Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

Hjerteskjærende bluescreen - deretter "NTLDR is missing"


Anbefalte innlegg

Her er hva som skjer:

1: bluescreen'en kommer helt plutselig - det er ikke sånn at det skjer mens jeg gjør noe spesielt - og den kan komme etter 1 times oppetid, såvel som en uke

2: bluescreen'en "teller opp" til 60 - regner med at det er 60 sekunder (men det føles mye, mye lengre). hvis jeg hørte på musikk mens dette skjedde, så vil det siste sekundet av musikken gjentas og gjentas

3: maskinen starter på nytt, men da klarer den ikke å boote - og jeg får meldingen "NTLDR is missing"

 

Det er kun ytterst få ganger jeg faktisk har sittet foran pcen mens feilen har skjedd, og jeg har ikke fått skrevet ned feilkodene. Resten av gangene har skjedd mens jeg har vært "AFK". Når jeg da slår på skjermen etter skolen eller hvor jeg nå har vært, så har den da stoppet med meldingen "NTLDR is missing".

 

Men om jeg nå slår maskinen av med bryteren, og slår den på igjen, så er alt tilsynelatende 100 % normalt. Jeg vet selv hva "NTLDR is missing" vil si - men ikke hvorfor det plutselig skjer. For meg virker det som om SSD-disken "dør" midlertidig mens Windows kjører, også er den fremdeles "død" når maskinen prøver å boote igjen, slik at boot loader'en ikke er tilgjengelig da. Men så etter en poweroff, så er ikke disken død lengre. Og alt er normalt igjen. Det jeg lurer på er altså om noen har noen ideer til hvorfor dette skjer og hvordan jeg kan unngå det i fremtiden.

 

Jeg booter som sagt fra en OCZ Vertex 30 GB SSD, og jeg har en mistanke om problemet er relatert til den. Jeg har gjort "alle" tips og triks for å optimalisere Windows med tanke på booting fra SSD. Her er hardware'en maskinen består av uansett:

 

Disker

1 x OCZ Vertex 30GB SSD SATA2

1 x Western Digital Caviar 750GB SATA2

DVD-brenner

1 x Samsung DVD-brenner SATA

RAM

4 x 2GB (OCZ Gold XTC DDR2 PC6400 CL5)

Hovedkort

Gigabyte GA-EP45-DS3LR

CPU

Intel Core2 Duo E7400

Grafikk

Sapphire Radeon HD 4350

 

Operativsystemet er altså Windows XP, engelsk, som jeg til enhver tid oppdaterer med Windows Update. Ellers kan jeg jo nevne at jeg bruker det overflødige RAM'et (de 4,75 GB'ene som Windows XP ikke klarer å utnytte) som en RAM-disk. For å minimere skriving til SSD'en lagres alt av temp-filer her. Jeg tviler på at RAM-disken kan være relevant for feilen.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har du forsøkt å fjerne (avinstallere) Ramdisk for å se om det hjelper?

 

Nei, jeg har nok ikke det. Det var noe av det første jeg installerte etter at jeg bygget pc'en - for å unngå masseskrivninger på SSD'en.. Men det er kanskje noe i det du sier. Et par av de bluescreen-hendelsene har hendt mens jeg har konvertert/brent DVD'er, og jeg konverterer altså .avi-filer til et DVD-image, og det image'et lagres på RAM-disken, også brennes det fra RAM-disken. Jeg vil nok si at minst 90 % av bluescreen'ene har kommet mens maskinen gjør absolutt ingenting, med kun pauset Foobar2000 (musikkspiller), Opera og MSN åpent - som bruker ca 0 % CPU og sikkert ingen skriving til RAM-disken.

 

Vet du om et alternativt RAM-disk-program som er mer stabilt? Føler meg avhengig av RAM-disk. Dersom vi nå sier at bluescreen'ene er relatert til RAM-disken, hvorfor kommer det da "NTLDR is missing" når maskinen prøver å starte på nytt igjen?

Lenke til kommentar

Nå skjedde det noe nytt her.

