Gå til innhold

Opptøyene i Iran


Anbefalte innlegg

Ja, jeg ser det ble kommentert. Men jeg har ikke sett den målingen. Uansett så er det viktig å påpeke at målinger og statestikker er tross alt bare det. De kan godt ha vist et særdeles skeivt bilde. Det som det har vært påpekt flere ganger også, Ahmadinejad kan godt ha vunnet valget, men det kan ha blitt rigget for å virkelig sikre hans posisjon, der de ikke var sikre på om han vant. Og istedenfor ble det et landslide, som svært mange mennesker stillte store spørsmålstegn ved.

Men da kan vi vel i all ærlighet se på valg her i Vest som riggede også? Vi har vårt eget ''vokterråd'', med bankfolk og industriherrer, som hele tiden sikrer at ''de rette'' blir omtalt i media og blir valgt inn i styre og stell.

Demokrati?

You don't have it. Så enkelt er det, så hvorfor skal vi da gå amok på internett og kritisere prestestyret i Iran? Du trenger ikke svare på dette spørsmålet - bare tenk litt over det.

 

Jeg trenger ikke å tenke over det, det er unyansert og feilaktig. Ja, økonomiske interesse og nettverk er viktig for å komme fram i det politiske liv, men det betyr ikke at de interessene i realiteten velger. Lobbyvirksomhet kan bidra til å svekke de reelle demokratiske interessene. Men vi har fortsatt demokrati, på lik linje som Iran hadde et snev av demokrati, eneste er at alle kandidatene er forhåndsgodkjent av Khomenei, og da mener vi virkelig forhåndsgodkjent, når da selve valget også blir underkjent pga. Khomenei foretrekker den ene kandidaten. Da er det dråpen.

 

Ja, jeg personlig lagde meg en twitterkonto her om dagen, ene og alene pga. dette her. Betyr det at hvis jeg stiller spørsmålstegn så er jeg en iransk agent og hvis jeg hyller opprørene så må jeg være Mossad?

jeg mente det ikke slik. Selvsagt er ikke alle agenter, men det var faktisk endel tvilsomme noen som opprettet en konto den 13'de. Det er særdeles kontoer opprettet av ''iranere i utlandet'' som dette gjelder.

 

Tvilsomme? Sett deg i deres posisjon, du er en iraner i utlandet og internasjonale medier blir kneblet, men alle snakker om at informasjonen går gjennom twitter. Jeg er norsk og registrerte meg for å følge med. Hva tror du de som faktisk er iranere gjør da?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
På en måte er det forstålig at de er mistenksomme. Allerede i 1953 skal CIA og brittiske M16 ha tilrettelagt for et kupp med den hensikt å vrake den daværende demokratisk valgte statsministeren, for så å innsette den pro-US/UK vennlige Shan som levde i eksil (Shan holdt på makten frem til revolusjonen i 1979 (da dagens makthavere overtok)

 

http://en.wikipedia.org/wiki/1953_Iranian_...d'%C3%A9tat

----

http://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_Revolution

Mekkus: Forsåvidt, men grunnen til at man ville velte Mossadegh var fordi han nasjonaliserte oljen. Det var det eneste motivet for å velte ham og sette inn shahen. Nå har teokratiet sittet med makten såpass lenge og hatt statlig kontroll over oljen så lenge. At man nesten ikke kan se dette som et primærmotiv lenger. Derimot så er det veldig greit for dem å legge skylden på disse aktørene, med tanke på den historiske bagasjen. Uten at det har noe nevneverdig rot i virkeligheten. Dessverre holder ikke disse anti-amerikanske/vestlige holdningene like sterkt som de gjorde i 79, og det er vel ytterst få som faktisk biter på. Teokratiet har skapt situasjonen sin greit på egenhånd.

Legg merke til at jeg skriver "forstålig at de er mistenksomme". Sier ikke at jeg tror alt dette som nå pågår i Iran kun beror på utenlandsk innblanding. Etter drøye 30 år ved makten er det klart at nåværende regime har "slitasje problemer", noe annet ville nesten vært rart.

