Gå til innhold

BECMST

Medlemmer
  • Innlegg

    717
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av BECMST

  1. Hvis du er SÅ negativ tel yrket ditt, vil jeg ambefale deg å bytte jobb. Jeg har vokst opp me lastebiler å kjørt sjøl i snart 10 år nå, å trives like godt på jobben om vintern som om sommern. I tillegg tel å kjøre lastebil å buss på fulltid, har jeg gått høgskolen og fått meg en utdannelse, å syntes buss-sjåfør var en utmerket jobb ved siden av høgskolen.

     

    Som han skriver, så syntes han det ser artig ut å kjøre tung-bil, å da gjerne på fritiden ved siden av høyere utdannelse å ikke på heltid. Det er et utmerket utgangspunkt for å begynne å kjøre. Har man intressen, så vil man trives på jobb :) Er nok av dem som blir dytta på en kjøre-skole av nav fordi nav definerer dem som u-bruklig tel alt annet enn å kjøre buss. Er også alt for mange ungdom som begynner på transport-linja på vgs fordi de forbinder ordet "yrkessjåfør" me å sitta i et sete hele dagen uten å måtte bruke huet nevneverdig, å syntes det høres ut som en flott utdannelse for dem uten for mye tenking. Hvor vansklig kan DEN utdannelsen værra liksom?

     

    Så jeg står fast på at intressen er den viktigste faktoren for å bli en god yrkessjåfør :)

  2. Om det er en hjullaster, så SKAL man ha maskinførerbevis for å bruke den sjøl om man har gaffler på den. Om man vil kjøre den på truck-bevis, så må gafflene sittafast slik at de ikke kan taes av i en enkel opprasjon å man kan få den må sertifiseres som terrengående truck, eventuelt terrengående stor-truck.

    • Liker 1
  3. Sia du går på universitetet dropper du selvsagt ikke ut for å begynne på vidregående igjen. Da kontakter du en kjøreskole å betaler 35.000 for klasse C. Deretter betaler du 40.000 for yrkessjåførkompetanse-kurset på 140 timer som du trenger dersom du har lyst å jobbe som yrkessjåfør. Til slutt kan du ta henger-lappen, som kåster deg 30.000 ekstra, også legga tel det du vil av truck, kran, adr og maskin-kurs. Om du vil kjøre buss i tillegg, så kåster buss-lappen deg 5.000 kr (forutsett at du har C fra før av), også må du ta yrkessjåførkurset der å (forutsett at du har 140-timers-kurset fra før av), som tar ei uke å kommer på ca 15.000 kr. Totalt for å værra yrkessjåfør klasse CE/DE, kr 125.000 kr hvis du har intressen å er god å kjøre fra før av :)

    • Liker 1
  4. Nåja, bare 5000,-?

     

    Tapt inntjening og lønn under kurset så tenker jeg de 5000,- vokser fort.

     

    Så sett av 6 kr dagen istedefor 3, så eru innafor :) Er forøvrig arbeidsgiver som skal betale kurset, og de som er organiserte har krav på lønn for å ta kurset hvis ikke annet er avtalt.

     

    Så flytter man 30 grus-lass på en dag, er det bare å øke prisen pr grus-lass med 20 øre, også har man dekka kurset ;)

  5. Mener de ter motvekts-truck, T4 som du skal ha hatt i ett år. T1T2T3 er jo sniler og "inne-trucker", og svært få likhetstrekk med en stor-truck. Sikker på det er T3 du har a, å ikke T4? Er nemlig T4 som er vanlig å ta, mens T3 er det svært få som har...

  6. Detta kurset er et kurs man må ta ei uke hvert femte år å det er verken mye eller bortkasta tid. De fleste går inn på kurset med ei negativ innstilling, å kommer ut å smiler fra øre tel øre og er overraska over hvor mye de faktisk ikke kunne eller hadde glømt i løpet av alle de åra de hadde kjørt og opparbeida seg u-vaner. Kurset består av både teori og praksis, så når dere feks blir forklart hvor dårlig sikkerhet det er i en slitt jekke-stropp, så går dere ut å prøver jekke-stroppen i en strekk-maskin etterpå for å se at teorien har rot i virkligheten.