 

Maskinen startet plutselig på nytt, mens jeg satt foran - ingen bluescreen som teller opp til 60. Under oppstart, så listes enhetene som er koblet til sata-portene opp, men denne gangen tok det ekstremt lang tid før enhetene ble listet opp. Men omsider ble både SSD'en, 750GB'en og DVD-brenner listet opp - men etter SSD-disken stod det følgende: "device verify failed".

 

Også forsøker jo pcen å boote fra nettopp denne disken - og meldingen "NTLDR is missing" kommer.

 

Etter en restart ved hjelp av power-knappen, så virker alt ok igjen.

Lenke til kommentar

Først noen spørsmål:

 

1) Kjøres SSD disk i AHCI eller IDE mode?

2) Har du oppgradert firmware til siste versjon med TRIM?

 

Jeg hadde liknende problemer som deg med min SSD disk (samme type, men annen produsent). Maskinen frøs eller krasjet til bluescreen sporadisk. I begynnelsen gikk det en stund mellom hver krasj, men etter hvert skjedde det hyppigere, helt frem til maskinen ikke ville starte mer.

 

Det som skjer er at S-ATA kontrolleren mister forbindelsen med SSD-disken. Det er derfor du får beskjed om NTLDR is missing; BIOS ikke finner bootdisken. I begynnelsen så kan man skru av PCen, vente litt, og så oppdager BIOS disken igjen. Etter hvert vil du ikke lenger kunne starte. Hvis du har viktige data på denne disken, bør du gjøre backup mens du ennå klarer å starte maskinen!

 

Dette er visstnok et kjent problem med disse SSD diskene med indilinx controller (OCZ vertex m.fl), så du kan sikkert finne mer informasjon om du googler litt. Uansett er sjansen stor for at disken er defekt, og må byttes.

Lenke til kommentar

En annen ting, har du windows xp 32 bits eller 64bits?

Om du har 32bits så har du kun 4GB minne uansett hva du trikser med (med mindre du bruker pae) og stiller du da Oset til å bruke di "4gb som ikke utnyttes" så er det ikke rart at ting krasjer.

 

Så, sørg for at Pagefila peker til en harddisk om du bruker 32bits og at du gir den ca 4Gb med plass i det minste.

 

Du bør faktisk vurdere å oppgradere til Windows 7 om du fortsatt bruker 32bits og rent hardware messig ser jeg ingen grunn til å ikke gjøre det.

Lenke til kommentar

Mr_Snuffles:

Har den i AHCI mode.

Husker det var mye firmware-snakk på forsommeren i fjor. Når jeg fikk SSD-disken og de andre pc-delene i månedsskiftet juni/juli i fjor, så hadde disken nyeste firmware, så jeg trengte ikke oppgradere den for å få nyeste firmware. Hvis det har kommet ny firmware siden i fjor sommer, så har jeg altså ikke nyeste. Får vel ta en titt på sidene deres.

Er det sånn å forstå at denne disken allerede er dødsdømt? Eller kan den fremdeles reddes? Når du sier "byttes", mener du da at jeg kan sende den i retur og få en ny? :p

 

Malvado:

Windows XP 32 bit. Jeg har 4x2 GB RAM satt i på hovedkortet, men 32 bits Windows klarer som kjent ikke å utnytte alt dette nei. Windows bruker 3,25 GB av disse 8 som RAM - og de resterende 4,75 GB har programmet SuperSpeed RamDisk på nærmest magisk vis klart å få komme til nytte - som en superrask "harddisk". Om RamDisk-programmet bruker "pae" eller ikke skal jeg ikke legge meg opp i. Pagefile'en har jeg på 750 GB-disken.

Er mulig jeg banner i kirken nå, men jeg er veldig fornøyd med Windows XP. :p

Lenke til kommentar

Nja, tror du ikke skal stole helt på det programmet jeg, utifra hva jeg ser så benytter det seg av PAE ekstensjonen, noe som kan gi utslag i nettop blåskjermer , sakset fra utgiveren :

 

Yes, on all 64-bit and some 32-bit server platforms memory allocations can be made from above 4 GB. On 32-bit platforms the boot.ini /pae switch must be used. When memory above 4 GB is available, allocations are taken first from physical memory addresses above 4 GB, and then from addresses below 4 GB.

