Gå til innhold

Jeg er overrasket over hvor ustabilt Linux er


Anbefalte innlegg

Visste at jeg bannet i kirken og ville komme til å få svar. Men de fleste har missforstått budskapet totalt. Visste også at jeg kom til å få svi for min Linux-innrømmelse, men dere faller for fristelsen til å bruke det som et ad-hominem i stedet for å holde dere til saken.

 

Det har kommet mange svar så jeg kan ikke quote alt for å oppklare, men noe kommer jeg til å svare på:

Jeg har ikke sakt at Linux er noe dårlig alternativ. Men det jeg påpeker hvor ulogisk man argumenterer for Linux og mot Windows.

- Hardwaren virket ikke, men jeg ventet bare i noen måneder så kom den (Forsvar)

- Windows virket ikke med en gang, for noe møl. (Angrep)

Slik er gjennomgangstonen.

 

En quote:

Azidops: Det jeg kan med superbrukererfaring med Windows NT i personlig bruk på et titalls maskiner siden Windows 2000 beta tilbake i 1999 samt ti år som IT-support for familie og venner og samtidig nå ett års erfaring med bruk av GNU/Linux på desktop:

 

Det du beskriver er helt motsatt av den reelle situasjonen. Alle punkter, helt motsatt.

Blir helt usakelig det der. Alle punkter feil? Tror ikke det. Har jeg brukt virkemiddelet overdrivelse og generalisering? Ja. Les litt mellom linjene. Vet at det finnes distroer med mye innbakt for sluttbruker, men allikevel blir det uvesentlig når noen opplever feil og man får oppgitt en liten smørbrødsliste på hva som må gjøres i Linux, men hadde det skjedd i Windows hadde det vært M$ sin feil. Jeg skriver for å provosere, men jeg påpeker altså den "urett" man gjør når man beskytter sin favoritt. Jeg klarer ikke ta meninger seriøst når folk finner noen ting som de er uenig i og dermed blir plutselig alt feil. Være konkret JohndoeMAKT.

 

Ny quote:

Linux har allerede alle driverne fiks ferdig installert, du trenger i utgangspunktet ikke installere noe som helst av drivere. Unntaket gjelder proporitære drivere som man, nettopp på grunn av hele filosofien bak GNU/Linux, ofte må installere selv. På distroer som er rettet mot mannen i gata gjør man dette ved få klikk på musen. Bruker man Windows er man derimot i stor grad overlatt til seg selv (med mindre man har fått en ferdig OEM versjon som hardwareprodusenten selv har satt opp. Du må selv finne frem, laste ned og installere drivere til det meste av periferutstyr, samt skjermkort og tilsvarende fra produsentenes hjemmesider.

Takk, da vet jeg at det finnes slike distroer og (Det visste jeg egentlig fra før). Men har de installert alle driver du noen sinne kommer til å trenge? Eller feiltolker jeg deg her? Høres usannsynlig ut. Til din Win-påstand:

Du er feilinformert evt. har feiloppfattet. Windows har som mange driver ferdiginnstallert og som regel kan jeg putte hvilken som helst skriver, printer, tastatur, usb-penn osv. og benytte meg av en generell driver. Som regel finnes det noen ektrafunksjoner på dippedutten og da får man som regel en installasjonscd med på kjøpet (mye som regel her...). Din påstand er derfor, i det store og hele, feil. Som windowsbruker forholder du deg sjeldent til driveren og hvor den havner, men heller et installasjonsprogram som gjør det meste for deg. Du klikker bare på exe-filen og så er du i gang. Hvor får man tak i driverene til Linux som ikke følger med OSet da? Dukker de automatisk opp på skjermen når du trenger den? Du må selvfølgelig finne dem selv. Det er ikke lett for en ukyndig bruker, verken på Linux eller Win.

Nå har jeg ikke noen erfaring med Windows-versjonene som har kommet etter XP, så jeg får spørre deg: Er følgende mulig på Windows: (1) Sett inn en CD. Svar på noen enkle spørsmål om språk, brukernavn og tilsvarende. Len deg tilbake i stolen et kvarters tid. (2)Straks maskinen rrebooter kan man: fyre opp en dokumentbehandler og skrive et brev. (3)Plugge inn webkameraet og ta opp en liten videosnutt. (4)Plugge inn et digitalkamera og overføre bildene fra det.(5) Koble til mobiltelefonen og bruke den som modem.