     

    Når det gjelder hvem som må kalle seg yrkessjåfør, så er det ALLE som kjører mot vederlag, dvs at de får betalt for å kjøre. Det betyr at de som sitter på kjørekontoret, ferievikarer, helge-sjåfører osv også må ha kurset for å kunne kjøre uansett hvor få timer i året de skal kjøre. De som IKKE trenger kurs, er de som kun skal kjøre feks campingbiler over 3,5 tonn, campingbusser, veteranlastebilen sin (hvis man ikke tar betalt for kjøringa), brannbiler og annen kjøring som ikke er betalt. Er man entrepenør så vil man falle under reglene da det ofte er kjøring som blir fakturert kunden.

     

    Forøvrig er detta et eu-krav som igjen betyr at utenlandske sjåfører også må ha det. Et slik kurs kåster omkring 5.000 kr, dvs i snitt 3 kr dagen pr arbeidstaker, å det kan IKKE regnes for å være med på å gjøre en bedrift mindre konkuransedyktig. Tvert imot er detta med på å øke kunnskapene til sjåførene. Ville du latt deg hjerte-opperere av en kirurg som ikke har opperert på 30 år? Men å la ungane dine sitta på med en buss-sjåfør som ikke har kjørt buss siden han tok lappen for 30 år siden, DET er greit? Og du syns det er trygt å møte en trailer med en sjåfør som tok lappen i militæret på 60-tallet, men ikke har hatt tid til å kjøre før han gikk av med pensjon fra eindomsmegler-jobben?

     

    Og vedlikehold av kompetansen er absolutt på sin plass for å heve statusen i yrket. Jeg ser forøvig også fram tel den dagen fagbrev blir et krav for å være yrkessjåfør! Pr dags dato ere slik at alt rasket fra NAV som ikke kan brukes til noe, blir sendt på en kjøreskole for å bli yrkessjåfører fordi det er det yrket som krever minst kompetanse for å utdøve. På på den måten er det blitt et lite attraktivt yrke for ungdommen i og med at de gjerne ønsker et yrke som krever en utdannelse og hvor de må prestere litt.

    • Liker 1
  7. meste jeg har hatt på en månde i lastebilen er 64.000. Men da bryter man alt av kjøre-og-hviletider, sover på jobben 6 dager i uka å jobber 10-18 timer i døgnet. Skal man tjene over 40.000 i månden, så går det ofte hardt utover fritida å det sosiale livet. Også kan du selvsagt bare GLØMME å ha unger :)

  8. Om du greier å få tak i en atv som er regga som traktor, så har du ikke lov å kjøre den før du er 18 uansett ;) Du har nemlig ikke lov å kjøre traktorer me konstruktiv hastighet over 40 km/t dersom du er 16 år i dag å tar traktor-lappen

  9. I USA ere lengda på hengern som er avgjørende, mens i Norge ere lengda på hele vogntoget. Dvs at man i Norge ønsker minst mulig lastebil-hytte og mest mulig plass på hengern, mens man i USA kun har hengern å forholde seg til så lastebilen dermed kan ha den lengda man måtte ønske, som da gjerne resulterer i at man kjøper skikkelige biler.

    • Liker 2
  10. Takker for svar..

    Hvordan er det reglene for fritak for bruk av fartsskrive ved kjøring lokalt?

    Etter det jeg klarer å lese meg frem til er at jeg kan kjøre privat flyttelass innenfor 50km uten å skrive skive,men vist jeg feks. frakter utstyr som vi bruker i jobben vår innenfor 50km så må jeg bruke skive?

     

    I dag blir lastebilen brukt til å frakte vårt utstyr vi bruker i vår jobb til fra kunder innenfor 50km..kommer dette under Kjøre og Hviletids bestemelsene?

     

    I utgangspunktet er kjøre-og-hviletid ment for dem som driver transport mot vederlag, altså tar betalt for å kjøre. En lydmann som må ha en lastebil for å få fraktet med seg lyd-utstyret sitt skal derfor være fritatt for å bruke skive, MEN hvis han betaler en annen for å kjøre samma lastebilen med samma utstyret, så er han nødt til å bruke skive fordi han primært får betalt for kjøringa, mens lydmanne derimot bruker lastebilen som et arbeidsredskap for å frakte utstyret sitt.

