Gå til innhold

1 mnd i villmarken... kunn en handfull med ting


Anbefalte innlegg

Da ville jeg hatt på meg våtdrakt under en boblejakke å bukse å fjellsko, i tilfelle jeg ville bade på fjelle :) + mobil i lommen, og ipod i andre, og noen kraftige høretelefoner som jeg kan ha på så høy lyd at det ikke blir ødelagt :) så jeg kan høre på musikk isteden for og kjede meg :p

 

 

Mobil og ipod i 1 måned? batteriet er tomt etter 'en uke...

 

men kan seff bruket bateriet til å lage bål med

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Da ville jeg hatt på meg våtdrakt under en boblejakke å bukse å fjellsko, i tilfelle jeg ville bade på fjelle :) + mobil i lommen, og ipod i andre, og noen kraftige høretelefoner som jeg kan ha på så høy lyd at det ikke blir ødelagt :) så jeg kan høre på musikk isteden for og kjede meg :p

 

 

Mobil og ipod i 1 måned? batteriet er tomt etter 'en uke...

 

men kan seff bruket bateriet til å lage bål med

 

Hvordan lager man opp bål med batteri?

Lenke til kommentar

frister veldig å gjøre dette til ett prosjekt i sommer :p

 

hennanhennan: nei, det finnes ingenting i natturen du kan antenne med ett batteri.

flintstein er MYE bedre enn batteri+stålull, det holder mye lengre er til å stole på, ett batteri blir fort oppbrukt.

tror det er bedre batterier å ta med seg enn ipod-batterier også, er litt jobb å demontere en ipod med kvist og stein, enkelt at batteriet blir ødelagt.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

De siste dagene har jeg ikke gjort annet enn å tenke på denne tråden, og har mer eller mindre bestemt meg for å bytte ut 2mnd turen i BF til dette prosjektet i Femundsmarka. Her vet jeg om gode vann med nok av lettlurte abbor i størrelse 300-500g, så matproblemet reduseret veldig der.

Skal nå sjekke ut hva slags planter det finnes der inne, og hva av det som er spislig.

Sendt mail til et par magasiner og spurt om hvordan interessen for en slik artikkel er, men de er jo selvfølgelig trege med å svare -.- Eneste jeg ikke helt vet ennå, er hva jeg skal ha i hånden.. Det blir helt klart det største problemet å finne ut ser det ut til.

Desverre for at denne sommeren er fullbooket, og neste år er militæret, må det bli sensommeren 2011. Langt frem i tid, men har i hvertfall noe å glede(?) seg til.

Lenke til kommentar

Min mening om en realistisk spennende tur:

 

Hvis man skal gjøre det til en utfordring så blir man nødt til å begrense seg, å sitte ute i skogen i 1 måned er ikke særlig krevende hvis man bare skal fiske på et sted, det blir direkte kjedelig.

 

Skal jeg en gang gjøre dette så blir jeg å planlegge det som en langtur, finne ut hvor det er vann hvor jeg kan fiske, planlegge hvor jeg skal gå for å se spennende ting, som en 71 grader nord sesong bare for en person!

Lenke til kommentar

Helt klart Bruktbilen. Femundsmarka er stor, så å ferdes der inne på ny ukjente steder i en mnd er ikke noe problem.

Problemet med en langtur uten en slags hovedbase kan fort by på større matproblemer hvis du ikke kjenner vannene. Ikke lett å komme til et ukjent vann med sene og en krok og skaffe fisk til frokost, middag og kvelds. er ikke bare bare.