Er det så enkelt på Windows, eller må man ut på nettet og oppdrive drivere og programvare fra produsentene og installere og konfigurere den. (7)Innstallere (og kjøpe) dokumentbehandler. (8)Eventuelt rote frem noen driver-CD-er.

(1) Ja, det er det. Om det tar 15, 20 eller 30 min kommer ann på, men installeringsprosessen er veldig enkel.

(2) Ja, faktisk. Wordpad. Shitty program though.

(3) Webkameraet vil fungere uten ekstra installasjon. Programmer som bruker webkameraet må i mange tilfeller installeres, men man har f.eks program som Messenger som kan benytte seg av det med en gang.

(4) Ja, Explorer gir deg tilgang på disknivå.

(5) Usikker da jeg ikke har benyttet meg av det selv.

(7) Wordpad følger med gratis. Trial på Office følger ofte med eller man kan benytte seg av Open Office.

(8) Mange driver følger med windows, men poenget her må være at det er lett å installere en driver, ikke hvor man får tak i den.

 

Fokuset mitt var ikke på 3. parts programvare og det blir på siden av det jeg mente med out-of-the-box. Jeg tenkte da på OSet som en plattform. Må må som regel ikke ut på nett for å finne driver, det følger med installasjons-cden. Diskusjonen om HVOR man får tak i driveren er et sidespor. Såpass må man forlange av produsent at man får med en driver når man kjøper et produkt. Det er ikke noe man kan forlange av Win (eller Linux).

 

Hovedsakelig pga. hvor enkelt det er for brukeren (Les: ikke slike som oss nerder). Være gjerne uenig, men de som mener at Windows er et forferdelig OS kan klappe igjen laptopen og begynne med frimerker. De har nemlig ikke peiling

Hva i all verden er det slags holdning? Du har ikke samme mening som meg, ergo du har ikke peiling? Jeg må si det er ganske barskt gjort å poste at du har "minimal erfaring med Linux" i et GNU/Linux forum, og deretter avslutte med det avsnittet du gjør.

Leste du det jeg skrev? Hvor har jeg sagt at om du ikke har samme mening som meg så har du ikke peiling? Hvor? Her har du tolket det slik du ønsker, ikke slik det står. Jeg sier at hvis du mener at Windows er et forferdelig OS så har du ikke peiling. Det er vesentlig forskjell i fra din oppfatning og min påstand her. Windows er ikke et dårlig OS selv om det har sine svakheter. At noe har en svakhet gjør det ikke dårlig. Hadde det vært forferdelig hadde ikke folk brukt det.

Om Linux er ustabilt er det hardwaren sin feil, om Windows er det er det Windows sin feil

Matsemann forstod hva jeg mente. Han forstår at hvis du en fan av en ting forsvarer du det mens du angriper konkurrerende produkter.

Windows er designet for å gi brukeren minst mulig bry og mest mulig kompatibel mot 3. parts produsenter. Dette er en vanskelig og OSet lider ofte av det.

Linux er laget for dem som ønsker å sette seg inn datamaskiner og egner seg dårlig for gjennomsnittet da man må gjøre for mye selv.

 

På hvilket grunnlag mener du det?

Ser at jeg utalte meg for unøyaktig her siden folk missforstår. Det jeg menter er at Windows er designet slik at ALLE skal få lage spill til OSet, ALLE skal få lage programmer, ALLE skal få lage hardware osv. OSet er helt åpent for alle utviklere (nei, snakker ikke om åpen kildekode). Problemet med det er masse shitty kode og hw som føkker opp. M$ får ofte skylden for dette. Apple kjører, i motsetning, et strengt lukket system. Det er fordeler og ulemper ved begge disse taktikkene. Windows prøver å være en alt-mulig OS og lider av det. Det er derfor det er marked for PS og Xbox. Maskinene er designet for å gjøre en spesiell ting, nemlig kjøre spill og kan derfor slippe unna med langt dårligere hardware og samtidig slippe unna elendige programmer som føkker opp. M$ prøver å lage et OS med minst mulig brukerinnblanding og jeg synes at de har på mange måter lykkes med det.

Det finnes også Linux som er sluttbrukervennlige, men jeg mener Windows fortsatt ligger foran i tråd med OP's startinnlegg.

