Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Piratkopiering - Etikk og Moral


Anbefalte innlegg

Heisann

 

Vi er en gruppe ved UiA som skal skrive en oppgave om piratkopiering.

Denne skal omhandle etikk og moral.

 

Vi ønsker at dere som brukere her skal kunne komme med innspill. Er piratkopiering moralsk riktig eller ikke? hva mener du?, gjerne med begrunnelser.

Hvorfor folk gjør dette og hva kan gjøres for å stoppe eller vertfall minske mengden av piratkopiert material.

 

Håper at dere ivrige forumpostere vil hjelpe oss til å få ett større bilde (omfang) rundt piratkopiering.

 

mvh studentgruppe v/ UiA Kristiansand

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Men det koster ikke penger for artisten om jeg kopierer verket hans. Det koster bare å få lagd verket i utgangspunktet.

 

Når verket først er laget(og artisten betalt) kan hele verden nyte godt av verket uten at det koster noe.

 

Sakens kjerne er med andre ord egentlig:

Hvordan kan vi kompensere artisten uten å ta betaling pr kopi?

Endret av tsoiland
Lenke til kommentar

Fordi det da er ferre mennesker som får tilgang til verket. Ettersom artisten (eller en representant for artisten) da må stå for en sentral distribusjon.

 

Hvis man gjør verket fritt tilgjengelig f.eks på piratebay kan alle få tilgang til det, folk kan kopiere verket fra hverandre osv. Dermed blir det mye lettere å distribuere.

 

Det er ingen tvil om at det beste for vårt kulturelle samfunn er å ha fritt tilgjengelige verk.

 

Saken er som sagt: hvordan skal vi kompensere artisten?

Lenke til kommentar

Spørsmålet er vel om produksjon av kultur skal være jobb eller hobby?

 

Men så lenge det er folk som lever av å produsere kreativt materiale så må dei også få betalt for det på ein eller anna måte.

 

Problemet med piratkopiering er at det nesten utelukkande rammer dei store aktørane, små garasje band får faktisk større omsettning om folk lastar ned og informerer andre om bandet.

 

Ein må bestemme seg for om kopiering er eit onde eller eit gode. Slik det er no så er det ein ond spiral der folk lastar ned som gjer at produktet blir dyrare og med kopisperrer, fyre produkt med kopisperrer gjer at folk irriterer seg og vil heller laste ned, meir nedlastning fører til meir restriksjoner, osv osv.

 

Etikk og moral synest eg det er for tidleg å diskutere no, sidan ein ikkje ein gong blir einig i om piratkopiering er stjeling eller ikkje. Det er klart at folk ønsker å vite kva det er dei kjøper før dei betalar for ei vare (som på grunn av kopiering ikkje kan returnerast etter at du har høyrt/sett på produktet).

 

Skal du diskutere etikk og moral så er spørsmålet om kva som er motivet for å laste ned. Det er her den store forskjellen ligger. Mange lastar ned slik at dei skal sleppe å bruke pengar på å kjøpe produktet, andre lastar ned for å få oversikt over kva som finnst på markeded og endar opp med å kjøpe all dei produkta som dei syntest var bra.

Den fyrste måten er ein form for stjeling, den andre samanliknar eg meir med å høyre på ein cd i butikken eller på radio før du kjøper cden.

 

Men det er klart at det er dei store selskapa som tapar på dette sidan folk ikkje kjøper dårlige produkt når dei har sjangsen til å sjekke kvaliteten på forhand.

Nedlastning hjelper folk som lagar kvalitet til å bli kjente blant vanlige folk som igjen fører til meir salg.

Lenke til kommentar

Det har jo vært bråk om kopiering og rettigheter siden Edison fant opp grammofonen.

For tiden er plateselskaper og tradisjonelle platebutikker utrydningstruet og siden det er disse som normalt har melket verdiene av musikken så er det også disse som bråker mest. Hvertfall gjelder det de store selskapene.

Saken er at man må finne en ny forretningsmodell etterhvert som musikken distribueres via internett. Reklame er det siste tilskuddet til denne trenden.

 

Mange er villige til å betale for kvalitet bare pengene går til kunstneren.

 

Når det gjelder film og spill blir historien en annen og her er utgiftene ved utvikling så store at man bør kjøpe produktet. Vi får bare håpe de skjønner at flere og flere vil kjøpe et produkt man kan lagre direkte på mediamaskinen.

