Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Har jeg driti på leggen, eller utleier?


Error Lars

Anbefalte innlegg

I det forrige stedet jeg leide hadde jeg problemer med fukt/mugg. Utleier viste lite interresse for å gjøre noe så jeg fant ut at jeg skulle flytte.

Hadde 1 måned oppsigelsetid, sendte oppsigelsen skriftlig på mail 10. desember, og planen var da å være ferdig flyttet ut Søndag 10-januar. Men hadde da klart å overse at oppsigelse skal gå fra kalendermåned til kalendermåned. Utleier nevnte det såvidt muntlig, men sendte ikke noe skriftlig. Så det virket som om å flytte ut 10 januar gikk greit. Flyttingen gikk som planlagt, ferdig vasket 10. januar, leverte nøkler, tok siste måleravlesningen og betalte strøm+leie.

Nå mener visst utleier at jeg skal skal betale leien for de siste 20 dagene+ strøm. Har jeg noen sak her eller har jeg driti på leggen?

Etter at jeg har flyttet ut har han begynt å pusse opp hybelen, ingen nye som har tatt over.

 

Og så var det nett.

Når jeg flyttet inn spurte jeg hvordan det var med TV/Nett Da sa han at vi kunne dele på det trådløse nettet, altså inkludert i leien. I Oktober, 8 måneder etter at jeg flyttet inn lurte han på hvorfor jeg ikke hadde betalt for nett (Som han ikke hadde nevnt at skulle koste penger eller hvor mye jeg skulle betale) Siden vi var 3 forskjellige bebore skulle kostnaden deles på 3. Da ble det 133kr på hver.

Tenkte at det var bedre å betale det lille beløpet istedenfor å måtte risikere å måtte skaffe eget abbonemang osv. Fikk regnskapet over hva jeg har betalt og der skulle han plutselig ha 200kr/måned for nettet. Alt om nettet er tatt muntlig med utleier.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

TV/nett-greia har ikke huseier lov til. Står det i kontrakten at nett er inkludert er det det. Står det ikke det kan han uansett ikke kreve noe som helst over husleia for nett og TV, det eneste som kan kreves betalt ut over husleia er avgifter til strøm, vann og avløp (ref. husleieloven §3-1).

 

Hva gjelder oppsigelse har nok huseier sitt på det tørre, med mindre det står spesifikt i kontrakten at oppsigelse gjelder fra dags dato 1 måned fram i tid er det kalendermåned som er standard.

 

Det sagt, så har han ikke lov til å kreve husleie om han har tatt husrommet i bruk som sitt eget eller leid ut på nytt når du leverte inn nøkkelen.

Lenke til kommentar
Det at han begynte å pusse opp ikke altfor lenge etter at jeg flyttet ut, vil det gå som om at han har tatt hybelen i bruk selv?

Måtte innom og hente noe verktøy han hadde lånt av meg, og da hadde han rivd opp gulvet, byttet do osv.

Tja, nei, neppe. Han bruker ikke leiligheten som bolig selv, og du har etter husleieloven plikt til å gi ham tilgang til leiligheten for nødvendig vedlikehold eller endringer som ikke er til ulempe for deg (§ 5-4 og § 5-6), og når du har flyttet fra boligen er det definitivt ikke til ulempe for deg at gjør noen oppgraderinger. Tvert i mot er det perfekt tidspunkt for å rive opp gulvet og bytte do mens ingen bor der, selv om det er noen dager eller uker igjen av perioden du betaler for.

 

 

[Edit:] Jeg er ikke jurist, men leieboer, og snart huseier/utleier.

Endret av Svinks
Lenke til kommentar

Svinks: Der er jeg ganske sikker på at du tar feil. Poenget er at man ikke har flyttet ut før man slutter å betale. Har du flyttet ut før man slutter å betale er det ditt problem, men huseier skal ikke behandle leiligheten som at du har flyttet ut før du slutter å betale. Hvis han gjør det, så skal du ikke betale.

