Gå til innhold

Utsatt verneplikt pga. utdanning - innkalling?


jeremias2

Anbefalte innlegg

Jeg fikk utsatt verneplikt pga opptakt til studier (mastergrad) i 2005. Til sommeren er jeg ferdig med min utdannelse.

 

Er interessert i å høre om andre som har tatt samme vei. Hvor stor er sjansen for at jeg vil bli innkalt?

 

Lønner det seg å ta kontakt med vernepliktsverket for å "avklare status" eller bør jeg håpe at de glemmer å kalle meg inn?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
De glemmer det neppe. Jeg fikk utsatt repetisjonsøvelsene fordi jeg var under utdanning, men de tar kontakt så snart de vet at utdanningen er avsluttet.

Ikke nødvendigvis. Det er mange som slipper unna.

 

TS: Du er i rullene, og det er ikke så mye å gjøre med. Å ringe og høre om de har deg på planlagt innkalling skader ikke. Tviler på at saksbehandleren du får på tlf finner ut at han skal sette deg opp bare for å være jævlig. Tror det er automatisert, med mindre du ber om å bli innkalt.

Mulig du får et spørsmål om du har lyst til å bli innkalt (hvis de ikke allerede har planer for deg). Da er det bare å si nei. Det garanterer ikke at du slipper, da.

 

For øvrig: Hva slags mastergrad har du tatt?

Lenke til kommentar
De glemmer det neppe. Jeg fikk utsatt repetisjonsøvelsene fordi jeg var under utdanning, men de tar kontakt så snart de vet at utdanningen er avsluttet.

Ikke nødvendigvis. Det er mange som slipper unna.

 

TS: Du er i rullene, og det er ikke så mye å gjøre med. Å ringe og høre om de har deg på planlagt innkalling skader ikke. Tviler på at saksbehandleren du får på tlf finner ut at han skal sette deg opp bare for å være jævlig. Tror det er automatisert, med mindre du ber om å bli innkalt.

Mulig du får et spørsmål om du har lyst til å bli innkalt (hvis de ikke allerede har planer for deg). Da er det bare å si nei. Det garanterer ikke at du slipper, da.

 

For øvrig: Hva slags mastergrad har du tatt?

 

Jeg har juss. Vurderer å sende en mail til Vernepliktsverket for å høre.

Lenke til kommentar

Jeg fikk 3 års utsettelse pga ingeniørutdannelse. Fikk fort ny innkallelse etter endt utdannelse. Klarte å slippe unna pga plattfot, men selv det var ikke så lett. Mye bedre for meg å tjene 400k året som systemutvikler enn å løpe rundt i skauen ;)

Jeg tror ikke det er alt for mye som skal være feil med deg fysisk før du ikke oppfyller de fysiske kravene.

Lenke til kommentar
Hvis det ikke frister: Kom deg unna.

 

Er gjerne det som er tilfellet. Men er usikker på hva jeg gjør for å slippe unna på enklest mulig måte. Regner med at det å være i jobb ikke gjør noen forskjell fra eller til?

 

Hadde egentlig håpet at behovet for vernepliktige var så lavt at jeg ikke behøvde å bli kalt inn.

Lenke til kommentar

Fikk også utsettelse pga. IT-bachelor-utdannelse, men innkallelsen kom fort som f.. mens jeg holdt på med eksamener på sisteåret, så bar det til indre troms i august samme år :)

 

Er på mange måter glad for at jeg ikke skulket meg unna tjenesten, selv om det fra et økonomisk ståsted var et skudd for baugen. Kjipt å ligge ett år "bak" alle studiekompiser som klarte å grine seg vekk fra tjenesten, men sitter igjen med masse gode minner :)

Endret av Loomy
Lenke til kommentar

Jeg glemte forresten å nevne det, men når jeg søkte og fikk innvilget utsettelse da jeg begynte på 3-årig studium så var utsettelsen kun for ett år. Jeg hørte allikevel ingenting etter det første studieåret.

 

For øvrig har jeg i ettertid tenkt at det sikkert hadde vært ålreit med et år i militæret, men like etter utdannelse når man egentlig skal ut i jobb er det ikke noe særlig trivelig. Enda mindre trivelig blir det jo om man har jobbet noen år, skaffet seg samboer og leilighet og i det hele tatt gjort seg avhengig av en normal lønn.

Lenke til kommentar

Problemet med å utsette tjenesten er nettopp det at man risikerer å bli kalt inn i "voksen" alder, dette var en av grunnene til at jeg tok førstegangstjenesten først.

 

Hadde jeg vært deg så hadde jeg vurdert å søkt meg til Generalkrigsadvokaten, da hadde du kanskje også fått litt prosedyre erfaring (samt saksbehandlingserfaring).

 

Send de en mail og spørr om muligheten for dette: http://home.c2i.net/genadv/

 

Ellers er det bare å ta sjangsen på å ikke bli kalt inn, trenger ikke å ta kontakt med VPS for det.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Jeg er tjenestedyktig, men fikk fritak fordi jeg ikke ble fordelt til tjeneste innen 2 år etter at jeg ble tilgjengelig for tjeneste. Dette brevet fikk jeg uten at jeg hadde vært i kontakt med VPV ca. 21 måneder etter at jeg avsluttet høyere utdanning.

