Gå til innhold

chrgod

Medlemmer
 • Innlegg

  118
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Nylige profilbesøk

1 828 profilvisninger

chrgod sine prestasjoner

81

Nettsamfunnsomdømme

 1. Et flytende kraftverk i Svartehavet…. Et stort fett mål for missiler fra Krim, og ubåter.. Tanken er god, men lurer på hvordan det skal praktisk gjennomføres.
 2. God kommentar i Aftenposten, om hvordan Russland kan kollapse i løpet av 2023. Mulig: ja. Sannsynlig: tja. https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/nQvozJ/russland-kan-komme-til-aa-bryte-sammen-er-vi-forberedt Utdrag: Russisk makt gir russisk rett, også til å «gjenerobre tapt territorium». Dermed er ingen forskånet for russisk aggresjon dersom de vil angripe og annektere en nabostats territorium. Eller slakte ned et fredelig folk i et fredelig land. Sist det samme skjedde i Europa, het det «Lebensraum». Nå heter det «spesialoperasjon».
 3. «Mildt pro-russisk»… Får meg til å tenke på «litt nazist..». Men greit å hente informasjon fra flere kilder. Informativt kart. 🙂
 4. «Enighet blant ekspertene. Ukraina kommer til å vinne». OBLT Ydstebø og tilsvarende ekspertkommentatorer fra Sverige og Danmark er enige. 🙂 https://www.nettavisen.no/nyheter/enighet-blant-de-nordiske-ekspertene-ukraina-kommer-til-a-vinne/s/5-95-826315 Synes generelt at Nettavisen har bedre artikler om krigen, særlig i forhold til «clickbates» på Dagbladet.
 5. Grei og oversiktlig oppsummering av situasjonen, i forhold til lite sannsynlige forhandlinger og veien videre. Karen-Anna Eggen var mye i media som Russland-ekspert den første tiden. Synes hun er en god formidler. https://www.nettavisen.no/nyheter/utenriks/ekspert-tap-av-krim-kan-vare-starten-pa-slutten-for-putin/s/12-95-3424343693
 6. JAS 39 Gripen til Ukraina? Dette var diskutert her for noen uker siden, men her er en ny artikkel hvor noen «eksperter» mener at svenske Gripen kan være det beste jagerflyet for Ukraina per nå. https://www.businessinsider.com/swedish-gripen-fighter-jet-best-option-for-ukraine-against-russia-2022-11?inline-endstory-related-recommendations=&r=US&IR=T Faktorene som taler for Gripen er en mix av egenskaper. Gripen gjør det bra i øvelser mot tilsvarende trusler som er relevant for slagmarken i Ukraina, (lav høyde- subsonisk fart). Lave driftsutgifter og investeringer i støtteapparat. Dermed raskere å få den operativ, i forhold til f.eks F-16. Gripen ble også designet nettopp for å kjempe mot et sovjetisk/russisk trusselbilde, og har fordeler i elektronisk krigføring. Men, i Nato er det bare Sverige, Tsjekkia og Ungarn som har Gripen. Jeg heier på SAAB og Gripen, men ser det dessverre som lite sannsynlig at noen vil donere sine fly, mot å få nye senere, slik at Gripen vil se aksjon mot Ivan.
 7. Interessant intervju med Hans Willhelm Steinfeldt på Nettavisen. Artikkelen nevner det russiske sentralsystemet og militarisme som noen av årsakene til at det har gått galt. https://www.nettavisen.no/okonomi/steinfeld-skremt-av-russlands-atomprat-tror-putin-vil-bli-knust/s/5-95-744859 Artikkelen nevner også Russlands løgn om at det ble lovet at Nato ikke skulle utvide seg østover fra Tyskland. Både Gorbatchev, Clinton og Jeltsin har sagt at dette ikke er riktig. I kjent stil så er Steinfeldt nådeløs: Ingen vei ut av dette for Putin.
 8. Kadyrov er Putin sin trofaste «funny sidekick», slik som Mussolini var Hitler sin sidekick. Sikkert mer til bryderi og forlegenhet enn egentlig hjelp.. Det er så mange WW2 referanser i denne krigen at det er hinsides..
