Gå til innhold

[Løst]Råd til nytt HK, GPU, CPU og minne. Passiv kjøling, 4K.


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Det er noen år siden jeg sist gamet og drev med overklokking, så jeg er rett og slett litt utdatert. Dataen min er vel 3 år gammel, så jeg tenkte det ikke ville koste for mye å oppgradere den litt(pluss komponentene matcher ikke Windows Vista og byr på en del irriterende hverdagsproblemer).

 

Det har ikke noe å si for meg om delene må være klare for windows 7, dette er bare en PC jeg bruker en sjelden gang.

 

Det jeg har fra før av som jeg tenkte å bytte ut;

 

HK: MSI K9VGM-V

https://prisguiden.no/product.php?p...8&cat_id=10

 

Minne: 3gb DDR II 667

 

CPU: En eller anna mediocre AM2-CPU som var helt OK for 3 år siden.

 

GPU: Mener jeg har en 7600GS med passiv kjøling. Noe i den prestasjonsklassen i hvert fall.

 

CPUvifte: Zalman CNPS9700 NT

https://prisguiden.no/product.php?p...7&cat_id=58

 

 

Jeg er interessert i å bruke minst mulig men få en grei hastighetsoppgradering. Er DDR2 667mhz helt utdatert nå, eller kan jeg bruke dette i dagens HKer? HKet må forresten ha innebygget lydkort(regner med det er standard). Det hadde vært knall om jeg kunne bruke min Zalman-vifte på den nye CPUen også, den er stille og fin. Om ikke det går så vil jeg gjerne ha noen forslag til en passiv cpu-kjøler.

 

Når det gjelder GPU er jeg åpen for hva det måtte være, men jeg er som sagt ikke villig til å bruke for mye. Får jeg en ok gpu for 1000-1500 kr? Stikkordene er "mest for pengene". Jeg vil ha passiv kjøling på GPUen.

 

 

Noen tips? Jeg setter budsjettet på maks 4000 kr. Helst mindre. Om det ikke lar seg gjøre så kan dere få lov å sprenge budsjettet mitt. Det går bra.

 

Endte opp på dette:

 

Bestemte meg for OCZ Vertex 30 GB SSD, og fant ut at mitt gamle minne hadde for lav mhz. Jeg ønsker en svært stillegående PSU, og endte på Nexus value 430. Den har ikke kommet til Norge enda, så den bestilles fra Sverige. Ca NOK 700,-

 

GPU: Gigabyte Radeon HD 4850 1 GB Passive 1474,- (PS.no)

CPU: Intel C2D E7400 965,- (amentio.no)

CPU-kjøler: Scythe Ninja II 513,- (amentio.no)

HK: Gigabyte GA-EP45-DS3L 827 ,- (amentio.no)

RAM: 2X GEIL 2GB PC2 6400 800MHz 338 ,- (amentio.no)

HD: 2.5" FlashDisc/SSD 30GB SATA2 Vertex 1251 ,-(PS.no)

Frakt totalt: 198

Totalt: 5566 ,-

 

Spanderte jaggu meg på meg ny mus også.

Roccat Kone: 549,- (amentio.no)

 

Pris med mus: 6115 ,-

 

Stor takk til Bolson!

Endret av LoKe2k
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Minne kan du fint bruke i en ny maskin, DDR2 er fremdeles godt levende.

 

Aktuelle oppsett i din budsjettklasse.

 

GPU: ATI Radeon 4850 (velg det billigste du finner, pris er ca 1 100 til 1 200 kr). Sapphire, Asus eller HIS spiller liten rolle. Men HIS Radeon HD 4850 ser ut til å ha god tilgjengelighet til OK pris.

 

Ønsker du passivt kjølt av ytelsesklasse lik 4850, må du nok opp i over 1 600 kr, men et alternativ er HIS Radeon HD 4850 IceQ 4 til ca 1 200 kr. Min erfaring med denne kjøleløsningen er at totaloppsettet blir like stille, da selve kjøleren er stille, samt fjerner varm luft fra kabinettet.

 

Ellers må du ned på HD 4670 for å få vifteløse skjermkort. Pris ca 900 kr.

 

AMD kombo HK/CPU:

HK: Asus M4A78-E. Pris ca 1 000 kr. Prisguiden lister to ulike kort i denne serien, Asus M4A78-EM og Asus M4A78-E. Det ene er mATX og det andre er ATX. Det billigste holder regner jeg med, men sjekk at BIOS klare Phenom II.

