Jump to content
Howard

Kalibrering av TV-apparater - dine tips

Recommended Posts

Kalibrering er et mye diskutert tema. Hva er dine erfaringer her? Har du noen tips? Hva fungerer av DVD/Blu-ray-testplater og fysiske kalibratorer?

 

Vi på Audiovisuelt kommer også til å se nærmere på dette, men det hadde vært topp om vi kunne samlet en tråd her på forumet med masse bra ressurser og debatt rundt dette med TV-kalibrering :)

Share this post


Link to post

Etter at plasma og LCD inntok markedet har det blitt viktigare enn noko gong. Det er ikkje noko problem å kalibrere ein TV feil og gje eit elendig bilete. Det største problemet er at fabrikkinnstillinger og butikkinnstillinger svært sjeldan er den optimale kalibreringa.

 

Eg har ein Digital Video Essentials kalibrerings-DVD for både bilete og surroundlyd. Du finn forklaringar og kalibreringsbilete på nettet som kan brukast ved å kople ein PC til TV-en eller brenne det over på CD/DVD, men for folk som aldri har prøvd det før kan det være nyttig å ha ein DVD som forklarer kva du skal gjere heile vegen.

 

Dykk bør diskutere kjøp av TV og vurdering av apparater i butikk. Å sjå på ein vegg av apparater for å finne det beste er håplaust. Me veit ikkje om butikken pusher eit bestemt merke og har med vilje kalibrert dei andre apparatene dårleg så riktig merke vil framstå som best. Det luraste er å spørre etter eller finne fjernkontrollen og sjekke korleis apparatene er satt opp. Mange står med eit skarphetsnivå som etter min meining øydelegg heile biletet. Hensikten er å få det til å framstå som skarpare med klare fargar. Signalkjelde er og lurt å sjekke. Mange butikkar har kopla til DVD/Blu-ray og TV-signaler, prøv deg fram på forskjellige innganger for å vurdere apparatet på fleire bruksområder. Forskjellen frå 1080p-signal frå Blu-ray i 16:9 til ein TV-sending i 4:3 frå analoge kjelder kan ofte være dramatisk.

 

På nettet finnes det mange gode tips. Mange diskusjonsforum har eigne emner for forskjellige apparater der brukarane kjem med tips til innstilling. Der vil du kunne få ein peikepinn på korleis du bør stille inn ditt apparat.

 

Til artikkelen hadde det vore greit å ta med nokre kalibreringsbilete og eksempler på bruk, gjerne legg ved lenke til ei nettside som tilbyr bilete samt veiledning. Ta med nokre eksempelbilete på før og etter kalibrering som viser forskjellen. Lysnivå og skarphet er to ting som påverkar biletet i stor grad. I eit mørkt rom har lysnivået stor betydning for svartnivået. Med for høg skarphet kan det for eksempel på ein fotballkamp være synlege siluettar rundt spelarane.

Edited by Zeph
  • Like 1

Share this post


Link to post

Enig med Zeph i stort sett alt.

 

Hadde en noe eldre billig panasonic hvis bilde var helt greit i standardinnstillinger.

 

Når det kom en flunk ny samsung dette året merket jeg hvor dårlig standardinnstillingene var! Kunne nesten ikke se på vanlige "live" sendinger fra tv2 og nrk uten å lure på om alle programlederne nylig hadde sovnet av i solarium.

 

Prøvde 2 forskjellige "maler" fra div sider (bla hdtvtest.co.uk) uten at jeg ble fornøyd med de heller. Spanderte da noen kroner på Digital Video Essentials (Play.com-link) og justerte så godt jeg klarte med denne.

 

Tok nesten to timer før jeg ble fornøyd med alt, men nå er jeg stadig forbauset over hva den klarer prestere! Definitivt et anbefalt kjøp! Blir frustert av at noen saumfarer nettet i timesvis for å spare 2 hundrelapper på en bestemt tv, men ikke klarer se gevinsten av å bruke en slik kalibreringsdisk.

