Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Jeg vil bli et a-menneske!


Haawy

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg har bestemt meg for å begynne på et lite livsprosjekt om du vil kalle det det. For tiden er jeg i Argentina og snart begynner sommerferien her. I frykt for å sove bort nesten alle dagene, så har jeg bestemt meg for å bli et a-mennsekse. Vanligvis legger jeg meg mellom kl.02:00 og 03.00 og jeg står ikke opp før jeg blir vekt og det er rundt kl. 13:00. Er det noe jeg er glad i, så er det å sove. Dagene blir bare brukt til å daffe rundt og jeg føler meg ikke effektiv i det hele tatt. Å stå opp tidligere tror jeg kan hjelpe meg mye med å gjøre dagene mer effektive, spesielt skoledagene når de begynner igjen.

 

Er det noen her som har gjort noe liknende? Jeg aner ikke hvor jeg skal begynne. Greia er at jeg er skummelt glad i TV-serier og filmer, og når man da har over 30 kanaler med akkurat disse tingene blir det fort seine kvelder. Jeg skjønner at dette er ting som må ofres, men jeg er klar for det.

 

Sleng deg gjerne på! Jeg er sikker på at jeg ikke er den eneste her som er slik. Hadde vært greit å ha noen å dele erfaringer med osv.

 

Haavard :)

 

De som er med til nå:

Haawy

Winydancer

aritalo

Ozwald

RomTorsk

Crash

atriC

KongKake

Eiiid

Wolowitz

Endret av Haawy
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kunne ikke funnet en bedre tråd å slenge meg med på! Herlig. De siste ukene har det gått over i "sommerferiemodus" med sengetid 03:00-04:00, og opp fra 13:00-14:00, dog alarmen står og piper 10:00.

 

Hvordan jeg skal snu dette er vanskelig for meg å se, da jeg ikke blir trøtt før utpå natten nå, grunnet døgnrytmen, og jeg elsker å sove - så alarmen snoozer ofte i 4 timer uten stress.

 

Kommer til å handle om viljekraft ene og alene! Men setter man seg nok til det skal det gå : ) Mål for første døgnet blir å være til sengs mellom 00:30 - 01:00 ikveld, og opp senest (!) 10:00 imorgen : )

Endret av Winydancer
Lenke til kommentar

Nå er klokka hall 3 og jeg hadde egentlig ikke tenkt å legge meg før om et par timer, men dette prosjektet vil jeg henge meg på! Har også havnet i denne dårlige vanen og må ta meg isammen! Tror også det meste står på viljestyrke og disiplin(to sider av samme sak?). Derfor skal jeg gå til sengs straks. Håper å legge meg i 11 - 12 tiden fremover :)

Lenke til kommentar

Skal vi starte en diskusjon om hva "disiplin" og "viljestyrke" er da også? Er selv i en lite knipe, startet å studere i høst, droppet delvis ut av studiet og gjør for tiden ingenting. Jeg lot døgnrytmen gå sin gang for å se hva som skjer på et halvt år (tidligere trodde jeg kanskje at jeg ville dra døgnet rundt og rundt, legge meg senere og senere). Viste seg at jeg nå blir trøtt rundt klokken fire om natten og våkner av meg selv ti timer senere, altså rundt klokken to om dagen. Det virker som om jeg våkner opp klokken to på dagen nesten uansett hvordan jeg legger meg om kvelden/natten. Hvis jeg blir presset til å leve et a-menneskeliv (har skjedd en del ganger i forbindelse med jobb og skole) får jeg ikke sove om kvelden, blir gjerne oppe til 12-1 om natten og er alltid trøtt om morgenen (fungerer ikke før utpå formiddagen). Så straks anledningen bydde seg snudde jeg om på døgnet. Jeg pleide faktisk å legge meg rundt 1-2 om natten, våkne opp klokken sju meget trøtt for så å sove en ettermiddagslur.

 

Jeg er faktisk litt bekymret nå :S Ettersom jeg har lest litt om dette så er det jo faktisk en ganske konkret lidelse rundt dette. "forsinket søvnfase syndrom", altså at man henger noen eller flere timer etter alle andre når det kommer til søvn. Så vidt jeg forsto det så er litt av definisjonen til dette syndromet at man ikke selv klarer å regulere døgnrytmen riktig. Dette stemmer rimelig ok i forhold til meg, hvis jeg står opp klokken 7 om morgenen og legger meg klokken 11 om kvelden, vil jeg aldri være uthvilt om morgenen og jeg vil aldri være trøtt klokken 11 om kvelden :S

 

Er det fler som kan sammenligne seg med meg? ca. 7% av den norske befolkningen lider av denne forsinkede søvnfase syndromet, hvor en stor majoritet er mellom 18 og 25 år gammel.