 

Se kapittel 2.5.2.3 her: http://www.mil.no/multimedia/archive/00030/Bestemmelser_om_utsk_30452a.pdf

 

For øvrig er det vel også slik at hvis man ikke er innkalt innen utløpet av det året man fyller 28 år så skal man også fritas.

 

Om dette er noe å satse på eller ikke vet jeg ikke helt, men generelt sett så har de vel overskudd av folk som ønsker å avtjene verneplikt, så dersom man ikke har lyst så bør det jo være gode muligheter for å slippe.

Endret av _Xorcist
Lenke til kommentar

Jeg er i samme situasjon (har noen år igjen av studiet da) og har tenkt ut følgende løsninger:

 

1. Starte et trossamfunn hvor du utnevner deg selv til forstander. Det er nemlig slik at forstandere i trossamfunn er fritatt fra militære. Et krav er at du må være over 23 år. Dette er en rimelig løsning som ikke vil koste deg mye og du vil slippe kjempebillig unna (staten vil faktisk gi deg statsstøtte for å drive trossamfunn, ca 800-1500kr per år, per person). Så dersom du tenker langsiktig vil du ikke bare slippe militære, du vil tjene rundt 100 kroner per måned resten av livet. Selve det å sette opp et trossamfunn i seg selv er gratis, men man må muligens kjøpe en protokoll.

Fordeler: I hovedsak gratis, vil tjene 800-1500 kroner per år, for resten av ditt liv, svært lite tid tapt, kan gå rett ut i jobb.

Ulemper: Alderskravet. Noen timer for å tenke ut et bra konsept, kan bli nødt til å kjøpe en protokoll (tusen kr eller noe?)

 

2. Dersom punkt 1 ikke lykkes av ulike grunner kan du nekte militære. Som totalnekter vil du sannsynligvis bli dømt til 3 måneder fengsel (ubetinget) + ett par/tre måneder betinget. Høres kanskje ille ut, men den gode nyheten er at hvis du bor i Oslo (eller et par andre fylker) som er med på den nye ordningen hvor militærnektere og andre kriminelle avskum skal sone en straff på 3 måneder eller mindre kan du sone med fotlenke (må søke). Det betyr at du i prinsippet kan gå rett ut i jobb.

Fordeler: Gratis, liten frihetsberøvelse. Kan gå rett ut i jobb.

Ulemper: Avhengig av å bo i et av de fylkene, kommer på rullebladet (men det forsvinner etter noen år), må bruke tid på å skrive søknad (er par timer?), muligens psykiske plager som følge av hele rettsprossessen? litt færre jobbmuligheter på grunn av sære arbeidsgivere.

 

3. Dersom plan 1 og 2 ikke kan utføres kan man droppe å svare på eventuelle innkallelser. I noen tilfeller blir du da glemt. I dette tilfellet vil du bli nødt til å unngå å hente rekommanderte brev fra forsvaret ellers kan de bevise at du har fått posten.

Fordeler: Den beste løsningen dersom du blir glemt. Rett ut i jobb, gratis, ingen tapt tid.

Ulemper: Må leve i frykt på ubestemt tid, kan utvikle paranoia og andre psykiske plager, kan bli innkalt og dermed nødt til å sone, muligens litt "akward moments" når potensiell arbeidsgiver på intervjuet spør om du har blitt kalt inn til militære (men du har aldri mottat noen søknad, så det er jo kanskje greit).

 

4. Rett og slett ta straffen på 3 måneder.

Fordeler: Kort tid i forhold til 12 måneder militære, får spilt bordtennis med Toska eller andre kjente kriminelle (og kan dermed skryte vilt av dette i ettertid).

Ulemper: Rullebladet, litt færre jobbmuligheter på grunn av sære arbeidsgivere, psykiske plager i forbindelse med opphold i fengsel, muligens fysiske. I det hele tatt en ganske uheldig opplevelse.

 

5. Dersom du er glad i risiko prøver du deg på dimme metoden. Jeg kan ikke akkurat anbefale noe her, men det er mange som visstnok kommer seg unna på denne måten.

Fordeler: Kan begynne å jobbe etter dimming. Billig.

Ulemper: Må lyve, syte, grine, bruke tid, penger, svært høy risiko for å mislykkes og ende opp i militære, litt avhengig av hvor flink du er til å lyve.

 

6. Politisk flyktning. Et flott alternativ er å komme seg ut av dette dritt landet.

Fordeler: Slipper militære, slipper å betale 70% i skatt, litt avhengig av hvor du flytter kan du spare MYE penger og leve MYE bedre enn her.

Ulemper: Du må si forvel til venner, familie, kulturen, morsmålet, alt du kjenner og må sette deg inn i totalt nye regler, kulturer, språk osv, skaffe nye venner/familie. Norge vil IKKE ta deg i mot med åpne armer dersom du kommer tilbake og kan derfor ikke komme tilbake før du er 44 år (for gammel for militære).

 

PS: Hva du enn gjør: IKKE ring å spørr dem!! Bare håp at de har glemt deg og aldri kommer til å kalle deg inn.

Endret av Warz
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...