Gå til innhold

Hva kan skje hvis jord ikke er lik 0 V?


Anbefalte innlegg

Hei og hå.

 

Har gått gjennom en del videoer fra DEFCON på youtube, masse smart og interessant om mange forskjellige områder. En video jeg undrer en del over var denne;

 

(Litt snodig presentasjon/presentatør ;) , men konseptet blir nå greit forklart.)

 

Kort oppsummert(etter det jeg fikk med meg og tror jeg forstår):

- Å utsette jordingen i et system(i dette tilfellet et rimelig stort system) for EMP med rette egenskaper vil føre til et svært uheldig resultat.

Dette fikk meg til å tenke litt, da jeg vet fra før at man får uønsket oppførsel av en krets hvis jord ikke er 0V. Men hvor ille kan det gå? Jordfeil er vel ganske alvorlig i seg selv når det skjer ved uhell, men hvor ille kan det gå hvis noen virkelig går inn for å lage krøll og faen?

 

På hvilken skala er det mulig å påvirke? Vil det være mulig for Ola Pottit å ta ut en hel bygning(som i at alt utstyr som ikke er glad i at 0 Volt ikke lenger er 0 Volt men heller en sinus av et slag, slutter å funke riktig) ved å koble seg inn på jord enten fra utsiden eller innsiden?

Elefanten i rommet blir jo selvfølgelig at dette kan utnyttes til diverse mindre hyggelige ting som terrorisme(oooh... scary), utpressing osv. helt til practical jokes på en eller annen måte :tease:

 

Hva tror dere?

 

Anbefaler alle å se så mange av DEFCON og andre videoer som mulig, helt vanvittig med mye interessant "tekno-porno" ute å går. :dribble:

Disse spesiellt:

 

Cheers,

Webtroll

Endret av Webtroll
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nei, det funker selvsagt ikke å ta ut en hel bygning ved å endre jordpotensialet.

 

Alle elektroniske apparater som er lov å bruke i Norge har et galvanisk skille fra strømnettet. På den måten spiller det ikke noen rolle hvilket potensial jordingen ligger på. Jordingen i strømnettet er gjerne dårlig, og det er ofte man finner eksempler på at f.eks. en fase er kortsluttet til jord uten at man er klar over det. Sykehus og andre kritiske plasser har en diger skilletrafo som isolerer strømnettet til bygningen fra resten av verden. I tillegg har jo sykehusutstyr også et galvanisk skille internt i apparatet.

 

I switch-power (som f.eks. det som står i pc'n) bruker man som regel å ha to jordingspotensial. Man skiller mellom primær og sekundær jord. Dette er gjort for å forhindre støyen som genereres i switche-prosessen (primær jord) i å påvirke mer følsom elektronikk som ligger etter strømforsyningen.

 

Det er også mulig å generere et virtuelt jordpotensiale inne i et apparat hvis dette var ønskelig. Dette gjøres ofte i utstyr med opamper (forsterkere, signalkilder...) for å lage positivt og negativt potensiale i forhold til jord på en billig måte.

 

Hvis du skal finne på å koble en fase til jord for å lage et sinusformet jordpotensial vil sannsynligvis en jordfeilvarsler (IT-nett) detektere dette og gi beskjed om at det er noe feil med jordingen. Er det TN-nett vil en jordfeilbryter kutte strømmen til kursen som den er koblet til, og da også stoppe jordfeilen.

Endret av Zalo Ultra
Lenke til kommentar

Har selv sett en del på DEFCON videoer om SCADA, og det skremmer meg mildt sagt at noen faktisk tør å koble et f.eks. vannverk til internett uten å tenke på skikkerhet. De eneste eksemplene jeg selv har sett er en styring til fabrikk som man kan gjøre endringer i via. logmein (som jeg vil tro ikke er helt idiotsikker hvis man har en trojansk hest på en av maskinene). Samt noen GSM-modem som er tilkoblet styringen til div. anlegg, der er den eneste sikkerheten man har at man trenger en spesiell programvare for å gjøre endringer i styringen og vite telefonnummeret. Med andre ord er det ikke sikkerhet i et slikt anlegg utover at man kan trykke inn en nødstopp (disse ligger som regel aldri i programvare da det er bla. feil i programvare og maskinvare de skal beskytte mot).

 

Den "injecting emp ..." videoen har absolutt et poeng. Men jeg tror nok ikke det er nok å bare endre potensialet til jord. Det er jo da i praksis en jordfeil, noe som er ganske normalt. Hvordan det er med høyfrekvent strøm og høyespenninger på jordingen vet jeg desverre ikke, da det er en høyst uvanlig problemstilling.

 

Dog kan jeg tenke meg til at hvis man er i det ondsapsfulle hjørnet kan man prøve å tase (taser er et elektrosjokkvåpen som gir ut spenninger fra ~50 kV og oppover) en nettverkskontakt eller en telefonkontakt å se om det skjer noe spennende. Dog regner jeg med at slikt utstyr (telefonsentraler spesielt) er beskyttet mot store overspenninger fra lyn. En nettverkswitch i et vanlig kontormiljø derimot vil nok ikke være like sikkret på portene, da det er høyst uvanlig at det går slike høye spenninger i kablene. Men jeg regner med at er en viss beskyttelse mot statisk elektrisitet, men neppe noe kraftigere enn det.

Endret av Dj_eLmO
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...