Disse endringene ville definitivt vært til ulempe for trådstarter om trådstarter bodde der.

Lenke til kommentar
Poenget er at man ikke har flyttet ut før man slutter å betale.

Om det sier husleieloven:

§ 10-2. Tilbakelevering

 

Den dagen leieforholdet opphører, skal leieren stille husrommet med tilbehør til utleierens disposisjon. Er ikke annet avtalt, regnes tilbakelevering for skjedd når utleieren har fått nøkler og ellers uhindret atkomst til husrommet. Forlater leieren husrommet på en slik måte at leieforholdet klart må anses oppgitt, kan utleieren igjen straks disponere over det.

Dessverre sier ikke loven noe om hvorvidt tidlig tilbakelevering gjør at man slipper leie for resten av leieperioden eller ikke. En grei husvert krever ikke leie for en oppussingsperiode, men jeg kan ikke se at man har krav på å slippe leie i dette tilfellet. Får han derimot ny leieboer, har han ikke krav på dobbel leie.

 

Jeg har selv for to uker siden sagt opp et leieforhold med 3mnd oppsigelse. Der skrev jeg at tilbakelevering skjer 30. april klokka 18, men kan foreta tilbakelevering tidligere, tidligst 28. februar, mot at jeg slipper å betale leie etter tilbakelevering. Utleier godtok den. Om de ikke finner nye leieboere, vil jeg allikevel gi dem tilgang til oppussing før påske mens jeg fortsatt betaler for april, da eventuell oppussing i stor grad vil gå på å utbedre naturlig slitasje jeg har påført leiligheten i de fem år jeg har bodd her - sånt gjør jeg gjerne for en OK husvert.

Endret av Svinks
Lenke til kommentar

§ 5-1. Leierens bruk m.v. Utleieren plikter i leietiden å stille husrommet til leierens disposisjon i samsvar med avtalen.

 

 

Hvis han da mener at leieperioden varte ut januar, vil han han vel ha brutt denne paragrafen her når han:

Tok imot nøkkelen

Begynte å pusse opp.

 

Derfor syns jeg at det blir urimelig å betale full leie og strøm for en tjeneste jeg ikke har hatt mulighet til å bruke.

Lenke til kommentar
Hvis han da mener at leieperioden varte ut januar, vil han han vel ha brutt denne paragrafen her når han:

Tok imot nøkkelen

Dersom du beskylder utleier for å ha brutt loven ved å ta imot en nøkkel du du frivillig ga fra deg, kommer han neppe til å være særlig imøtekommende og positivt innstilt til å la deg slippe deler av leia for januar. :roll:

 

Som § 10-2 sier "regnes tilbakelevering for skjedd når utleieren har fått nøkler og ellers uhindret atkomst til husrommet". Dette gjelder uansett om tilbakelevering skjer siste dagen i oppsigelsesperioden, før dette (det kan tenkes situasjoner du er bortreist den aktuelle datoen, skulle det da være forbudt for utleier å ta i mot nøkkelen tidligere??), eller seinere. (Dersom du av en eller annen grunn skulle bli borte uten å rydde ut av leiligheten og levere tilbake nøklene, har ikke utleier lov til å ta seg inn og fjerne dine eiendeler og bruke leiligheten selv eller leie ut på nytt uten å gå vi via namsmannen.) I noen situasjoner er loven til leieboerens fordel, i andre tilfeller til utleiers fordel.

 

Begynte å pusse opp.
Som § 10-2 sier: "Forlater leieren husrommet på en slik måte at leieforholdet klart må anses oppgitt, kan utleieren igjen straks disponere over det." Hvis du ikke frivillig hadde forlatt husrommet, hadde det stått til din disposisjon.