     

    For deres vedkommende kan det være avgjørende om dere også fakturerer for kjøringa, eller kun for jobben dere gjør, og om det kun er verktøy dere frakter eller om dere også frakter feks matrialer som skal brukes hos kunden (da er det pluttselig ikke egen-transport lenger).

     

    Det står også i reglene for bruk av ferdsskriver, at "er ferdsskriver montert, SKAL den brukes". Det betyr at om den er montert, så skal dere bruke den. Hadde det IKKE vært montert, hadde dere slippt å montere så lenge bilen ikke kjøres mot vederlag eller er en del av et næringsledd.

     

    Mitt råd er: Bruk skive! Reglene for hvem som skal ha skive og hvem som er fritatt er knotete og jeg veit av erfaring at de kan tolkes på mange måter avhengig av hvem som leser dem. Jeg blei stoppa i skivekontroll en gang med en privat veteranbuss uten skriver (som skal være fritatt fordi den ikke er en del av et næringsledd, ikke kjøres mot vederlag og er passert "historisk alder". Allikevel fikk jeg kjøreforbud og ble stående nærmere en time før jeg fikk kjøre igjen fordi kontroløren hadde en annen oppfattning av reglene. Var imidlertid biten om at veterankjøretøy er fritatt som redda meg, da det punktet vansklig kan tolkes på flere måter.

     

    Blir du stoppa uten skive kan jeg love deg at kontroløren henger seg opp i det, og kan du ikke reglene på rams greier du ikke snakke deg unna hvis kontroløren først er innstillt på å gi deg bot. Og er du ansatt i et firma har du antakligvis times-betalt mens du kjører lastebilen, og kjører derfor pr definisjon mot vederlag. Så fyll ut skive. Det kåster så lite i fohold til bryet det er å bli tatt uten skive :)

  11. Hver dag skal du starte dagen med å setta inn skive. På øverste linja skal du fylle inn etter-navn og forr-navn, linja under skriver du hvor du starter å kjøre (eksemelvis Tønsberg), deretter kommer datoen, og under der reg-nummeret, også på nest-nederste linje skriver du nøyaktig kilometer-stand.

     

    Da kan du begynne å kjøre, å har lov å kjøre bilen i 4,5 timer før du må ta 45 minutter pause, også kan du kjøre 4,5 timer til før du må ta kvelden. Når du er ferdig med å kjøre, så tar du ut skiva, fyller inn stedet du stoppa å kjøre (eksempelvis Larvik), datoen du stoppa å kjøre, og nøyaktig kilometer-stand på tredje-nederste linje. Deretter regner du ut kilometerne og skriver det på nederste linja. Etter det skal du ha skiva på "kroppen" i 28 dager, før den skal arkiveres på kontoret i ett år.

  12. ikke fullført militæret minner om dårlig holdning, spesielt ettersom du ikke har brukt den tiden på noe annet fornuftig. Som arbeidsgiver blåser jeg i grunnen, med mindre du kan vise til en avrevet arm eller trenger førerhund.

     

    På ingen av jobbene jeg har hatt etter jeg var 18/19, har jeg ikke en eneste gang blitt spurt om jeg har fullført førstegangstjenesten.

     

    Truck-fører-bevis er forøvrig positivt. Regner med det er T4 du har.

    Siden du framstiller deg selv som en "ekspert" her, så burde du vel ha en anelse om at man får T1, T2 og T4 samlet på truckførerkurset. Y?N?

     

    Min erfaring med de som ikke har noen utdannelse, er at de har liten stå-på-vilje, er lite mål-retta, gjør aldri mer enn de må, gjerne litt mindre, og setter gjerne egne intresser forran bedriftens.

     

    Nå går dette bare på en magefølelse, har du bevisst bare ansatt hvite mennesker? Siden de svarte stjeler fra kassa, er late, snylter på staten osv. osv?

