer det en eller annen løsning som vil gjøre deg mere eller mindre fornøyd etter lommeboken er tom.

 

Negativt med LED: Svært få vet hvor lang halveringstiden faktisk er på lysdioder. Denne varierer voldsomt. Såklart kan dette motvirkes om "pærene" du får er dimbare! Det andre er at det kansje kan være litt vanskelig å finne det lyset som passer deg best. Fargeblanding med LED er ikke en lett sak egentlig. Til slutt vil jeg jo si at prisen er en av de største grunnene til å ikke kjøpe LED enda.

 

Positivt med LED: Relativt lang levetid under normalt bruk. Kraftig lys med lav effekt. Stråler nærmest ingen varme ut i omgivelsene.

 

Kan også nevne at 50W i de fleste tilfeller er heeeeelt unødvendig. Du kommer mest sannsynlig til å dimme pærene ned til halvparten. Men her ville jeg nok prøvd meg frem. Husk at bytter du EN pære til f.eks. 40W, så ser det ganske "shabby" ut om du ikke bytter resten!

Lenke til kommentar

Er ikke helt enig ang. 35vs50W på 230V downlights. Jeg ville brukt 50W og dimmet dem ned. Dette gjør at lyskilden varer mye lengre, og du bruker ca like mye strøm.

 

Strømbruken er faktisk ganske lik. Transformatorene som brukes idag er desverre somregel av lav kvalitet og det er store tap i trafoene i forhold til størrelsen på pærene som brukes. Med mindre han ønsker en jernkjernetrafo ;) Heftig klump i taket :)

 

Og som du sier, det er riktig at når man dimmer ned en lyspære vil den vanligvis vare noe lengre. Det som gjør at pærer varer lengst er om du velger en litt bedre kvalitetspære enn dem som følger med i boksen hos ikea!

Lenke til kommentar

Er ikke helt enig ang. 35vs50W på 230V downlights. Jeg ville brukt 50W og dimmet dem ned. Dette gjør at lyskilden varer mye lengre, og du bruker ca like mye strøm.

Nettopp det at man bruker nesten like mye strøm selv om man dimmer ned er jo et argument for å velge riktig størrelse i utgangspunktet istedet for å alltid dimme ned lyset. Det er vel slik at om du dimmer ned lyset med ca 50% så har du fremdeles 75% strømforbruk, altså du forverrer effektiviteten til pæra.

Lenke til kommentar

Jeg hadde en gang noen tabeller over lysutbytte, strømforbruk og levetid for spotpærer fra philips, finner de ikke nå men mener de var omtrent slik at en 50W/230V pære lyser like mye som en 35W/12V pære, som igjen lyser like mye som en 25W/12V masterline ES pære.

 

I tillegg varer 12V pærene mange ganger lengre, og kjøper du ordentlige elektroniske trafoer er tapet veldig lavt.

 

Jeg har kjenner ikke noen som har 12V-trafoer som har gått istykker uten å være feilmontert, men jeg kjenner flere som har ødelagte dimmere til 230V halogen. Når pæra "går" hender det av og til at gødetråden kortslutter pæra, vanlige glødepærer har en tråd (sikring) noe halogenpærene ikke har. De fleste 12V-trafoer har overstrømbeskyttelse og takler dette bra, men dimmere koblet direkte til pærene (230V halogen) uten innebygd sikring sier ofte takk for seg når dette skjer. Det koster fort et par tusenlapper hvis du må ha elektriker hjem til deg for å feilsøke og bytte dimmer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...