 9. **edit: ser at dette ikke er direkte relatert til utviklingen i Ukraina… Blir sikkert ryddet bort, men lar det stå inntil videre. 🙂 ** Et mulig russisk motiv for å sabotere Nordestream, er for å komme ut av kontraktsforpliktelsen om levering. Til nå har den vært stengt pga vedlikehold, og oppstart har vært utsatt ved «mangel på reservedeler» pga sanksjoner… Når rørledningene er skadet i «en uforståelig ulykke», så er det «force majure». Da slipper de unna forpliktelsene. «Act of God», som det også heter i kontraktsspråket. Nå har vel Russland allerede vist at de ikke er til å stole på, så det er et svakt argument for å ødelegge sin egen rørledning. Men, de kan godt ha tenkt at siden de ikke skal starte opp i alle fall, så kan den sprenges for å komme av de kontraktuelle leveringsforpliktelsene. Tviler på om det er dette som har hendt, men bortsett fra show-off teorien, er dette eneste motivet Russland kan ha… Spørsmålet nå er om rørledningen vil bli reparert. Det haster med å få plugget lekkasjen og erstatte sjøvann med korrosjonsinhibitor, for å stoppe korrosjon. Deretter kutte ut og erstatte de skadede delene. Ca ett års jobb, hvis de er effektive. Men, tipper at Nordstream nå er død og begravet.
 10. Den politiske siden siden av utbygging av nye gassledninger og landledninger er en ting. Men skal selve gassproduksjonen økes må det bygges ut nye felt. Her er det mange tekniske aspekter som kommer inn. Dessverre tar det lang tid, selv om en ser bort fra «byråkratiet». Selv om energiselskapene allerede har lovende prospekter «i skuffen», skal det kjøres ny seismikk og prøvebores for å finne grensene av feltet og egenskaper ved reservoaret. Deretter må det velges teknisk løsning. Sannsynligvis tilkobling til en eksisterende eksportlinje eller plattform. Plattformen eller mottaksanlegget på land må isåfall modifiseres. Når teknisk løsning er valgt må det lages anbud for alle disipliner, velge leverandører. Deretter er det fabrikasjon og installering. Det er ikke uten grunn at det tar mange år. Nå er det også stor mangel på folk som kan gjennomføre slike prosjekter, så det er lite sannsynlig at Norge kan snu seg rundt og levere gass fra nye felt på mange år. Men, energiselskapene har, på grunn av vedvarende høye gasspriser, begynt å se med nye øyne på gassprospektene de har liggende. Russland har det gigantiske «Sthokman» gassfeltet, men tviler på om de kan bygge ut et såpass avansert felt under dagens sanksjonsregime.
 11. Slik er det dessverre, nyhetens interesse forsvinner. Bare vent til det blir ny runde med Farmen Kjendis og Kompani Lauritzen. Av en eller annen grunn holder disse seg på forsidene i månedsvis.. Men, selv om det ikke er fremst i nyhetsbilde fortsetter arbeidet for Ukraina for fullt, og folkeviljen for å bidra tror jeg vil holde seg høy.
 12. Det er Svalbardtraktaten fra 1920-tallet som sier at Norge har jurisdiksjonen over Spitsbergen øyene, men alle nasjoner kan feks drive gruvedrift der. Øygruppen er også demilitarisert. Som en digresjon; det ble en liten «krise» i 1993 når Russland laget spesielle russiske mynter for gruvesamfunnet. Preget med en isbjørn over et kart over Svalbard, med «den russiske føderasjonen» og «Spitsbergen». Svalbard-rublene måtte trekkes tilbake, da det etter Seltralbanksloven bare er Norges bank som kan lage mynter for bruk på norsk territorium. (Men de bruker sikkert vanlige rubler seg imellom).. https://www.samlerhuset.no/images/emagazine/Mynt_og_Historie-2-2015/index.html#53
 13. Twin Towers i Moskva? Minner skremmende om 11 september 2001.. Interessant med de innenlandske sabotasjene som det var mye av en stund (men som vi hører mindre om nå?). Det foregår nok mye i kullissene i Russland.
 14. Mange som mener at Russlands syn på Nato som en trussel er irrelevant, ettersom det er feil. Men den blir litt som å si at en ikke trenger å bry seg om naboen som flipper ut om du lager og henger opp en tegning han ikke liker… Irrasjonelle folk/ land er likefullt en risiko.
 15. Vesten/ Nato har (etter russisk perspektiv) provosert Russland fordi Nato er den «tradisjonelle» fienden til Sovjet/Russland. Russland liker da ikke å ha «fienden ved døren», uten å ha en buffersone? Det er grovt sett slik jeg forstår det, selv om jeg ikke er enig i at det er en trussel. Hr vært mye diskutert i denne tråden.
×
×
 • Opprett ny...