Gå til innhold

Spørsmål om styrketrening: Bl. a. motivasjon og kosthold


Xanman

Anbefalte innlegg

Heisann. Jeg har tenkt å begynne å trene litt styrke. Jeg har hatt mange små perioder med styrketrening før, men jeg gidder aldri å holde på i mer enn en måned. Så der første spørsmålet er;

 


  1.  
  2. Hvordan skal jeg klare å holde meg såpass motivert at jeg ikke finner ut at jeg ikke gidder mer?
  3. Er det lurest å løfte mye vekt med få repetisjoner, eller burde jeg heller ta av litt vekt og holde på lenger?
  4. Hvilke dagligdagse ting burde jeg spise mer av mens jeg trener? Burde jeg f. eks. drikke mer melk og spise flere bananer?
  5. Jeg har funnet en ny type sit-ups som er veldig lik den klassiske, men mye tyngre. Jeg gidder ikke å forklare i detalj hva den går ut på, men så lenge den er tyngre, er den vel mye mer effektiv? Jeg har rett og slett ikke tålmodigheten til å ta de vanlige, for da må jeg holde på i evigheter.

Endret av cyclo
Emnetittel endret da original emnetittel brøt med retnignslinjene
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1. Gode hjelpemidler er å skrive treningsdagbok, der du ser fremgang. Ha også et mål som ikke er så altfor langt unna. F.eks. 6 måneder frem i tid.

2. Optimal muskelvekst får du ved 3-8 repitisjoner per sett, med tunge vekter.

3. Melk, rent kjøtt, nøtter, div. kjøttpålegg osv. er gode proteinkilder. Mest sannsynlig vil du ikke klare å innta nok proteiner, og da er proteinpulver et godt tilskudd.

4. Sit-ups og magetrening generelt er det egentlig lite poeng i. For å få fin mage er det fettprosenten som må være lav nok. Sit-ups kan uansett være svært dårlig for ryggen, og kan føre til en del plager. Reversed crunches, beinhev osv. er bedre.

Lenke til kommentar

Jeg har rett og slett ikke alt dette utstyret tilgjengelig. Jeg tror jeg bare setter igang med benkpress, manualer osv, så får jeg se hvordan det går.

 

Edit: Jeg er 16 år gammel, 1.87 meter høy og veier 72 kg. Hvor mye burde jeg klare med fem reps i benkpress, og hva burde jeg ha som mål?

Endret av GoreGalore
Lenke til kommentar

Du kommer ikke til å angre om du melder deg inn, hadde jeg vært deg hadde jeg dratt dit på flekken og sjekket 10RM.

 

Problemet med å trene hjemme er ofte vektene du har.

Progresjonen og evt pyramiden på de fleste 5x5 krever er stort utvalg av vekter.

Manualene burde gå over 10kg.

Lenke til kommentar

Det latterlige med sveklinger på gymmet er ikke at de er sveklinger, men at mange hiver på altfor mye vekter, og har tidenes dårligste teknikk. Slikt står det ikke respekt av, i tillegg til at det lett blir skader av det.

 

Så lenge du utfører med mer eller mindre korrekt teknikk er det ingen som "ler" av at du tar lite vekter.

Lenke til kommentar

Ha i bakhodet at det tar mange mnd å få rett teknikk i baseøvelser, det gjelder alle også de som nå er proffe.

 

Enig med poster over, mye vekt og dårlig teknikk er latterlig, lite vekt men rett teknikk står det respekt av.

Man trener uansett med en progresjon og det vil bare være siste uka av programmene dine resten av livet som er med tunge vekter uansett.

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Har begynt på treningssenteret nå :new_woot:

 

Treningsprogrammet jeg har fått inneholder knebøy, benkpress, hamstringcurls, magevridning, curls, nakkepress, sit-ups og nedtrekk. På de fleste øvelsene er det 10 repetisjoner og 4-5 serier.

 

Jeg vil gjerne bygge litt kropp. Burde jeg da fortsette med dette opplegget, eller må jeg da øke vekt og ta færre reps? Jeg har spurt litt rundt, men alle sier forskjellige ting.

 

Og jeg er ikke særlig glad i å ta sit-ups. Det tar lang tid, det er ifølge mange ueffektivt og det skader ryggen. Finnes det noen alternative øvelser som tar de samme musklene?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du burde også få med markløft, som er (sammen med benkpress og knebøy) en av de viktigste øvelsene for å bygge kjernemuskulatur.

 

IMO burde du ikke bruke treningsprogram laget av ansatte på det lokale treningssenteret, men heller gå for f.eks. RYP eller mitt prefererte for nybegynnere; Stronglifts 5x5.

Lenke til kommentar

Jeg klarer ikke markløft. :blush: Aner ikke hvorfor. Det var ikke for tungt eller noe, men jeg greide rett og slett ikke teknikken. Etter en del prøving og feiling konkluderte instruktøren med at det ikke var øvelsen for meg.

 

Jeg har kikket litt på Stronglifts 5x5, men jeg syntes det ser veldig vanskelig og komplisert ut. Jeg vet knapt hva halvparten av øvelsene er for noe. Jeg tror jeg vil fortsette et par uker til med det treningsprogrammet instruktøren lagde til meg før jeg prøver meg på noe nytt. Det er sikkert greit å ha litt basisstyrke før jeg går løs på f. eks. stronglifts, eller hva?

Lenke til kommentar

Men jeg lurer fortsatt på noe jeg ikke fikk svar på lenger oppe; er det lite vekt og mange reps eller mye vekt og få reps som øker muskelmassen? Jeg og en kompis har litt forskjellige meninger her, så det hadde vært greit om noen kunne oppklart det.

Endret av Le Professeur
Lenke til kommentar

Men jeg lurer fortsatt på noe jeg ikke fikk svar på lenger oppe; er det lite vekt og mange reps eller mye vekt og få reps som øker muskelmassen? Jeg og en kompis har litt forskjellige meninger her, så det hadde vært greit om noen kunne oppklart det.

 

 

jeg tror det er begge deler. For og bygge muskler må du også ta få reps med tung vekt(styrke), og litt lettere med mer reps(volum), har vartfall jeg hørt.

 

altså en dag med mange reps med litt lettere vekter, og den andre dagen kjøre tongt med mer vekter, og mindre reps.

 

veldig fint og variere repsene :)

Endret av joakimz
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...