     

    De aller fleste (5 av 6) eller noe slikt får seg jobb uten å noen gang fullføre førstegangstjenesten. Det jeg lurer på som arbeidsgiver er: du har drivi dank i flere år. Hvorfor har du ikke fullført førstegangstjenesten mens du har venta på jobb? Førstegangstjeneste annser jeg som både lærerikt og meningsfullt. Hvilken garanti har jeg som arbeidsgiver for at en som aldri har jobba, ikke har vært i militæret og sjøl sier han har sitti hjemme på gutterommet hele sin beste ungdom, vil gjøre en tilfredstillende jobb? En som har fyllt i allefall et år med militærtjeneste vil i allefall greie og omgås folk og har LITT praktisk erfaring.

     

    Angående truck-fører-bevis, så får man ikke T2 automatisk. Det må man ha opplæring på sliik som på T4. Har man T4 vil man automatisk ha T1, derfor er ikke T1 vesentlig å spørre om.

     

    Og det du sier om svarte, er DITT syn på utlendinger. Ikke mitt. I transportbedriften hvor jeg har arbeidet ønsket vi både fremmedkulturelle og jenter velkommen. Ettersom vi ikke kjenner de vi ansetter før de begynner å jobbe, ser vi alltid på erfaringene våre med liknende personer før vi prøver. Vår erfaring er at jenter gjerne er gode sjåfører og skaper god trivsel, men svært ofte sliter med godshåntering og tungt kolli. En person som bruker dobbelt så lang tid som alle andre på ei rute og må ha overtid hver dag for å gjøre den samme jobben som alle andre, er vi ikke tjent med. Alikevel får jenter alltid jobb framfor gutter med samme kvalifikasjoner hos oss! Når det gjelder utlendinger, så har vi ingen god erfaring emd det. Det er svært ofte språk-problemer med kundene, forholdsvis mye skader på kjøretøya, og mange har hatt en HELT annen oppfattelse av arbeid enn oss nordmenn. Vi har også vært borti utlendinger som stjeler. Alikevel gjør vi årlig forsøk på å ansette utlendinger bare for å vise at vi ikke tar alle under en kam, men desverre som oftest uten hell. Kommer det en nordmann derimot som kan dokumentere 20 års erfaring og sier han ønsker forandring i hverdagen, er han en sikker arbeidstaker. Slike får vi ALDRI tull med! Er det da så rart vi velger som vi gjør?

    • Liker 1
  13. er IKKE 21 årgsgrense på og kjøre og jobbe med lastebil.... det er 20 år! 21 år er for buss og persontransport det gjelder

     

    Ta å les regelverket før du uttaler deg med stor skrift.

     

    Detta er klippt ut av hjemmesidene til statens vegvesen.

     

     

    "Person som har oppnådd yrkessjåførkompetanse gjennom komprimert grunnutdanning og bestått prøve, kan fra fylte

     

    •18 år utøve godstransport med kjøretøy som krever førerett i klassene C1 og C1E

    •21 år utøve godstransport med kjøretøy som krever førerett i klassene C og CE

    •21 år utøve persontransport med kjøretøy som krever førerett i klassene D1 og D1E

    •21 år utøve persontransport i rute oppad begrenset til 50 kilometer med kjøretøy som krever førerett i klassene D og DE

    •23 år utøve persontransport med kjøretøy som krever førerett i klassene D og DE"

     

    For de som har fagbrev gjelder litt andre aldersgrenser og regler igjen.

  14. Hvorfor du ikke var i militæret er ikke vesentlig, poenget er at du ikke har vært der!

     

    Jeg har eget firma, jobber for flere, driver mye med opplæring av nye og har mye jeg skulle sagt når det gjelder firmaene jeg jobber for. På bakgrunn av min erfaring vil jeg si at grunnen til at jeg ikke ville ansatt deg i mitt firma, er:

    - Du har ingen utdannelse. Min erfaring med de som ikke har noen utdannelse, er at de har liten stå-på-vilje, er lite mål-retta, gjør aldri mer enn de må, gjerne litt mindre, og setter gjerne egne intresser forran bedriftens. For meg som arbeidsgiver, vil jeg tolke det slik uten å kjenne deg, sjøl om du sikkert har en annen oppfattning av deg selv. (fullført allmennfag er forøvrig bra å kan veie opp mot fagbrev)

     

    - Ikke fullført militæret minner om dårlig holdning, spesielt ettersom du ikke har brukt den tiden på noe annet fornuftig. Som arbeidsgiver blåser jeg i grunnen, med mindre du kan vise til en avrevet arm eller trenger førerhund.