 

Men det er vel ingen tvil om at det finns utenlandske aktører (og også organiserte ex-iranere) som bedriver intensiv biased-propaganda overfor Iran. Nok å nevne U.S. finansierte Voice Of America, Radio Free Europe

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Voice_of_America

http://www.voanews.com/english/index.cfm

http://www.voanews.com/persian/

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Free_Europe

http://www.rferl.org/

 

Det beste (på lang sikt) hadde vel for en gangs skyld vært å la land i denne regionen selv få bestemme sin fremtid.

Lenke til kommentar

Off Topic: Hvorfor er denne tråden plassert under "oppslagstavlen"?

 

On Topic: En revolusjon i Iran som har grunnlag i folkets sinne på grunn av valgfusk er i mine øyne positivt. Hadde vi fått et stabilt Iran med demokratiske verdier som er utviklet innenifra vil bidra til økt stabilitet i hele regionen.

Lenke til kommentar
Generelt har regimet skjøvet fra seg flere befolkninsgrupper, og særlig studentene er temmelig radikale (noe de historisk sett er). Dette valgjukset var dråpen.

 

Kva andre befolkningsgrupper enn studentane har regimet skjøve ifrå seg?

 

 

-endring-: forsøk på ein meir forståeleg post ifrå mi si side

Endret av blackcurrant
Lenke til kommentar

Woah, nå går det for seg: http://www.dagbladet.no/2009/06/20/nyheter...eheran/6821167/

 

Ifølge Twitter har protestene gått over i krigslignende tilstander. Folk roper "Ned med Khamenei" og det er gatekamper flere steder. Flere ubekreftede kilder sier at enkelte iranere så nyheten om eksplosjonen før den intraff. Mange tror den er iscenesatt av regimet for å få Mousavis tilhengere til å virke anti-revolusjonære (og dermed ha en unnskyldning til mer vold)

 

Denne helga kan bli historisk, tror jeg. Nå gjenstår det å se hvilken stilling militæret tar til opptøyene. Nekter de å skyte, vil Khamenei kanskje dra en Shah.

Lenke til kommentar
Generelt har regimet skjøvet fra seg flere befolkninsgrupper, og særlig studentene er temmelig radikale (noe de historisk sett er). Dette valgjukset var dråpen.

 

Kva andre befolkningsgrupper enn studentane har regimet skjøve ifrå seg?

 

 

-endring-: forsøk på ein meir forståeleg post ifrå mi si side

 

But if you remember those days as well as I do, you can spot the parallels at once.

 

The demonstrators are very much the same mixture of educated, well-to-do north Tehraners and lower-middle class.

 

They are often more religious people who do not have a lot more in common with each other than a dislike of the way the government tells them how to live their lives, and a feeling that there is serious corruption and inefficiency at the top.

 

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/from...ent/8109101.stm

 

 

Vel, forskjellen RevX er at shahen hadde skjøvet fra seg samtlige grupper i samfunnet og hadde lite legitimitet og støtte innad i regimet også. Idag har Khamenei flere bak seg (det har også Ahmadinejad), men det er delt opp i flere maktblokker innad også. Men med slike ting er det jo ikke akkurat noen "sikre" utfall man regner med kommer. Det kommer til å bli spennende.

Endret av Rampage
Lenke til kommentar

Ja, jeg tror aldri jeg har fulgt så mye med på en sak som nå. Var redd for at Mousavi skulle trekke seg tilbake fra demonstrasjonene, men tvert i mot. Nå ønsker han å bli martyr.