 

Mine innstillinger på Samsung 656-serie:

Mode: Movie

Backlight : 7 (lyst rom, kritthvite vegger)

Contrast : 95

Brightness : 45

Sharpness : 3

Colour : 40

RedGreen Tint : 50/50

Off

Off

 

Detailed Settings:

Black Adjust: off

Dynamic Contrast : Off

Gamma +1

Colour Space : Auto

White Balance : R 26

G 25

B 25

R 13

G 16

B 26

Flesh Tone : 0

Edge Enhancement : Off

 

More: Picture options:

 

Warm1

16:9 (Just Scan på ps3)

Digital NR : Off

HDMI Black Level : Off (Low på tv-bilder)

100hz : Off

 

Men som sagt, det er neppe disse innstillingene som er riktig hos andre. Kjøp en kalibrerings-disk er mitt tips!

 

 

Tevil

Share this post


Link to post

Disse kalibreringsdiskene er for å få ett D65-bilde slik at filmer kan oppleves slik som filmskaperne ønsker å presentere materiale sitt. Dette er jo selvsagt interessant for oss filmentusiaster. Dette bildet kan fremstå som litt gulaktig pga hvitbalansen, jeg anbefaler alle å gi hjernen sin noen timers tilvenningstid.

 

For de aller fleste vil THX Optimizer som ligger på alle THX-releaser på DVD og Blu-ray være mer enn nok og er jo ett "gratis" alternativ til overnevnte disk fra Play.com.

 

Jeg anbefaler alle å gjøre en kalibrering for filmmateriale fra sin DVD eller Blu-rayspiller.

 

Personlig synes jeg det er vanskelig å ha én instilling som passer på TV-sendinger, da det er stor forskjell på de forskjellige kanalene og sendingene og ikke minst SD vs HD.

 

Har selv en Samsung UE40B7000 LED LCD, men ikke kalibrert denne via overnevnte verktøy.

Kjører Dynamisk med 100hz: Off på TV-sendinger (serier), mens sport kjøres med 100Hz på.

 

Blu-ray og DVD kjøres i Movie-modus med standardinnstillinger - så vet TV'en min har ett stort potensiale.

Share this post


Link to post

Jeg går i disse dager til innkjøp av en Eye One display 2 kalibreringsprobe. Jeg har tidligere hatt DVE til å kalibrere prosjektor med, men jeg manglet nok en del kunnskaper på den tiden.

 

Jeg kan godt komme med mine personlige erfaringer etter at jeg har satt meg litt inn i akkurat hvordan dette fungerer, jeg leter for tiden etter gode guider om forskjellige software jeg kan bruke sammen med proben. Så hvis noen vet om noen guider kan dere godt linke til dem. Jeg er rimelig fersk når det kommer til bildekalibrering, men å fikle med slike småting er jo en perfekt lørdagskveld aktivitet i mine øyne. :cool:

Share this post


Link to post

Jeg gikk til innkjøp for et par år tilbake av en Philips LCD-TV. Modellnummeret husker jeg ikke, men det var en relativt rimelig modell som kostet litt over 7000,- mener jeg å huske.

 

Uansett, den var ganske godt kalibrert ut av boksen, men den hadde en ekstremt irriterende "feature" som gikk på dimming av baklyset. Når det var noe lyst på skjermen så dimmet TVen lyset OPP og visa versa når det var mørkt på skjermen. Resultatet ble spesielt når jeg spilte på PS3en at når jeg kikket ned f. eks hvor det var lite lys så så jeg nesten ingenting siden TVen dimmet ned lyset helt.

 

Denne featuren var det ikke mulig å slå av overhodet via vanlige innstillinger.

Så jeg tok kontakt med InfoCare som var snill og grei nok til å faktisk finne frem service manualen og fortelle meg nøyaktig hvordan jeg skulle stille det inn. Jeg måtte inn i en servicemeny hvor jeg ikke klarte å tyde hva hver enkelt meny engang gjorde. Så måtte jeg endre på noen hex-verdier og vips så var alt bra :)

Share this post


Link to post

Jeg vil anbefale DataColor sin Spyder TV.

