Gå til innhold

Rød prikk på bilder - feil på kameraet eller objektivet?


Anbefalte innlegg

Hei,

er redd det er noe galt med kameraet eller det 1mnd gamle objektivet mitt :ohmy:

ved lange lukkertider (gjerne 10s og lenger) får jeg en rød liten prikk på bildene mine. Utrolig ødeleggende. Kan nesten minne om en ødelagt pixel eller noe siden den ser så perfekt firkantet ut.

 

Er det kameraet eller objektivet? Og hvordan kan dette repareres/fikses?

 

Bruker et 400d og et Tamron 17-50 som jeg kjøpte i romjula.

 

Her er et eksempelbilde tatt med 30 sekunders lukkertid og f10, det er lett å se den lille røde prikken jeg snakker om på himmelen:

 

Se bildet her!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ved hjelp av verktøyet clone stamp tool som finnes i de fleste bildebehandlingsprogrammer.

Kort sagt man kopierer et lite område i nærheten av den stuck/ødelagte pikselen som ligner på området rundt pikselen og putter det inn over der pikselen er.

Dersom du har Canon digital photo professional (bruker følge med mange Canon kameraer),så finnes clone tool i det programmet.

Eller du kan laste ned The Gimp (gratis),Paint.net (gratis),Photoshop etc...

Lightroom fjerner slike piksler automatisk.

Så har man også gratisprogrammer som Pixelfixer

Endret av Stian V.H
Lenke til kommentar

Alternativt, så kan du slå på en spesiell støyreduskjonsfunksjon som finnes på kamera. Sjekk manualen - avsnittet om Custom funksjoner. Slår du den på, så vil kamera bruke dobbelt så lenge på å ta bildet da den vil ta et "sort bile" og finne hvilke prikker som finnes, og fjerne de fra bildet ditt.

 

Tom

Lenke til kommentar
Hvorfor kommer den røde prikken, det kan jo ikke være normalt ved lange lukkertider at du får en liten rød prikk på nøyaktig samme sted på alle bildene??

Jo, det er nok helt normalt med hot pixels ved lange lukkertider. Når bare én av ca. 10 millioner pixler har feil, så bør man være rimelig fornøyd.

Lenke til kommentar

Ved lange lukkertider er dette et helt normalt fenomen.

Jeg har det på mitt Canon 30D,faktisk mange røde/eller fargede piksler/prikker når jeg bruker lange lukkertider.

Høye iso verdier virker også inn på hvor mange slike piksler som dukker frem.

Ikke bekymre deg over dette,som sagt det er helt normalt i allefall ved lange lukkertider.

Tar ikke lange tiden å sette en clone dot her og der.

Visst det er veldig mange så kan du bruke fks.pixelfixer(gratis) som jeg linket til.

Når jeg kjørte mitt 30D igjennom pixelfixer(brukte lang lukkertid og muligens høy iso for å finne flest mulig)fant det rundt 30-40 slike piksler,ikke alle var like synlige med øyet men det var mange.

 

Dersom du har noen bilder du skal få skrevet ut eller legge ut på nett etc.(der kvaliteten betyr mye),så går man ofte over slike bilder i et redigeringsprogram og da kan man samtidig evt. clone bort slike piksler.

 

Som tomsi42 nevnte kan støyreduksjon ved lange lukkertider også brukes.

Endret av Stian V.H
Lenke til kommentar

Har du trøbbel med varme eller døde pixler (hot/dead) så kan du benytte en fantatisk gratis applikasjon til i hjelpe deg i workflow.

 

http://www.pixelfixer.org/

 

Programmet har støtte for direkte redigering av RAW filer, uten å ødelegge dem. Støtter også forskjelllig innstilling pr. kamera. Etter at jeg ga opp remapping av sensor 3-4 ganger i året begynte jeg å benytte denne applikasjonen, så nå får jeg bare gjennomført remapping av sensoren på mine kamera 1-2 ganger i året. Grunnen til at jeg fortsatt gjennomfører remapping av sensor på kamera hos Nikon (for min del) er for å kunne benytte JPEG filene direkte (de gangene det er ønskelig). Forøvrig gjennomfører Nikon denne remappingen helt gratis, regner med det er samme holdning hos Canon ?

 

For å unngå å fyre i gang nok en Nikon vs Canon debatt, så er alle systemer på dagens marked fantastiske, og det var nok mer en tilfeldighet at jeg havnet på Nikon.

Lenke til kommentar
Det er vel garanti på varme/hot pixler?

Faktisk ikke. Tror holdningen blant samtlige distributører er at man får bytte/fikse om man har hotpixels på laveste ISO og lukkertid på over 1/4 sekund. Det ligger i CMOS teknologien at hotpixels oppstår. Selv om kamera er helt perfekt når det er nytt vil det garantert dukke opp flere etter som du bruker kamera... typisk et kamera som har gått noen 1000 eksponeringer vil somregel alltid ha en form for hotpixel. Begynner man å studere på pixelnivå finner man dem alltid. Jeg for min del er fornøyd så lenge man ikke ser dem i vanlig bruk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...