 

Har lenge visst at iranere er bra mennesker, men dette er modighet man ikke ser mye av til vanlig. Jeg har stor tro på at det vil komme noe stort ut av dette, på den ene måten eller den andre.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-140898

Regimet til iran er veldig sterke, dessverre. Akkurat i denne situasjonen, er det dårlig. Uansett om Mousavi hadde blitt president, så kunne han ikke gjort iran til det landet alle iranere vil at det skal bli, altså mer demokratisk. I og med at det er en ånderlige lederen i Iran som bestemmer alt som skjer. Jeg har fulgt godt med, også når de hadde debatt mot hverandre, som kanskje ikke andre så på. (hvis dere ikke forstår farsi\persisk) Der mener mange at den nåværende presidenten vant klart besrt, og hadde også beste argumenteren. Altså hele vesten hater den nåværende presidenten, og derfor tror dere at Mousavi er MYE bedre. Dette er helt feil. Han er kanskje mer reformvennlig, men drittsekk er han. Hvertfall hjelper Ahmadinejad de fattige, mens Mousavi spiser opp alt selv. Ahmadinejad sa på tv i iran, og alle dere 3 som kjemper om å bli president, kan vise hvor mye penbger de har spist opp. Der ble alle stille. Ahmandiejad sløser ikke penger, han hjelper de fattige. Derfor mange fattige har stempte på ham, han kom også fra en fattig familie. Jeg er imot regimet til Iran, som mange andre norsk-iranere og andre iranere, men vi må steme på vondt eller være. Enten kan iranske kvinner kanskje ikke bli tråkket på av politeiet, eller kan de fattige få enda mer penger. Det blir ikke mer demokratisk om Mosavi blir president, som sagt er den åndelig lederen som bestemmer. Ble heller ikke overrakset når Ahmdinejad ble president, mange fattige som stemte på ham. Jeg tror det ikke er valgfusk.

 

Iranere i iran lager kaos pga at de vil ha mer demokrati, de bruker bare Mousavi som påskudd. Men dessverre er regimet til iran sterke enn det shahen var.

Lenke til kommentar
Iranere i iran lager kaos pga at de vil ha mer demokrati, de bruker bare Mousavi som påskudd. Men dessverre er regimet til iran sterke enn det shahen var.

 

 

Vel, nå har det vist seg at deler av lederskapet ikke stiller seg bak Khamenei. F.eks Ayatollah Montezari og Rasfajani har tydelig uttalt misnøye. Dessuten er det rapportert at deler av militæret og politiet har nekta å skyte mot demonstrantene. I noen tilfeller skal politiet ha arrestert Baiji-medlemmer også.

Regimet er sikkert sterkt, og det kan godt være at de slår ned all opposisjon til slutt. Det avhenger egentlig av hvor loyale militæret/politiet viser seg å være. Såvidt jeg veit falt Shahen i det militæret slutta å følge ordre.

Lenke til kommentar
Ja, jeg tror aldri jeg har fulgt så mye med på en sak som nå. Var redd for at Mousavi skulle trekke seg tilbake fra demonstrasjonene, men tvert i mot. Nå ønsker han å bli martyr.

 

Har lenge visst at iranere er bra mennesker, men dette er modighet man ikke ser mye av til vanlig. Jeg har stor tro på at det vil komme noe stort ut av dette, på den ene måten eller den andre.

Dette er ingen ekte revolusjon. Jeg håper virkelig ikke du vil at Iran skal bli ENDA en bananrepublikk, slik som Norge er?

Selvfølgelig skal mennesker være Frie, men vi skal ha skikkelig Frihet og ikke ''frihet'' til å bli skattet ihjel i et liksomdemokrati, osv.

Alle fortjener å leve i et land der borgerne blir hørt, og at lederne handler deretter - ikke slik som i Norge. Alle fortjener å være sin egen lykkes smed og ikke bli over-''beskyttet'' av myndigheter.