 

Erfaringer tilsier at PAE på 32bits Windows xp er ustabilt og kan gi utslag i blåskjermer, om dette er det problemet du har er vanskelig å si, men det kan være verdt å prøve å avinstallere programmet og slå av switchen for å se problemet vedvarer.

Lenke til kommentar

Mr_Snuffles:

Har den i AHCI mode.

Husker det var mye firmware-snakk på forsommeren i fjor. Når jeg fikk SSD-disken og de andre pc-delene i månedsskiftet juni/juli i fjor, så hadde disken nyeste firmware, så jeg trengte ikke oppgradere den for å få nyeste firmware. Hvis det har kommet ny firmware siden i fjor sommer, så har jeg altså ikke nyeste. Får vel ta en titt på sidene deres.

Er det sånn å forstå at denne disken allerede er dødsdømt? Eller kan den fremdeles reddes? Når du sier "byttes", mener du da at jeg kan sende den i retur og få en ny? :p

 

Hvis disken din har samme problemet som mitt, er den dødsdømt. Du bør legge over viktige data på en annen disk mens du ennå klarer å boote fra disken. Jeg vet ikke om den kan reddes, men det er i hvert fall lite du selv kan gjøre. Når jeg sier bytte, så mener jeg sende den i retur og få en ny, ja. Din disk er ikke ett år engang, så det går på garantien.

 

Jeg hadde som sagt samme problemet. Når det ikke gikk å boote fra den lenger fikk jeg ny disk fra nettbutikken hvor jeg kjøpte den.

 

Ellers er jeg enig i at du bør oppgradere til Windows 7. Windows 7 inneholder en rekke optimaliseringer for SSD-disker, og er det eneste OSet som støtter TRIM. Dersom du fortsatt ønsker å kjøre windows XP, må du passe på å regelmessig kjøre Wiper-verktøyet til OCZ, for at ikke ytelsen skal degraderes over tid.

Lenke til kommentar

Slikt kan av og til skyldes utdatert BIOS, prøv å finne ut hva som er endret i de senere BIOS versjonene hos HK produsenten og oppdater til siste nye for å utelukke dette.

Hadde tilsvarende problemer og brukte over to mnd med feilsøking, før det dukket opp en ny BIOS som fikset ustabiliteten hos meg.

 

atlef.

Lenke til kommentar

Disken er vel defekt/uperfekt uavhengig av både Windows XP og RamDisken? Har firmware versjon 1.3 - som den ble levert med. Kan jo vurdere å oppgradere til 1.4 og deretter 1.5 (ser visst ut som om man ikke kan oppgradere direkte fra 1.3 til 1.5), men da må vel windows installeres på nytt.. Hvis jeg skal returnere disken er det vel best å gjøre det jo før jo heller, uten å gjøre noe klanderverdig.. xD

 

Hovedkortet har BIOS versjon F2 (fra september 2008), et år etterpå kom beta F3a - uten noe changelog.. xD

http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/BIOS_Model.aspx?ProductID=2898

Lenke til kommentar

Dette er visstnok et kjent problem med disse SSD diskene med indilinx controller (OCZ vertex m.fl), så du kan sikkert finne mer informasjon om du googler litt. Uansett er sjansen stor for at disken er defekt, og må byttes.

 

Men er det indilinx-kontrolleren som sådan som er problemet, eller OCZ som har blingset litt? Har kontaktet nettbutikken angående retur, og ser meg litt rundt etter alterativer.

Corsair (f.eks Corsair SSD Extreme X32 2,5" 32GB) ser også ut til å benytte indilinx, dog en forbedret utgave: "Built using the renowned Indilinx Barefoot controller and Samsung flash memory, the Extreme Series SSD gives you the highest performance available to date, and is ideal for both RAID configurations in desktop PCs and notebook upgrades.". Kan den være en aktuell erstatter?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...