     

    - Arbeidsledig over ett år minner om liten stå-på-vilje. Som arbeidsgiver tenker jeg at ALLE kan få seg en jobb bare de står på litt å er villig til å tra dritt-jobbene.

     

    Truck-fører-bevis er forøvrig positivt. Regner med det er T4 du har.

     

    Min konklusjon som arbeidsgiver blir altså at jeg har mulighet for å ansette en som ikke har sett nødvendigheten av en utdannelse, ikke er villig til å stå på litt, tar lett på ting og mangler mål i livet. Når jeg sitter med 40 søknader på samme jobben og ser folk som har vært i kontinuerlig arbeid, har utdannelse, er målretta, erfaring, kompetanse osv, så er det klart jeg ønsker å ansette dem istede.

     

    Og husk: jeg/arbeidsgiver har kun papira dine å forholde meg til.

     

    Det jeg ville gjort i ditt tilfelle, var å sikte litt lavere enn drømmejobben, gjerne kassa på kiwi, og gjerne møte opp personlig med arbeidssøknadene. Da får arbeidsgiver inntrykk av at "her har vi en som er engasjert å villig til å stå på litt". Og har du fått deg jobb som kassadame eller hva det måtte være, så er du innafor arbeidslivet å kan fortsette å søke hva du vil samtidig som du vil opparbeide deg mer å mer arbeidserfaring.

    • Liker 4
  15. Lønna avhenger av hva du kjører, hvem du jobber for, hvor mye du jobber og hvor mye du er villig til å jukse. Men fra 270.000 til 350.000 brutto i året er ganske normalt hvis du holder deg innafor reglene.

     

    Mitt tips er forøvrig: IKKE begynn å kjør lastebil på heltid!. Ta gjerne sertfikatet, begynn å kjør på fritida, men få deg en utdannelse! Jeg elsker å kjøre lastebil å har mine timer å døgn bak rattet i både lastebil, buss og vogntog både på heltid og deltid, men er det noe jeg IKKE angrer på, så ere at jeg har en utdannelse! Har man litt utdannelse, så har man pluttslig ei times-lønn på linje med dags-lønna til en trailer-sjåfør. Penger ække alt, men det kommer VELDIG godt med. Og tro meg: du finner garrantert et yrke du vil trives like godt i som bak et lastebilratt. Å kjøre trailer ække BARE å cruise på tomme, tørre landeveier på vei inn i solnedgangen mens man sitter godt lent tilbake å slapper av å hører på country ;)

  16. Er flere ti-talls år siden det var 20 på lastebil, og på C1 har det aldri vært 20.

     

    Er 18 på C1, C1E, C og CE, mens det er 21 på alle buss-klassene. I tillegg til førerkort må man ha yrkes-sjåfør-kompetanse-bevis, som er på 280 timer for persontransport og godstransport, eventuelt 350 timer (280 + 70 timer utvidelse) dersom man ønsker for begge to. Man kan også ta et redusert kurs på 140 timer, MEN da vil man ikke ha lov å kjøre yrkestransport i klasse C og CE før man er 21 år, og i klasse D og DE før man er 23 år med unntak av by-buss som kjører ruter kortere enn 50 km.

     

    Alt detta kan man ta på privat kjøreskole hvis man er villig til å betale det selv, eventuelt i forsvaret hvis man søker seg til rette plassen.

     

    Man kan også ta dissa 6-månders kursa på vidregående skoler, og da regner jeg med det også dekker yrkessjåførkompetansebeviset. Hvor lett det er å komma inn for en som ikke har gått transport-fag, er derimot en annen sak. Man skal som nevnt over, ha endten lærling-plass eller en VELDIG god grunn for å få gå på et slikt kurs.