 

CPU: AMD Phenom II X3 710. Ca 1 100 kr.

 

Intel kombo HK/CPU:

HK: Gigabyte GA-EP45-DS3L. Ca 900 kr.

 

CPU: Intel C2D E7400. Ca 1 000 kr.

 

Så for ca 3 000 kr burde du få en helt akseptabel oppgradering, og dette vil være en PC som kurant kjører Windows 7, og omtrent alt som finnes av dagens spill med helt akseptabel ytelse.

 

Zalman vifta skal du fint kunne bruke. AMD løsningen har samme fester som du har i dag, og jeg regner med at du sikkert har sokkel 775 festene liggende.

Lenke til kommentar

Hjertelig takk for et godt, langt og detaljert svar!

 

Det var gode nyheter at minnebrikkene fortsatt kan brukes. Jeg synes oppsettet så bra ut og jeg har bare et par innvendinger.

 

Jeg er litt skeptisk til forslaget med det skjermkortet med vifta på, så jeg gjorde litt research. I følge techPowerUp så er HIS HD 4850 Iceq4 mer bråkete enn andre 4850-kort. http://www.techpowerup.com/reviews/HIS/HD_4850_IceQ4/30.html

Jeg ser at du mener det vil kjøle ned kabinettet slik at jeg kan kutte ut mine kabinettvifter, men jeg lurte uansett på om du kunne anbefale et kort i samme ytelsesklasse som 4850 men med passiv kjøling(du nevnte jeg måtte opp i 1600kr for å få dette til). Jeg ser at 4850 ikke blir levert med passiv kjøling (i følge prisguiden). Jeg har et Antec P182-kabinett som jeg har satt inn egne stille vifter i, så jeg har ikke bruk for mer kjøling fra et GPU. Jeg burde kanskje spesifisert dette tidligere. Beklager. Ellers noterer jeg at Powercolor sitt PCS HD4850 skal være veldig stille. Koster jo en del mer, men ser svært stille ut i følge testen til techPowerUp. Det beste ville uansett å hatt passiv. Tips mottas med takk!

 

Ellers noterer jeg at ATi tydeligvis har tatt tilbake midt-sjiktet av GPUene, da jeg sist holdt på så det ut som nvidia hadde balletak på ati. Artig at ATi svarer for seg.

Angående ATi. Hvordan er intel kontra AMD? Same old same old? Intel er tregere pr kr, men kaldere? Jeg har vært en AMD/ati-mann i alle år, men spørs om jeg ikke vil gi intels cpuer en sjans denne gang. Noen formeninger om hvilket av oppsettene du satt opp som er "best"?

 

Jeg tror jaggu meg jeg har surret bort mine intel-fester. Hvis du har en anbefaling til en passiv kjøler til intel-cpu så blir jeg glad, så får jeg bestemme meg om jeg går for amd eller intel etter jeg har fått et til svar fra deg.

 

Takk for strålende hjelp så langt.

 

P.S! Jeg funderer på å installere windows på en SSD for å unngå harddisk-støy. Om jeg kun bruker min gamle 7200 s-ata disk til lagring av større ting, så bør vel dette bety den holder kjeft med mindre den er i bruk(e.g når jeg lagrer ting på den eller henter informasjon fra den)?

En 60gb SSD ligger på ca 1500 ser jeg(dette vil komme utenom budsjettet mitt), anbefales dette for å få mindre støy og "harddisk-knitring" fra pcen?

Endret av LoKe2k
Lenke til kommentar

Testen du viser til er et annet IceQ 4 kort, nemlig et som er fabrikkoverklokket og heter IceQ TurboX. Så jeg regner med at det jeg linket til er hakket kjøligere og stillere. Generelt er HD 4850 en varm GPU, og selv om de fleste ikke støyer så mye så gir de bra med varme inne i kabinettet, som kabinettviftene må få ut, og dermed litt høyere hastighet. En HD 4850 kan fort komme opp i 80 - 85 grader ved load, og det er litt varme som skal ut. IceQ 4 gir primært mye lavere temperaturer, fort 20 grader lavere ved load. Det gir også rom for å redusere viftehastighet om nødvendig.

