Gå til innhold

prinsippet for usyndelighet


Anbefalte innlegg

Hva skal til for at noe skal være usyndelig? Ting som man ikke kan se, men som er der.

usyndelig kappe foreksempel, som i harry potter.

 

Etter min mening så burde man jo greie å lage noe sånt noe i prinsippet, for vis vi tenker, alt vi ser rundt oss er bare en refleksjon lyset, som først treffer gjenstanden, så deretter øyet vårt.

La oss ta foreksempel et tre, dersom vi i dagslys ser på treet, så vil lyset som reflekterer treet treffe øyet vårt, og vi oppfatter treet slik den er. men dersom vi plasserer et a4 ark forrand øye vårt, vil strålen som reflekterer treet, og som egentelig skal treffe øye vårt, bli blokkert av arket, og dermed ser vi ikke treet.

Så handler da egentlig ikke usyndlighet bare hvilket matrealer som blokkerer solstrålene, og hvilket matrealer som lar strålene passere igjennom?

Dersom A4 arket var et marteale som lot 100% av strålene passere igjennom, ville ikke da det arket være usyndelig for menneskets øye?

 

Er det så enkelt som dette er er det mer komplisert?

funker dette i praktisk/prinsippet?

Lenke til kommentar
Annonse

Jeg kan huske å ha lest om et team i usa som hadde klart å lage et slags teppe som gjorde at det som var under "usynlighetsteppet" ikke kunne sees.

minusen med det var at vis du hadde lys fra siden, så kunne du se skyggen til teppet som lå over gjenstanden.

 

var lagt med et bilde av en kopp på et bord. og på bildet ved siden av så du dette "teppet", men man så også skyggen..

Endret av TheSpecTrum
Lenke til kommentar

Ordet usynlighet assosierer folk med Sci-Fi og eventyr, ettersom det er basert på helt ulogiske prinsipper. Kan til eksempel nevne usynlighetskappe som blir brukt i mange kjente eventyr som Harry Potter og Mio min Mio. I virkeligheten vil jeg kalle det for en avansert kamuflasje, noe naturen har benyttet seg av i flere årtider. Noen gode eksempler kan dere se i videosnuttene postet her.

 

name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>">
name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Se filmen hos Youtube

 

name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>">
name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Se filmen hos Youtube

Lenke til kommentar

Det er nok fysisk umogeleg å la synleg lys gå tvers gjennom bl.a. kroppsvev og liknande. Løysinga på denne "usynleghets-kappa" blir å bryte lyset rundt gjenstanden, for så å setje lysstrålene saman igjen på andre sida. Dette kalles å bryte lyset baklengs.

 

Sjå for deg måten vatn i ei elv deler seg opp rundt ein stein, for så å kome saman igjen på andre sida av steinen. Utruleg spanande lesing.. :>

 

her!

Endret av aspic
Lenke til kommentar

Noe som det forskes en del på for tiden er metamaterialer, disse kan kanskje bli brukt til å lage usynlighetskapper. Det vil si at lyset blir "bøyd" rundt utsiden av kappen, slik at man kan "se gjennom" kappen. Det vil ikke være helt gjennomsiktig, blandt annet på grunn av at lyset får en lenger vei rundt kappen enn gjennom den (hvis den ikke hadde vært der). Et annet stort problem er optiske tap i kappematerialet, dette er veldig ny forskning, så det er på langt nær praktisk enda. Det vil også kun fungere i et lite frekvensområde. Den siste tingen er at om du klarer å lede alt lyset rundt kappen så vil ingenting slippe inn, med andre ord du kan ikke "se ut" av kappen.

På tross av (eller kanskje på grunn av?) alle disse manglene er det veldig artig å tenke på.

 

Se feks google.

 

Edit: aspic var kjappere ute ja, stein-i-vann-sammenligninga må jeg huske på, den var fin.

Endret av Maelwedd
Lenke til kommentar

Ja, det er faktisk mulig å gjøre ting usynlige, ved å lede lyset rundt objektet.