Poenget mitt her er at Win og Linux tilfredstiller litt forskjellige brukergrupper.

 

Da tror jeg at jeg var ferdig for denne gang :!:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det jeg mener kan være greit å ta med i en Mint 8 og Windows 7 sammenligning er:

 

*Hvordan man kan anskaffe seg disse operativsystemene.

*Boot, Installasjonen og test-muligheter (live-CD, virtualisering).

*Hva som er lagt til av støttede formater.

*Medfølgende programvare.

*Diverse løsninger på å logge seg på internett, endre utseende, og andre oppgaver.

*Metoder for installasjon av programvare.

*Maskinvare-støtte

*Programvare og spill-støtte.

 

... noen som har noen innvendinger om hva som burde fjernes eller tilføyes?

 

Jeg har ikke tid til å sette igang noe i dag, men har nok ikke noe problemer med å få satt av litt tid til helgen. Jeg har en noe lang ferie når jeg reiser hjem til min mor og min far nærmere jule-tider, selv om det er begrensett hvor mye jeg kan sitte å nerde på maskinen min.

Lenke til kommentar
...

Kan nok skjønne en del respons fra en del brukere, du kommer med nokså mange feilaktige motargumenter selv, som sikkert skaper en del irritasjon.

 

Når jeg installerer Mint, går jeg igjennom syv steg:

språk, tastatur, tid-sone, partisjonering, passord etc, migrering av data om jeg har Windows på en annen partisjon, og brukeropplysninger. Alt er nokså enkelt satt opp, og når installasjonen er ferdig med å putre og gå i bakgrunnen, restarter man, og man sitter i ferdig installert desktop. Mest sannsynlig må man installere noen oppdateringer, og kanskje noen drivere om man benytter seg av f.eks skjermkort fra Nvidia (som følger med i noen, men ikke alle distribusjoner som standard). Dette har Ubuntu og Mint egne verktøy for, som sjekker maskinvaren og installerer de manglende driverne. På de fleste av mine maskiner er riktignok all maskinvare støttet ut av boksen, og jeg trenger kun på en av dem å installere drivere til Nvidia.

 

Det meste jeg trenger av programvare er også installert. Open Office, Torrent-applikasjon, Firefox, Musikk og Video-program, Gimp, osv. Også støtte for både Flash, krypterte DVD-er, og det meste av andre video og lydformater. Om jeg ønsker å installere f.eks Opera, kan jeg søke på dette i menyen, om det ikke er installert kommer det opp et alternativ for installasjon, man skriver da inn stort sett et passord og venter til programvaren er installert. Mint Install er programmet som tar seg av installasjon av programvare, og man finner bare frem til de programmene man ønsker å installere, f.eks Google Earth, og klikker install, programmet lastes ned og installeres automatisk.

 

Når det gjelder kameraer og printere putter man stort sett i USB-kabelen, og om noen sekunder er printeren automatisk ferdig konfigurert om klar til bruk uten at man må gjøre noen ytterligere tiltak, kameraet vil bli gjenkjent, og man vil få et par valg i et pop-up-vindu.

 

Mye av dette tar selvfølgelig i betraktning av maskinvarene er støttet i Linux. Og tror nok ikke dette er noe vanskeligere i Linux enn i Windows. Tror nok fint både Linux, OS X og Windows kan tilfredsstille en stor gruppe mindre data-kyndige.

 

Lag ny tråd folkens :) Så har vi brainstorming der.

Jeg kan lage en ny tråd i annet om programvare litt senere da dette omhandler flere operativsystemer, ellers kan jeg forsovidt ta for meg deler av Windows 7, men føler at det hadde vært bedre om noen som er mer kompetente på dette OS-et kan ta seg av den biten enn meg.

Lenke til kommentar
Enig med explorer.exe. Man vet aldri når det programmet bare eksploderer i ansiktet ditt.
De skjer fra tid til annen med meg også, men man mister i alle fall ingenting man holder på med. Start explorer.exe på nytt og alt kommer tilbake som det var før henget.

Og sjekk hva slags software du har som har infiltrert seg inn i den context-avhengige høyreklikk-menyen. Det er veldig ofte buggy 3.partssoftware som stikker kjepper i hjulene for explorer.exe.

