Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Er en slik leiekontrakt lovlig?


Vannfrisk

Anbefalte innlegg

Hei, jeg har en venninne som leier hybel. For det første er det mange mangler ved boplassen, men da bare småting som feks en skuff som mangler og lignende. Da hun flyttet inn var det skittent, og hun måtte vaske alt selv. Da fikk hun rabatt på 250 kr av husleien.

Følgende står i kontrakten:

 

Varighet

 

Leieforholdet starter den 01.08.2009 kl. 12.00

 

Avtalen er tidsbestemt og opphører uten oppsigelse den 01.08.2010 kl. 12.00

 

Leieavtalen er tidsbestemt slik at avtalen er uoppsigelig i leieperioden. Leietaker har rett til fornyelse av leieavtalen for inntil 2 år etter utløp. Krav om fornyelse må fremsettes skriftlig senest 2 måneder før leietidens utløp.

 

Det jeg egentlig lurer på nå er om det virkelig er lov til å sette opp en husleieavtale hvor det ikke er lov til å si i fra?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er selvsagt lov å si fra om ting som ikke virker, men man kan ikke si opp en slik avtale. Den kan eventuelt heves ved vesentlige mangler. (Se husleieloven § 2-12)

 

Husleielovens § 9-2 sier at det er tillatt å inngå slike tidsbestemte avtaler, uten oppsigelsesmulighet i leieperioden. Man kan også avtale at den skal kunne sies opp. Desom det ikke er nevnt noe om oppsigelsesmulighet, kan den sies opp etter samme regler som for tidsubestemte avtaler.

 

Det er visse begrensninger på retten til å inngå tidsbestemte leieavtaler for boliger, regulert i § 9-3. Dersom utleier selv bor i samme huset og leier ut lofts- eller sokkelleilighet, skal leitiden være minst et år, som i dette tilfellet.

Er det derimot et leieobjekt der hushaien bor et annet sted, er minstetiden for en tidsbestemt avtale tre år. Begge disse kan fravikes dersom f.eks. utleier leier ut mens han/hun er bortreist kortere periode og selv skal bruke boligen når hun/han kommer tilbake, eller andre spesielle forhold.

 

Husleielovens kapittel 11 nevner også spesielle regler for studentboliger og tjenesteboliger etc, bl.a. kan leieavtale for studentboliger utløpe ved semesterslutt selv om man har hatt hybelen mindre enn et år.

 

 

Så ja, avtalen du siterer fra er sannsynligvis lovlig. Bor utleier i samme hus som hybelen er i, eller er det en studentbolig?

 

 

(Jeg er ikke jurist, men mangeårig leieboer som snart blir huseier og utleier.)

Endret av Svinks
Lenke til kommentar
Takk for et så grunndig svar :)

 

Nei, huseier bor ikke i samme bygning. Han har en etg over en pizzarestaurant hvor han leier ut ca 10 hybler. Såvidt jeg vet er det kun studenter som leier.

(Hvem som leier er ikke viktig. En studentbolig er "bolig som etter vedtak av organ for stat, fylkeskommune eller kommune skal brukes av elever og studenter". Det skal opplyses skriftlig om at det er snakk om en slik bolig, og at leieren har færre rettigheter enn vanlig.)
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...