 

Det som virkelig skjer når vi ser en ting, er at den står i veien for lysstrålene og reflekterer dem slik at de skinner inn i øynene våre. Gjennomsiktige ting som glass er verre å få øye på, men til gjengjeld avslører de alt som er skjult bak dem. Hemmeligheten bak en ekte usynlighetskappe er altså at den verken må kaste lyset tilbake eller la lyset passere gjennom seg. I stedet må lysstrålene smyge seg som rennende vann forbi kappen, samle seg på den andre siden og deretter fortsette som om de ikke hadde støtt på noen hindring på sin vei.

 

Imidlertid strider denne atferden mot lysets og andre elektromagnetiske bølgers natur fordi de alltid beveger seg i rette linjer. Til nå har intet stoff maktet å avbøye strålene slik at de glir ubemerket forbi. Men i et laboratorium ved Duke University i delstaten North Carolina i USA har noen forskere nettopp lykkes i å fremstille et stoff med disse egenskapene. De plasserte stoffet rundt en metallsylinder, utsatte det for mikrobølge­stråling og lot et annet apparat måle de reflekterte strålene.

 

Illustarsjon:

http://msnbcmedia1.msn.com/j/msnbc/Compone...9p.standard.jpg

 

Det som er den blå sirkelen er materiallet som leder/bøyer lyset rundt selve objektet.

 

Her er ett bilde som viser hvordan "den blå sirkelen ser ut"

http://www.sciencemuseum.org.uk/antenna/in...ages/cloak1.jpg

Lenke til kommentar
Metamaterialer ja. Det som er spesielt med dem er at de har negativ refraksjon. Noe som gjør at man kan se ting som er mindre enn bølgelengde du bruker til å observere med. Syns det er mye kulere enn "usynlighetskapper"

Jepp, metamaterialer er utrolig artige. Mange forskjellige muligheter med de; enormt bedre oppløsning på linser (sålenge objektet er relativt nærme linsa), usynlighetskapper, spesialdesignede optiske filtre og reflektorer, ...

"Metamaterialer" brukes forresten generelt om slike repetitive strukturer, uavhengig om de har negativ brytning eller ei. Alle metamaterialer med negativ brytning i et visst område har feks også null brytningsindeks i minst èn gitt frekvens, det er også ganske artig å tenke på.

Lenke til kommentar

Så på en dokumentar for noen år tilbake ang "kapper" man kunde plassere over mennesker og biler i militære for å lage kamelon lignende effekter. Prinsipet var da bøyning av lys rundt objektet. men på nært hold så det veldig fussy ut, men på lang avstand, veldig bra. synd at lyden ikke ble skjult hehe :)

Lenke til kommentar
Gjest medlem-82119

De to grunnprinsippene som har vært brukt til nå er enten materialer med krystaller som bøyer lyset/bildet rundt objektet slik ta man ser "gjennom" en ting (mens man ser rundt det).

Samme prinsipp kan sees på f.eks teknisk museum hvor man lures til å tro at man ser gjennom en stolpe mens bildet egentlig blir speilet rundt stolpen.

Det andre prinsippet går ut på å ha kamera på baksiden som tar bilde av baksiden og viser det på massevis av bittesmå skjermer på forsiden.

Dermed blir bildet bak vist foran, or det i mellom frmstår som usynlig.

 

så har man selvsagt ulike stealth teknologier, hvor man designer fly og båter slik at radarstråler ikke reflekteres og man demper motorer med gummiklosser og lignende slik at ikke rystelser skal fanges opp og så bruker man fancy motorer som avgir lite varme osv.

 

Fysisk sett, om en ting skal eksistere og være synlig må 4 dimensjoner (lengde, bredde, høyde, og tid) være tilstede for tingen.

Fjerner man en av dem så forsvinner tingen.

Tid er f.eks knyttet til hastigheten man drar i, og knytter man dette opp mot hva som skjer om man f.eks kunne reist med lysets hastighet så ville vel i prinsippet tingen forsvunnet.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Det du ser i den videoen er ikke akkurat en "usynlighetskappe", dessverre.

Det de har gjort (iflg nyheten på BBC) er å sette et kamera bak ryggen på fyren som sender bildet til en prosjektor foran fyren som så bruker kappa som et lerret for å vise filmen. Det kan ha flere anvendelser, men hvis poenget er å skjule deg selv, så blir du litt avslørt av kameraet, prosjektoren, og det faktum at det er en helt vanlig kappe som bare reflekterer bra.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...