Jump to content

tempozzz

Medlemmer
 • Content Count

  884
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

25 :)

Recent Profile Visitors

14132 profile views
 1. Flere land med svake ferskvannsressurser har kjørt med avsaltings anlegg i årevis, slik at sjøvannet "gjøres om" til drikkevann. Det har sin pris, både for energiforbruk og miljø, men det funker. Råstoffet har vi nok av
 2. tempozzz

  Hvilken fisk?

  Jeg har tidligere jobbet på et rognkjeks anlegg, så jeg kan bekrefte at dette er yngel av rognkjeks ja. Er normalt å finne disse nært land i store deler av Norge. Rognkjeksen er veldig rolig og nysgjerrig, og bruker sugekoppen flittig. I og med at den er så rolig så er det veldig lett å få tak på den, slik din sønn har gjort. De prøver ikke å stikke av engang. Er de ute å svømmer så kommer den gjerne heller i mot deg, og sitter den på en stein å slapper av så kan man stryke på den. Det er sånn sett en artig fisk, i forhold til annen fisk som bare trekker seg kjapt unna når man nærmer seg
 3. Tror du gjorde lurt i å snitte ned. Selv om inntektene fortsatt er en del fram i tid, så skal det jo være noen triggere i ny og ne som bør heve kursen. Et landbasert selskap som virker ganske populært for tiden er Salmon Evolution. Masse nyheter støtt og stadig, og facebook gruppa vokser kraftig. Dette er nok også bra på sikt. Rent teknologisk sett, så skal risikoen for problemer under drift være lavere for Salmon Evolution, enn for de andre landbaserte som kjører med RAS teknologi. ASA har jo hatt sitt å stri med opp gjennom årene, da tenker jeg ikke bare på anlegget i USA, men også i DK i tidligere år. Nå håper jeg at de andre ikke vil få slike problemer ved oppstart, men man må være klar på risikoen. Selv sitter jeg ikke i noen landbaserte pr i dag, jeg solgte meg helt ut i ASA (med gevinst) før det store droppet kom. Jeg skal ikke inn der igjen med det første. Nå er jeg godt opplastet i Norcod, og sitter bare å venter på triggere her. Nå vet jeg jo selvsagt ikke om aksjen kommer til å stige noe særlig etter, forhåpentligvis gode selskapsmeldinger ila året, og eventuelt hvor mye. Men har troa på at melding om andre prøve slakt (Q2), utsett av mer settefisk (Q2), samt første hovedslakt på 6500 tonn (Q3) vil sende denne noen prosenter opp. Denne aksjen har vært oppe i snaut 150,- sent i desember 20, så den har vært å snust på slike nivåer, og dette var "bare" etter melding om vellykket første prøve slakt. Så blir det jo spennende å se etter hvert hva dem klarer å få i pris for fisken sin, for det er vel her det ligger litt risiko. For man vet rett og slett ikke dette helt enda. Fisken i seg selv (biologien) og teknologien som brukes, funker som bare det og det meldes om gode prestasjoner på sjøen. Beregningen på forhånd sier produksjonskostnad på ca 35,- kiloen, og de regner vel med å få mellom 40,- og 60,- kiloen. Men dette blir interessant å se etter hvert når tallene kommer ut. Har forøvrig også litt aksjer i Statt Torsk.
 4. Bare hyggelig! Blir interessant å få høre hva som egentlig er problemet. Vi får håpe det er noe mindre komplekst enn skifte av svinghjul som må gjøres, for det kan jo være andre komponenter som også vil gi slik vibrasjon, som tidligere nevnt i tråden av de andre her.
 5. Først må du få et sikkert svar på om det faktisk er svinghjulet det er feil med. Bestill time til verksted og få dem til å finne det ut. Hvis det viser seg at svinghjulet må skiftes, så vil det nok være en ganske kostbar affære. Har nettopp sjekket på Mekonomen for deg med ditt reg nr. Der koster kun selve svinghjulet drøyt 10k. I tillegg vil det nok være anbefalt å skifte clutch i tillegg, når man først alikevel må ned med girkasse. Clutchsett med svinghjul og utløserlager koster hos Mekonomen 14k. Så kommer verksted timer oppå dette igjen. Hvis du har planer om å skifte dette selv, så krever det en del kompetanse, og er nok ikke bare bare på en "ny" bil som dette. Er i så fall svært viktig at det blir dratt til med rett moment når det gjelder svinghjulet. Dette vil man ikke skal ramle av under kjøring
 6. Ett dobbelmasse svinghjul kan fint lage de problemene du beskriver med vibrasjon, og da spesielt i litt høyere gir ved fullt pådrag. Det som skjer med tid og bruk med et slikt svinghul er at fjærene inni blir slappere og klarer ikke "holde igjen" kreftene som motoren produserer, og fullt ladetrykk får du først i litt høyere gir så det er da du får skikkelig moment. Når jeg drev på i Volvo miljøet for mange år siden så var det ikke uvanlig at vi fikk problemer med dobbelmasse svinghjulet etter at vi hadde trimmet motoren, men da var det gjerne mer enn vanlig chip trimming vi gjorde, var snakk om bytte av turbo etc. Det vi gjorde for å få vekk vibrasjoner ved fullt gasspådrag var å skru av dobbelmasse svinghjulet, og montere på enkeltmasse hjul istedenfor.