Endret av la7dfa.com
Lenke til kommentar
Det er ingen tvil om at det beste for vårt kulturelle samfunn er å ha fritt tilgjengelige verk.

 

Det er penger som styrer vårt samfunn. Derfor må man betale.

 

Litt trist å tenke på at du akkurat kalte mor di (og alle andres) for en hore ... Det er verdier som styrer samfunnet, ikke penger.

Lenke til kommentar

Det er også mange som laster ned i protest mot dagens forretningsmodell innenfor musikkbransjen hvor mange artister får mye mindre penger enn de har krav på i utgangspunktet.

 

Det sies flere ganger her at det er de største aktørene som sliter mest.Det skal man ikke tro når man ser hvor astronomiske summer store artister slenger bort på ingenting,så en stor krise er det uten tvil ikke.

 

Hovedgrunnene til nedlastning er som sagt enten at folk ikke har råd til å kjøpe musikken i butikkene,så de henter heller hva enn de skulle ønske over nett. Andre henter det kun for å lytte for så å kjøpe det de liker. Men det viktigste poenget av alt er at det er så enkelt og tilgjengelig for folk flest. Man henter programmet,skriver ned sangen man vil ha,trykker på den og bang så er den på pcen og spilleren din. Sånt er så godt som umulig å motstå for folk flest,uansett hvor umoralsk noen vil si at det er i utgangspunktet.

 

Så hvordan lede folk i en annen retning? Vel,gi et annet alternativ like fristende,og til en god pris. Apple Store er en god start på veien med 8 kr pr sang og et helt greit utvalg. Her finner folk flest musikken de liker og kan enkelt hente det ned til spilleren sin. Noen av problemene har nok vært behovet for en del registrering for å kunne kjøpe musikk,mange går lei allerede der når man er vant til å kunne bare trykke og hente kjapt som bare det. At sangene kun har kunnet blitt spilt av på iPoder har også vært en skuffelse,men dette skal være ordnet nå i det siste om jeg har lest rett. Så kanskje Apple her kan få inn en del flere kunder.

Lenke til kommentar

Først av alt, en piratkopiert sang er ikke det samme som en sang som ikke ble solgt. Den hadde sannsynligvis aldri blitt kjøpt, men flere mennesker fikk i alle fall hørt musikken, så helt svartmalt er ikke situasjonen, musikere.

 

- Å piratkopiere er letteste måten å skaffe musikk på.

- Å kjøpe musikk lovlig på nett er/har vært vanskelig/umulig/uaktuelt grunnet DRM.

- Å kjøpe CD'er utgår, da butikkene ikke har utvalg, pluss at CD'er er ut. (hvor la jeg discman..)

 

Det er problemene bransjen sliter med i dag, og mye av grunnen til at piratkopiering har tatt helt av. Og ingen verdens ting kommer til å forandre på dette, det kommer ikke til å bli 1990 igjen. Bransjen må rett og slett forandre seg om den vil overleve.

 

Jeg vil ha ALL musikken på ETT sted, BILLIG, i HØY kvalitet og UTEN DRM. Alt annet er ikke bra nok, og TPB blir redninga (som stort sett har alt det der, pluss/minus)

 

Hadde bransjen brukt tid og krefter på å utvikle en bra løsning for musikksalg på nett, i stedet for å motarbeide det (ref. Beatles), kunne situasjonen sett ganske annerledes ut. Men dette måtte skjedd for 20 år siden. Det gjorde det ikke. Nå er det en veldig utbredt holdning at "musikk er gratis", og det er noe uheldig. Noen bør sette seg ned å tenke på hvorfor det er så sykt mye mer stress og drit ved å kjøpe musikk lovlig, enn det er å piratkopiere. Det kan ha en sammenheng med utbredelsen av piratkopiering.

 

Så ja, moralsk og etisk riktig er det nok ikke å piratkopiere. Men når det er lagt opp til at det skal være så vanskelig å være ærlig gir jeg egentlig faan :)

Lenke til kommentar
Det er ingen tvil om at det beste for vårt kulturelle samfunn er å ha fritt tilgjengelige verk.

 

Kan du utdype dette?

 

Eksemplarer av f.eks en sang er en uendelig resurs. Alle kan få hver sin mp3-fil.

 

Hvis tilgjengeligheten blir begrenset av f.eks eksemplarkostnad, vil mange færre få høre musikken.

Endret av tsoiland
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...