Gå til innhold

Oljefondet - Norge går på en real smell?


Anbefalte innlegg

http://www.nettavisen.no/okonomi/article2574606.ece

 

Oljefondet er blitt brukt på boss som for eksempel:

Dette omfatter blant annet boliglån til amerikanske forbrukere, obligasjoner i konkurstruede bedrifter og kreative finansielle instrumenter.

 

Dette er våre penger det er snakk om, penger som kunne vært brukt til å bygge ut sykehus, eldresenter, veier og lignende men som istedet en stund ble spart. Nå er vi sluttet å spare med oljefondet og vi faktisk kaster pengene ut vinduet istedenfor.

 

1/3 av oljefondet er allerede usikkert ifølge nettavisen, hvor mange år tar det før alt er borte? Jeg vet ikke om oljefondet vil være no igjen av når vi trenger det etter at oljen går tom.

Endret av Pycnopodia
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For det første står 40% av oljefondet i sikre bankkontoer, så det vil aldri forsvinne helt. For det andre har jeg hørt mange eksperter som sier at på lang sikt vil oljefondet tjene på dette, da de nå kan kjøpe aksjer svært billig, og markedet vil jo til slutt bevege seg oppover igjen, slik er det bare.

Lenke til kommentar
Opprinnelig skulle jo hele oljekontoen være på bank og ikke i aksjer, men dette er noe som "løsner". Som du sier er 60% i aksjer, og mer vil det nok bli.

 

Jeg er ganske skeptisk til at oljefondet vil tjene på det, det virker mer som at pengene blir kastet vekk i elendige investeringer.

 

Det er ikke bare gjennom oljefondet man kaster penger ut av vinduet.

 

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article2975149.ece

 

 

Det er mange tilfeller som dette.

Lenke til kommentar
Opprinnelig skulle jo hele oljekontoen være på bank og ikke i aksjer, men dette er noe som "løsner". Som du sier er 60% i aksjer, og mer vil det nok bli.

 

Jeg er ganske skeptisk til at oljefondet vil tjene på det, det virker mer som at pengene blir kastet vekk i elendige investeringer.

 

Oljefondet er i grunn en ganske komplisert debatt. På den ene siden handler fondet om å sikre fremtide pensjon, på andre siden gir det Norge som stat en mektig posisjon i finansverdenen, hvor Norge kan utøve eierskap i etisk tvilsomme selskaper og på den andre siden nekte å kjøpe aksjer i enkelte etisk tvilsomme firmaer. De fremtidige pensjonene er allerede sikret, gjennom mer sikre aktiva enn aksjer. Diskusjonene rundt fondet er derfor mer om hvilke politiske muligheter en har ved et så stort fond.

 

Kan forøvrig legge til at det ikke er så lenge siden fordelingen obligasjoner og aksjer ble endret på. Under den store høykonjunkturen vi hadde før finanskrisen så ble det vedtatt å ha en 60/40 fordeling til fordel for aksjer, før var det motsatt, altså 60% obligasjoner. I dagens situasjon ser jeg ikke noen grunn til å endre på dagens fordeling, gitt de argumentene jeg hørt blitt gitt fra representanter fra Norges Bank. Den dårlige tiden er en god tid å investere i.

Lenke til kommentar

Jeg er selv skeptisk til at det blir snakk om å "slippeløs" flere prosent av oljefondet til å bruke på aksjer istedet for at det står i bank. Greit, man kan tjene mer på det på lang sikt, men det er også langt større fare for å tape pengene enn dersom de hadde stått på bankkontoer.

 

Blir spennende å se hvordan dette utvikler seg fremover etter finanskrisen som vi er midt oppe i nå.

Lenke til kommentar

I fjor overførte vi 384 mrd til fondet og brukte 80 mrd i Norge. Tilsammen rundt 465 mrd i inntekter. Men dette var med oljepris i snitt på 100 dollar.

 

Med en oljepris på 45 dollar er det så lite igjen å betale skatt av for oljeselskapene at det ikke blir mer enn 130-150 mrd i skatt og i år bruker vi 125 mrd i Norge. Da er det ingenting igjen å overføre til fondet og produksjonen vår synker i tillegg med 8% i året (unntak i fjor), feltene blir dyrere å drive også fordi de er gamle eller små.

 

Så hvordan vi skal kunne fylle opp med nye penger det forstår jeg ikke. Vi er nå prisgitt verdien på fondet for å dekke noe av pensjonene. Dette må noen slå alarm om.

Endret av Robocoop
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...