Lenke til kommentar
Enig med explorer.exe. Man vet aldri når det programmet bare eksploderer i ansiktet ditt.
De skjer fra tid til annen med meg også, men man mister i alle fall ingenting man holder på med. Start explorer.exe på nytt og alt kommer tilbake som det var før henget.

Og sjekk hva slags software du har som har infiltrert seg inn i den context-avhengige høyreklikk-menyen. Det er veldig ofte buggy 3.partssoftware som stikker kjepper i hjulene for explorer.exe.

Sant nok, men poenget er at selv om explorer.exe krasjer så krasjer ikke applikasjonene, slik som skjer i Linux når X.org får n-te gang finner på å krasje. Noen her som har opplevd må miste arbeidet sitt siden siste lagring pga. X.org?
Lenke til kommentar
Noen her som har opplevd må miste arbeidet sitt siden siste lagring pga. X.org?
Nei, det har jeg ikke opplevd. Men du har et poeng, grafikk-stacken i linux har ikke vært bra nok. Heldigvis har mye kommet på plass i år både der og på lydsiden. Regner med at det tar en stund til før ting stabiliseres, men Ubuntu 10.04 burde være en grei kandidat til å sjekke ut både lyd og grafikk. Dette er områder hvor Windows har vært foran med Vista/Win7. Med Pulsaudio (og phonon for KDE-fans) finpusset vil jeg påstå lydsystemet i linux overgår det du finner i win7. På grafikksiden mener jeg også at dette vil være tilfellet om et års tid når KMS, GEM/TTM, Gallium3D og diverse mindre utbedringer av xserver har fått satt seg skikkelig. I mellomtiden bør du holde deg unna bleeding edge distroer og dårlige skjermkortdrivere, så er sjansen for at du mister noe minst like lav som i windows.
Lenke til kommentar

Hovedsakelig pga. hvor enkelt det er for brukeren (Les: ikke slike som oss nerder). Være gjerne uenig, men de som mener at Windows er et forferdelig OS kan klappe igjen laptopen og begynne med frimerker. De har nemlig ikke peiling

Hva i all verden er det slags holdning? Du har ikke samme mening som meg, ergo du har ikke peiling? Jeg må si det er ganske barskt gjort å poste at du har "minimal erfaring med Linux" i et GNU/Linux forum, og deretter avslutte med det avsnittet du gjør.

Leste du det jeg skrev? Hvor har jeg sagt at om du ikke har samme mening som meg så har du ikke peiling? Hvor? Her har du tolket det slik du ønsker, ikke slik det står. Jeg sier at hvis du mener at Windows er et forferdelig OS så har du ikke peiling. Det er vesentlig forskjell i fra din oppfatning og min påstand her. Windows er ikke et dårlig OS selv om det har sine svakheter. At noe har en svakhet gjør det ikke dårlig. Hadde det vært forferdelig hadde ikke folk brukt det.

 

Oi, der bæsja du på leggen. Det er faktisk akkurat det du sier, hvis man har annen mening enn deg så har man ikke peiling.

 

---

 

Jeg har _alltid_ hatt et helvete med drivere på Windows XP. Selv noe så banalt enkelt som nettverksdrivere er ikke på plass. Og når man ikke har CD-en som fulgte med hovedkortet, er man fucked.

Lenke til kommentar
Nå har jeg ikke noen erfaring med Windows-versjonene som har kommet etter XP, så jeg får spørre deg: Er følgende mulig på Windows: (1)Sett inn en CD. Svar på noen enkle spørsmål om språk, brukernavn og tilsvarende. Len deg tilbake i stolen et kvarters tid.Straks maskinen rrebooter kan man: (2)fyre opp en dokumentbehandler og skrive et brev. (3)Plugge inn webkameraet og ta opp en liten videosnutt. (4)Plugge inn et digitalkamera og overføre bildene fra det. (5)Koble til mobiltelefonen og bruke den som modem.

Er det så enkelt på Windows, eller må man ut på nettet og oppdrive drivere og programvare fra produsentene og installere og konfigurere den. Innstallere (og kjøpe) dokumentbehandler. Eventuelt rote frem noen driver-CD-er.

 

Jeg har brukt Ubuntu i 2-3 år, men har de siste ukene utforsket Windows 7.

1: Ja. Ingen drivere til installert maskinvare manglet etter installasjon. (splitter ny stasjonær med gammelt skjermkort)

2: Wordpad kan gjøre dette, men er ikke en full kontorpakke, dette må lastes inn.