  17. Hvor seriøst er dette?

    Hvor seriøst? Er da ikke u-naturlig å døpe bussen sin... Sjøl har jeg tatt ut rullen i skilt-kassa å fyllt ut me u-seriøse ting som "91 Stomperud", "ikke i vater", og et par ting til. Skal man døpe bussen, så er det tøffeste å ta et jente-navn, også setter man "turbo" forran. eks: "turbo-Guri", "turbu-Laila", osv. åssen buss er det ?

  18. Så bra! Er det noe vi har for lite av på veiene er det trøtte tungtransportsjåfører.

    jaha? åssen veit regelverket når hver enkelt sjåfør er trøtt? Om du står opp og har sovet godt 8 timer i strekk og våkner uthvilt av deg selv, så har du ikke lov å kjøre hvis du la deg med en gang etter jobb dagen før. Da sier regelverket at du skal tvinne tommeltotter i 3 timer først.

     

    Hvis du har kjørt personbil i et døgn uten pause, så sier regelverket at du uten problemer med en gang kan setta deg rett inn i lastebilen (eller bussen full av skoleunger), og kjøre 10 timer til...

  19. Siden du leverte det frivillig og dermed samtykte i førerkortbeslag, kan de holde på så lenge de vil. Hadde du nekta å levere fra deg førerkortet, så ville de alikevel tatt det MEN da kunne de ikke beholdt det lenger enn 2 uker før de endten måtte levert det tilbake eller gitt en dom/utsettelse

  20. Buss til Hinna, 11 februar 2011

    Fredag 11.februar så tok jeg buss 27 til jernbanen, men akkurat den dagen som kom bussen nesten 10 minutter for sent til byen slik at jeg ikke rakk videre buss til Hinna før kl 07.40 fra jernbanen (vanligvis så rekker jeg 7.25 bussen fra jernbanen). Buss nr 3 fra jernbanen til Hinna gikk presis, men jeg rakk ikke å være på jobb til 08.00 som planen var. Dette betyr at jeg må for å være sikker å komme på presis på jobb ta buss 27 kl 06.42 fra Stokka. Dette er omtrent 1,5 timer fra jeg går ut døren hjemme til jeg er på jobb. Er dette akseptablet?

     

    MEØ

    Om det er aksetabelt avhenger jo av hvor langt det er til jobben. Bor du på Notodden å jobber i oslo, vil jeg si at 1 time og 15 minutter er aksetabelt. Bor du 2 km unna jobb, ville jeg nok vurdert å gått istede. At bussene er forsinka i rush-tida er ganske normalt. Min erfaring som buss-sjåfør, sier at det mellom 7 og 9 og 13 og 17, så er rushtid + alle skolebussene, og det er behov for ekstra mange busser. Resten av dagen trengs det nesten ikke busser. Så for å få tilstreklig med busser, kutter buss-selskapa ned rutene fra feks 30 til 25 minutter i rush-tida slik at hver buss får 10 minutter ekstra kapasitet i timen, og dermed kan man spare busser og årsverk. Detta fører selvsagt til forsinkelser da man i rush-tida helst burda hatt 40 minutter på ei 30-minutters rute pga alle folka og all trafikken. Ei rute som tar 30 minutter er ca 10 km med vanlig lokalbuss.

     

    Kan jo forøvrig legga til at en godt brukt måte å spare penger på i tillegg, er å kutte ned rute-tidene for å spare timer. Fjerner man 5 minutter fra hver rute og et selskap har 200 ruter som går en dag, sparer man neste 17 timer hver dag = 3-4 årsverk = 2.000.000 kr i året, som er en del penger. Slik kan man holde på mens trafikksikkerheten minsker og forsinkelsene øker i samme tempo.

  21. Har kjørt en del mercedes, paugot, fiat, renalut og ford i størelsen 3,5 tonn, og av dem er nok mercedes sprinter den jeg ville gått for. Meget behaglig å kjøre. Renalut er også en grei bil syntes jeg. fiat ducato derimot, ville jeg ikke hatt om jeg fikk den gratis en gang.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...