Lenke til kommentar

Det er ingen problemer å lage en god bivuakk kun med en samekniv/stor kniv. Det man gjør er at man hogger ned en del tynne trær som settes i lavvoform for deretter å bruke tynnere greiner som man tar utenfor og innenfor hovedreisverket. Deretter kan man bruke torvheller av mose som vokser oppå stein o.l. for dekke med. Man begynner nederst og legger det oppover omtrent litt over halvveis til toppen av lavvoen. Dette fungerer omtrent som takstein da de overlapper og man har "pipe" i toppen for utlufting av røyk. Innendørs legger man granbar i bunnen og løvverk på toppen for best isolasjon. Før man gjør dette er det også lurt å lage luftespor i bakken fram til bålplassen i midten. Dette er grøfter som går fra utsiden og inn til bålplassen hvor man legger kvister på tvers for å unngå at disse tettes. Bålplassen bør bestå av steiner i bunnen og rundt for å unngå brannfare når ting begynner å tørke i lavvoen. Man bør være forsiktig og bytte ut underlaget nærme bålet for å unngå brann. For en person vil nok dette ta et par dager å gjøre skikkelig. Det er hardt arbeid og tærer på kreftene. Har ikke testet hvor lenge denne typen bivuakk holder deg tørr i regnvær men jeg er sikker på at den holder rimelig lenge. Vi så ikke antydning til vann innendørs når vi lagde en tilsvarende og da regnet det heftig.

 

En annen ting som gjør livet desto verre er all veden som trengs for å fyre et bål store deler av natten. Det er hardt arbeid å sanke ved og man kan ikke regne med å finne tørt tømmer overalt. Spesielt ikke dersom det har regna i noen dager.

 

Erfaringsmessig er det en fordel å holde til ved kysten, mtp. mattilgang. Mye lettere å få fisk og den er oftest større. I tillegg har man div. blæretang og skjell som kan spises. I innlandet bør man være kjent med vann for å gå på tur. Her nytter det sjelden kun med et fiskesnøre dersom ikke vannet har store mengder med fisk. Fiskestang for å få ut agnet er en fordel.

 

Folk tror at man kan gå ut i skogen og sanke litt røtter og blader og fisk og overleve på dette. Det går IKKE med mindre man er i nærheten av et veldig godt fiskevann. Planter og bær er ikke mye å skryte av dersom man skal overleve i en mnd. men de vil hjelpe en smule i alle fall. Te på furunåler kan brukes for å få i seg C-vitaminer samt at det inneholder noe energi. Dersom man tar en kikk på et normalt matinntak ila. en dag når man er hjemme og ikke er spesielt aktiv ser man hvor mye som faktisk trengs for å være oppegående over lengre tidsperioder med hardt fysisk arbeid (som trengs for å overleve). Maten i villmarka er også mindre næringsrik enn de karbohydratbombene vi vanligvis spiser hjemme. Jeg foreslår dere som uttaler dere om dette faktisk prøver å være ute noen dager uten særlig med mat. Det skal ikke gå mer enn en dag før man merker det meget godt. Og i villmarka kan man ikke regne med å få mat hver dag. ALT blir mye verre å gjennomføre i denne tilstanden.

 

En natt utendørs når det har regnet i noen dager med en dårlig bivuakk er ikke særlig artig og dersom man ikke har bål og man har lite energi grunnet dårlig med mat kan man fryse i hjel. NEI, det er ikke tropenatt hver natt i Norge. Regn og vind kan trekke varmen og energien ut av en og man får drastisk lavere evne til å holde varmen med lite mat i kroppen.

 

 

Når det er sagt ville jeg tatt med meg (i en hånd):

Stor kniv

Jokkastikke (fyrstikker blir våte dersom man ikke pakker de inn)

Fiskesene og kroker

Kokekar

Foldesag

Teleskopstang

Lenke til kommentar

Høres kult ut, men uten inngående kunnskap om de som har skrevet i denne tråden så høres det en smule urealistisk ut. Før man begir seg ut på noe sånt som dette så må man være ganske sikker på egne ferdigheter. Lett å tro at alt er enkelt når man har sett på Bear Gryls på Youtube hjemme på nerderommet.

Man må ha gode friluftsferdigheter. Ting som å bygge biuvakk, tenne bål og fiske bare med minimalt med utstyr. Man må også vite at man klarer seg med lite mat, dårlig søvn og kulde. Ja, det blir faktisk kaldt om sommeren også. Regn og noen få plussgrader er den største årsaken til hypotermi.

Sist men ikke minst må man være kjent i området og vite hvor man garantert får fisk. Lett å si at man klarer å lete opp noen fiskevann, men ikke fullt så enkelt når du står der i striregn, har ikke spist på mange dager og du må gå tre mil til neste vann og du ikke vet om du klarer å fange fisk der eller ikke.

Planlegging, ferdigheter og god psyke er nok noen av nøkkelferdighetene her.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...