Nå står vestlige politikere nå står på talerstolen, kritiserer det iranske lederskapet og ønsker mer blodbad og ''frihet'' til iranerne. Dette er totalt absurd. De har INGENTING med å kritisere iranske myndigheter for voldsbruk, når de selv lar sitt eget politi inhegne demostranter og slår dem helseløse. For en dobbelmoral. For en SKAM. :grumpy:

Lenke til kommentar

Det du serverte var jo rent bullshit, sammenlignet med et regime der homofile blir hengt og demonstranter blir skutt. Der en stor del av makten er permanent og styrt av religion. Så kommer Norge svært demokratisk ut (noe man gjør generelt). At Norge er en bananrepublikk er vel noe av det dummere man kan si, hvordan definerer du i såfall en bananrepublikk? Skyter vestlige politi mot demonstranter?

 

Alle fortjener å være sin egen lykkes smed? Vel, problemet er at slik verden er bygd opp har ikke individene mulighet til å være sin egen lykkes smed, hvis ikke samfunnet blir lagt til rette for det.

Lenke til kommentar
Skyter vestlige politi mot demonstranter?

Jeg tror ikke du fatter helt...

I mange tilfeller har de faktisk gjort det. Og i ''amurrika'' trenger man bare si ''hei'' til en politiman så er man garantert ''Tazordeath'' i de værste tilfellene.

Som du ser, så slår iranske myndigheter nå HARDT ned på demonstrantene fordi de har muligheten til det. Hvorfor har de så denne muligheten? Jo, fordi myndighetene har fratatt den vanlige iraner muligheten til å ha våpen, og hvis demonstrantene tyr til midler som de ikke burde ha gjort, så ser du jo selv hva som skjer. Den tiden da man hadde revolusjoner i god gammel sosialistisk hippie-stil er over. Man må bruke langt mer subtile og smarte midler, helt ned på personlig plan faktisk (ofte noe så enkelt som å blåse i hva myndighetene pålegger enkeltpersoner), og på den måten overstyre myndighetene.

Vestlige myndigheter (amerikanske)har gått så langt som å foreslå og bruke kjernefysiske våpen mot opptøyer av den skala man ser i Iran i dag. Slik går det, når man har hatt generasjoner flasket opp på hjernevasking om ''sosialdemokrati'' ''Høyre og Venstre'', ''Demokrater og Republikanere'' og den pakka der. Det ting burde dreie seg om er: ''Give me Liberty or give me Death'' og være armert til tennene med våpen, slik at myndigheter ikke engang tør å TENKE PÅ å innføre prestestyre eller noe annet forferdelig. Og, du bør ikke engang TRO at norske myndigheter ikke er i stand til å sette inn militæret mot opptøyer i Norge.

 

Alle fortjener å være sin egen lykkes smed? Vel, problemet er at slik verden er bygd opp har ikke individene mulighet til å være sin egen lykkes smed, hvis ikke samfunnet blir lagt til rette for det.

Man skal ikke ''legge til rette for frihet'' i samfunnet. Det vil bety at man ikke har det, og aldri vil få det heller.

Endret av runmad
Lenke til kommentar
Skyter vestlige politi mot demonstranter?

Jeg tror ikke du fatter helt...

Som du ser, så slår iranske myndigheter nå HARDT ned på demonstrantene fordi de har muligheten til det. Hvorfor har de så denne muligheten? Jo, fordi myndighetene har fratatt den vanlige iraner muligheten til å ha våpen, og hvis demonstrantene tyr til midler som de ikke burde ha gjort, så ser du jo selv hva som skjer. Den tiden da man hadde revolusjoner i god gammel sosialistisk hippie-stil er over. Man må bruke langt mer subtile og smarte midler, helt ned på personlig plan faktisk (ofte noe så enkelt som å blåse i hva myndighetene pålegger enkeltpersoner), og på den måten overstyre myndighetene.

