Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Har en folkehøyskole lov til dette?


Kimz88

Anbefalte innlegg

Hei

 

Har seg sånn at jeg går på en folkhøyskole. Som de fleste skoler er også denne en "rusfri" skole. Altså det er ikke lov å drikke eller å oppbevare alkohol på internatrommene etc. Gjør man dette resulterer dette i direkte utvisning fra hele skolen å skoleåret er over.

 

På denne skolen er det ganske masse hasj røyking. Jeg overdriver ikke når jeg sier at 30 av 50 elever røyker minimum 1 dag i uka. Etter 3 mnd har nå lærerene fått duften av dette å skal ta urinprøve på tilfeldig valgte. Dem gav oss et lite ultimatum å sa at om vi kom å innrømmet at vi hadde brukt/prøvd hasj så ble vi ikke testet før etter jul. Om vi da hadde THC i blodet ville dette medføre til utvisning. Greit, vi har skrivd under på at vi godtar at vi kan blli testet dersom de får en anelse. Men om folk feks røyker i juleferien å kommer tilbake å blir testet. Har skolen RETT til å vise oss ut? Ja de KAN, men har de RETT til dette?

 

For det første, om noen skulle røyke i ferien så er det ikke på skolens område eller noe. Så det eneste de beviser er jo at vi har THC i kroppen, ikke at vi har røyket på skolen.

 

Finnes det noen klare regler på hvordan dette er? Jeg skal lese skolens reglement nøye, og eventuelt skrive inn reglene her. For om folk røyker i ferien eller i helger når dem er hjemme, så har det ingen ting med skolen å gjøre.

Noen som kan hjelpe litt med dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vanskelig å svare ut ifra at du har skrevet under et dokument som gir dem visse rettigheter, men hvis det du har skrevet under på å ikke røyke harsj i tiden du går på denne skolen, som da innkluderer ferier, har de både lov å rett. Men som sagt, vanskelig å si, i og med at jeg ikke aner hvor utfyllende kontrakten din er. Blir ikke overasket om det er nevnt det med ferier, eller nevner "ut over hele skoleåret" e.l.

 

På en annen side. Hvis du har røyket når du var på byen, eller utenfor skoleområdet. Tolker du dette i samme gren som ferie-røyking? Isåfall er jo kontrakten dems verdiløs i dine øyne. Ja kan du jo bare si at du ikke var på skolens område. Og jeg tviler på at du kommer deg unna med det. Slike steder pleier å være ganske strenge på denslags.

 

Men lykke til :)

Lenke til kommentar

Nettopp derfor jeg spør her. Fordi jeg er rimelig usikker. Men det er på måte ingen kontrakt, var bare en liten lapp vi fikk utlevert at dersom vi noyt alkohol eller hadde røykt så kunne de teste oss dersom de fikk en anelse. Men det jeg da lurer på og syns er litt rart. Er at den "kontrakten" vi undertegnet gjalt både for alkohol og andre rusmidler.

 

Men de sier ingen verdens ting på å drikke utenfor skolens omdråde. Som de selv har sagt så er det om vi er ute på byen å tar oss en pils, så skal vi være edru før vi ankommer skolen igjen. Da bør det samme gjelde hasj? Så lenge vi ikke er høye på skolen er det greit. Kan jo tolkes på samme måte det så lenge "kontrakten" gjalt alkohol og rusmidler.

Lenke til kommentar

Hva slags naziskole er dette?

 

Om de rettmessig kan kaste dere ut hvis dere har røkt hasj, er én sak. En ganske annen sak er at de vil avkreve urinprøver. Hva i all verden gir dem rett til det??

 

Du skriver at dere fikk utlevert en lapp hvor det stod at skolen kunne teste dere ved mistanke. Dette er en drøy klausul. Har dere skrevet under på dette?

Lenke til kommentar

har du skrive under på noe eller fikk dere bare en liten lapp?

 

Punkt en for trådstarter må vel være å lese gjennom skolens reglement, deretter forespør om h*n kan få sett denne kontrakten/lappen han skrev under på hvis ikke h*n har en kopi selv.