3: Nei, jeg hadde to Logitech-kameraet og ingen av dem fungerte uten nedlastning av drivere. (selv om jeg hadde forventet at de hadde)

4: Ja. Dukker opp som en vanlig minnepenn.

5: Nei, programvare og drivere måtte installeres.

Lenke til kommentar
Oi, der bæsja du på leggen. Det er faktisk akkurat det du sier, hvis man har annen mening enn deg så har man ikke peiling.

 

---

 

Jeg har _alltid_ hatt et helvete med drivere på Windows XP. Selv noe så banalt enkelt som nettverksdrivere er ikke på plass.

Les igjen Xecuter. Hvis du ikke finner forskjell i de to påstandene er det nok du som må tørke bæsj av leggen.

 

Det er forskjell på å si:

- hvis du ikke mener det samme som meg så har du ikke peiling

- Hvis du mener at Windows er et forferdelig OS så har du ikke peiling.

 

Smak og tygg på påstandene.

Fordi det å vurdere Windows er ikke bare en smakssak men en vurdering på teknologisk grunnlag. Jeg tror du ville fått ett større problem med å forsvare at Windows er forferdelig (hvis du mener det) enn jeg ville hatt med å motbevise at du tar feil. Jeg har her altså ikke sagt at Win er bedre enn Linux, men at Windows ikke er et forferdelig OS. Og ja, mener noen at Win XP/7 er forferdelige OS så ja, da påstår jeg at de ikke har peiling. Man kan si at det ikke er godt nok eller at det finnes bedre OS, men forferdelig? Nei.

 

Til din andre kommentar så er det din erfaring som jeg ikke kan si imot. Men for min del har jeg hatt veldig lite driverproblemer med Windows og deler således ikke din erfaring. XP hadde riktignok en del startproblemer men etter SP2 har jeg ikke hatt noe problem.

 

Og når man ikke har CD-en som fulgte med hovedkortet, er man fucked.

Så da er det et OS problem om det ikke følger med driver til akkurat det hovedkortet du har valgt? Er det i det hele tatt mulig å lage en driver som kan kjøre alle hovedkort? Jeg forlanger ikke at en driver er forhåndsinstallert, men jeg krever at det er enkelt å installere driveren ved behov. Der har ikke jeg hatt problem med Windows i hvert fall.

Lenke til kommentar

ironiskt nok de krasjene jeg hadde/har i suse var når jeg kjørte wine og windows programmer,morrowind f,eks,ikke noe ellers men det var ikke fullt så stabilt med pynt aktivert, plasma og den slags,antar ati-driverne for linux fortsatt har forbedringspotensiale ;)

uansett så restart x går ju på null komma niks nesten.

 

i windows så får jeg opp vpu recover til tider,og den restarter ju grafikken etter litt ventetid,ikke rare forskellen annet enn at linux krajser når jeg tvinger den å kjøre windowsprogrammer, windows kræsjer av windows :p

Lenke til kommentar
Og når man ikke har CD-en som fulgte med hovedkortet, er man fucked.

Så da er det et OS problem om det ikke følger med driver til akkurat det hovedkortet du har valgt? Er det i det hele tatt mulig å lage en driver som kan kjøre alle hovedkort? Jeg forlanger ikke at en driver er forhåndsinstallert, men jeg krever at det er enkelt å installere driveren ved behov. Der har ikke jeg hatt problem med Windows i hvert fall.

Nå er det jo akkurat det Linux gjør da... Så lenge driveren er opensource(eller fritt tilgjengelig , distro avhengig) så er alt ok.

 

Hvis det er snakk om plass så krever jo Ubuntu 4GB, mens Win 7 krever 14GB så det er faktisk ikke umulig ;)

Lenke til kommentar
Jeg har _alltid_ hatt et helvete med drivere på Windows XP. Selv noe så banalt enkelt som nettverksdrivere er ikke på plass. Og når man ikke har CD-en som fulgte med hovedkortet, er man fucked.

Windows XP er et gammelt operativsystem og vil følgelig ikke ha samme maskinvarestøtte som tidsaktuelle OS. Siden de fleste pleier å kjøre S-ATA-vertskontrolleren i PATA-modus, så burde det ikke være noen grunn til at man skal behøve å laste inn drivere for å installere operativsystemet. Dette ekskluderer bruk av S-ATA-spesifikke funksjoner - fortrinnsvis NCQ. Det samme gjelder fastvarebaserte (crap-/fake-)"RAID-kontrollere".

