Gå til innhold

Heeelt grønn og får ikke til gode bilder..


Anbefalte innlegg

Hei!

Er fullstendig grønn nesten på speilrefleks.Kjøpte akkurat et Nikon d3000 med et nikkor 18-105 objektiv. Nå har det seg slik- jeg holder på å lese meg opp på alt som har med lukketid etc å gjøre.I mellomtiden tenkte jeg at jeg kunne bruke den aut. innstillingen.Men bildene blir jo helt fryktelige!Hva gjør jeg feil?Kan det være en innstilling som ikke er riktig? Jeg skulle ta bilde av sønnen min innendørs,brukte blits.Ble litt lys i ansiktet og mørkt rundt..

 

Noen som kan hjelpe meg?

Endret av lillelinda
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Siden du bruker auto instilling og har testet å ta bilde inne i litt mørkere omstendigheter, så setter lysmåleren opp lukkerhastigheten, noe som sikkert fører til at den eksponerer litt lengre. Og da skal det litt til for å få et klart bilde mens du holder kameraet. Prøv å sette kameraet på en fast flate, evt et stativ mens du tar bilde inne for å se om det hjelper. Kan hende jeg tar helt feil her, og at det bare er en innstilling som er feil, men prøv dette bare for å sjekke :]

Lenke til kommentar

35mm f1.8 eller kanskje 50mm f1.8. sett objektivet ditt på en av disse lengdene og sjekk hva som passer best inne. Når objektivet kun har feks 50mm påskrevet, så er det ingen zoom, og du må selv flytte deg for å "zoome"..

 

Tallet bak f'en, jo mindre jo bedre, sier noe om hvor mye lys det slipper inn.. Man kan ta bilder med kortere lukkertid i lite lys.

Lenke til kommentar
OK. Men jeg skjønner ikke hvorfor alle bildene blir undereksponert når den står på automatisk,det er kjempeirriterende.. Hadde liksom tenkt å benytte meg litt av den til jeg hadde fått forsket en del jeg da ;)

 

Jeg skulle ta bilde av sønnen min innendørs,brukte blits.Ble litt lys i ansiktet og mørkt rundt..

 

Innendørs er det forferdelig mørkt (for et kamera) i de fleste norske vinterhjem. Når du skyter blitsen rett frem (som du er nødt til med den innebygde... :roll:) så lyser den opp det som er nærmest riktig, og så faller lyset av jo lengre unna lyskilden du kommer - derfor blir alt mørkt i bakgrunnen.

 

Den innebygde blitsen er rett og slett ikke egnet til det du bruker den til. Den fungerer best som nødløsning for innfyllingslys utendørs.

 

Skaff deg en skikkelig blits, som du kan sprette opp i taket (SB400 er en ok billigløsning for Nikon), og vips så vil du se at ting blir bedre. Å ta gode bilder med blits er imidlertid ikke det første du kan forvente å beherske.

 

Edit: tipset fra Ingardj om å bruke "idiotmodusen" (dame-med-hatt) i starten er ikke så dumt - spesielt om du følger med på hvilke valg kameraet gjør. Jeg lærte faktisk et par triks på den måten da jeg var nybegynner.

Endret av Anew
Lenke til kommentar

Det virker som om problemet ditt er den innebygde blitsen. Den er egentlig ikke nor særlig, og bør kun brukes i nødstilfeller (hvertfall om dn brukes som hovedlyskilde). Grunnen til at bildene blir slik du beskriver (lys i fjeset, mørk bakgrunn) er at blitsen treffer personen rett i fjeset (altså blir det lyst), men den er ikke sterk nok til å lyse opp bakgrunnen som er lengre bak.

 

For å få til slike bilder bør du kjøpe en ekstern blits, eller som anbefalt her kjøpe et mer lyssterkt objektiv og bruke det uten blits. Eventuelt kan du sette kameraet på manuell og prøve å få balansert blitslyset med det eksisterende lyset. Dette kan være ganske krevende, og også her vil en ekstern blits være å foretreke. Det fine med eksterne blitser er at de kan stilles til å fyre av opp i taket (eller andre steder som passer for å reflektere lyset dit du vil), da vil du få et mye mer balansert og mykt lys.

 

Uansett; jeg ville ventet med å kjøpe noe særlig mer, og heller utforsket kameraet og lese seg litt opp. Da vil du få et mye bedre grunnlag til å vrdere hvilken oppgraderinger du faktisk trenger.