 7. Vi har et eldre fritidshus hvor vi sliter med dårlig vanntrykk. Slik det er i dag (slik det har vært i alle år på eiendommen) så er det en egen privat "brønn", som er en glassfiber/plast tank som er gravd ned i bakken i en skråning høyere enn huset. Tanken blir fylt opp med vann fra en liten bekk lenger opp i dalen. Avstand fra bekk og ned til tank er ca 400 m og fra tank og videre ned inn i bolig ca 100 m. Røret fra tank inn til bolig er bare noen få år gammelt, videre opp er av eldre år. Vi får som regel vann inn i huset i alle kraner, men det hender seg at det av og til "gror" igjen. Da blåser vi med trykkluft fra kjelleren i huset hvor vannrøret kommer inn for å rengjøre rør/tank. Er dårlig med filter på "linja", men dette skal vi prøve å få på plass. Tenker at et filter før tank vil være greit å ha, for å få vekk små sand og andre partikler som kommer ned fra bekken. Uansett, det vi ønsker å prøve nå for å få bedre trykk er å kjøpe en trykkøkningspumpe. Er det noen her som har peiling på hvilken type pumpe og rørdeler jeg trenger for å få montert denne, og om en slik pumpe vil være ok å bruke i dette tilfellet? Jeg legger ved et par bilder som viser det nyere plastrøret som kommer inn i gjennom gulvet i kjelleren. Videre ser vi hovedkran (PN25), og gammelt rør som går videre opp til en tappekran i kjelleren og så videre opp til kjøkken: Slik ser det ut videre opp. Skur man ut den store mutteren, så sitter det en hjemmelaget sil bak der. Blir ofte smussete, men lett å rengjøre. Det svarte røret gå videre opp til kjøkken. Til høyre har vi tappekran røret samt rør som går opp til bad. Varmekabel på plass. Isolasjon tatt vekk, for bildene sin skyld. Varmtvannstank står på kjøkken.
 8. Det er det som er, dette er begge langtidsprosjekter. For Proximar sin del så skal det første innlegget med rogn legges inn i midten av 2022, noe som betyr at de vil kunne ha slakteklar fisk i q2 2024. For NOAP sin del så er det, som jeg skrev over, planlagt første innlegg med rogn i q4 i år. Det betyr at de kan begynne slakting en gang i andre halvår 2023. Og jeg er også enig i at begge selskapene virker fint priset nå, her burde det være muligheter for god kursøkning allerede før dem har slakteklar fisk. Dette så vi jo godt hos ASA, som hadde en markedsverdi (september 2018) to år før første slakt på ca 3,6 milliarder kr. Ett år før slakt (september 2019) var markedsverdien ca 7,5 milliarder. Nå er jo riktignok ASA sitt prosjekt større enn Proximar og NOAP og det er jo totalt flere landbaserte prosjekter nå på børsen, enn tilbake i 2018 som vel kanskje gjør konkurransen litt hardere om å få opp markedsverdien. Men som sagt, prismessig så synes jeg Proximar og NOAP er fine nå. Så må man jo ta med i risikovurderingen at sjansen er godt tilstede for at de begge kan komme til å oppleve driftsproblemer i oppstartsfasen slik som ASA nå har gjort, og forsåvidt i tidligere år også med anlegget i Danmark.
 9. Kan være bensinpumpa som er gåen. Klarer du å høre en svak summelyd når du slår på tenningen?
 10. NOAP har jeg også tro på, og jeg synes de virker fint priset nå, fin inngang rundt 70 kr. Kortsiktig trigger (som jeg har fått med meg) er vel at byggestart er nå i mai. Klekkeriet er ferdig i q4 i år, og da legges det også inn rogn. Hvis man er tålmodig så blir nok denne aksjen fin på sikt. Jeg skal nok inn i denne jeg også, men det er for tidlig for meg, venter nok til klekkeriet er ferdig... i hvert fall. Selv kjøpte jeg Norcod for et par uker siden, og her har vi flere triggere og det bare de neste 6 mnd. Kan nevne det jeg vet: Andre prøveslakt skal foregå nå i q2 (første prøveslakt skjedde i desember, med god kursvekst i dagene etter), de skal sette ut mer settefisk på lokalitetene sine nå i vår, og første hovedslakt skjer i sensommer. Disse hendelsene tror jeg vil bidra til at kursen øker videre utover de neste 6 mnd
 11. Noen som har en formening om hvordan Oslo børs åpner i morgen? Og sjømatsektoren?
 12. Hvor kan jeg finne "listen" over selskaper som skal utføre emisjoner, og selskaper som kommer på børs?
 13. Anbefaler at du ser episoden om laks på Folkeopplysningen på nrk 1 som gikk i fjor sommer. Oppdrettslaks inneholder mindre miljøgifter enn villaks. This ⬆️ God link!
 14. Noen her som har tro på videre oppgang for Kahoot? Eller er man for sen til "festen"? Tenker på long term Litt usikker her, da jeg ikke er så kjent med sektoren.
×
×
 • Create New...