Jeg har brukt det på mine TV-er og det ga et godt resultat.

 

Den har med en DVD for hjelp i kalibreringen.

Kalibreringen som jeg fikk var bra både for blu-ray og dvd avspilling.

Share this post


Link to post

TV: Samsung LE40B535

 

Fra dinside.no sin test

 

"Bruk mine innstillinger mer som en pekepinn enn fasit.

Bakbelysn 7,

kontrast 90,

lysstyrke 50,

skarphet 30,

farge 46,

nyanse g50/r50,

svartnivå av,

dyn kontrast medium,

gamma 0,

fargerom naturlig,

hvitbalanse uendret,

hudfarge -1,

kangforbedring på, digital nr lav."

Share this post


Link to post

Jeg har testet litt forskjellig.

 

Jeg kjøpte meg SpyderTV for noen år siden. Denne fungerte meget bra fra for min Sony W2000. Men den fungerte ikke på en Philips som min bror hadde, ei heller min nye Sony W5500 ga den ikke bra resultater på. Samt så fungerte den ikke der hvor PC er en signal kilde.

 

Jeg fikk med en "Spears & Munsil" Blu-ray kalibrerings disk med min Oppo BDP-83 spiller, og den er den absolutt beste kalibrerings disken jeg har testet (Har DVE i div utgaver, samt Monster sin). Den har enkle og meget avanserte kalibrerings innhold, samt mulighet for å få hjelp til hva du skal bruke dem til, noe som hjalp noe veldig.

 

For brukeren som ikke er helt avansert (meg inkludert) så er Monster sin DVD meget bra. Den er enkelt, og har en som forklarer hva man skal gjøre og se etter. Samt i stedet for bilder så har den levende video å stille etter, og man lett kan se om man får det riktig eller ikke.

Share this post


Link to post

Det virker litt rart at dere ikke har "snakket" med akam ang dette.

De laget (som kjent?) en artikkel/test av kalivreringsverktøy som finnes her.

 

Har kun skummet gjennom testen, men det kan se ut som om den er noe overfladisk. Greit de nevner D65, men skulle helst se de nevner litt mer om 0-100% IRE, gammaverdier, RGB-tracking, hvilken dE-standard som brukes til henholdsvis farge/gråskala.

 

Når jeg får penger skal jeg kjøpe inn en Eye-One Display 2 og laste ned gratisprogrammet HCFR. Det jeg igrunn savner på min PJ (HW10) er et dypere sortnivå, noe jeg håper å oppnå med bedre kalibrering enn DVE, samt noe leking med blenderåpning og hvor følsom den skal være.

 

EDIT:

Kanksje ikke så relevant for diskusjonen, men om noen skal gå til innkjøp av Eye-One Display II/2, anbefales den norske apple-butikken. Der koster den 1500,- kontra 2644,- hos billigste webshop. Det er vel ikke helt sant, men den billigeste kan oppgraderes til den dyreste. Om det ikke er kun SW som er annerledes?

Denne jeg snakker om

Edited by Lil-H

Share this post


Link to post

Er det noen her som kan anbefale noen kalibreings dvd'er? Lurte på å kjøpe denne GetGray eller hva den heter, tror den koster $20 for et nedlastbart image eller noe sånt...

 

Jeg tenker da først og fremst på TV, ikke pc skjerm. Og det er vel mest naturlig å kalibrere med TVens instillinger fremfor PCens instillinger, ev. å bruke PC instillinger til å finkalibrere?

Edited by HulkHaugen

Share this post


Link to post
EDIT:

Kanksje ikke så relevant for diskusjonen, men om noen skal gå til innkjøp av Eye-One Display II/2, anbefales den norske apple-butikken. Der koster den 1500,- kontra 2644,- hos billigste webshop. Det er vel ikke helt sant, men den billigeste kan oppgraderes til den dyreste. Om det ikke er kun SW som er annerledes?

Denne jeg snakker om

 

Det er kun Software som er forskjellen på Lt og 2, men forskjellen i software gjør at jeg får lyst på display 2 istedenfor. Jeg vet ikke om man kan oppgradere softwaren på lt, men jeg ser for meg at det ikke er så lett.