 

Spørs om det ville blitt noe bedre med væpnet sivilbefolkning. Det ville faktisk bare gjort det legitimt fra regjeringens side å skyte de ned (militæret ville også sett på det som "enten oss eller dem"). Derimot når de skyter på sivile tilnærmet forsvarsløse (med stein på det meste) så er det langt mer sannsynlig at militære figurer nekter. Slik har vi sett i veldig mange historiske revolusjoner. Dog er det langt flere som har feilet. Hva er egentlig en revolusjon i god gammel sosialistisk hippie-stil? Civil Disobedience er et funksjonabelt virkemiddel ja, men demonstrasjoner har en langt mer slagkraftig symbolsk effekt.

 

Vestlige myndigheter (amerikanske)har gått så langt som å foreslå og bruke kjernefysiske våpen mot opptøyer av den skala man ser i Iran i dag. Slik går det, når man har hatt generasjoner flasket opp på hjernevasking om ''sosialdemokrati'' ''Høyre og Venstre'', ''Demokrater og Republikanere'' og den pakka der. Det ting burde dreie seg om er: ''Give me Liberty or give me Death''. Og, du bør ikke engang TRO at norske myndigheter ikke er i stand til å sette inn militæret mot opptøyer i Norge.

 

Virkelig? Hvor har du det med atomvåpen fra?

 

Neida, tviler ikke på at militæret ikke kunne blitt satt inn mot opptøyer, eneste er at situasjonen i Norge er såpass bra at den formen for opptøyer man ser i Iran får man ikke.

 

Alle fortjener å være sin egen lykkes smed? Vel, problemet er at slik verden er bygd opp har ikke individene mulighet til å være sin egen lykkes smed, hvis ikke samfunnet blir lagt til rette for det.

Man skal ikke ''legge til rette for frihet'' i samfunnet. Det vil bety at man ikke har det, og aldri vil få det heller.

 

Med andre ord, man vil aldri få frihet i et samfunn. For selv i et rent anarki (som ikke ville blitt opprettholdt lenge) vil det danne seg maktgrupperinger som utnytter de som står alene. Skal man ha et samfunn der alle er sin egen lykkes smed så må alle holdes helt avskilt og ha et landområde de kan holde på med på egenhånd.

 

Frihet er ikke bare den juridiske retten til å gjøre hva man vil, når man ikke har den faktiske muligheten til å gjøre det.

 

 

MEN, for å holde oss til det faktiske emnet. Det går twitterrykter om at tankser er satt inn i Teheran.

Endret av Rampage
Lenke til kommentar

Wow. Hvis det stemmer, håper jeg inderlig ikke dette blir Tienenman 2. Skulle egentlig lagt meg for litt sida, men følte meg nødt til å følge situasjonen. I hvert fall til tanksene bekreftes/avkreftes. Dette kan bli ganske stygt.

 

Egentlig litt merkelig hvordan Ahmadinejad ikke har sagt noe som helst. For meg virker det som om flere hard-linere i lederskapet fornekter alvoret i opptøyene. Når folk roper "Død over Khamenei", er det tydelig at noe har skjedd. Hadde i hvert fall vært interessant å se en uttalelse.

Lenke til kommentar

Vel, slik ryktene går allerede om politi, revolusjonsgarden og til og med Basji-medlemmer som tviler og nekter å følge ordre. Er jeg usikker på hvordan tanksene kommer til å påvirke situasjonen, til gjengjeld er det jo de som uten videre også bare skyter ubevæpnede demonstranter. Det blir spennende å se utfallet.

 

Khamenei sin autoritet har ihvertfall blitt utfordret, han oppfordret til at folk skulle holde seg inne, men demonstrasjoner og kamper fortsetter. De tror vel fortsatt de har overtaket og vil ikke legitimere situasjonen og deres standpunkt. De vil ikke anerkjenne at de har et omfattende opprør on their hands.

Endret av Rampage
Lenke til kommentar

Noen som kan forklare meg hvorfor Iran er så fryktelig sure på Storbritannia? Hva konkret har de gjort mot Iran som andre vestelige land ikke har gjort? Er det noen grunn til at de hater akkurat Storbritannia mer enn andre vestelige land som Frankrike, Italia, USA, Polen, Tyskland eller Italia?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...