Gå til innhold

Fordeler og ulemper ved fullformat


Anbefalte innlegg

Som en bieffekt i tråden min om Canon / Nikon vs Olympus / Pentax, kom det opp en interessant kommentar vedr 4/3 format kontra fullformat. Jeg har egentlig ikke ofret dette så mye oppmerksomhet. Er det noen her som har byttet seg opp til fullformat, så vil jeg veldig gjerne høre hvilke erfaringer de har gjort seg, på godt og vondt.

Er som vanlig veldig takknemlig for svar!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For meg utelukkende godt med D700. Du bruker ikke fullformat for å knipse, men gjør du det med f.eks E-3, egentlig? Kan skru opp ISOen til 1600, eller bruke auto-ISO, uten at det merkes før en forstørrer ganske mye. Det betyr at en kan sikre seg lukkertidene i mange situasjoner med tilgjengelig lys, og bildet f.eks tilsier f/5.6. Med FF og 12MP har en også hele blenderskalaen fra f/1.4 (for meg med rimelige 50/1.4) ned til ca f/16 før bildekvaliteten virkelig begynner å tape seg. Samtidig får en nydelig motivisolasjon på store blenderåpninger og kort-tele. Noe jeg er ute etter ofte. Og jeg har plutselig mye å velge i når det gjelder vidvinkler med brukbar lysstyrke. 35/2.0 AF-Nikkoren er skikkelig god å bruke, og ser plutselig ganske bra ut på full åpning.. billigoptikken den er :)

 

Oppløsning på 1500 linjer/bildehøyde, som er middelmådig på crop, oversettes til ca 2250 på FF, som få objektiver oppnår på crop - og dette merkes! Dette er bra for lommeboka, suget etter den aller dyreste optikken er sterkt redusert, også fordi jeg veit at sensoren min ikke er i nærheten av å utnytte den. Jeg har også blitt positivt overraska over hjørneytelsen på optikken min... men så er det jo også mest "gode" objektiver jeg har testa.

 

Uten tvil kunne jeg fått til mye av det samme med annet utstyr, men ikke på langt nær så enkelt. Og jeg er jo lat, for pokkern.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...