Lenke til kommentar

Du kan forsåvidt skrive meg opp.

Har alltid hatt ræva døgnrytme og mora mi har måttet dra meg ut av senga hver morgen. Men nå har jeg flyttet ut og jobber som lærling og må komme meg opp selv 06.30 hver morgen, huff det krever en del selvdisiplin å ikke legge seg i den varme senga etter å ha skrudd av alarmen..

Merker at jeg ikke tåler å snu døgnet i helgene (til 4-5 på natten), hører ikke alarmen mandagen etter.

Ny døgnrytme blir som følgende:

Hverdag: våkne 06.30 og legge seg 23.00

Fri: våkne 10.00 og legge seg 01.00

Lenke til kommentar

Jeg vil allerede definere meg som et a-menneske da jeg siden sommeren 2008 har stått opp 8-9 i helgene og før 8 på ukedagene. Dette har nå blitt til å stå opp halv 6 på ukedagene og nesten like tidlig i helgene. :fun:

 

Men selvsagt så blir jeg med, å være a-menneske har nemlig mange fordeler.

 

Jeg vil anbefale alle til å lese dette. Steve Pavlina har for øvrig mange interessante blogger.

Endret av Crash
Lenke til kommentar

De gangene jeg har lagt om døgnrytmen har jeg gått fullstendig "cold turkey", dvs jeg hopper over et døgn og starter deretter rett på den ønskede nye soveplanen. Det fører til en forbigående døgnvillhet og det er unektelig en ubehagelig påkjenning som gir fysiologiske utslag, men jeg finner det også særdeles effektivt. Når man etter noen dager er ferdig med omstillingsprosessen er det bare å overholde de fastsatte rammene over et lengre tidsrom slik at man får det innarbeidet som en vane. Å ikke skeie helt ut i helger og ferier er essensielt for mitt vedkommende, skulle det forekomme må hele omstillingsprosessen gjøres på nytt.

 

Edit: Dette er forøvrig bare en digresjon fra min side.

Endret av fargoth
Lenke til kommentar

Kult at så mange blir med!

 

Selv kunne jeg ikke hatt en dårligere start på dette. Viste seg at det var en bursdagsfest i går, og jeg kom ikke hjem før halv fem. Jeg stod opp nå, 11 timer seinere. Men nå er det slutt, i morgen skal jeg opp kl. 07:00, uansett hvor seint det blir før jeg kommer meg i seng. Jeg skjønner nå at det her kan bli vanskelig, men det er vel bare viljestyrken det kommer an på som noen av dere sier.

Lenke til kommentar

Jeg var litt i samme situasjon før, men så fikk jeg meg jobb hvor jeg startet klokken 6 og det var da ting begynte å forandre seg. Ja jeg var VELDIG trøtt hver dag, men det ble en vane. Sov lite, men jeg klarte hvertfall å stå opp. Så begynte jeg å studere og ting gikk litt skeivt igjen... Nå har jeg igjen begynt å jobbe* og starter klokken 7 (om 15 min :D ) og ting har blitt bedre igjen! *være litt stolt av meg selv*

 

En annen ting er at det hjelper å bo med dama, da legger jeg meg automatisk tidligere!

 

* jobber som taxisjåfør på deltid, 2-3 dager i uka

Endret av LaStrada
Lenke til kommentar

sliter litt med det samme, jobber offshore me turnus 2-4. Er skjelden i seng før 3-4 tia, men står som oftest opp i 10-11 tida. Men blir ofte dårlig søvn begrunn av dette, dama står opp i 6-7 tiden for å gå på jobb i ukedagene. Noe som jeg oftes våkner av, så såver jeg dårligere ett par timer til.

 

Jeg burde legge meg senest 00, og stå opp i 7-8 tiden slik at jeg får litt mer ut av dagen osv. Men sliter med og stå opp så tidlig, når jeg ikke trenger.. Har jo fri i en måned om gangen.

 

Får prøve litt mer aktivt denne gangen når jeg kommer hjem om en uke.. se om jeg får det til :p

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...