 

Lykke til.

 

 

Edit: Anew var alt for rask for meg...

Endret av SKT
Lenke til kommentar

Et protip for bedre blitsbilder innendørs på denne måten er forresten å jekke opp iso litt. Jeg vet ikke hvordan ytelsen på D3000 er, men på min gamle D300 kjørte jeg gjerne iso opp til 800 når jeg brukte blits, for å fange mest mulig av det naturlige lyset i rommet. På D200 trakk jeg vel grensen ett sted mellom 400 og 640. Jeg antar det samme gjelder D3000.

 

Når man blander blitslys og lampelys på denne måten, får man et behagelig og varmt lys:

450269191_xnGZW-M.jpg

iso 800 og f/4 (imidlertid er lysoppsettet et lite hakk mer avansert her - lyset kommer som du sikkert ser inn litt ovenifra og fra siden)

 

...dog bør man kombinere dette med "sprettlys" for at det skal bli bra.

Endret av Anew
Lenke til kommentar

Å justere lukkertiden gir omtrent samme effekt som tipset mitt om å øke iso.

 

Kort fortalt, så er det sånn at med blits, så regulerer lukkertiden (og/eller iso) hvor mye naturlig lys du får med, mens blenderen regulerer blitsen.

 

Det er mer komplekse sammenhenger enn som så, men om du ikke rører blenderen, så gjelder det jeg sa om iso/lukker. Om det er lite naturlig lys, så kan man slippe unna med ganske lange lukkertider. Det kalles på "profft" for "dragging the shutter" - her er et eksempel med en lukkertid på 0.7 sekunder:

51355065_B7iGK-M.jpg

f/4, iso 200, og ikke noe jeg pleier å vise frem når jeg skal vise hvilken genial fotograf jeg er.... ;)

 

Edit et annet eksempel på hvilke lukkertider man kan slippe unna med:

49345471_kkdYW-L.jpg

1 sek, iso 200 f/4

 

Edit: disse bildene tok jeg som nybegynner etter 2-3 måneder med speilrefleks. Idiotprogram er brukt. :)

Endret av Anew
Lenke til kommentar
Hvis bildene blir undereksponert kan du bruke eksponeringskompensasjonen og plusse på med litt lys.

 

Prøv også litt opp å ned på blitskompensasjonen og se hvilken virkning det har.

 

Prøv å ta bilder så nært 18mm du kan, det er der linsen er mest lyssterk.

Etter hva jeg forstod så var fjesene mer enn lys nok, mens bakgrunnen ble undereksponert. Da vil det i så fall ikke hjelpe særlig å guffe opp blitsen.

 

Men uansett så er det fint å prøve seg litt frem, så jeg anbefaler vel også å prøve å stille litt opp og ned på både eksponeringskompensasjonen og blitskompensasjonen.

Lenke til kommentar
Trykk og hold inne blitsknappen og roter hjulet til du får frem en funsjon som heter "Rear". Da får du med mer av omgivelsene på bildet.

 

En funsjon som er laget for formålet.

 

Correct me if I`m wrong anyone. :)

Det er helt riktig - det er det samme som skjer når man velger "night portrait".

Lenke til kommentar
Najs! Må trene masse på det her,kommer en liten baby i februar og da må jeg være forberedt! ;)Har fra før et kompaktkamera fra Nikon (P5000) som tar kjempefine bilder..god på å "komponere" bilder og få fine motiv,men det er det tekniske på det nye det står på nå..
Hvis det er en trøst, vil du få litt tid før det virkelig tar av med tanke på "actionfoto", de flytter ikke så mye på seg de første 4-5-6 månedene. Men så går det bare fortere og fortere :-)

 

Uansett mange gode tips her. Vil også på det sterkeste anbefale at du lærer deg å bruke halvautomatikk-programmene, som A og S (hhv blender og lukkerprioritet), og bli kjent med hvordan kameraet virker. Så vil jeg også virkelig anbefale deg å gå til anskaffelse av Nikon 35mm f/1.8 eller Sigma 30mm f/1.4, slik at du har mulighet til å fyre av innebilder uten å bruke blits. De vil også tydeliggjøre for deg hvordan blenderen fungerer på kameraet, da du har mulighet til å bruke noe annet enn største blender nå på vinteren, samt trene deg ytterligere på komposisjon siden du ikke kan zoome med disse.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...