Ebay selger jo disse kalibreringsprobene til mye lavere priser. Du får en Display 2 til cirka 1100 kroner, men da en klar fordel å kjenne noen som bor i Usa, da frakt kostnadene blir veldig høye + mva.

Share this post


Link to post
Er det noen her som kan anbefale noen kalibreings dvd'er? Lurte på å kjøpe denne GetGray eller hva den heter, tror den koster $20 for et nedlastbart image eller noe sånt...

 

Jeg tenker da først og fremst på TV, ikke pc skjerm. Og det er vel mest naturlig å kalibrere med TVens instillinger fremfor PCens instillinger, ev. å bruke PC instillinger til å finkalibrere?

 

 

Jeg anbefaler virkelig Spears & Munsil sin Blu-ray utgave, de har en DVD også. Denne får man meget bra resultat med hvis man vil gjøre det enkelt, eller enda bedre hvis man virkelig vet hva man driver med.

 

http://www.amazon.com/Spears-Munsil-High-D...3640&sr=8-1

 

Du kan skrive en mail til denne norske butikken og høre om de har den utenom spilleren: http://www.httech.no/spears&munsil.htm

 

Butikken er ikke stor, men mannen bak er meget seriøs, og de som har brukt ham har bare gode skussmål.

Share this post


Link to post
Jeg har testet litt forskjellig.

 

Jeg kjøpte meg SpyderTV for noen år siden. Denne fungerte meget bra fra for min Sony W2000. Men den fungerte ikke på en Philips som min bror hadde, ei heller min nye Sony W5500 ga den ikke bra resultater på. Samt så fungerte den ikke der hvor PC er en signal kilde.

 

Jeg fikk med en "Spears & Munsil" Blu-ray kalibrerings disk med min Oppo BDP-83 spiller, og den er den absolutt beste kalibrerings disken jeg har testet (Har DVE i div utgaver, samt Monster sin). Den har enkle og meget avanserte kalibrerings innhold, samt mulighet for å få hjelp til hva du skal bruke dem til, noe som hjalp noe veldig.

 

For brukeren som ikke er helt avansert (meg inkludert) så er Monster sin DVD meget bra. Den er enkelt, og har en som forklarer hva man skal gjøre og se etter. Samt i stedet for bilder så har den levende video å stille etter, og man lett kan se om man får det riktig eller ikke.

 

Jeg vet ikke hva du har gjort når spyderTV ikke fungerte, men jeg mistenker at alle automatikker angående kontrast etc. ikke er slått helt av ved kalibrering. Da vil den gi et dårlig resultat.

Share this post


Link to post
Jeg vet ikke hva du har gjort når spyderTV ikke fungerte, men jeg mistenker at alle automatikker angående kontrast etc. ikke er slått helt av ved kalibrering. Da vil den gi et dårlig resultat.

 

Det er ett eller annet med de 2 TVene som ikke helt funket med Spyderen. Alt av autokontrast osv er av. Bruker minst mulig av slike ting, da det sjelden hjelper på bilde kvaliteten.

 

Heldigvis så begynner mange av TVene å komme meget bra kalibrert ut av esken, så lenge man bytter til riktig profil.

 

Min Sony W5500 har en knapp for theater modus som er meget bra kalibrert, men bruker mine egne innstillinger da jeg liker litt mer sprut i bildet.

Share this post


Link to post

Jeg synes konseptet TweakTV.com virker spennende for "2 minutters tweak" basert på det som etter sigende skal være innstillinger funnet av profesjonelle med rett utstyr og "on location", ikke bare teoretisk gode innstillinger.

 

Kan være en rask greie for de som vil ha "riktig nok" bilde uten å blø for mye.

Share this post


Link to post

Trenger litt hjelp med kalibrering av min nyinnkjøpte LG 47LH5000, veldig mange innstillinger i forhold til min gamle LCD, f.eks dette med trumotion 200hz som jeg ikke vet når jeg skal bruke..

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...