Gå til innhold

Øvelseskjøring med lærer under 25 år.


Lugia

Anbefalte innlegg

Hei. Jeg er 18 år, og har hatt lappen i en måned nå, og lurer på en ting angående øvelseskjøring. Kjæresten min jobber med å ta lappen hun også nå, men hun har ikke anledning til å øvelseskjøre med egne foreldre. Vi fikk høre av en yrkessjåfør, som vi anså som pålitelig, at man har lov til å øvelseskjøre med en lærer som ikke oppfyller de vanlige kravene for øvelseskjøring, forutsatt at man kjører på privat veg. Vi har gjort dette noen ganger nå, men jeg ble litt usikker og valgte å Google det, uten å finne noen konkret henvisning til en slik regel. Noen som vet noe om dette?

 

Takk. :cool:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det eneste unntaket fra reglene som gjelder avsperret område (det vil si, de gjelder ikke for en ordinær 'privat vei' hvis den ikke er avsperret med bom) er at ledsager ikke trenger å følge med i bilen. Han kan stå utenfor så lenge han har visuell kontakt og mulighet for instruksjon (håndsignaler holder ikke -- radio må til), jf trafikkopplæringsforskriften § 2-3.

Lenke til kommentar
På privat veg eller lokket banne har du lov trur jeg.

 

Noen i klassen kjører ALLENE på privat veg og de er bare 16 år.

på lukket bane under oppsyn etter opplæring kan det gjøres untak for dne genrelle lovgivningen, slik som blir gjort i div motorsport arangement. Dog blir det i disse satt krav til opplæring og lisensiering vel?

 

Altså, all vei som ikke er regulert av Staten Vegvesen. Veier med svart skilting tror jeg han mente. Det gjelder en del veier inn til industriområdene her i området.

Industriområder, privat veger eller på en lukket bane tror jeg du har lov.

 

Jeg har kjørt gocart på et industriområde, tror det var lovlig.

vis gocarten du kjørte var godkjent for vei og du inneholdt det relevante førerkort for å kunne kjøre denne var det lovlig vis ikke så var det ikke det. veitrafikkloven gjelder på genrelt plan over alt, bortsett fra lukket bane men der er det også egne regler for hva som er tillatt.

veier med svart skilting er ikke untat norsk lov, der bare satt opp en privat anmodning om anbefalt fart fra grunneier.(slik jeg ser det iallfall)

 

Si man kjører jordebil, rundt den ene svingen, rundt høyballene kommer en turgåer med MP3 plugget i ørene. Du kjører personen ned, har ikke lappen, kjører ikke med registrert eller godkjent bil. Hva skjer?

du får mest sannsynlig et enormt erstatningskrav mot deg, og div straff for kjøring uten førekort i uregistrert bil uten forsikring. og et er vel heller ikke tillatt å kjøre på jorder i Norge sånn helt uten videre...

 

Forøvrig synes jeg det er rart at man må være 25 år og ha hatt førerkort i 5 år for å øvelseskjøre på en tom parkeringsplass.

rart og rart fru blom, jeg har hatt lappen siden jeg var 18 og er (veldig) snart 25 og kan helt klart se at det var en god ting jeg ikke hadde lov å være ansvarlig for øvelseskjøring når jeg var 18-20 iallefall, manglet litt konsekvens tankegang kan man si.

 

og en tom parkeringsplass er ikke bare bare, hvordan vet du at den forblir tom mens du kjører?

 

just my two cents

Lenke til kommentar
og en tom parkeringsplass er ikke bare bare, hvordan vet du at den forblir tom mens du kjører?

 

just my two cents

 

Herregud, kommer det en bil, så er det ikke en vanskelig sak for sjåfør å bremse.

det er ikke alltid en bil som kommer, og det er ikke alltid det er så enkelt heller.

 

hva med om det kommer en gående?

hva med om det er mørkt/skumring?

hva med om man mister kontrollen fordi det er glatt e.l.?

hva med om personen som kjører alene får panikk når han ser frontlysene til en annen bil/refleksen til en som kommer gående og tar feil av bremsen og gasspedalen?

 

det er utrolig nok ikke alle som har 100% kontroll når de begynner å øvelseskjøre, er ikke alle som har 100% etter de har fått lappen heller...

Lenke til kommentar
og en tom parkeringsplass er ikke bare bare, hvordan vet du at den forblir tom mens du kjører?

 

just my two cents

 

Herregud, kommer det en bil, så er det ikke en vanskelig sak for sjåfør å bremse.

Etter norsk lov er ikke en person uten førerkort kvalifisert til å ha aleneansvar for over ett tonn med stål og aluminium, uansett hvor det er. Det har med skadepotensialet til motorvognen å gjøre. Det skal være en ansvarlig sjåfør der, uansett hvor rutinert du er eller hvor du kjører.

 

Nei, det er ikke en vanskelig sak for sjåfør å bremse. Men hensynet her er ikke til egoet til de sjåførene som er verdensmestere før de har førerkort, men til alle de andre som potensielt må lide på grunn av at sjåføren ikke er 'ferdig utdannet' ennå.

 

Å få førerkort er egentlig bare en godkjennelse fra samfunnet på at nå er du klar til å lære i trafikken på egen hånd.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...