 

Derfor syns jeg at det blir urimelig å betale full leie og strøm for en tjeneste jeg ikke har hatt mulighet til å bruke.
Det kan synes så, og noen utleiere vil være enig og la deg slippe med redusert leie for siste måned. På den annen side: Du kunne planlagt bedre og lagt flyttingen til månedsskiftet, da hadde du hatt muligheten til å bruke denne tjenesten hele januar, og utleier hadde hatt bedre tid til å finne ny leietager til 1. februar.
Lenke til kommentar
Derfor syns jeg at det blir urimelig å betale full leie og strøm for en tjeneste jeg ikke har hatt mulighet til å bruke.
Det kan synes så, og noen utleiere vil være enig og la deg slippe med redusert leie for siste måned. På den annen side: Du kunne planlagt bedre og lagt flyttingen til månedsskiftet, da hadde du hatt muligheten til å bruke denne tjenesten hele januar, og utleier hadde hatt bedre tid til å finne ny leietager til 1. februar.

Hadde han flyttet 31. januar kunne jo ikke huseier pusset opp, hvis han skulle finne ny leietager til 1. februar.

Lenke til kommentar

Jeg har ingen juridisk kompetanse og dette svaret er mer almen fornuft enn juridisk riktig.

 

I utgangspunktet sympatiserer jeg med trådstarter, men når det kommer til spørsmålet om "hvem som har rett" tenker jeg følgende.

 

 

Fra trådstarters første post:

Hadde 1 måned oppsigelsetid, sendte oppsigelsen skriftlig på mail 10. desember, og planen var da å være ferdig flyttet ut Søndag 10-januar. Men hadde da klart å overse at oppsigelse skal gå fra kalendermåned til kalendermåned. Utleier nevnte det såvidt muntlig, men sendte ikke noe skriftlig

 

Trådstarter visste om (burde visst om) at han måtte betale for en hel kalendermåned da han leverte fra seg nøkkelen.

 

Da trådstarter leverte fra seg nøkkelen flyttet han ut. Trådstarter hadde etter dette ingen hensikt om å bruke leiligheten og dette visste nok både trådstarter og utleier.

 

At da utleier skal sitte på gjerdet og vente på at den betalte perioden går ut og ikke kunne gjøre forbedringer på leiligheten virker urimelig. Det har slik jeg skjønner ikke vært til bry for trådstarter at han har gjort dette, men trådstarter håper likevel å bruke dette som et smutthull for å slippe leie.

 

 

Så, selv om jeg fortsatt sympatiserer med trådstarter og synes utleieren høres litt gnien ut, så synes jeg ikke utleier har gjort noe gale.

Jeg synes dog at utleier burde kunne være grei mhp på å redusere januar-leien av ren velvilje, han har tross alt fått en fordel i denne situasjonen.

 

(Så spørs det om han vil være grei dersom det blir en parallellsak med netttilkoblingen)

Lenke til kommentar
Gjest medlem-1432

Tviler uansett på at det blir noen konsekvenser hvis du ts, bare lar vær og betale det ekstra. Hører titt og stadig om folk som har hybelborere som ikke betaler leie i det hele tatt, og ikke får dem kastet dem ut heller.

Lenke til kommentar

Sendte mail til utleier i går og sa at han ikke kunne kreve betalt for internett og at jeg syns det var litt urimelig å måtte betale for strømmen han har brukt ganske flittig av. I gjennomsnitt like mye per dag som jeg brukte i desember som var kaldere.

Leien for januar kunne jeg gå med på.

 

Fikk svar i dag og han virket irritert på at jeg mente at jeg ikke skulle betale for nett.

Dette kan jo bli gøy.

Og han skal fortsatt ha både strøm og leie for januar.

Sendte han et svar med de aktuelle paragrafene og sa at hvis vi skal være firkanta og følge boken så skal vi følge boken på alle områder.

 

Får håpe at han kjønner at han er ute å kjøre sånn at jeg kan få ut depositumet mitt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...