 

hvis det trådstarter ikke finner noen plass at h*n ved å gå på skolen / skrive under her sier ja til å bli testet for dop og alkohol så er det vel snakk om at man har en sak, eventuelt om man kan få sett denne kontrakten og eventuelt det aktuelle skolereglementet.

 

*tillegg*

og frevild, det er mest sannsynlig en av disse (kristne?) folkehøyskolene som er rundt om i landet.

Endret av stich_it
Lenke til kommentar
Hva slags naziskole er dette?

 

Om de rettmessig kan kaste dere ut hvis dere har røkt hasj, er én sak. En ganske annen sak er at de vil avkreve urinprøver. Hva i all verden gir dem rett til det??

 

Du skriver at dere fikk utlevert en lapp hvor det stod at skolen kunne teste dere ved mistanke. Dette er en drøy klausul. Har dere skrevet under på dette?

Mener du virkelig at det er en naziskole dersom man har en streng politikk mot rusmisbruk? (Sorry for OT)

Lenke til kommentar

trenger ikkje nødevendigvis vere ein kristen, dei frilynte er ikkje så veldig glad i rusmidler heller.

 

Ved å takke ja til folkehøgskuleplassen har du godtatt reglene skulen har for blant anna rusmidler. I praksis betyr det ingen hasj-røyking frå første skuledag til siste.

Ferie ol er faktisk permisjon.

 

Personleg sliter eg litt med å forstå kvifor ein betaler 30K for å sitte å ruse seg når ein kunne ha sitte med akerselva å gjort det same, tilogmed gratis kost og losji på blåkorsen rett atmed.

Lenke til kommentar
Men det er på måte ingen kontrakt, var bare en liten lapp vi fikk utlevert at dersom vi noyt alkohol eller hadde røykt så kunne de teste oss dersom de fikk en anelse.

 

Er mulig det kan kverulerast noke på uttrykket "en anelse". Slik eg hadde tolka dette (i forhold til alkohol) så er en anelse om skolen mistenker at du er full i timane. Dei tester dykk ikkje ved "en anelse" om at du tok ei øl i helga?

 

Og korleis kan dei forsvare at dei foretar testing på tilfeldige personar om dei får ein anelse? Vil det seie at all elevane er kollektivt ansvarlige slike at om ledelsen får misstanke om at ein person røyker så må alle testast?

 

Med den logikken så tolker eg den lappen som at skolen foretar testar om det er mistanke om at elevane er rusa i skuletida eller at røykinga ellers påvirker innsatsen på skulen. Å ha spor etter THC burde ikkje lede til konklusjonen at personen røyker frivillige, kva med indirekte røyking og slik? Slår testen ut på om du har vært i samme rom som ein som røyka?

 

Eg lurer også på om at å vente til etter jul med å teste for THC er lang nok tid. Meiner å ha høyrt at det tar tre månadar før alle spor av THC er vekke. Visst dette stemmer så er du sjangselaus om du nylig har røya og ditt beste valg vil være og holde kjeft å håpe på at du ikkje blir plukka ut til testing.

Lenke til kommentar

Nå har de planlagt å teste HELE skolen, altså 55 elever ca. Skal få tak i den lappen i dag. Å se hva det står på den. Etter det jeg husker og mener skreiv vi under på lappen at vi kunne bli testet dersom de hadde mistanke om feks JEG som person brukte det.

 

Saken er nå at de har hørt at noen på skolen røyker, å defor skal de da teste hele skolen? Er vel noe som skurrer her?

Lenke til kommentar

Å gå på folkehøgskule er frivillig. Dermed har du godtatt reglene dei setter for elevoppførsel.

Sidan det er åpenbart at ein del elever bryter reglementet så er det ikkje så rart at dei vil teste.

Om dette er så forferdeleg at dei krever dette så får du gjere den eine tingen som du kan gjere, næmeleg slutte.

 

Nokre av dine medelever har faktisk brutt norsk lovgivning, dermed blir det undersøkelse.

Korleis blir narkotester i militæret tatt? Utvalg eller berre på mistanke?

