Gå til innhold

Nikon D90 med kitobjektiv 18-55 uten VR


Anbefalte innlegg

Etter mye grubling falt valget mitt på et Nikon D90. Jeg kjøpte ”kit-løningen” og fikk derfor med meg et nikkor 18-55 objektiv uten VR (6500,- på lefdal). Mitt spørsmål er som følger: Hvor bra vil dere si at dette objektivet er? (med tanke på at jeg er en amatørfotograf som ikke skal ha fotografi som levebrød, men ta best mulig bilder som gjerne kan forstørres og kanskje henge på veggen,(om fruen tilater det)). Mitt område vil nok i hovedsak være familiebilder i forskjellige sammenhenger, innendørs og utendørs samt naturfotografi(fossefall, landskapsbilder osv, altså ikke behov for kostbart utstyr som stor zoom). Jeg er klar over at jeg selv må vurdere behovet mitt, men med de ovenstående opplysninger i bakhodet spør jeg mer erfarne folk til råds, trenger jeg et større brennviddespekter eventuelt med VR, eller kan jeg i hovedsak klare meg med det jeg har?(Vet at jeg strengt talt kan klare meg om en setter hardt mot hardt), men glad for konstruktive tilbakemeldinger om skissert problemstilling.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du trenger ikke noe bedre med det første. Bruk dette objektivet til å blir kjent med kamera. Etter en stund vil du se om det butter noe sted, og da kan du vurdere å bytte til noe annet. Og heller bruke mer penger på det da.

 

Det jeg selv ville ha kjøpt er en 16-85mm VR + 35mm f/1.8 og en kort tele (55-200mm VR er grei nok). Men da koster det penger.

Lenke til kommentar

Personlig har jeg D90 med kit (18-55mm, nesten aldri på lenger), 35mm f1.8 og 85mm f1.8. Da har jeg ok vidvinkel, lysterkt objektiv til innendørsbruk og et flott portrettobjektiv. Jeg trodde jeg hadde mest lyst på tele i begynnelsen, men merker nå at prioriteringene har forandret seg. En vis mann sa til meg at jo mer ekstreme objektivene er i den vide enden eller tele, jo mindre er det i bruk (med mindre man har foto som jobb eller spesifikke interesser). For meg som glad amatør, så klarer jeg meg godt med de objektivene jeg har nå. Merker også at jeg er blitt mer og mer glad i lyssterk fastoptikk og ville uten tvil anbefalt deg 35mm som ditt første kjøp (men det er en ren subjektiv anbefaling ^^ ).

Lenke til kommentar

Hei, gratulerer med flott kamera. Du har et helt ok allround objektiv som du får flotte bilder med, og som hjelper deg å finne ut hvilket brennviddeområde du foretrekker.

Så kan du se på sikt om du vil supplere med mer vidvinkel eller mer tele.

Du bør egentlig først vurdere å supplere med et godt fastobjektiv, for å virkelig se potensialet i det flotte kameraet.

En 35mm 1.8 er også mitt beste tips, som allerede nevnt. Billig, anvendelig og meget bra!

Kjempefin også når du filmer, da fokuserer du manuellt og kan finjustere skarphetsplanet.

Med den gode lysstyrken trenger du ikke blitz inne, prøv ISO 1600 og blender 2-2.8, så får du nydelige stemningsbilder innendørs!!

En 50mm er også bra, men ikke så anvendelig inne. Litt mer egnet til portrett, og gir litt bedre arbeidsavstand. Jeg bruker stort sett bare min 35 eller 50mm nå, zoomen er fortsatt grei hvis jeg trenger mer vidvinkel.

 

Zoomen din har en begrensning som det er greit å være klar over, og det er problem med CA (kromatisk aberrasjon) som gir blå/lilla overganger i høykontrastmotiver.

Jeg så det veldig godt på konfirmasjonsbilder med mørk dress. Ellers er den faktisk veldig bra, og lett og fin til feriebruk!

