Gå til innhold

Positivt med kapitalisme?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Fordelen med kapitalisme er at man under visse forutsetninger får effektiv ressursbruk. Målet med økonomi er å utnytte ressurser på en sånn måte at de best mulig dekker menneskelige behov. I en ideell markedsøkonomi kan folk selv bestemme hvilke varer de vil kjøpe, og ressursene vil derfor (fortsatt under visse forutsetninger) bli brukt på den måten som gir menneskene størst nytte. I en planøkonomi er det mye vanskeligere å utnytte ressursene effektiv. Da må staten bestemme hva som skal produseres, men det er vanskelig for staten å vite nøyaktig hvilke behov folk har. Dermed blir det lett sløsing av ressurser i en planøkonomi, vet at man produserer ting som folk egentlig ikke trenger, eller ved at man ikke produserer det som faktisk trengs.

 

At de rike kan bli rikere og de fattigere kan bli fattigere er ei av ulempene med kapitalisme. Så da blir det et politisk spørsmål hvor mye ulikhet man vil akseptere for å få bedre ressursbruk.

Lenke til kommentar

Økonomisk frihet er mer effektivt enn økonomisk ufrihet. Det er bare å innrømme. For eksempel er planøkonomi fundamentalt ineffektivt.

 

Nå er kapitalisme et litt forvirret begrep. Det nyttes gjerne om alt fra markedsliberalisme til sosialdemokratiske systemer.

 

Men vi kan kanskje si at om vi ser kapitalisme som motpolen til de systemene vi så i østblokken og andre steder der former for 'ren' sosialisme styrte statens politikk, da er kapitalisme fint fordi det også skaper større personlig frihet.

 

Det er i det store og hele vanskelig å svare på spørsmålet ditt uten tre-fire sider. :)

Lenke til kommentar
De rike blir rikere og de fattige blir fattigere!
En gammel fordom uten særlig rot i virkeligheten. Hadde det stemt ville ikke alle verdens fattige ønske å komme seg til USA.

 

Kapitalisme betyr at man har konkurranse, innovasjon og bedre ressursbruk med økonomisk gevinst som pådriver. Det blir altså totalt mere ressurser og goder i samfunnet. Hvordan man så fordeler dette er en annen sak. Fordeler man det slik at det blir for liten forskjell på folk mister pådriverne motivasjonen for å drive landet videre (de stikker muligens av til utlandet) og vanlige folk orker ikke jobbe. Fordeler man det for ulikt blir det mindre marked for nye produkter og tjenester, og det kan oppstå mere kriminalitet.

Lenke til kommentar
Nå er det vel et etablert faktum at de fattige faktisk har blitt fattigere, mens de rike har blitt rikere?
Det kommer kun fra en idé om at økonomien er et nullspill og at om noen skal få mere så må andre få mindre. Det stemmer altså ikke med virkeligheten. Kapitalisme handler om å få mere å fordele.
Mener blant annet at dette skjedde i Storbritannia under Thatcher.
Det man hadde der var en rasering av velferdsstaten og det er ikke nødvendig for å oppnå større økonomisk frihet..
Lenke til kommentar

Jeg tror mange har litt forskjellige meninger om akkurat hva kapitalisme betyr. Allikevel vil jeg våge meg ut i skuddlinjen og si at det er en fin ting. Jeg skjønner egentlig ikke hvordan vi skulle kunne drevet en effektiv verden uten dette. Det er et system som også oppfordrer folk til å arbeide, slik at de kan jobbe seg høyere opp og få bedre belønninger.

Lenke til kommentar
USA og deres idelogiske styresett... altså markedsøkonomi

Dette er heller ikke spesielt presist. Usa praktiserer ingen rendyrket form for liberal markedsøkonomi, noe de siste måneders hendelser vitner om. Det er heller ingen grunn til å akseptere uten videre at den amerikanske liberale markedsøkonomien er hva som best kommer inn under definisjonen kapitalisme. Mer koordinert markedsøkonomi finner man i bl.a. Tyskland, hvor bedrifsstruktur, arbeidsmarkedsforhold, finanssystem og forhold til styresmaktene varierer fra den anglo-amerikanske modellen. Tilsvarende for øst-Asia. Hos meg faller alt inn under merkelappen kapitalisme.

 

Når du da senere etterspør et mer presist svar så klarer jeg ikke det, nettopp fordi spørsålet ikke er presist. Om du klart definerer hva du legger i begrepet, med en mer presis betegnelse på styresmaktenes rolle, bedriftskultur, arbeidsmarkedsforhold osv, så er det også mulig å gi et bedre svar.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...