Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Kva tyder buffer?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er riktig, en buffer "sprenges" om tilsatt syre/base overstiger dens bufferkapasitet. Buffere er viktige om man ønsker å bevare en bestemt pH i en løsning. Et eksempel på et sted der vi finner buffere, er blodet vårt. Om pH stiger mer enn rundt 0,4 i blodet vårt, begynner det å bli livsfarlig.

 

Et eksempel på en buffer er eddiksyre, CH3COOH, sammen med omtrent like mengder av den korresponderende basen acetat, CH3COO- Ved tilsatt syre vil basedelen nøytralisere syren:

 

CH3COO- + H30+ -> CH3COOH + H20

 

Og ved tilsatt base:

CH3COOH + OH- -> CH3COO + H20

 

En buffer må altså bestå av en svak syre og den korresponderende base, med så lik konsentrasjon og mengde som mulig for at bufferen skal bli effektiv.

Lenke til kommentar

i tilleg kan det nevnes de tre måtene å lage en buffer på.

den første er å ha en syre og et lettløselig salt av denne syren i vann. dette er det Xomg er inne på. f eks syren CH3COOH med saltet CH3COONa. da blir CH3COONa til CH3COO- som det blir nevnt.

 

den andre måten er ha bare et salt i vann som fungerer som en amfolytt, dvs både syre og baseegenskaper. f eks saltet NaHCO3. HCO3- vil da kunne:

HCO3- + H3O+ -> H2CO3 + H2O

og

HCO3- + OH- -> CO3(2-) + H2O

 

den siste men ikke s¨mye brukte er å ha en savk syre med en sterk base. ved halvtitrerpunktet på titrerkurven vil pH endre seg lite når man tilsetter syre/base.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...