 

Personlig fikk jeg ned støyen i min HTPC betydelig med å bruke en GPU-kjøler av samme type, går da på lav hastighet. Effekten kom primært av at jeg kunne stille ned hastigheten på SilenX viftene mine. Egentlig er det en Artic Cooling Silencer som er brukt. Vifta har også variabel hastighet, og jeg legger merke til at andre tester ikke påpeker støy, noen sier faktisk det motsatte. Men testen er jo seriøst gjort.

 

Den passive HD 4850 heter eller Gigabyte GV-R485MC-1GH. Ellers så har du PowerColor Radeon HD 4850 512 MB PLAY, som kommer meget bra ut støymessig i testen. PCS-en er ikke tilgjengelig, men PLAY har samme kjøler så videt jeg kan se.

 

Du har eller muligheten med HD 4830, litt lavere pris, ytelse og effektforbruk. Men heller ikke her finnes det passive kjølere. Neste med passive kjøler er HD 4670, et helt akseptabelt kort, men ikke et spillkort.

 

Valget mellom Phenom X3 710 og E 7400 er mer spørsmål om bruk. Xbit-labs har en test som er et greit utgangspunkt. Særlig ved rendering og video er X3 710 bedre enn E7400, men E7400 er bedre ved spill og oppgaver som i mindre grad nytter flerkjerne. Husk at X3 er en trekjerne CPU. Når det gjelder effektbruk/varme er

E 7400 den minst effekthungrige.

 

Personlig bruker jeg både Intel og AMD, avhengig av hva som gir mest for pengene til bruken.

 

Scythe Ninja 2 og Noctua NH-U12P er gode kjøler som kan kjøres passivt. Men de koster.

 

Når det gjelder SSD synes jeg de koster mer enn de smaker ennå, men de er stille. Personlig hører jeg knapt min Samsung Spinpoint i HTPC-en, og knapt også Seagate diskene i Antec Sonata.

Lenke til kommentar

Jeg forstår jeg forstår. Jeg tror jeg spanderer på meg det passive kortet og intel-oppsett. Takk for utredningen, man lærer noe nytt hver dag.

 

Ok. Etter litt lesing fant jeg ut at jeg må opp på Cooler Master Hyper Z600 til 373 kr for å få en OK og passiv CPU-kjøler.

 

Jeg har andre erfaringer enn deg når det gjelder Seagate og Samsung. Jeg kjøpte både Samsung spinpoint og Seagate en gang bak i tida, men begge knitret når de jobber. Og med Vista sin kontinuerlig indeksering(eller hva den nå holder på med), knitrer maskina hele tiden. Forferdelig irriterende. Derfor tenkte jeg å gi SSD en sjanse, selv om jeg er enig i at prisene er drøye. Har du noen anbefalinger angående SSD? Er det bare å ta den rimeligste 60gben eller er det merkbare ytelsesforskjeller fra OCZ sine når det gjelder oppstart av OS og slikt. Det ser ut som de har en budsjett, en ordinær og en performance-klasse.

Endret av LoKe2k
Lenke til kommentar

Ok. Anbefaler dere at jeg tar Ninja istedenfor Cooler Master? Koster da bare 30 kr mer.

 

Jeg har glemt PSU. Vil min NorthQ 4775 500 W klare å kjøre dette greit? Jeg skal ikke overklokke, men jeg er ekstremt opptatt av at dataen skal være stabil. Om den blåskjermer mitt i et RTSL-spill har alt vært forgjeves. Jeg finner ingen passive PSUer. Finnes ikke dette lengre? PSUen min står som maks 20 db, men nå som alt annet er passivt hadde det jo vært deilig med en passiv PSU også.

 

Og ellers noterer jeg at budsjettet mitt sprenges, men det går fint.

Endret av LoKe2k
Lenke til kommentar
Jeg har andre erfaringer enn deg når det gjelder Seagate og Samsung. Jeg kjøpte både Samsung spinpoint og Seagate en gang bak i tida, men begge knitret når de jobber. Og med Vista sin kontinuerlig indeksering(eller hva den nå holder på med), knitrer maskina hele tiden. Forferdelig irriterende.
Du kunne kanskje ha tatt en titt på Western Digital Caviar Green Power.

http://www.silentpcreview.com/article786-page1.html

 

Ellers er det vel ingenting i veien for å gå for vanlige 2.5" harddisker, mer eller mindre lydløse når de er hengt opp i strikker i kabinettet, billige er de også.

 

Kanskje relevant artikkel om SSD: http://anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3531&p=31

Endret av mandela
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...