Om militæret har lov til å ta "uttak" så står nok ein skule mykje friare til å definere kva uttak blir rekna som.

Lenke til kommentar
De viste det faktisk ikke før en av elevene sladret at det var masse hasj røyking

Jeg skjønner han godt, og jeg hadde selv godt akuratt det samme!

Å røyke hasj er uansett hvordan du vrir og vender på det et brudd på norske lover, også kjøp og besittelse av hasj.

Hva skolen har lov til er jeg ikke sikker på, men folkehøyskole følger vel neppe samme regler som en offentlig skole, personlig mener jeg også at å utvise personer som er i besittelse av/bruker narkotikka er en retferdig straff.

Lenke til kommentar

Denne skolen kommer iallfall ingen vei før det blir bragt på det rene at elevene faktisk har skrevet under på et dokument som gir skolen rett til slik testing.

 

Det er selvfølgelig ikke slik at skolen kan fastsette hvilke retningslinjer og regler de måtte ønske under henvisning til at elevene jo selv har valgt på begynne der. Vanlige ordensregler behøver nok ikke noen uttrykkelig aksept, selv om man helst burde få tilsendt reglementet og returnert det i undertegnet tilstand før man aksepterer skoleplassen.

 

Men uansett hva som kreves for aksept av vanlige ordensregler, er poenget i denne saken at urintesting slettes ikke er noen vanlig ordensregel. Det er et ganske alvorlig inngrep i den enkeltes frihet, og det skal mye til før slikt godkjennes. Så: Det må foreligge et dokument som viser klart og tydelig at skolen skal ha rett til testing, og dette dokumentet må være underskrevet av elevene.

 

Og selv om dette er tilfelle er jeg skeptisk til om skolen kan teste elevene om de får en "anelse" om bruk av rusmidler. I alle tilfelle må det foreligge en mistanke. Denne må være rettet mot den enkelte elev, og det må påvises noen grunner til at akkurat den eller de elever som man vil teste, har røkt hasj eller benyttet andre ulovlige rusmidler.

 

Og selv om det kan påvises en tilstrekkelig sterk mistanke, må denne gjelde hasjrøyking i skoletiden. Om tanken var at elevene skulle være rusfrie absolutt hele tiden, må også dette ha blitt akseptert uttrykkelig. Om dette ikke er tilfelle, kan elevene røyke så mye de vil f.eks. i helgene uten at skolen kan gjøre noe som helst annet enn å bli skuffet.

 

Dette medfører at det er vanskelig å se hva en slik test i det hele tatt skal være god for. Skolen kan riktignok ha solid mistanke om at en elev har røkt hasj, men det må være veldig vanskelig å påvise at røykingen fant sted i skoletiden. Og da er det selvsagt hensiktsløst å foreta noen som helst testing.

Lenke til kommentar

Det var et meget godt svar frevild ! Tusen takk for det. Det er nettopp det som er poenget mitt, hva er vitsen for at dem skal teste oss, når det eneste det beviser er at vi har THC i kroppen, men ikke at vi faktisk har røyket i skoletiden eller på skolens sitt område.

Det er heller ikke blitt rettet noen mistanker mot en eneste person. Men var en som sladret på at noen røyket på skolen, derfor har de fastslått at de skal teste hele skolen.

 

Jeg syns det er veldig merkverdig. Forstår ikke det der, de har ikke tatt noen på fersk gjerning, de har ikke funnet noen form for hasj på noen rom, ei heller bonger, piper etc. Men jeg spurte rektoren anngående det der. Om de kunne nekte oss i å røyke i ferier når skolen er stenkt. Da sa han at de kunne utvise oss om vi hadde THC i blodet, pga vi ikke kunne bevise at vi IKKE røykte på skolen. Men da sa jeg, det gjelder jo dere også, dere kan ikke bevise at jeg røyker PÅ skolen selvom jeg har stoffet i kroppen.

 

Så hvem har mest på sitt tørre? Har jeg lovene og reglene på min side frevild om jeg røyker når jeg er hjemme? :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...