Lenke til kommentar

Takk for veldig bra innspill folkens:-)Begynner faktsik å helle mot fast objektiv, kansje 35mm i første omgang. Er 35mm fin til familiebilde i stua hjemme til fotografering i kirka med dårlig lys osv? Noen eksempler på hva dere bruker de forskjellige brennviddene til?

Obs: Dette er jo et halvformatkamera så jeg må vel gange opp de forskjellige brennviddene med 1,5?

Er det da fortsatt de nevnte fast objektivene dere anbefaler?

Lenke til kommentar

Takk for veldig bra innspill folkens:-)Begynner faktsik å helle mot fast objektiv, kansje 35mm i første omgang. Er 35mm fin til familiebilde i stua hjemme til fotografering i kirka med dårlig lys osv? Noen eksempler på hva dere bruker de forskjellige brennviddene til?

Obs: Dette er jo et halvformatkamera så jeg må vel gange opp de forskjellige brennviddene med 1,5?

Er det da fortsatt de nevnte fast objektivene dere anbefaler?

Ja, du må gange med 1.5 på Nikons modeller som ikke er FX.

 

35 er nok et ideelt startpunkt, fordi den er veldig anvendelig, fin pris og nyeste konstruksjon. Det tilsvarer også et klassisk normalobjektiv på ca 50mm. Så den får du nok uansett bruk for!

Eneste ulempe jeg ser er at den ikke er FX, hvis du skulle oppgradere til det senere. Men den koster jo ikke mye, og da får du sikkert solgt den til grei pris uansett.

Merk at bare de nye AF-S objektivene her intern fokusering med direkte manuell overstyring, på de gamle AF-D modellene så roterer hele fokusringen, så du har ikke så mye å støtte fingrene på.

Og når du filmer må du uansett fokusere manuellt.

 

Ellers er sikkert en 28 1.4 drømmeobjektivet, noe av det beste Nikon har laget, men koster nå skjorta...

Men begynn på 35, så ser du evt om du ønsker deg en 50 eller kanskje 85 senere.

Jeg foretrekker 50mm utendørs, og inne hvis jeg har litt armslag, som i selskaper etc. 35mm går til det meste, men blir for trang hvis du skal ta f.eks gruppebilder inne. Da har jeg 18-70 zoomen i reserve.

Eksempel på 35 inne, uten blitz:

post-104121-1269599074,0153_thumb.jpg

Blir utrolig stemningsfullt!

 

Du kan også vurdere en god 18-50mm med fast 2.8, som Tamrons, den har også ok pris (3300 ny, ca 2500 brukt, 4000 ny med VR) Jeg bruker stort sett f2.8, men da er de faste allerede blendet ned litt og yter veldig bra optisk.

 

Men det er utrolig morsomt med fast brennvidde synes nå jeg! Du må jobbe litt mer, bevege deg mer, men samtidig tenker du litt mer på hva du får med, og kan styre bakgrunnen mye bedre. Jeg merket et stort løft i mine bilder i hvert fall...

Lenke til kommentar

Jeg har d90 og elsker kameraet, jeg begynte med kitt ibjektiv 18-55, så ble det 18-50 f2.8 sigma, og så 50mm f1.8 , så kom det største (og billigste) feilen av objektiv kjøp 70-300 sigma av billigste sort, etter det så gikk jeg over til fast objektiv, et 60mm nikon macro og et 105mm sigma macro. Og det de tre fast objektiva jeg idag bruker, (men av og til så må jeg dra frem 18-50 f2.8 objektivet) for jeg mangler 35 mm og en virkelig brei en ...

 

Men mitt poeng er fast objektiv gir overlegen kvalitet for en billig penge, altså her er billig litt feil, for 4-5000 er vell mye nok for et objektiv, men tenk hva du måtte betalt for en zom linse med samme kvalitet. Men for all del ta kameraet i bruk og ta masse bilder, prøv deg fram du vil bli overasket over hvor bra kameraet er, om du må opp i iso 800 og til og med 1600 så blir det bra bilder (litt støy blir det altid på iso over 800) så gratulerer med nytt kamera.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...