Gå til innhold

Maskinen bruker strøm når den er skrudd av.


Kahuna

Anbefalte innlegg

Har akkurat fått meg ny 'grønn' maskin, dvs at strømbruken skulle være så lav som mulig. Det er den forsåvidt også under vanlig bruk men når maskinen står helt avskrudd bruker den fortsatt 20W

 

Jeg kjøpte et Antec Sonata III kabinett med Earthwatts 500 PSU. Etter å ha prøvd meg fram litt har jeg kommet til at det er selve PSUen som er synderen siden det går 20W også når jeg har koblet bort absolutt alt av komponenter (hovedkort, disker osv).

 

Er det vanlig at en PSU bruker så mye strøm når den står avskrudd? Med mitt bruksmønster (PC på ca 4 timer om dagen) bruker maskinen like mye strøm når den er avskrudd som når den er i bruk. Da blir jo ikke maskinen særlig 'grønn' lenger, litt drøyt å kalle strømforyningen 'earthwatts' også da.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kjenner ikke noe til slike grønne strømforsyninger, men tipper den "grønne" delen gjelder under drift. Altså god virkningsgrad på strømforsyningen.

 

Derimot vil en strømforsyning trekke strøm, selv om pc'n ikke står på.

Les hvorfor her.

 

Siden det står spenning over transformatorene i psu'en, vil du få et varmetap, og det er nok der disse 20 Wattene blir av.

 

Men jeg er enig med deg. Reklamerer de for at den er miljøvennelig, skulle den hatt et bedre system på dette. Dog dette kan bli litt vanskelig, da hovedkort tross alt har krav til visse spenninger.

Lenke til kommentar

At det går *litt* støm selv om den er avskrudd er ikke noe problem, problemet er at 20W egentlig er hårreisende mye i den sammenhengen. Hvis jeg kobler på igjen alle komponentene så bruker den fortsatt 20W. Med andre ord så er den strømmen som hovedkortet bruker i 'off' så lav at den ikke synes i forhold til PSUen standbyforbruk.

 

Til sammenliging så bruker min 5 år gamle Dell ca 0W når den er avskrudd.

Lenke til kommentar

Altså, hovedkortet og de andre komponentene bruker overhode ingenting så lenge du ikke har skrudd på pc'n.

Derimot står psu'en på, for å kunne levere spenning så hovedkortet får startet.

 

Om din 5år gammle dell har en av/på-bryter, så vil den ikke bruke noe, da du faktisk kutter strømmen til psu.

Har den impulsbryter derimot, er den avhengig av spenning på hovedkortet for å starte.

 

Men, hvordan måler du denne effekten?

Hvis du måler strømmen inn i strømforsyningen, vil dette være en uniteresant verdi.

 

Fordi. Psu inneholder mange reaktive komponenter, både transformatorer og kondensatorer.

Skal du måle effekt, må du ha med cos phi i tillegg.

Det er godt mulig denne effekten du måler er stort sett reaktiv effekt

P = U x I x cos phi , ikke U x I.

Lenke til kommentar

At en PSU bruker *litt* strøm når pcen er avskrudd er jeg inneforstått med, 20W er *ikke* litt.

 

Jeg måler med en sak jeg kjøpte på clasern for noen år siden. Artig sak, måler spenning, strøm, effekt, energibruk, effektfaktor og kostnad(!). Ikke noe proffverktøy(kostet 4-500) men ut fra målinger jeg har gjort på andre laster jeg har ser resultatene fornuftige ut.

 

Nå har jeg meldt saken til support hos antec og selv om ikke den er ferdigbehandlet så har jeg hvertfall fått en indikasjon på at 20W er ca 10 ganger mer enn det det burde være.

Lenke til kommentar

Moderne hovedkort har også ett eget strømforbruk når de er avskrudd, Striker 2 Formula og co er store syndere i den klassen her lyser det leds når maskinen i og for seg er avskrudd.

Videre har jeg også sett at maskiner bruker strøm fra PSU for å spare BIOS batteriet, ABIT IX38 gjør dette blant annet grunnet det er her jeg snublet over en stygg bug med QX9650 CPUen og nåværende BIOS versjon.

Lenke til kommentar

Noen tips for å finne ut om måleren er nøyaktig eller ikke? Jeg har prøvd på litt forskjellige ting jeg har funnet rundt i huset og den ser grei ut. Viser 38W på ei 40W lyspære, 6W på en 5W sparepære osv.

 

 

Edit: Den oppgit en effektfaktor på 0.98 under vanlig drift av pcen, noe som hvertfall stemmer med spec. Eneste jeg har stusset over er at den oppga en effektfaktor på 1 på den 5W sparepæra, hadde egentlig ventet noe annet der.

Endret av Kahuna
Lenke til kommentar

Nå har jeg latt maskinen stå avskrudd over natta i et kaldt rom og strømforsyningen er like kald som resten av maskinen(sjekket med pekefingeren :p ). Skulle tro at 20W ville være nok til å gjøre den merkbart varmere eller hva?

 

Tror jeg slår meg til ro med at måleapparatet jeg har ikke er nøyaktig på så lave effekter. :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...