 

Til Windows XP sitt forsvar, så er det faktisk hensiktsmessig å pakke et hovedkort sammen med en CD med drivere. Brukeren kan regne med at disse driverene vil fungere, selv om Windows XP er et operativsystem som er over 8 år gammelt. Prøver du å å gjøre dette under installasjonen av en Linux-distro så kan du nesten være helt sikker på at innlastingen av modulen vil feile fordi ABI-versjonen ikke samsvarer med den kjernen som kjører. Prøver du å tvinge innlastingen så er det enda mer sikkert at kjernen stuper i en panic()[*].

 

Dette problemet er mindre hvis man bruker en distribusjon som RHEL eller Ubuntu LTS, siden distributøren garanterer denne kompatibiliteten. Selv om RHEL har en 7 års livssyklus, så garanterer ikke Red Hat at nye drivere i mainline vil bli portet tilbake.

-

 

Mitt største problem med Linux-OS baserer seg på erfaringer med Fedora, Ubuntu og Arch Linux. En gjennomgående tendens er at programmer som de fleste forholder seg til, ikke er stabile og har mengelfulle brukergrensesnitt.

 

Et par eksempler som jeg har opplevde nylig (og ikke har glemt) (i Fedora 12, men har vært tilstedeværende i Fedora 10 og 11) på den bærbare maskinen:

  • Jeg kobler til en WebDAV-ressurs gjennom Nautilus. Passord er galt (mitt problem), men Nautilus gir ingen visuell tilbakemelding på hva som skjer. To evigheter senere dukker det opp en feilmelding.
  • Tidligere på dagen utførte jeg noen utskrifter på en nettverksskriver ved bruk av CUPS. På et tidspunkt så endte CUPS opp med å bli en svært så CPU-bundet prosess uten at det var noen god grunn til det. Omstart av CUPS var nødvendig.
  • I Gnome sitt grafiske grensesnitt for RandR så er oppførselen til den grafiske representasjonen av resulterende skjermoppsett uforutsigbart. Mer spesifikt så vil en av skjermillustrasjonene hoppe klossete rundt hvis man ikke er forsiktig.
  • I RandR 1.3 er det ikke mulig å endre orienteringen til én monitor. Jeg vil ha muligheten til å ha én skjerm i portrettmodus.
  • Bruken av flerskjerm og dvalemodus er problematisk. Etter å ha vekket maskinen fra hibernate så vil ikke radeon-driveren tolke EDID-informasjon fra skjermen. Kaldstart er nødvendig. Dette kan enten skyldes buggete plattformkode (Asus sin feil) eller en datastruktur relatert til grafikkontroller (i minnet eller på GPU) er blitt korruptert av den metoden Linux bruker for å laste inn en kjerne i hibernate.
  • Firefox kræsjer alltid hvis jeg prøver å opprette et bokmerke og trykker på nedtrekksmenyen der katalog kan velges. Jeg hiver meg på med GDB (etter å ha fått abrt til å laste inn debug-symboler) i et fåfengt forsøk på å finne ut hva som er galt. Kræsj fremprovoseres og eksekvering stanser. Ingenting skjer. Vindussystem er uresponsivt, VT-bytte er umulig og tastekombinasjonen Ctrl+Alt+BS er deaktivert i Fedora som standard og kernel.sysrq likeså. Kaldstart nødvendig.
  • Jeg skulle åpne noen porter i brannmuren gjennom det grafiske verktøyet. Dialogboksen for innskriving av passord dukker opp. I mellomtiden er oppdatering av hovedramme deaktivert slik at det er mulig å viske ut innholdet med dialogboksen. Pedantisk, men noe som trekker ned.
  • Programmer som tar kontrollen over tastaturet og kjører i fullskjerm er ikke mulig å avslutte. Mer spesifikt: Denne støtten må være tilstede i programmet eller det biblioteket som har ansvar for dette (f.eks SDL). De eneste "pålitelige" teknikkene for å stoppe et slikt program er enten å kjøre programmet i en egen X-sesjon, bruke Ctrl+Alt+BS eller bytte til en annen tty for å drepe programmet. I alle tilfeller er resultatet at ingen oppryddingsrutine blir utført og grafikkmodus ikke tilbakestilt. Heldigvis stiller man bedre enn OS X-brukere ...
  • gnome-panel er rett og slett ubrukelig til å stille på høykant. Vinduslisten kaster bort all tilgjengelig plass, knappen for hvert vindu har varierende (!!) høyde og applets skaleres slik at de blir store, stygge og plasskrevende. Dette er overraskende siden jeg regner med at de fleste med bredskjerm ønsker å benytte seg av dette. Sist jeg sjekket så var KDE4-panelet omtrent like ufleksibelt.

[*]Resultatet er tilsvarende i FreeBSD. ABI- og API-kompatibilitet for kjernemoduler er bare garantert for samme "major"-versjon. API/ABI mot userland er, i det store og hele, stabil i både Linux og FreeBSD.

Endret av Manuel
Lenke til kommentar
Og når man ikke har CD-en som fulgte med hovedkortet, er man fucked.

Så da er det et OS problem om det ikke følger med driver til akkurat det hovedkortet du har valgt? Er det i det hele tatt mulig å lage en driver som kan kjøre alle hovedkort? Jeg forlanger ikke at en driver er forhåndsinstallert, men jeg krever at det er enkelt å installere driveren ved behov. Der har ikke jeg hatt problem med Windows i hvert fall.

Nå er det jo akkurat det Linux gjør da... Så lenge driveren er opensource(eller fritt tilgjengelig , distro avhengig) så er alt ok.

 

Hvis det er snakk om plass så krever jo Ubuntu 4GB, mens Win 7 krever 14GB så det er faktisk ikke umulig ;)

Nå spikker jeg kanskje på en flis her, men jeg snakket da om en driver som tar alt av eksisterende og kommende hovedkort, mens du argumenterer med en driver som blir kontinuerlig oppdatert av et open source miljø. Da har du egentlig ikke bragt klarhet i om det er mulig å lage en slik superdriver, noe jeg ikke tror det ikke er.

 

Men for meg er det ikke snakk om hvilke drivere som allerede kommer med OS for det er ikke interessant. Det som er interessant er hvor enkelt det er for bruker å implementere en driver og applikasjonen forøvrig. Det er også klart at et OS ikke har driver for produkter som enda ikke er ferdigutviklet på tidspunktet da OS blir gitt ut.

Lenke til kommentar
Og når man ikke har CD-en som fulgte med hovedkortet, er man fucked.

Så da er det et OS problem om det ikke følger med driver til akkurat det hovedkortet du har valgt? Er det i det hele tatt mulig å lage en driver som kan kjøre alle hovedkort? Jeg forlanger ikke at en driver er forhåndsinstallert, men jeg krever at det er enkelt å installere driveren ved behov. Der har ikke jeg hatt problem med Windows i hvert fall.

Nå er det jo akkurat det Linux gjør da... Så lenge driveren er opensource(eller fritt tilgjengelig , distro avhengig) så er alt ok.

 

Hvis det er snakk om plass så krever jo Ubuntu 4GB, mens Win 7 krever 14GB så det er faktisk ikke umulig ;)

Nå spikker jeg kanskje på en flis her, men jeg snakket da om en driver som tar alt av eksisterende og kommende hovedkort, mens du argumenterer med en driver som blir kontinuerlig oppdatert av et open source miljø. Da har du egentlig ikke bragt klarhet i om det er mulig å lage en slik superdriver, noe jeg ikke tror det ikke er.

 

Men for meg er det ikke snakk om hvilke drivere som allerede kommer med OS for det er ikke interessant. Det som er interessant er hvor enkelt det er for bruker å implementere en driver og applikasjonen forøvrig. Det er også klart at et OS ikke har driver for produkter som enda ikke er ferdigutviklet på tidspunktet da OS blir gitt ut.

Selvsagt er det ikke mulig å lage en driver som tar alt av nytt hardware, men Linux oppdaterer jo. La oss si at du laster ned en gammel versjon av en distro, og ditt hardware er ikke støttet der og da, det eneste du trenger å gjøre da er å oppdatere til nyeste linux kernel.

 

Dessuten skal ikke en bruker implementere drivere, hvis du faktisk er så flink at du kan skrive en driver, da har du ikke problemer med linux.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...